Χρειάζονται τα παιδιά Ωμέγα λιπαρά;

ωμέγα 3-6 ωμέγα 6 ω-3 ω-6 παιδιά
7,5 λεπτά

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι! Τα παιδιά για να τροφοδοτήσουν τη βέλτιστη ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού τους, χρειάζονται τα Ωμέγα 3-6 λιπαρά και μάλιστα περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι ενήλικες!

Παρατίθεται η περίληψη του άρθρου που αναπτύσσεται στη συνέχεια.

Περίληψη

Τα παιδιά χρειάζονται τα απαραίτητα, ωμέγα λιπαρά οξέα (AA, LA και ALA) για κάθε κύτταρο στο σώμα τους. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν μόνο σε φυτικές πηγές και δεν υπάρχουν σε φύκια ή ψάρια. Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αυτών των ωμέγα για τον εγκέφαλό τους, την επιδερμίδα, το καρδιαγγειακό και το κυκλοφορικό σύστημα, τη συνολική κυτταρική υγεία, τη ρύθμιση των κυτταρικών διεργασιών και της φλεγμονώδους απόκρισης. Η λήψη υγιεινών μη ραφιναρισμένων λιπαρών τα βοηθά να χρησιμοποιούν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες της τροφής για την υγεία του δέρματος, των ματιών, των οστών και του ανοσοποιητικού τους, καθώς και για να διατηρούν και να αξιοποιούν αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο.

Το βραβευμένο Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9  είναι ένας βολικός τρόπος για να αποκτήσουν όλα αυτά τα ωμέγα λιπαρά οξέα, στις σωστές αναλογίες. Ένα κουταλάκι του γλυκού/ ημέρα για μικρά παιδιά και μια κουταλιά της σούπας/ ημέρα για μεγαλύτερα παιδιά είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Τα Ωμέγα λιπαρά βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και όλου του οργανισμού

Αυτά τα ειδικά είδη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν LA και AA (τύποι ωμέγα-6), και ALA και DHA (τύποι ωμέγα-3). Αυτά τα λιπαρά οξέα συνδυάζονται και είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά στην παιδική ηλικία και την πρώιμη παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, τόσο τα ωμέγα-6 AA όσο και τα ωμέγα-3 DHA συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης πριν από τη γέννηση. Το καθένα παίζει σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό και την υγεία μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Εάν η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία είναι πλούσια σε ωμέγα, τα ωμέγα-3 και -6 λιπαρά οξέα θα παρέχονται φυσικά στο ανθρώπινο γάλα και αυτά τα λιπαρά οξέα θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ως δομικά στοιχεία του, από την αρχή της βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι η μακροχρόνια στέρηση αυτών των λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την οπτική και γνωστική οξύτητα και ανάπτυξη, μια σειρά από ωμέγα βρίσκεται σε ορισμένες βρεφικές τροφές και μπορεί επίσης να διατίθεται ξεχωριστά, εάν χρειάζεται.

Το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ AA είναι επίσης το υλικό που χρησιμοποιεί και διαμορφώνει το σώμα για να παράγει τελικά μια τεράστια ποικιλία ορμονών, καθώς και τις κύριες μεσολαβητικές ενώσεις των κυττάρων μας (εικοσανοειδή όπως προσταγλανδίνες, θρομβοξάνες και λευκοτριένια). Αυτό καθιστά το AA εξαιρετικά σημαντικό, αλλά ο τρόπος για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή αυτού του λιπαρού οξέος είναι με την κατανάλωση του προδρόμου του, το LA. Αυτό το ωμέγα λιπαρό οξύ είναι κρίσιμο για τη σωστή ανάπτυξη και ωρίμανση κατά την παιδική ηλικία έως την εφηβεία, καθώς και για τη συνεχή συνολική καλή υγεία.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται το λινελαϊκό οξύ (LA) που βρίσκεται στα ωμέγα 6

Για περισσότερο από μισό αιώνα, γνωρίζουμε ότι το λινελαϊκό οξύ (LA) είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που δε μπορεί να παράξει ο οργανισμός. Το LA ωμέγα-6 είναι το μητρικό λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ (AA). Γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να τρώμε μεγάλες ποσότητες LA για να αποφύγουμε προβλήματα υγείας. Όταν λαμβάνουμε αρκετό LA, τότε φτιάχνουμε αρκετό AA.

Το AA με τη σειρά του είναι το κύριο δομικό στοιχείο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πρόδρομος των κύριων φυσιολογικών ενώσεων που ρυθμίζουν τη μικροκυκλοφορία μας, τη φλεγμονή και την κυτταρική σηματοδότηση. Ως κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, το AA ωμέγα-6 επηρεάζει την ελαστικότητα, τη διαπερατότητά τους και τα αναγκαία γι’ αυτά ένζυμα.

Το LA ανακαλύφθηκε ότι είναι απαραίτητο, όταν δόθηκε σε βρέφη άπαχο γάλα, χωρίς το LA. Τα βρέφη ανέπτυξαν γρήγορα διάρροια και ξηρό, φλεγμονώδες δέρμα. Μια μελέτη με 428 βρέφη έδειξε ότι τα δερματικά προβλήματα σύντομα θα μπορούσαν να αντιστραφούν εάν τα μωρά λάμβαναν LA από τη διατροφή τους. Οι βελτιώσεις ήταν εξαρτώμενες από τη δόση, με μεγαλύτερη πρόσληψη LA από τη διατροφή να οδηγεί σε μεγαλύτερη βελτίωση: μικρή πρόσληψη LA μείωσε τα συμπτώματα στην επιδερμίδα στο 40%, ενώ μεγαλύτερη δόση απέτρεψε εντελώς τα προβλήματα. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση 2 ή 3 φορές περισσότερου LA μπορεί να αποτρέψει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα, τα δερματικά προβλήματα και τη διάρροια.

Πού το βρίσκουμε: Το LA είναι ένα υγιές ωμέγα-6 που βρίσκεται στο Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 . Βρίσκεται επίσης σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένου του λιναριού, αλλά αυτό το απαραίτητο λιπαρό οξύ δε βρίσκεται σε ψάρια, ιχθυέλαια, έλαιο κριλ ή έλαιο φυκιών. Ενώ το LA θα μπορούσε να βρίσκεται σε εμπορικά λάδια μαγειρέματος, όπως το canola και η σόγια, εν τούτοις αυτά μπορεί να είναι κατεστραμμένα, άχρηστα έλαια που δημιουργούν επιβλαβές οξειδωτικό στρες, με οξειδωμένα τα καλά ωμέγα λιπαρά τους και έτσι είναι καλό να αποφεύγονται.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) που βρίσκεται στα ωμέγα 3

Ουσιαστικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σημασία της διατροφικής πρόσληψης του ALA. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειας ωμέγα-3 που θεωρείται απαραίτητο, και όπως το LA που αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να πάρουμε ALA μέσω της διατροφής μας, καθώς δε μπορούμε να το παράξουμε. Το ALA χρησιμοποιείται στη μεμβράνη κάθε κυττάρου του σώματος, όπως το LA και το AA, και χρειαζόμαστε αυτό το ω-3 λιπαρό οξύ, το άλφα-λινολενικό οξύ για να λειτουργήσει ως μητρικό λιπαρό οξύ στο μεταβολικό μονοπάτι των ωμέγα-3.

Η ίδια η κατανάλωση ALA αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης υγιούς αγγειακού τόνου, καρδιακού ρυθμού, επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και μείωσης της σκλήρυνσης των αρτηριών. Το ALA είναι επίσης προστατευτικό έναντι της φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής στο νευρικό σύστημα. Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται σαν θέματα μόνο των ενηλίκων που δεν επηρεάζουν προφανώς τα παιδιά, τα προβλήματα καρδιαγγειακής και γνωστικής υγείας ξεκινούν στην παιδική ηλικία και γίνονται εμφανώς πιο σοβαρά μετά από πολλά χρόνια.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι λιπαρές στοιβάδες αναπτύσσονται στην αορτή στην παιδική ηλικία και προχωρούν στις στεφανιαίες αρτηρίες μετά την ηλικία των 12 ετών. Αυτές οι καρδιαγγειακές αλλαγές προκύπτουν ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή την εθνική καταγωγή και μπορούν να οδηγήσουν σε πιο προχωρημένα στάδια αθηρογένεσης (όπως πλάκες ή βλάβες ) αργότερα. Η κατανάλωση πολλών ALA πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μακροχρόνια υγεία.

Το ALA μετατρέπεται από ένζυμα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας docosahexaenoic acid ή DHA. Το DHA αναγνωρίζεται ως ένα κρίσιμο λιπαρό οξύ που είναι σημαντικό για την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη γνωστική υγεία και την απόδοση, τη μνήμη και την εστίαση. Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτούς τους τομείς, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ADHD, ενδείκνυται επιπλέον DHA.

Πού το βρίσκουμε: Το ALA βρίσκεται στο Udo ‘Oil Omega 3. 6 .9 ή σε άλλες φυτικές πηγές όπως το sacha inchi ή το λινάρι, αλλά αυτό το απαραίτητο λιπαρό οξύ δε βρίσκεται σε ψάρια, ιχθυέλαια, έλαια κριλ ή έλαιο φυκιών. Το ALA βρίσκεται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες σε έλαια canola και σόγιας, και αυτά συνήθως υποβάλλονται σε επεξεργασία με επιβλαβείς τρόπους που τα καταστρέφουν και δε συνιστώνται.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται υγιεινά λίπη

Τα λίπη καθιστούν δυνατή την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θεωρούνται από τα πιο σημαντικά για τη γενική υγεία και είναι αναπόσπαστα για την επιβίωση. Η όραση, η υγεία του δέρματος και των οστών και η συνολική υγεία του ανοσοποιητικού εξαρτώνται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν λίπος για την απορρόφησή τους και την πραγματοποίηση αυτών των ενεργειών τους στον οργανισμό. Οι πλουσιότερες πηγές αυτών των λιποδιαλυτών βιταμινών ανήκουν στις πιο περιζήτητες και πολύτιμες παραδοσιακές τροφές.

Ανακαλύψαμε αρχικά ότι η βιταμίνη Α απέτρεψε τις λοιμώξεις τη δεκαετία του 1920 και αργότερα η μοριακή βιολογία παρείχε νέα στοιχεία για συνέργεια. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί τους υποδοχείς της μόνο με τη βοήθεια της βιταμίνης Α. Οι βιταμίνες Α και D λειτουργούν στη συνέχεια συνεργικά για να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Στη συνέχεια βοηθούν τη βιταμίνη Κ να ενεργοποιήσει ειδικές πρωτεΐνες που βοηθούν στην προστασία από τον κυτταρικό θάνατο, στηρίζουν την ανάπτυξη των οστών και διασφαλίζουν ότι τα μέταλλα εμπλουτίζουν τα οστά και τα δόντια και δεν επικάθονται σε αρτηρίες και άλλους μαλακούς ιστούς.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά διατηρούνται καλύτερα στους ιστούς όταν το σώμα έχει κάποιο κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά. Όπως αναφέρθηκε, τα ωμέγα 3 και 6 όπως το ALA και το LA απαιτούνται από κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Κλινικά και βιοχημικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας) έχουν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ότι αυτές οι ελλείψεις θα μπορούσαν να σχετίζονται με ADHD.

Πού το βρίσκουμε: Για λόγους ευκολίας, το Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 σχεδιάστηκε για να καλύψει όλες τις καθημερινές ανάγκες μας για LA και ALA στην ιδανική αναλογία και για να παρέχει το υλικό για την παραγωγή AA και DHA. Η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας ελαίου καρύδας παρέχει μια νότα κορεσμένων τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας και το έλαιο νυχτολούλουδου παρέχει γάμμα λινολενικό οξύ. Αυτός είναι ο πιο βολικός τρόπος για να πάρετε τα πιο απαραίτητα και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, πετυχαίνοντας παράλληλα μια ελαφριά γεύση.

Προτεινόμενες προσλήψεις λιπών και ωμέγα-3 για παιδιά:

Όταν γεννηθούμε, παίρνουμε έως και το ήμισυ της ενέργειάς μας από το λίπος που περιέχει το γάλα της μητέρας ή το βρεφικό γάλα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι έως και το 5% της ενέργειας μας πρέπει να προέρχεται από ωμέγα-3. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συνιστά στα νήπια να παίρνουν μεταξύ 30 και 35% της ενέργειας από τα λίπη. Για ένα μέτρια ενεργό μικρό παιδί που τρώει 1.200 θερμίδες την ημέρα, μια κουταλιά της σούπας Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 θα παρέχει το 5% της συνολικής ενέργειας από ωμέγα-3.

Η πρόσληψη λίπους για τα παιδιά ως ποσοστό θερμίδων μειώνεται με την πάροδο των ετών, αλλά τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να λαμβάνουν το 25 έως 35% των θερμίδων από λίπη. Όσον αφορά την ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ωμέγα, η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας προτείνει σε ένα βρέφος να λαμβάνει 0,5 γραμμάριο ημερησίως ωμέγα-3, το οποίο αυξάνεται σε 1 γραμμάριο καθημερινά για παιδιά σχολικής ηλικίας και περισσότερο από 1,5 γραμμάριο ημερησίως για έναν έφηβο στην ηλικία της αποφοίτησης.

Αυτές οι συνιστώμενες ποσότητες ωμέγα θα μπορούσαν να καλυφθούν με ένα κουταλάκι του γλυκού Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 καθημερινά! Κάθε μερίδα 15 ml του Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 παρέχει 6 γραμμάρια ωμέγα-3 ALA και 3 γραμμάρια ωμέγα-6 λιπαρά οξέα χωρίς κανένα από τα κακά λίπη που πρέπει να αποφεύγουν.

Παρασκευασμένο αποκλειστικά με 100% βιώσιμα, μη ΓΤΟ, συστατικά με βάση τα φυτά, το Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 συμπιέζεται φρέσκο σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον, χαμηλού φωτισμού, ελεγχόμενης θερμοκρασίας και χωρίς οξυγόνο για βελτιστοποίηση της φρεσκάδας και της μέγιστης θρεπτικής αξίας. Τα βιολογικά, φυσικά, ακατέργαστα λινάρι, ηλιέλαιο, σουσάμι, καρύδα, νυχτολούλουδο, βρώμη και μείγμα από πίτυρα ρυζιού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την ιδανική αναλογία 2 προς 1 σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων.

Πώς να δώσετε τα Ω-λιπαρά

Οι εύκολοι τρόποι χρήσης του Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 περιλαμβάνουν την προσθήκη μιας κουταλιάς σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης, την ανάμειξη σε ένα smoothie λαχανικών ή φρούτων ή την ανάμειξή του σε σάλτσες και αλοιφές κάθε είδους, αλμυρές ή γλυκές. Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε με βούτυρο καρπών για εύκολη επάλειψη σε τοστ και σάντουιτς ή προσθέστε το σε σούπες πριν το σερβίρετε.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν έχετε προσθέσει το Udo’s Oil® Omega 3 • 6 • 9 σε γιαούρτι και smoothie φρούτων, κάντε λίγο επιπλέον! Ρίξτε το σε μια φόρμα για παγάκια, καταψύξτε το κι έχετε το έτοιμο για μετά το σχολείο. Το λάδι εμποδίζει να σκληρύνει ή να παγώσει η κρέμα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

The Essentiality of N-3 Fatty Acids for the Development and Function of the Retina and Brain. M Neuringer,, G J Anderson, and, and W E Connor. Annual Review of Nutrition 1988 8:1, 517-541

Human essential fatty acid deficiency: treatment by topical application of linoleic acid. P Skolnik, W H Eaglstein, V A Ziboh.

Hilda F. Wiese, Arild E. Hansen, Doris J. D. Adam, Essential Fatty Acids in Infant Nutrition: I. Linoleic Acid Requirement in Terms of Serum Di-, Tri- and Tetraenoic acid Levels, The Journal of Nutrition, Volume 66, Issue 3, November 1958, Σελίδαs 345–360,

Hansen, A. E., Wiese, H. F., Boelsche, A. N., Haggard, M. E., Adam, D.J.D. & Davis, H. (1963) Role of linoleic acid in infant nutrition. Pediatrics 31:171–192.

British Nutrition Foundation Task Force on Unsaturated Fatty Acids 1992, European Society of Pediatrics, Gastroenterology and Nutrition (ESPGAN), Committee on Nutrition 1991, FAO/WHO 1994, International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) 1994, Raiten et al. 1998, Salem et al. 1996, Sauerwald et al. 1997

Crawford, M. A., Hassam, A. G. & Rivers, J. P. (1978) Essential fatty acid requirements in infancy. Am. J. Clin. Nutr. 31:2181–2185.

Alpha-Linolenic Acid: An Omega-3 Fatty Acid with Neuroprotective Properties—Ready for Use in the Stroke Clinic? Nicolas Blondeau,1,2 Robert H. Lipsky,3 Miled Bourourou,1,2 Mark W. Duncan,4,5 Philip B. Gorelick,6 and Ann M. Marini

American Heart Association.

Academy of Nutrition and Dietetics.

Dana Remedios

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share