Πώς θα λάβουμε τα ωμέγα λιπαρά οξέα στη σωστή ισορροπία;

ισορροπία στα ωμέγα λιπαρά οξέα
5,5 λεπτά

Μετά από δεκαετίες φόβου και αμφισβήτησης για τα λίπη στη διατροφή μας, η επιστήμη έχει δείξει ότι δεν είναι αυτά κάθε αυτά τα λίπη το πρόβλημα, αλλά το είδος των λιπαρών που τρώμε. [1] Στην πραγματικότητα, το σώμα μας χρειάζεται λίπος για να επιβιώσει. Το λίπος δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και τον εγκέφαλό μας, αλλά επίσης περιβάλλει και προστατεύει τα όργανά μας, βοηθά να απορροφήσουμε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των A, D, E και K, και έχει μια σειρά από άλλα σημαντικά οφέλη για το σώμα μας.* [2] Μερικά από τα πιο σημαντικά λίπη που χρειαζόμαστε για να παραμένουμε υγιείς είναι τα «καλά λίπη» που είναι τα γνωστά ωμέγα λιπαρά οξέα και ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs). Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι ένα είδος πολυακόρεστου λίπους. Που σημαίνει απλά ότι αυτά τα μόρια λίπους έχουν περισσότερους από έναν διπλούς δεσμούς άνθρακα μέσα στην αλυσίδα λιπαρών οξέων τους.

Υπάρχουν δύο τύποι βασικών λιπαρών οξέων: τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3.

Τι καθιστά τα ωμέγα λιπαρά τόσο σημαντικά; Είναι η αδυναμία του οργανισμού μας να παράγει οι ίδιος ωμέγα 6 λιπαρά και ωμέγα 3 λιπαρά από άλλα λίπη, οπότε πρέπει να τα προμηθευόμαστε αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό απλώς να τα καταναλώνουμε· πρέπει επίσης να τα λαμβάνουμε σε ισορροπημένη ποσότητα για να αποκομίζουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας. Η ισορροπία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη λειτουργία των οργανικών συστημάτων μας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε ποια είναι τα οφέλη των ωμέγα λιπαρών οξέων, ποια είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ των ω 6 και ω 3 που πρέπει να λαμβάνουμε και πώς το μείγμα Udo’s Oil 3.6.9 της Flora μπορεί να παρέχει μια πλήρη «διατροφική κάλυψη στα ουσιώδη ω-λιπαρά» για την οικοδόμηση ενός υγιούς οργανισμού.

Τι είναι τα ωμέγα λιπαρά οξέα και τι κάνουν στο σώμα.

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα έχουν ποικίλα οφέλη. Χρειάζονται για την υγιή δομή των κυτταρικών μας μεμβρανών, την υγιή ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων, τη σύνθεση ορμονών, την πήξη του αίματος, τη μείωση της φλεγμονής καθώς και μια ποικιλία άλλων σημαντικών εργασιών.*

ΩΜΕΓΑ 6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Υπάρχουν 4 τύποι ωμέγα-6 λιπαρών οξέων:
  • LA (Λινολεϊκό Οξύ): Το πιο κοινό από τα ωμέγα-6 βρίσκονται κυρίως στα έλαια ξηρών καρπών και σπόρων καθώς και στα δημητριακά. Το LA μετατρέπεται στα άλλα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA) και στη συνέχεια σε αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) στο σώμα. [3]
  • ΑΑ (Αραχιδονικό Οξύ): Το ΑΑ είναι ένα ωμέγα-6 που λαμβάνεται από την κατανάλωση ψαριών και πουλερικών ή παράγεται στον οργανισμό από το LA- λινολεϊκό οξύ. Μετατρέπεται σε άλλους τύπους μορίων που ονομάζονται εικοσανοειδή που λειτουργούν για να θεραπεύσουν ιστούς και κύτταρα μετά από τραυματισμό ή ασθένεια. [4,5]. Όταν υπάρχουν πάρα πολλά ωμέγα-6 στο σώμα μπορούν να μετατραπούν σε περισσότερο αραχιδονικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.
  • GLA (Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ): Βρίσκεται στο έλαιο μπουράντζας (borage oil) και το έλαιο νυχτολούλουδου. Αυτό το απαραίτητο λιπαρό οξύ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.* [6]
  • CLA (Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ): Αυτό το ωμέγα 6 λιπαρό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της μεταβολικής υγείας.* [7]
Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται κυρίως από τον οργανισμό για ενέργεια, αλλά είναι επίσης σημαντικά για:
  • Υποστήριξη υγιούς αρτηριακής πίεσης και πήξης
  • Προαγωγή της υγείας των οστών
  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Ενίσχυση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
  • Υγιή μεταβολισμό
  • Αναπαραγωγική υγεία
  • Να ρυθμίσουν τα γονίδιά μας

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Υπάρχουν πολλοί τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το καθένα είναι διαφορετικό με βάση τον χημικό τύπο και το μέγεθός του.

Τα πιο κοινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι:
  • EPA (Εικοσιπεντανοϊκό οξύ): Αυτό το λιπαρό οξύ χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή μορίων που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία έχουν διάφορους ρόλους στο σώμα και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ): Σημαντικό για τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. * Όπως το EPA, το DHA βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί από τα φύκια. [8]
  • ALA (άλφα-λινολενικό οξύ): Βρίσκεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα. Αυτό το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ μπορεί να μετατραπεί σε EPA και DHA στο σώμα.
Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν:
  • Προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας [9]
  • Υποστήριξη της υγείας του ήπατος και του υγιούς μεταβολισμού (101112)
  • Υποστήριξη της υγείας των ματιών και των οστών
  • Βελτίωση της υγείας του δέρματος συμπεριλαμβανομένης της ενυδάτωσης και της αποτροπής της πρόωρης γήρανσης του δέρματος [13]
  • Υποστήριξη της γνωστικής και της σωματικής ανάπτυξης στα βρέφη και της γνωστικής υγείας στους ηλικιωμένους [1415]

Τι να τρώτε για την καλύτερη ισορροπία ωμέγα λιπαρών οξέων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πρόγονοί μας εξελίχθηκαν ακολουθώντας μια διατροφή με ίσες ποσότητες ωμέγα-6 και ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA), σε αναλογία 1:1. Αυτό σημαίνει ότι τα ωμέγα-6 εξισορροπήθηκαν τέλεια από τα ωμέγα-3.

Τα κακά νέα: Σήμερα, αν τρώτε μια τυπική αμερικανική ή δυτική διατροφή, θα μπορούσατε να λαμβάνετε έως και 25 φορές περισσότερα ω6 από τα ω3. Πολύ μακριά από την αναλογία 1:1 που έπαιρναν οι πρόγονοί μας που έμεναν σε σπήλαια. [16]

Δεν θα σας εκπλήξει ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-6 στη σύγχρονη δυτικού τύπου διατροφή μας.

Υψηλές ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως:

  • Εμπορικά σπορέλαια συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, του ηλίανθου, του καρθάκου, του φιστικιού
  • Σόγια και σογιέλαιο
  • Σιτηρά συμπεριλαμβανομένων σιταριού, σίκαλης, βρώμης, κριθαριού
  • Κρέατα, γαλακτοκομικά και πουλερικά

Αυτό που είναι απίστευτο είναι ότι ορισμένα σπορέλαια μπορεί να έχουν έως και 70 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από 3, τα πατατάκια μπορεί να έχουν 60 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από 3, τα σιτηρά 20 φορές περισσότερα και το κοτόπουλο που τρέφεται με σιτηρά μπορεί να έχει 15 φορές περισσότερα.

Τι κάνουμε;

Το κλειδί είναι να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε κατεστραμμένα πλέον ω6 και να τρώμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ω3.

Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βρίσκονται σε τρόφιμα όπως:

  • Λιπαρά ψάρια: σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες (EPA, DHA)
  • Μουρουνέλαιο (EPA, DHA)
  • Καρύδια (ALA)
  • Λιναρόσποροι (ALA)
  • Σπόροι Chia (ALA)
  • Μερικές από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή το μουρουνέλαιο.

Μία μερίδα 100γρ. σολομού μπορεί να προσφέρει περίπου 4 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα για να παραμένουμε υγιείς. Επίσης, το βούτυρο, το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο είναι χαμηλά σε ωμέγα-6.

Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να φάτε ψάρι λόγω αλλεργίας ή επιλογών τρόπου ζωής όπως η χορτοφαγία ή ο βιγκανισμός; Πώς παίρνετε τα ωμέγα-3 σας;

Η απάντηση βρίσκεται στο Udo’s Oil 3·6·9 από τη Flora.

Μετά από χρόνια έρευνας, ο Udo Erasmus, ειδικός στα βασικά λιπαρά οξέα και συγγραφέας του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις «Fats that Heal, Fats That Kill», ανακάλυψε ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, όταν τρώμε 2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 από όσα ωμέγα-6. Όχι την αναλογία 1:1 που έτρωγαν οι πρόγονοί μας.

Αυτό ενέπνευσε τον Udo να δημιουργήσει το παγκοσμίου φήμης πλούσιο σε ωμέγα μείγμα Udo’s Oil 3·6·9.

Είναι ένας εξαιρετικά υγιεινός τρόπος για να αποκτήσουμε την τέλεια αναλογία 2:1 ωμέγα 3 προς 6.

Το Udos Oil 3·6·9 είναι ένα πλούσιο σε ωμέγα μείγμα ελαίων από φυτά:

  • Λάδι λιναριού (ωμέγα 3)
  • Ηλιέλαιο (ωμέγα 6 + 9)
  • Έλαιο από Νυχτολούλουδο (ωμέγα-6)
  • Σησαμέλαιο (ωμέγα 6 + 9)
  • Έλαιο ρυζιού και φύτρου βρώμης (ωμέγα 6 + 9)
  • Έλαιο καρύδας (MCTs, ωμέγα 9)

Το έλαιο λιναρόσπορου είναι η πιο πλούσια γνωστή πηγή ωμέγα-3 με τη μορφή ALA. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά στην προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας. [27]

 Με κάθε 1 κουταλιά της σούπας Udos Oil λαμβάνετε:

  • 6 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
  • 3 γραμμάρια ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
  • 3 γραμμάρια ωμέγα-9 λιπαρών οξέων.

Αυτή η αναλογία 2:1:1 βασικών λιπαρών οξέων είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία που χρειάζεται κάθε κύτταρο του σώματος. Και το Udo’s Oil μπορεί να σας δώσει τα καλά λιπαρά που χρειάζεστε χωρίς κανένα από τα κακά.

Πώς προκύπτει το «9» στο μείγμα Udos Oil 3·6·9;

Το Udo’s Oil περιλαμβάνει επίσης ωμέγα-9 με τη μορφή ελαϊκού οξέος. Το ωμέγα-9 είναι ένα μη απαραίτητο ωμέγα λιπαρό οξύ, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να το φτιάξει μόνο του. Αλλά τα ωμέγα-9 εξακολουθούν να είναι απίστευτα ωφέλιμα.

Μερικά οφέλη των Ωμέγα 9 περιλαμβάνουν:

  • Ενέργεια και θετική διάθεση
  • Οφέλη για την υγεία του ανοσοποιητικού
  • Οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία
  • Υποστήριξη της υγείας του δέρματος

Όταν παίρνετε συμπληρώματα με ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, φροντίστε να βρείτε μια φόρμουλα όπως το Udo’s Oil που έχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 Το μείγμα Udo’s Oil 3·6·9 είναι:

  • Υψηλής ποιότητας, φρέσκο ​​συμπιεσμένο και ακατέργαστο.
  • Πιστοποιημένο βιολογικό και βιώσιμης προέλευσης
  • Μη ΓΤΟ
  • Χωρίς ψάρια και γαλακτοκομικά
  • Χωρίς γλουτένη
  • Αγνό
  • Το Udo’s είναι 100% φυτικό και φιλικό προς τους vegan!

Γιατί να αναζητήσετε μια φυτική φόρμουλα ωμέγα-3;

Εκτός από την αλλεργία στο ιχθυέλαιο, οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια υπεραλίευση και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που έχουν μολυνθεί με υψηλά επίπεδα υδραργύρου είναι όλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα αναζητούσε ένα φυτικό συμπλήρωμα πλούσιο σε ωμέγα-3.

Για πολλούς από εμάς, το ιχθυέλαιο είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά προϊόντα ιχθυελαίου αποτυγχάνουν να παρέχουν την ποσότητα ωμέγα-3 που αναφέρεται στην ετικέτα. [17]  Γι’ αυτό το Udo’s 3·6·9 Blend είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Επιπλέον, όλα τα έλαια στο Udo’s Oil 3·6·9 Blend παρασκευάζονται με βιώσιμα συστατικά και συσκευάζονται σε σκούρο, φιλικό προς το περιβάλλον γυάλινο μπουκάλι, ώστε τα ευαίσθητα έλαια να παραμένουν φρέσκα, σε αντίθεση με πολλά από τα εμπορικά έλαια με βάση τα ωμέγα-6.

Είναι όλα τα καλά λιπαρά που χρειάζεστε, χωρίς κανένα από τα κακά λιπαρά που πρέπει να αποφύγετε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μείγμα Udo’s Oil 3·6·9

Το Udo’s Oil είναι ένα ωμό λάδι που μπορεί να περιχυθεί σε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά καθημερινά ως υποκατάστατο ή συμπληρωματική καθημερινή πηγή λίπους.

Είναι ιδανικό για χρήση ως βάση για ντρέσινγκ για σαλάτες ή για προσθήκη στο καθημερινό σας smoothie ή σέικ πρωτεΐνης.

Μπορεί επίσης να περιχυθεί ή να προστεθεί σε ζεστά φαγητά, αλλά το Udo’s Oil δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα. Η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τα πολύ εύθραυστα λιπαρά οξέα σε αυτό το μείγμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Udo’s 3·6·9 Blend:

  • Σε πλιγούρι, βρώμη ή πρωινά δημητριακά
  • Περιχύστε τα λαχανικά του ατμού, σαλάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες
  • Περιχύστε με χούμους, ντιπ ή γιαούρτι
  • Προσθέστε μια κουταλιά πάνω σε σούπες λίγο πριν το σερβίρισμα
  • Αναμειγνύεται με μπαχαρικά ως λάδι για ψωμί ή λαχανικά
  • Προστίθεται σε πέστο, τσιμιτσούρι, σάλσα ή ταπενάδα

Με μια ευχάριστη και ήπια, καρυδιού, βουτυρώδη γεύση είναι πραγματικά νόστιμο και συνδυάζεται καλά με σχεδόν οτιδήποτε.

Τελικές σκέψεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε την υγεία σας είναι να λαμβάνετε τη σωστή ισορροπία ωμέγα λιπαρών οξέων στη διατροφή σας. Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να ξεκινήσουμε παίρνοντας περισσότερα υγιεινά ωμέγα-3.

Το Udo’s Oil 3·6·9 Blend δεν είναι καλό μόνο για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά επίσης περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3, -6 και -9 στη σωστή αναλογία 2:1:1, Το σώμα μας αποκομίζει περισσότερα οφέλη από μια φυτική φόρμουλα.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share