Έλαια και ωμέγα λιπαρά: Ο Udo Erasmus απαντά στις απορίες.

Έλαια και ωμέγα λιπαρά

Ποια είναι μερικά από τα κοινά σημάδια της έλλειψης ωμέγα 3 λιπαρών;

Τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι η πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια βασικών θρεπτικών συστατικών της εποχής μας. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας τα απαιτεί, επομένως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έλλειψη ή ανεπάρκεια αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών που προέρχονται μόνο από λίπη/έλαια και που το σώμα σας δεν μπορεί να τα δημιουργήσει από οτιδήποτε άλλο. Μερικά πολύ κοινά σημάδια είναι:

-εύθραυστα νύχια και μαλλιά

-ξηρό δέρμα

-δυσκολία στον ύπνο

-πόνοι στις αρθρώσεις

-δύσκολοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Ένας κατάλογος όλων των συμπτωμάτων βρίσκεται στο Κεφάλαιο 8 του βιβλίου μου: Fats That Heal, Fats that Kill.

Ποια είναι τα οφέλη από τη συμπλήρωση με ωμέγα 3 και ωμέγα 6;

Εάν αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα 3, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν καταστραφεί από την επεξεργασία (η οποία περιλαμβάνει τη θέρμανση) και δεν περιέχουν τοξίνες που μειώνουν την αξία τους, μπορείτε να βελτιώσετε σχεδόν κάθε σημαντική εκφυλιστική κατάσταση της εποχής μας, καθώς:

1) Κάθε κύτταρο τα χρειάζεται.

2) Υπάρχουν μόνο λίγες πηγές ωμέγα λιπαρών.

3) Το 90%+  του πληθυσμού λαμβάνει λιγότερα από όσα χρειάζεται για τη βέλτιστη υγεία.

Βέβαια, καθώς είναι πολύ ευπαθή κι ευαίσθητα, υφίστανται μεγάλη ζημιά από την επεξεργασία και αποφεύγονται από παρασκευαστές που θέλουν προϊόντα σταθερά στο ράφι.

Η ενότητα 7 του βιβλίου «Fats That Heal, Fats that Kill» («Λίπη που θεραπεύουν, τα λίπη που σκοτώνουν»), εξετάζει τα οφέλη που μπορούν να έχουν τα ωμέγα 3 στις κύριες εκφυλιστικές καταστάσεις, καθώς και τα οφέλη τους για τα κατοικίδια ζώα.

Ανέπτυξα το Udo’s Oil έτσι ώστε να παρασκευάζεται με γνώμονα την υγεία: φυτικής προέλευσης, μη ραφιναρισμένο, πιστοποιημένο βιολογικό, αποθηκευμένο σε καφέ γυάλινο μπουκάλι για να το προστατεύει από τη φθορά από το φως. Το λάδι Udo’s Oil πρέπει να βρίσκεται στο ψυγείο.

Είναι το έλαιο Udo’s Oil συμπλήρωμα ή τροφή;

Τροφή. Το ονομάζω ως το θεμέλιο έλαιο, φτιαγμένο με γνώμονα την υγεία.

Είναι vegan το Udo’s oil;

Ναι.

Πού μπορώ να το αγοράσω;

Σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, φαρμακεία και διαδικτυακά καταστήματα. Για να μάθετε πού μπορείτε να αγοράσετε το Udo’s Oil στη χώρα μας, μεταβείτε στη διεύθυνση medmelon.gr

Πόσο Udo’s Oil πρέπει να παίρνω κάθε μέρα;

Μπορείτε να μετρήσετε τη βέλτιστη πρόσληψη από το πώς αισθάνεται το δέρμα σας. Το δέρμα λαμβάνει τα ωμέγα λιπαρά τελευταίο και τα χάνει πρώτο. Το απαλό βελούδινο δέρμα προκύπτει από τη βέλτιστη πρόσληψη. Και τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα μαζί σχηματίζουν έναν φραγμό στο δέρμα ενάντια στην απώλεια υγρασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας είναι από μέσα. Σε ξηρά κλίματα, το ξηρό δέρμα είναι πιο εμφανές από ότι σε υγρά κλίματα. Το χειμώνα, χρειάζεστε περισσότερα ωμέγα λιπαρά από ό,τι το καλοκαίρι για να έχετε ωραίο αποτέλεσμα στην επιδερμίδα σας.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η καθημερινή λήψη σε καλά λιπαρά είναι περίπου 2-4 κουταλιές της σούπας την ημέρα, δηλαδή 28-56 γραμμάρια ημερησίως. Συγκεκριμένα μια κουταλιά της σούπας (15 ml) ανά 25 κιλά σωματικού βάρους την ημέρα, αναμεμειγμένη σε τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αυτό που απαιτεί το βέλτιστο δέρμα. Αυτό είναι περίπου το 25% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτή η ποσότητα μπορεί να εκλαμβάνεται εξολοκλήρου από το Udo’s Oil.

Είναι καλύτερο να λαμβάνουμε παίρνουμε το Udo’s Oil με φαγητό;

Τα έλαια στη φύση προέρχονται πάντα από τρόφιμα, συνοδευόμενα από όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες. Τα έλαια ενισχύουν τις γεύσεις και βελτιώνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας τόσο τα έλαια όσο και τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά. Όσοι έχουν αδύναμη ηπατική λειτουργία μπορεί να έχουν ναυτία ή να αισθάνονται κουρασμένοι ή βαριοί όταν καταναλώνουν έλαια χωρίς τροφή.

Το Udo’s Oil είναι επίσης ευεργετικό για τα κατοικίδιά μας.

Για σκύλους και γάτες: 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ανά 45κιλά  σωματικού βάρους την ημέρα, αναμεμειγμένο σε τρόφιμα. Για τα άλογα, 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ανά 225 κιλά σωματικού βάρους την ημέρα, αναμεμειγμένα σε τρόφιμα.

Μπορώ να πάρω πάρα πολύ Udo’s Oil σε μια μέρα; Πώς θα το καταλάβω;

Εάν πάρετε πάρα πολύ, το σώμα θα το κάψει ως θερμότητα. Μπορεί να αισθάνεστε πιο ζεστά (τον χειμώνα) ή να ιδρώνετε λίγο περισσότερο (το καλοκαίρι). Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση από αυτή που μπορεί να αντέξει το συκώτι σας, ανά πάσα στιγμή σας ενημερώνει κάνοντας σας να αισθάνεστε κουρασμένοι, βαριοί ή ναυτία. Εάν σας συμβεί αυτό, μειώστε την πρόσληψη και εκπαιδεύστε το ήπαρ για 1-6 μήνες, αυξάνοντας σταδιακά την ικανότητά του να διαχειρίζεται τα λίπη.

Τι ισορροπία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 πρέπει να πάρω;

Εάν είστε υγιείς, οποιαδήποτε αναλογία ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 μεταξύ 2:1 και 1:4 θα λειτουργήσει. Εάν δεν είστε υγιείς, η πιο αποτελεσματική αναλογία, σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι 2:1.

Θα με οδηγήσει το Udo’s Oil στο να πάρω βάρος;

Ναι, αν προσθέσετε το λάδι σε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Δεν θα συμβεί αν μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων και κάνετε τα λιπαρά το κύριο καύσιμο σας. Κάντε μια αλλαγή καυσίμου από τους υδατάνθρακες στα καλά λιπαρά ως κύριο καύσιμο.

Θα με βοηθήσει η λήψη μιας σωστής ποσότητας Udo’s Oil να χάσω βάρος;

Ναι, αν μειώσετε επίσης τους υδατάνθρακες. Τα ωμέγα 3 ενεργοποιούν τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την καύση λίπους και απενεργοποιούν το γονίδιο για την παραγωγή λίπους. Αυτό είναι καλό για τη διαχείριση βάρους. Οι υδατάνθρακες ενεργοποιούν την παραγωγή λίπους και απενεργοποιούν την καύση λίπους. Εάν τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες από αυτούς που καίτε, οι άκαυστοι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε λίπος στα κύτταρα σας και στη συνέχεια παίρνετε βάρος.

Έχω διαβάσει ότι τα ωμέγα 6 είναι προφλεγμονώδη και τα ωμέγα 3 είναι αντιφλεγμονώδη. Είναι αλήθεια;

Δεν είναι αλήθεια. Ο οργανισμός μετατρέπει τα ωμέγα 6 στο σώμα τόσο σε φλεγμονώδη όσο και σε αντιφλεγμονώδη παράγωγα και τα ωμέγα 3 σε αντιφλεγμονώδη παράγωγα.

Εάν τα ωμέγα 6 καταστραφούν από τη βιομηχανική επεξεργασία και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το τηγάνισμα, τα ωμέγα 6 έχουν φλεγμονώδη αποτελέσματα από τα κατεστραμμένα μόρια. Αν ανησυχείτε για τα σπορέλαια, ρίξτε μια ματιά στη «Seed Oil series» στο Instagram, στην οποία διαλύω τις τεράστιες ποσότητες παραπληροφόρησης σχετικά με τα σπορέλαια που μπορεί να έχετε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά παίρνω ιχθυέλαιο!

Το ιχθυέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα, όχι το απαραίτητο θεμελιώδες διατροφικό έλαιο. Η βασική διατροφή είναι πιο σημαντική από το συμπλήρωμα. Δεν μπορείτε να διορθώσετε μια διατροφική πρόσληψη ανθυγιεινών λιπών με ένα συμπλήρωμα. Η πρόσληψη συμπληρώματος είναι μόνο 1-3 γραμμάρια την ημέρα (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού), και αυτό δεν είναι αρκετό λάδι για τις ανάγκες του ανθρώπου.

Τα ιχθυέλαια καταστρέφονται επίσης από την επεξεργασία και περιέχουν ορισμένα τοξικά μόρια που παρασύρθηκαν από τις βιομηχανίες στη στεριά, κατηφόρισαν στον ωκεανό και συγκεντρώθηκαν στον λιπώδη ιστό στα πλάσματα της τροφικής αλυσίδας. Δεν έχω συστήσει ποτέ ιχθυέλαια για αυτό το λόγο.

Τι γίνεται με το krill oil;

Το έλαιο από κριλ είναι επίσης συμπλήρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα των διατροφικών λιπών, αλλά όχι αντί για αυτά. Το έλαιο krill, κατά την άποψή μου, είναι προτιμότερο από το ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα.

1) Είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα άρα περιέχει λιγότερες τοξίνες.

2) Παρασκευάζεται με μια διαδικασία που δεν καταστρέφει τα πολύ ευαίσθητα μόρια.

3) Ορίστηκαν όρια στα αλιευμένα κριλ για βιώσιμη συγκομιδή, πριν το πρώτο δίχτυ μπει στο νερό.

4) Το έλαιο είναι σε μορφή που απορροφάται καλύτερα άρα χρειάζεται λιγότερη ποσότητα (τα φωσφολιπίδια αποτελούν το 40% του ελαίου κριλ).  Διατηρείται καλύτερα εντός του οργανισμού (δεν καίγεται άμεσα για ενέργεια) σε σχέση με τα ιχθυέλαια, τα οποία είναι κυρίως τριγλυκερίδια.

5) Περιέχει ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται ασταξανθίνη, φυσικά.

Είναι δυνατόν να πάρω αρκετά υγιεινά λίπη τρώγοντας απλώς ξηρούς καρπούς και σπόρους;

Μερικοί άνθρωποι ίσως, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να πάρουν τη βέλτιστη ποσότητα με αυτόν τον τρόπο, καθώς πρέπει να καταναλώσουμε αρκετές ποσότητες ξηρών καρπών.

Οι ανάλατοι, μη καβουρδισμένοι, βιολογικής καλλιέργειας ολόκληροι σπόροι και ξηροί καρποί είναι καλές τροφές και συνιστώνται ιδιαίτερα για καλή υγεία. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε απαλό βελούδινο δέρμα τρώγοντας σπόρους και ξηρούς καρπούς, προσθέστε καλά έλαια φτιαγμένα με γνώμονα την υγεία στα φαγητά σας, έως ότου το δέρμα σας γίνει το καλύτερο δυνατό. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας είναι από μέσα.

Είναι το Udo’s Oil καλό για την εγκυμοσύνη;

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι και τα δύο σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, πρέπει να διατηρήσει τον εγκέφαλό της και να αναπτύξει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου παιδιού της. Οι περισσότερες γυναίκες δε λαμβάνουν αρκετά ωμέγα 3 από τα τρόφιμα τους. Αν το κάνουν, όλα πάνε καλύτερα. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες γυναίκες στερούνται ωμέγα 3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, κάθε παιδί παίρνει λιγότερα από το προηγούμενο παιδί και κάθε παιδί εξαντλεί περαιτέρω τη μητέρα. Κατά μέσο όρο, το IQ μειώνεται με τη σειρά γέννησης.

Η εξάντληση των ω 3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προδιαθέτει τις γυναίκες για κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ινομυαλγία, φλεγμονώδεις καταστάσεις, ασθένειες κολλαγόνου και αυτοάνοσα προβλήματα. Οι γυναίκες εμφανίζουν αυτές τις καταστάσεις 2-15 φορές πιο συχνά από τους άνδρες, πιθανώς λόγω της εξάντλησης των ωμέγα 3. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες συνιστάται να φροντίζουν να λαμβάνουν από μια αξιόπιστη πηγή τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τόσο για την υγεία των παιδιών τους όσο και για τη δική τους υγεία.

Προκαλούν τα πολλά ω 3 χαμηλή τεστοστερόνη;

Όχι. Τα ωμέγα 3 εξισορροπούν τις ορμόνες και κάνουν τις ορμόνες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο κυτταρικού υποδοχέα. Η ιστορία της τεστοστερόνης προήλθε από τη θεωρητική αντίληψη ότι τα αδύναμα φυτοοιστρογόνα που βρίσκονται στους σπόρους λιναριού, την πλουσιότερη πηγή του απαραίτητου λιπαρού οξέος ωμέγα 3 που είναι εύκολα διαθέσιμα σε εμάς, μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στις ορμόνες του ανδρισμού. Στην πράξη, αυτό δεν ισχύει ούτε έχει επιβεβαιωθεί.

Έχουμε δουλέψει με αθλητές δύναμης και αντοχής όλα αυτά τα χρόνια και μετρήσαμε την απόδοσή τους μέχρι εξάντλησης στο άθλημά τους. Μέσα σε 30 ημέρες από την έναρξη της λήψης του Udo’s Oil με 15 ml ανά 25 κιλά σωματικού βάρους την ημέρα, αναμεμειγμένα σε τροφές και κατανεμημένη πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η απόδοσή τους μέχρι την εξάντληση αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 40-60%.

Χρειάζομαι περισσότερα ωμέγα 3 επειδή ζω σε ψυχρό κλίμα;

Τα ωμέγα 3 είναι πολύ χρήσιμα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, επειδή αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό, την παραγωγή ενέργειας και τη θερμότητα. Τα ευαίσθητα στο κρύο άτομα αναφέρουν αξιοσημείωτες μειώσεις στην ευαισθησία στο κρύο, τους χειμώνες που διαβιούν σε ψυχρά κλίματα.

Έχει το ελαιόλαδο ωμέγα 3;

Όχι. Το ελαιόλαδο έχει λιγότερο από 1% ωμέγα 3 και λιγότερο από 10% ωμέγα 6. Έχει επίσης 80% ωμέγα 9, το οποίο δεν είναι απαραίτητο και ο οργανισμός μας μπορεί να το φτιάξει από σάκχαρα και άμυλα.

Τι γίνεται με το λάδι canola;

Το λάδι Canola που μπορείτε να αγοράσετε από τα καταστήματα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Επιπλέον, περιέχει περίπου 10% ωμέγα 3, τα οποία καταστρέφονται 5 φορές πιο γρήγορα από τα ωμέγα 6. Επομένως, είναι πιθανό να είναι ακόμη περισσότερο κατεστραμμένο από τα έλαια που περιέχουν περισσότερα ωμέγα 6 αλλά όχι ωμέγα 3.

Αλλά μου είπαν ότι το λάδι καρύδας είναι πολύ καλό

Η καρύδα δεν περιέχει ουσιαστικά ωμέγα 3, ενώ περιέχει λιγότερο από 10% ωμέγα 6. Έχουν διατυπωθεί πολλοί αβάσιμοι ισχυρισμοί για αυτό. Η πιο χρήσιμη ιδιότητά του είναι ότι μπορείτε να αλείψετε το δέρμα σας με μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα του δέρματος.

Το λάδι καρύδας (πραγματικά, το λίπος καρύδας) είναι σταθερό. Αυτός είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο αρέσει στους ανθρώπους να εργάζονται με αυτό. Σε αντίθεση με τα έλαια πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6, το λίπος καρύδας δε χρειάζεται να προστατεύεται από το φως, το οξυγόνο και τη θερμότητα. Είναι κυρίως κορεσμένα λιπαρά, έχει ωραία γεύση και είναι ελαφρύ για το συκώτι μας. Αλλά δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα σε αυτό, που να μην μπορείτε να το πάρετε από αλλού, επομένως δεν είναι απαραίτητο για την υγεία.

Μπορώ να μαγειρέψω με λάδι καρύδας; Μπορώ να μαγειρέψω με ελαιόλαδο;

Μπορείτε, αλλά για καλύτερη υγεία, σταματήστε τελείως το τηγάνισμα. Τα λάδια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε βλάβες που προκαλούνται από το φως, το οξυγόνο και τη θερμότητα. Είναι και εκδικητικά. Σου κάνουν ότι τους κάνεις. Αντιμετωπίστε τους με προσοχή και θα σας φροντίσουν. Καταστρέψτε τα και θα βλάψουν την υγεία σας. Ποτέ μα ποτέ μην μαγειρεύετε με Udo’s Oil.

Είναι τα τηγανητά υγιεινά;

Το τηγάνισμα είναι η πιο επιβλαβής διαδικασία που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας στη Γη. Για να βελτιώσετε την υγεία σας, πετάξτε το τηγάνι σας και μαγειρέψτε τα τρόφιμα, αν δεν τα τρώτε ωμά όπως τα έφτιαξε η φύση, στο νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του τηγανίσματος, ανατρέξτε στο άρθρο μου Πετάξτε το τηγάνι σας.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share