Το υγιές μικροβίωμα προστατεύει από την αθηρωμάτωση

Το υγιές μικροβίωμα προστατεύει από την αθηρωμάτωση
2 λεπτά

Η καλή εντερική υγεία είναι σύμμαχος της καρδιακής υγείας

Γνωρίζουμε ότι η ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και τα παθογόνα βακτήρια είναι η βάση για ένα υγιές μικροβίωμα. Η παρουσία των φιλικών βακτηρίων σε επάρκεια εμποδίζει την ανάπτυξη των παθογόνων που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας και να βάλουν σε κίνδυνο την ανοσία μας.

Μια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση των βακτηρίων και με την καρδιακή υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Heart Association.

Τα παθογόνα βακτήρια συνδέονται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής και αθηρωμάτωσης

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

  • όσο περισσότερα παθογόνα βακτήρια βρίσκονταν στο έντερο, τόσο αυξημένοι ήταν οι δείκτες φλεγμονής και η ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.
  • Επιπλέον, κάποια από αυτά τα παθογόνα βρέθηκαν παρόντα στη στοματική κοιλότητα υποθάλποντας τη στοματική υγεία.

Η βλαπτική επίδραση των παθογόνων βακτηρίων στην καρδιαγγειακή μας υγεία είναι ένας ακόμα λόγος να φροντίζουμε για τη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας μας.

Ενισχύουμε τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων προσέχοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας και με συμπληρώματα προβιοτικών, όταν χρειαζόμαστε μια πιο άμεση αποκατάσταση, ιδιαίτερα μετά από αντιβιώσεις, ασθένειες, ταξίδια, στρες ή δίαιτες.  

Η έρευνα

H μελέτη είχε ως στόχο να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των μετρήσεων της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης που βασίζονται σε υπολογιστική τομογραφία και να διερευνήσει σχετικούς κλινικούς συσχετισμούς.

Οι συμμετέχοντες ήταν 8973 άτομα (ηλικίας 50 έως 65 ετών) χωρίς εμφανή αθηροσκληρωτική νόσο. Σε αυτήν τη μελέτη, εντοπίστηκε ότι το 40,3% των ατόμων είχε ασβεστοποίηση στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ το 5,4% είχε τουλάχιστον μία στένωση με ποσοστό απόφραξης μεγαλύτερο από 50%. Η στεφανιαία αθηροσκλήρωση μετρήθηκε με τη χρήση score Ασβεστίου (CAC) στις στεφανιαίες αρτηρίες με αξονική τομογραφία και με αξονική στεφανιογραφία.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 64 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών που συσχετίστηκαν με τη συγκέντρωση του ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, ανεξάρτητα από τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Από αυτά, τα 19 είδη συμπεριλαμβανομένων των στρεπτόκοκκων και άλλων μικροοργανισμών που συνήθως βρίσκονται στο στόμα, συσχετίστηκαν με υψηλές συγκεντρώσεις της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα και τα 16 είδη μικροοργανισμών συσχετίστηκαν με τον αριθμό των λευκοκυττάρων στο αίμα.

Η αφθονία των ειδών της μικροχλωρίδας του εντέρου και το λειτουργικό δυναμικό τους αξιολογήθηκαν με τη μεταγονιδιωματική αλληλουχία των κοπράνων και οι συσχετίσεις με τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση αξιολογήθηκαν με πολυμεταβλητά μοντέλα παλινδρόμησης προσαρμοσμένα για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα σχετικά είδη αξιολογήθηκαν για συσχέτιση με φλεγμονώδεις δείκτες, μεταβολίτες και αντίστοιχα τα είδη στο σάλιο.

Οι πιο σημαντικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν με τους μικροοργανισμούς Streptococcus anginosus και Streptococcus oralis subsp oralis (P<1×10-5).

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της μελέτης που εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο και το στόμα με την υγεία των στεφανιαίων αρτηριών και την οδοντική υγεία είναι τα εξής:

Α) Υπάρχει αρνητική συσχέτιση των παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου που ανιχνεύονται και στο στόμα με τη συγκέντρωση της προπιονικής ινδόλης στο αίμα.

Δηλαδή, όσο περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι παρόντες στο στόμα, τόσο χαμηλότερη είναι η συγκέντρωση της προπιονικής ινδόλης στο αίμα. Η προπιονική ινδόλη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από τα βακτήρια στο παχύ έντερο και συμβάλλει στον μεταβολισμό και τη ρύθμιση της φυσιολογίας του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Β) Υπάρχει θετική συσχέτιση των παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου με τα δευτερογενή χολικά οξέα και την προπιονική ιμιδαζόλη.

Δηλαδή, όσο περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι παρόντες, τόσο υψηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στο αίμα. Τα δευτερογενή χολικά οξέα δημιουργούνται από τον μεταβολισμό των χολικών οξέων από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Αυτά τα οξέα μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, την απορρόφηση των λιπών, και την υγεία του παχέος εντέρου. Η προπιονική ιμιδαζόλη είναι μια ουσία που παράγεται από τα βακτήρια στο έντερο κι εμποδίζει την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Γ) Βρέθηκαν πέντε διαφορετικά είδη παθογόνων μικροοργανισμών στο σάλιο που είναι συνδεδεμένα με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας των δοντιών και των ούλων, όπως παρατηρήθηκε στην οδοντιατρική μελέτη Malmö Offspring.

Δ) Ο τρόπος λειτουργίας των μικροοργανισμών που συμπεριλάμβανε τη μείωση των νιτρικών, την αναερόβια β-οξείδωση των λιπαρών οξέων και την αποδόμηση των αμινοξέων, συσχετίστηκε με τον βαθμό συγκέντρωσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Δείτε εδώ:  Πώς βοηθά η καθημερινή ενίσχυση με καλά βακτήρια

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share