Πώς επιλέγουμε το καλύτερο προβιοτικό για μέγιστο όφελος

Πώς θα επιλέξετε το καλύτερο προβιοτικό για το μέγιστο όφελος
3 λεπτά

Επιλέξτε σαν καλύτερο προβιοτικό, αυτό το προβιοτικό συμπλήρωμα που έχει ερευνηθεί, δοκιμαστεί, εγγυάται ζωντανό και βιώσιμο αριθμό βακτηρίων, είναι ασφαλές και καθαρό.

Για να αναγνωρίσετε το καλύτερο προβιοτικό ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Είστε μέσα σε ένα φαρμακείο/κατάστημαΗ επόμενη κίνηση είναι να κατευθυνθείτε προς το ψυγείο.
  2. Εξετάστε τη συσκευασίαΠρέπει να έχει μόνωση από την υγρασία, τη θερμότητα και το φως. Αν όχι, μη το επιλέξετε! Πώς πρέπει να είναι η προστατευμένη συσκευασία: τα μπουκάλια να είναι από χοντρό σκούρο γυαλί με μεταλλικά καπάκια, να περιέχει ρεγιόν γέμιση και αποξηραντικά σακουλάκια, ή να είναι σε μεταλλικό blister. Οι κάψουλες είναι πιο προστατευμένες από όσο η σκόνη.
  3. Διαβάστε την ετικέταΕλέγξτε ότι αναγράφεται στη συσκευασία ο αριθμός των ζωντανών, βιώσιμων κυττάρων όχι μόνο ο αρχικός κατά την παραγωγή αλλά και αυτός που εγγυημένα θα υφίσταται στην ημερομηνία της λήξης του προβιοτικού –αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Κατόπιν στην ετικέτα προσέξτε τα εξής:

i) να αναγράφονται οι προδιαγραφές αποθήκευσης: σε ποια θερμοκρασία δεν ισχύει η εγγύηση ότι παραμένουν ζωντανά τα προβιοτικά;

ii) να προσδιορίζεται το γένος (πχ. Lactobacillus), το είδος (πχ. acidophilus.) και το στέλεχος (πχ. HA-115.). Δεν έχουν την ίδια ποιότητα όλα τα ομοειδή προβιοτικά και δεν προσφέρουν όλα ισοδύναμες ωφέλειες.

iii) πρέπει να φαίνεται η κοινή προέλευση των Lactobacillus και Bifidobacterium  που εγγυάται ότι θα είναι συμβιωτικά και δε θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά την εγκατάστασή τους στον οργανισμό μας

iv) να είναι στελέχη προσαρμοσμένα στις ανθρώπινες βλεννογόνους: Με τόσα πολλά, καλά μελετημένα, κλινικά δοκιμασμένα, προσαρμοσμένα στον ανθρώπινο οργανισμό προβιοτικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φορτώσουμε τον οργανισμό με περιττά είδη που συνήθως δεν προσαρμόζονται στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια που παράγονται από σπόρους ή που παράγονται στο χώμα δε φαίνονται να είναι ασφαλή ή ανώτερης ποιότητας (1), είναι απλώς βολικά και εύκολα για τον κατασκευαστή και η παρουσία τους δεν αποτελεί δείκτη για καλύτερο προβιοτικό.

v) να υπάρχει η κατάλληλη αναλογία μεταξύ των στελεχών: Περισσότερα Bifidobacterium αν στοχεύουμε στη δυσκοιλιότητα, περισσότερους acidophilus αν στοχεύουμε σε μολύνσεις.

vi) να περιέχουν από 5 έως 8 στελέχη: να παρέχουν μεν μια ευρεία ποικιλία στελεχών, αλλά να είναι αρκετά από κάθε στέλεχος για να είναι αποτελεσματικά.

vii) τα συστατικά: Τα προβιοτικά είναι «δραστικά συστατικά». Τα τρόφιμα στα οποία αναπτύσσονται-πx. σόγια είναι «μη-φαρμακευτικά» και μόλις και μετά βίας παραμένουν παρόντα. Τα συστατικά της κάψουλας είναι είτε κυτταρίνη για τις χορτοφαγικές κάψουλες είτε ζωική ζελατίνη για τις υπόλοιπες και είναι «μη δραστικά συστατικά». Για τα υπόλοιπα -όπως πεπτίδια του γάλακτος- ή πρεβιοτικά -όπως άμυλο πατάτας- ενημερωθείτε από τον παρασκευαστή.

Στη συνέχεια…

  1. Ρωτήστε ποιο είναι το καλύτερο προβιοτικό με βάση έρευνες, ελέγχους και εγγύηση των βιώσιμων στελεχών

    Πριν αγοράσετε, καλέστε την εταιρεία, ή ζητήστε από ένα καλά εκπαιδευμένο υπεύθυνο του φαρμακείου/καταστήματος ή επαγγελματία υγείας για να σας διασφαλίσει πως το προβιοτικό συμπλήρωμα που αγοράζετε διαθέτει ενδελεχείς έρευνες, ελέγχους, δοκιμές και βιώσιμα στελέχη:

i) Έρευνα: ταυτοποίηση και αξιολόγηση των στελεχών που διαθέτει το προϊόν, βάσει ερευνών, έτσι ώστε να γίνει προσεκτική επιλογή και να διασφαλιστεί κάθε πτυχή της ποιότητας των προβιοτικών

ii) Έλεγχος: το εργαστήριο δοκιμών μπορεί να καθορίσει την αντίσταση των στελεχών στα γαστρικά οξέα, τη χολή, τα πεπτικά ένζυμα και τα παγκρεατικά υγρά, εξασφαλίζοντας έτσι στελέχη που να είναι αρκετά εύρωστα για να περάσουν με ασφάλεια από το λεπτό και το παχύ έντερο, όπου γίνονται πιο ενεργά. Αναμφισβήτητα, αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή στην επιλογή σας. Ανεξάρτητα από το προϊόν που θα επιλέξετε, αν αποτύχει σε αυτό τον τομέα, μπορεί να σπαταλήσετε τα χρήματά σας, να καταπιείτε απλά νεκρά βακτήρια, ή αυτά να πεθάνουν μέσα στον οργανισμό σας.

Ορισμένοι κατασκευαστές προσπαθούν να προστατεύσουν τα αδύναμα (και πιο φθηνά) προβιοτικά σε «σκληρές» κάψουλες με εντερική επικάλυψη και τα βαφτίζουν ως ανώτερα. Αυτές οι επικαλύψεις μπορεί να περιέχουν πλαστικοποιητές και ακόμα χειρότερα να διατηρούν την υγρασία! (2) η οποία  επανενεργοποιεί τα βακτήρια που έχουν αδρανοποιηθεί με την ξήρανση και την κατάψυξη, προκαλώντας τον πρόωρο θάνατο τους.

iii) Δοκιμές: επιλέγονται στελέχη που έχουν επιβιώσει βάσει δοκιμών που έχουν προηγηθεί. Αυτή η ανώτερη μέθοδος έχει αξιοπιστία και δεν απαιτεί «σκληρές» επικαλυμμένες κάψουλες. Αυτό σας επιτρέπει να ανοίγετε τη χορτοφαγική κάψουλα και να χρησιμοποιείτε τη σκόνη των προβιοτικών σε smoothie ή απευθείας στο στόμα σας.

iv) Βιώσιμα στελέχη: οι συνδυασμοί των στελεχών που επιλέγονται σε κάθε μίγμα προβιοτικών μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος μέσω της συνέργειας τους (3) κι αυτό απομονώνοντας, αξιολογώντας, συνδυάζοντας και επαναξιολογώντας τα εκατοντάδες στελέχη και τους συνδυασμούς τους. Το έργο αυτό θα διασφαλίσει ότι τα στελέχη που συνευρίσκονται σε μια φόρμουλα είναι συμβιωτικά, αρμονικά και δεν είναι επιζήμια το ένα για το άλλο.

v) Διασφάλιση Σταθερότητας: Χωρίς έλεγχο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που διατηρούνται τα προβιοτικά, αυτά πεθαίνουν. Υπάρχουν κάποιες τεχνολογίες συσκευασίας που καθυστερούν το θάνατό τους και υπάρχουν ορισμένα στελέχη που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από άλλα, αλλά η ψύξη εξασφαλίζει τη μέγιστη ισχύ και τη σταθερότητα όλων των τύπων, ακόμα και αυτών που ισχυρίζονται ότι είναι ανθεκτικά να διατηρούνται στο ράφι. Όποια εξέλιξη κι αν έγινε στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι η ψύξη εξασφαλίζει τη μέγιστη ισχύ εξακολουθεί να ισχύει. Οι μελέτες σταθερότητας μας λένε καθαρά τι να περιμένουμε.

Η θερμοκρασία διατήρησης είναι ακόμα πιο σημαντική στις χώρες όπως η Ελλάδα, που οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η τυπική δε θερμοκρασία των 25ο διατήρησης των συμπληρωμάτων/φαρμάκων είναι κατά πολύ υψηλότερη αρκετούς μήνες τον χρόνο.

Τα προβιοτικά της Flora ικανοποιούν όλες τις προδιαγραφές που αξιώνει ένα προβιοτικό, για να είναι το καλύτερο προβιοτικό

Τα προβιοτικά της Flora με περηφάνια χρησιμοποιούν ακριβείς και συγκεκριμένες μεθόδους δοκιμών, την καλύτερη συσκευασία και στελέχη που διαθέτουν καλά τεκμηριωμένες έρευνες και μελέτες. Παρά τον αυξημένο χρόνο που απαιτείται, το κόστος και την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων, εξασφαλίζουμε ότι ένα υψηλό ποσοστό των βακτηρίων φθάνουν στο έντερο ζωντανά, όπου εκεί εμφυτεύονται, προσαρμόζονται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και δημιουργούν αποικισμούς.

Όσον αφορά στη διατήρησή τους, οι αναλυτικότατες μελέτες σταθερότητας μας δείχνουν απώλειες των ζώντων βακτηρίων στο προϊόν κατά 2% ανά μήνα στο ψυγείο, πολύ λιγότερο όταν καταψύχονται (μπορείτε να τα καταψύξετε) και κατά 10% ανά μήνα αν μείνουν εκτός ψυγείου. Έτσι η προδιαγραφή για διατήρηση εντός ψυγείου εγγυάται τον (υπολογισμένο ελάχιστο) αναγραφόμενο αριθμό των ζώντων βακτηρίων στη λήξη του προϊόντος. Και, αν θέλετε μπορείτε να καταναλώσετε τις κάψουλες αφού τις ανοίξετε, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι τα στελέχη που χρησιμοποιούμε επιβιώνουν και εκτός καψουλών.

REFERENCES

  1. SANDERS, M.E., MORELLI, L. AND TOMPKINS, T.A. SPOREFORMERS AS HUMAN PROBIOTICS: BACILLUS, SPOROLACTOBACILLUS, AND BREVIBACILLUS. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY, 2003, VOL. 2. DOI: 10.1111.
  2. HERMELIN, VICTOR M. ENTERIC COATED TABLETS AND METHODS OF MAKING THE SAME. 2,714,084 USA, JULY 26, 1955. GRANT.
  3. CHAPMAN CM ET AL.. IN VITRO EVALUATION OF SINGLE- AND MULTI-STRAIN PROBIOTICS: INTER-SPECIES INHIBITION BETWEEN PROBIOTIC STRAINS, AND INHIBITION OF PATHOGENS. ANAEROBE. 2012 AUG;18(4):405-13. DOI: 10.1016/J.ANAEROBE.2012.05.004. EPUB 2012 JUN 4.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share