Τρία μυστικά για τις εποχικές αλλεργίες

Οι εποχικές αλλεργίες
5 λεπτά

Οι εποχικές αλλεργίες προκαλούνται από αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως: γύρη δέντρων, γρασιδιού και ζιζανίων ή σπόροι μούχλας και μυκήτων. Αλλά μόνο περίπου το 20-30% των ατόμων αντιδρά σε αυτά και παρουσιάζει αλλεργία.

Τι διαχωρίζει αυτούς που αντιδρούν με αυτούς που δεν αντιδρούν; Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε.

Εποχικές αλλεργίες και αντίδραση στη γύρη

Η αντιδραστικότητα σε αλλεργίες επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της προ-σύλληψης και της βρεφικής ζωής, καθώς και των περιβαλλοντικών εκθέσεων. Ωστόσο, συνήθως συνδέεται με το μοναδικό ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αντιλαμβάνεται την αβλαβή πρωτεΐνη της γύρης ως ξένο παράγοντα και παράγει άσκοπα αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τους λείους μύες και τα ιστιοκύτταρα και προκαλούν αντίδραση όταν αλληλεπιδρούν με τη γύρη. Η αντίδραση των μαστοκυττάρων προκαλεί απελευθέρωση ισταμίνης για να προστατευτούμε.

Ο ρόλος της ισταμίνης

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα ή αυξημένη απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία εκδηλώνεται με κλασικά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχας, φαγούρα, υγρά μάτια και καταρροή, με σκοπό να απομακρύνει ξένα σώματα από τους ιστούς μας. Αυτή η αντίδραση, η οποία είναι προορισμένη να αντιμετωπίσει εισβολείς, μας προκαλεί αδιαθεσία χωρίς λόγο.

Επιπλέον, η ισταμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για αυτόν τον λόγο, ο δρ. Ben Lynch αναφέρεται στην ισταμίνη ως “τον προβληματικό μας σύμμαχο”. Εκτός από την προστασία από την εισβολή μικροβίων, η ισταμίνη βοηθάει το στομάχι να παράγει οξύ για την πέψη των πρωτεϊνών και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Ωστόσο, υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν καούρα, αίσθημα παλμών ή αναπνευστικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι η συνύπαρξη άσθματος αυξάνεται παράλληλα με τις αλλεργίες, από το 1950 και μετά.

Ισταμίνη: Περίσσεια και Συμπτώματα

Πόνος στις Αρθρώσεις, Δερματική Φαγούρα και Άλλα

Η παρουσία της ισταμίνης μπορεί να προκαλέσει φαινομενικά ανόμοια συμπτώματα. Η σωστή ισορροπία της ισταμίνης καθορίζει εάν λειτουργεί ως “σύμμαχος” ή όχι. Η ισταμίνη μπορεί να ενισχύσει την πνευματική εγρήγορση και να διατηρήσει την κανονική λειτουργία της πέψης. Αν έχουμε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ισταμίνης, μπορεί να παρουσιάσουμε δυσκοιλιότητα, έλλειψη σάλιου ή να νιώθουμε εξάντληση.

Ταυτόχρονα, επωφελούμαστε από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ισταμίνης. Ωστόσο, όταν η ισταμίνη των “καλών προθέσεων” υπερβαίνει τις ανάγκες ενός οργανισμού που βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής φλεγμονής και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης, αυτό οδηγεί σε περίσσεια ισταμίνης που κυκλοφορεί στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει παράξενα, φαινομενικά ασυνάρτητα συμπτώματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις, δερματική φαγούρα ή εξανθήματα, κράμπες στο στομάχι ή τη μήτρα, εγκεφαλική ομίχλη, πανικός, πονοκεφάλους και συχνά ημικρανίες. Η ισταμίνη αλληλεπιδρά επίσης με άλλες φυσικές χημικές ουσίες του σώματος, όπως τα οιστρογόνα, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Οι Ορμόνες και ο Ρόλος τους στις Αλλεργίες – Επιπτώσεις της Ισορροπίας των Ορμονών στην Απελευθέρωση της Ισταμίνης

Το πρώτο μυστικό που αφορά τις διαφορετικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι ότι το φύλο και οι ορμόνες επηρεάζουν τις αλλεργίες.

Η ισορροπία των ορμονών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία/στάδιο της ζωής, τον τρόπο ζωής και τη χρήση φαρμάκων και επηρεάζει την απελευθέρωση ισταμίνης. Η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων ισταμίνης, ενώ τα οιστρογόνα ενθαρρύνουν την απελευθέρωσή της και αναστέλλουν ένα κύριο ένζυμο (DAO) που την μεταβολίζει. Από την εφηβεία και μετά, οι ορμόνες αλληλοεπιδρούν με την ισταμίνη και ενισχύουν τα συμπτώματα σε ευαίσθητους στην ισταμίνη ιστούς, από τον εγκέφαλο έως τη μήτρα, ιδίως όταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά. Η ισταμίνη, από την πλευρά της, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο, ιδίως όταν οι επίπεδα τεστοστερόνης και προγεστερόνης είναι σχετικά χαμηλά ενώ τα επίπεδα οιστρογόνων είναι συγκριτικά υψηλά.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος συνήθως συνδέεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, οπότε η διατήρηση υγιούς εύρους σωματικού λίπους μπορεί να βοηθήσει, ιδίως τα μεσήλικα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη μυών (για την αύξηση της τεστοστερόνης). Ανεξάρτητα από το φύλο, αυτές οι στρατηγικές για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Καθαρή διατροφή και τρόπος ζωής για ελαχιστοποίηση των αλλεργιών

Το δεύτερο μυστικό που αφορά τον αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών συνδέεται με την έννοια του αλλοστατικού φορτίου.

Όταν η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση, που περιλαμβάνει το σωματικό, συναισθηματικό και χημικό άγχος είναι υψηλή, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση υπερφόρτωσης όπου το σώμα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Με την αποφυγή αρωματικών προϊόντων, την περιοδική αποτοξίνωση ή ακολουθώντας μια “καθαρή” διατροφή, μπορείτε να μειώσετε αυτό το φορτίο και να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Πρώτον, τα αρώματα αναγνωρίζονται ως τοξίνες από το σώμα, προκαλώντας αντιδράσεις.
  • Δεύτερον, η αποφυγή αλκοόλ, κονσερβοποιημένων ή επεξεργασμένων κρεάτων και παλαιωμένων τυριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ισταμίνη.
  • Τρίτον, η αποφυγή λαδιών canola, καλαμποκέλαιου και ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή υψηλά φλεγμονωδών τροφών.
  • Τέταρτον, η μείωση της πρόσληψης κρέατος μειώνει την ανάγκη του σώματος να παράγει στομαχικό οξύ και επομένως μειώνει την ανάγκη για παραγωγή ισταμίνης.
  • Και τέλος, εάν υποστηρίζετε το σώμα με βιολογικά τρόφιμα και βότανα, περιορίζετε την έκθεση σε χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνες τοξίνες (που συχνά είναι και όξινες). Αυτό μειώνει το αλλοστατικό ή αλλεργιογόνο φορτίο και βοηθά το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις αλλεργίες.

Εκτός από τον καθαρισμό του σπιτιού σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας αποφεύγοντας τις πολύ επεξεργασμένες τροφές και να εξετάσετε τον εσωτερικό καθαρισμό με το μείγμα από οκτώ οργανικά βότανα του Flor Essence, που είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους.

Εντερική υγεία και διατροφικές συστάσεις για πρόληψη αλλεργιών

Το τρίτο μυστικό για τη μείωση των εποχικών αλλεργιών και τη γενική μείωση της αλλεργικής αντίδρασης εστιάζει στην υγεία του εντέρου και την ισχυρή πεπτική λειτουργία.

Η πέψη αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους παράγοντες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση, και η ενίσχυσή της μπορεί να μειώσει την ανοσολογική αντίδραση. Μπορείτε να υποστηρίξετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος με bitters και να προσθέσετε πεπτικά ένζυμα ως συμπλήρωμα. Αυτό μπορεί επίσης να βελτιώσει τον μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Η ισταμίνη παράγεται και διασπάται στο εντερικό σύστημα σας. Για να βελτιστοποιήσετε αυτήν τη διαδικασία, μπορείτε να πάρετε ένα προβιοτικό που είναι απαλλαγμένο από στελέχη που παράγουν ισταμίνη (τα προβιοτικά της Flora είναι όλα εγγυημένα για τη μη αλλεργιογόνα δράση τους).

Μια μετα-ανάλυση έχει δείξει ότι ορισμένα προβιοτικά υποστηρίζουν σημαντικά την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζουν την αντίδραση σε εποχικές αλλεργίες, μειώνοντας τη συμφόρηση, το φτέρνισμα και το φαγούρα στα μάτια. Τα προϊόντα Super 8 Microbiota της Flora και Super Hi Potency Microbiota της Flora αποτελούν εξαιρετικές επιλογές με υψηλή αποδοτικότητα. Το πρώτο για όσους έχουν ενοχλήσεις από μύκητες ή έχουν λάβει αντιβιοτικά (που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να διασπάσετε την ισταμίνη), ενώ το δεύτερο για όσους έχουν προβληματική εντερική κινητικότητα. Και τα δύο είναι φόρμουλες υψηλής ισχύος.

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να συμβάλει στη θρέψη των φιλικών βακτηρίων, τη βελτίωση της απομάκρυνσης των καταλοίπων και την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του ασβεστίου και του χαλκού. Για να υποστηρίξετε περαιτέρω μια υγιή ανοσοποιητική αντίδραση, αυξήστε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C (χωρίς όμως να βασίζεστε αποκλειστικά σε εσπεριδοειδή φρούτα που μπορεί να περιέχουν ισταμίνη).

Φυσικά, αφού εφαρμόσετε αυτά τα μυστικά και μειώσετε την ευαισθησία σας στις εποχικές αλλεργίες, είναι πιθανό να απολαύσετε περισσότερο χρόνο στον φυσικό ήλιο και να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D, κάτι που θα υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική ψυχολογική κατάσταση σας μακροπρόθεσμα.

Ψάχνετε για μια βαθύτερη κατανόηση του ρόλου της ισταμίνης στο σώμα; Διαβάστε το: Οι ισταμίνες και η διαχείρισή τους

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share