Πώς βοηθά η καθημερινή ενίσχυση με καλά βακτήρια

Πώς βοηθά η καθημερινή ενίσχυση με καλά βακτήρια
5,5 λεπτά

Είναι περίεργο όταν το σκεφτόμαστε, αλλά ο καθένας από εμάς φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, που περιλαμβάνουν περίπου 1000 στελέχη βακτηρίων, τα οποία μπορεί να ζυγίζουν έως και 5 κιλά (1). Ενώ η λέξη «βακτήρια» δεν προκαλεί απαραίτητα θετικά συναισθήματα, τα περισσότερα από αυτά τα αόρατα πλάσματα -τα καλά βακτήρια- είναι εκεί για να μας βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μαθαίνουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό το αόρατο οικοσύστημα, στο οποίο υπερτερούν τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) και ονομάζεται «μικροβίωμα» για πολλές πτυχές της υγείας μας.

Πώς εφοδιαζόμαστε με καλά βακτήρια (προβιοτικά) και γιατί τα χάνουμε

Το σώμα μας βασίζεται στα «καλά» βακτήρια για να εκτελέσει μια ποικιλία ευεργετικών λειτουργιών που περιλαμβάνουν την παραγωγή θρεπτικών συστατικών, τη βοήθεια στην πέψη της τροφής, τη διατροφή του πεπτικού μας βλεννογόνου και την προστασία μας από τα κακά μικρόβια. Όταν κάνουμε μια κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, πίνουμε χλωριωμένο ή αφιλτράριστο νερό, έχουμε υψηλό στρες, ορμονικές ανισορροπίες ή χρησιμοποιούμε φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, η υγεία του εντέρου μας βγαίνει εκτός ισορροπίας. Αυτό δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να κυριαρχήσουν τα κακά μικρόβια.

Για να διατηρήσουμε την ευημερία των καλών βακτηρίων και το έντερό μας υγιές και ισορροπημένο, είναι σημαντικό να τρώμε τακτικά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ολικές τροφές. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, η κομπούχα και το kimchi μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Μια άλλη επιλογή είναι η καθημερινή λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά, από την ελληνική έννοια «για τη ζωή», είναι ένα είδος συμπληρώματος που μπορεί να μας εφοδιάσει με μια ποικιλομορφία στελεχών ευεργετικών βακτηρίων σε μια βολική μορφή, όπως μια κάψουλα. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, τα προβιοτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε και να εξισορροπήσετε το έντερο μας, διατηρώντας παράλληλα την υγεία μας.

Σημαντικά οφέλη από την καθημερινή λήψη προβιοτικών:

Τα καλά βακτήρια μπορεί να βελτιώσουν την ανοσία

Υπολογίζεται ότι το 70 έως 80% της ανοσίας μας βρίσκεται στο έντερο και τα προβιοτικά μπορούν να δράσουν με διάφορους τρόπους για να προστατεύσουν, να βελτιώσουν και να υποστηρίξουν την ανοσολογική μας απόκριση. Όχι μόνο τα ωφέλιμα βακτήρια κολλάνε στο τοίχωμα του εντέρου για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό στρώμα που επιτρέπει στο έντερο να επιδιορθώνεται και να δυναμώνει ώστε να κρατήσει τους κακούς έξω, αλλά παράγουν επίσης χημικές ουσίες που ονομάζονται μεταβολίτες, που βοηθούν στην υποστήριξη της γενικής μας υγείας .

Για παράδειγμα, τα προβιοτικά μπορούν να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), ζυμώνοντας τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Αυτά τα δομικά λιπαρά στοιχεία που έχουν λιγότερα από 6 άτομα άνθρακα έχουν μια ποικιλία ευεργετικών λειτουργιών στο σώμα.  (2)

Τα SCFA είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου μας και παράλληλα συμβάλλουν στην ανοσία, καθώς τα SCFA μπορούν να επικοινωνούν και να ρυθμίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πυροδοτούν επίσης την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες είναι μικροσκοπικές πρωτεΐνες που επικοινωνούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ενεργοποιώντας μια απόκριση και ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας. (3, 4).

Τα καλά βακτήρια παράγουν βιταμίνες και υποστηρίζουν την υγιή πέψη

Εκτός από την προστασία και την επιδιόρθωση του βλεννογόνου του εντέρου, τα βακτήρια στο έντερο μας βοηθούν να αφομοιώσουμε την τροφή μας και παραδόξως συνθέτουν επίσης βασικές βιταμίνες Β, όπως ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ, που κάνουν τα πάντα, από την παραγωγή ενέργειας ως τη διατήρηση υγιών κυττάρων. Εκτός από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αυτά τα καλά βακτήρια παράγουν επίσης έως και τη μισή ημερήσια ανάγκη για βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, την επούλωση πληγών και την υγεία των οστών. (5)

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν επίσης το pH στο παχύ έντερο, το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της κανονικότητας. (6)

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά στελέχη B. lactis και L. casei ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προώθηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου. (7)

Τα καλά βακτήρια συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και τη διατήρηση του βάρους

Γνωρίζουμε ότι τα SCFA, που παράγονται από τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό μας, χρειάζονται για την ανοσία, αλλά μας παρέχουν επίσης περίπου το 10% των θερμιδικών μας αναγκών. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού στο σώμα και να αυξήσουν την καύση του λίπους. (8, 9)

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι όσοι έχουν παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να έχουν λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο. (10, 11)

Η λήψη προβιοτικών μαζί με την κατανάλωση ολικών τροφών με φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στην ποικιλομορφία της χλωρίδας στο έντερο και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παραμείνει πιο αδύνατο.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να αναπληρώσουν τα καλά βακτήρια που χάνονται κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση αντιβιοτικών

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να είναι απαραίτητη μερικές φορές. Αλλά ενώ μπορούν να είναι αποτελεσματικά, δυστυχώς μπορούν να εξαφανίσουν τόσο τα κακά όσο και τα φιλικά βακτήρια στο σώμα μας. Αυτό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα περαιτέρω, αφήνοντάς μας πιο ευαίσθητους σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από μύκητες.

Η λήψη προβιοτικών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από αντιβιώσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου, εφοδιάζοντάς το με όλα τα φιλικά βακτήρια.

Τα προβιοτικά μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της επιδερμίδας

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το έντερό μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουμε δερματικά προβλήματα. Αυτή η συμβιωτική σχέση που ονομάζεται άξονας εντέρου-επιδερμίδας βοηθά το δέρμα μας να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φραγμό και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού της επιδερμίδας. (12)

Τα καλά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερανάπτυξης μυκήτων

Ένα από τα σημάδια ενός εντέρου που στερείται υγιούς χλωρίδας είναι η ανθυγιεινή υπερανάπτυξη candida, γνωστή και ως μυκητίαση. Ενώ οι μυκητιάσεις συνδέονται συνήθως με γυναίκες, η candida μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και να προκαλέσει πολλά άσχημα συμπτώματα, όπως επιθυμία για ζάχαρη, φούσκωμα, αύξηση βάρους, ομίχλη του εγκεφάλου, διάρροια, εξανθήματα, κολπικές μολύνσεις, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και άλλα. Οι άφθες είναι ένας τύπος καντιντίασης ή μυκητιακής στοματίτιδας που επηρεάζει το στόμα. (13)

Όταν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητες candida, η αποφυγή της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να τους λιμοκτονήσει, ενώ η καθημερινή λήψη προβιοτικών μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τα καλά βακτήρια που τους κρατούν φυσικά υπό έλεγχο.

Τα καλά βακτήρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες και την ισορροπία των ορμονών

Εκτός από το ότι ωφελεί το έντερο και την επιδερμίδα μας, ένα καθημερινό σχήμα προβιοτικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας του κολπικού μικροβιώματος μιας γυναίκας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή λήψη προβιοτικών με στελέχη όπως ο Lactobacillus rhamnosus και ο Lactobacillus fermentum μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την κολπική χλωρίδα και να υποστηρίξει την υγεία της γυναίκας. (14)

Η χλωρίδα του εντέρου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διάσπαση και την αποβολή των υπερβολικών ορμονών από το σώμα. Το φτωχό μικροβίωμα (σε καλά βακτήρια) έχει συνδεθεί με ορμονικές ανισορροπίες, όπως η κυριαρχία των οιστρογόνων. Η λήψη προβιοτικών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των βακτηρίων στο έντερο και να βοηθήσει στη στήριξη της ορμονικής ισορροπίας.

Τα καλά βακτήρια μπορούν να προάγουν μια υγιή εγκυμοσύνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και ωφέλιμη. Μια ανασκόπηση το 2020 διαπίστωσε ότι η διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε όσες έλαβαν προβιοτικά συμπληρώματα από ό,τι σε εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (15).

Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για τα ταξίδια

Ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στη διατροφή ή το πόσιμο νερό μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα. Όχι μόνο είναι εύκολο να τρώμε ανθυγιεινά και να υπερβάλλουμε σημαντικά στα ταξίδια μας, αλλά καθώς πολλές χώρες δεν έχουν ένα πρότυπο ασφάλειας τροφίμων, μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε τροφικές δηλητηριάσεις από λοιμώξεις όπως το E.coli. Και πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει τη «διάρροια του ταξιδιώτη» όταν ταξιδεύουμε σε ένα νέο μέρος, γεγονός που κάνει το ταξίδι να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όσο θα έπρεπε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ταξιδέψετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα προβιοτικό για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό και υγιές ταξίδι.

Τι είδους προβιοτικό πρέπει να επιλέξετε;

Τα προβιοτικά δρουν κολλώντας στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, όπου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του, για να μας προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τις τοξίνες και τα παθογόνα, ενώ βελτιώνουν την ανοσία.

Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό, αναζητήστε μια φόρμουλα πολλαπλών στελεχών, ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη και βεβαιωθείτε ότι το προβιοτικό σας μπορεί πραγματικά ναι προσφέρει ζώντα και ενεργά στελέχη ώστε να παρέχει τα οφέλη που αναζητάτε.

Όπως δημοσιεύτηκε στο onbetterliving.com

Η Flora Health, η οποία παράγει πλήρως φυσικά και αποτελεσματικά συμπληρώματα για περισσότερα από 50 χρόνια, προσφέρει μια υψηλής ποιότητας επιλογή στοχευμένων προβιοτικών συνθέσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ποικιλομορφία της εντερικής σας χλωρίδας.

Η Flora Health χρησιμοποιεί μια ποικιλία ευεργετικών ανθρώπινων στελεχών στα προβιοτικά της, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εμφυτεύονται στο έντερο και να αναπαράγονται.

Με αυστηρό ποιοτικό έλεγχο, οι προβιοτικές φόρμουλες της Flora:

-Έχουν δοκιμαστεί εκτενώς για να διασφαλιστεί ότι επιβιώνουν από τα οξέα του στομάχου, ώστε να μπορούν να φτάσουν στο έντερο ενεργά

-Είναι σχεδιασμένα για να δρουν συνεργικά, ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη.

-Είναι μη ΓΤΟ, χωρίς γλουτένη, μαγιά και ζάχαρη

– Έχουν εγγυημένη ισχύ από την παραγωγή τους μέχρι και τη λήξη

– Έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικά στελέχη σε ποικίλες συγκεντρώσεις, για να παρέχουν εξειδικευμένα οφέλη για συγκεκριμένες συνθήκες και ηλικιακές ομάδες

Οι εξειδικευμένες προβιοτικές φόρμουλες της Flora  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Super 8 Microbiota (42 δις φιλικά βακτήρια)

Το Super 8 Microbiota βοηθά στην διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας στο λεπτό έντερο και προάγει την υγεία του ουρογεννητικού, ενισχύοντας την ανοσία από παθογόνα βακτήρια και μύκητες.

Super Hi Potency Microbiota (102 δις φιλικά βακτήρια)

Είναι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύει την υγεία του παχέος εντέρου, παρέχοντας 102 δις από 8 καλλιέργειες που δρουν στο παχύ έντερο, ενισχύουν τη φυσιολογική κινητικότητα και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης τα :

Toddler Probiotic ( 3 δις φιλικά βακτήρια) για μωρά ως 3 ετών

Kids Probiotic (5 δις φιλικά βακτήρια)  για παιδιά άνω των 4 ετών

Adult Microbiota (17 δις φιλικά βακτήρια) για ενήλικες ως 54 ετών

Seniors Probiotic (34 δις φιλικά βακτήρια) για ενήλικες άνω των 55 ετών

Super 5 Probiotic (2 δις φιλικά βακτήρια) για τη στοματική υγεία

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share