Προβιοτικά – τι είναι και γιατί τα χρειαζόμαστε

probiotics, τι είναι τα προβιοτικά

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που αποτελούν μέρος του εντερικού μικροβιώματος (το σύνολο όλων των διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο). Είναι ζωντανοί οργανισμοί και διατηρούν μια αμοιβαία επωφελή σχέση με μας (τον ξενιστή τους), έχοντας μεταβολικά, ανοσολογικά, θρεπτικά και ψυχολογικά οφέλη.

Τι προσφέρουν τα συμπληρώματα προβιοτικών

Τα συμπληρώματα προβιοτικών στόχο έχουν να εμπλουτίσουν την εντερική μας χλωρίδα με φιλικά βακτήρια, όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα παθογόνα βακτήρια.

Αυτή η διαταραχή συμβαίνει μετά από αρρώστιες, ταξίδια/αλλαγή περιβάλλοντος, αντιβιώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, περιόδους με κακή διατροφή, στρες, ή απλά με το πέρασμα της ηλικίας.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε φιλικά βακτήρια;

Σημάδια έλλειψης φιλικών βακτηρίων είναι οι συχνές λοιμώξεις (ιώσεις), η εμφάνιση μυκητιάσεων ή βακτηριακών λοιμώξεων (κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, στοματίτιδες), η μη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο) κ.ά..

Πιο διαχρονική έλλειψη φιλικών βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση / κατάθλιψη μέχρι και πυροδότηση αυτοάνοσων ασθενειών. 

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά το ανοσοποιητικό

Τα προβιοτικά ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια. Όταν τα φιλικά βακτήρια υπερτερούν αριθμητικά των παθογόνων, δεν επιτρέπουν την υπερανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων, όπως (E. Coli, Salmonella, Candida κ.λ.π.).

Τα προβιοτικά επικοινωνούν με το ανοσοποιητικό σύστημα, είτε άμεσα με τα ανοσοκύτταρα και τους λεμφαδένες που βρίσκονται στον εντερικό βλεννογόνο, είτε εξ’ αποστάσεως μέσω διαφόρων ουσιών που παράγουν και μεταφέρονται σε άλλα σημεία του οργανισμού από το αίμα.

Δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) που ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση, μειώνοντας την υπερβολική φλεγμονή, αυξάνουν τα λεμφοκύτταρα και τα κύτταρα «φυσικούς δολοφόνους» – ειδικά κύτταρα αντιγόνου Β.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τη σχέση των προβιοτικών με το ανοσοποιητικό.

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά την εντερική λειτουργία

Τα προβιοτικά ομαλοποιούν την κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Καταπολεμούν τις διάρροιες, τις βρεφικές διάρροιες και τις διάρροιες των ταξιδιωτών. Μειώνουν επίσης το pH στο παχύ έντερο, το οποίο συμβάλει στην προώθηση της κανονικότητας. Συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου κι έχουν ευεργετική δράση στις φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά την διάθεση

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Όταν νοσεί το ένα σύστημα επηρεάζει και το άλλο.

Τα προβιοτικά εκκρίνουν νευροδιαβιβαστές (όπως GABA, σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη) που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν θετική επιρροή στην απόκρισή μας στο στρες, τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τη σχέση των προβιοτικών με τη διάθεση.

Τα προβιοτικά έχουν πολλά ακόμα οφέλη

Ζυμώνουν τις φυτικές ίνες σε λιπαρά οξέα βραχέως αλυσίδας που υποστηρίζουν την υγεία του παχέος εντέρου κι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παράγουν αντιοξειδωτικά, αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέωv, συμβάλλουν ουσιαστικά στην οργανική σύνθεση βιταμινών Β, βελτιώνουν την ανοχή στη λακτόζη, συμμετέχουν στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση του μεταβολισμού κι ενισχύουν τη γονιμότητα.

Προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα για πεπτική υγεία

Τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά παίζουν βασικούς ρόλους στην πεπτική υγεία. Τα ένζυμα είναι ενεργά αλλά μη ζωντανά μόρια που διασπούν τις τροφές που τρώμε και βοηθούν στην ομαλή πέψη. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που ευεργετούν περισσότερο το έντερο. Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων και προβιοτικών συνδυάζονται σε περιπτώσεις γενικότερης κακής πεπτικής και εντερικής λειτουργίας.

Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για μένα

Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Τα προβιοτικά της Flora αποτελούνται από 7 διαφορετικά προϊόντα που απευθύνονται στις διαφορετικές ανάγκες των βρεφών, των παιδιών, των ενηλίκων κι όσων είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή που θέλουν να ενισχύσουν, δηλαδή το στόμα, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το γεννητικό και το ουροποιητικό σύστημα.

Τα προβιοτικά της Flora

•              Εγγυώνται τη βιωσιμότητα των προβιοτικών στελεχών δηλώνοντας τον αριθμό των ζώντων βακτηρίων χωριστά  κατά την παραγωγή και τη λήξη τους.

•              Περιλαμβάνουν πολλαπλά στελέχη που είναι υψηλής ποιότητας και καλά μελετημένα

•              Επιβιώνουν από τα οξέα του στομάχου και αποικίζουν το έντερο με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα

•              Είναι χωρίς γλουτένη και κατάλληλα για χορτοφάγους

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share