Εκχύλισμα Ashwagandha και υποθυρεοειδισμός: νέα έρευνα.

Εκχύλισμα Ashwagandha και υποθυρεοειδισμός: νέα έρευνα.
1 λεπτό

Στην παρακάτω έρευνα μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εκχυλίσματος ρίζας Ashwagandha (Ασβαγκάντα) σε υποκλινικούς υποθυρεοειδικούς ασθενείς. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς χωρίς εμφανή συμπτώματα θυρεοειδικής ανεπάρκειας,

Η έρευνα ήταν διπλά “τυφλή”, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο.

Περίληψη

Ιστορικό: Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται στο 3%-8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το Ashwagandha (Withania somnifera), ένα παραδοσιακό φάρμακο στην Αγιουρβέδα, γνωστό για την ιδιότητά του να ανακουφίζει από τα συμπτώματα του στρες, συνταγογραφείται συχνά για δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς.

Στόχος: Αυτή η πιλοτική μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha σε υποκλινικούς υποθυρεοειδικούς ασθενείς.

Σχεδιασμός, ρύθμιση και συμμετέχοντες: Μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, μονοκεντρική ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Sudbhawana του Βαρανάσι, στην Ινδία μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2016. Πενήντα (50) άτομα με αυξημένη την ορμόνη του θυρεοειδούς (TSH), σε επίπεδα (4,5-10 μIU/L) ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών τυχαιοποιήθηκαν είτε σε ομάδες θεραπείας (n = 25) είτε σε ομάδες εικονικού φαρμάκου (n = 25) για περίοδο θεραπείας 8 εβδομάδων.

Παρεμβάσεις: Είτε εκχύλισμα ρίζας Ashwagandha (600 mg ημερησίως) είτε άμυλο ως εικονικό φάρμακο. Μεταβλητές αποτελεσματικότητας: επίπεδα TSH ορού, τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4) ορού.

Αποτελέσματα: Συνολικά 4 άτομα (2 από κάθε ομάδα) απέσυραν τη συγκατάθεσή τους πριν από τη δεύτερη επίσκεψη. Η θεραπεία με ashwagandha για οκτώ εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών: TSH (p < 0,001), T3 (p = 0,0031) και T4 (p = 0,0096) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία με ashwagandha αποκατέστησε αποτελεσματικά τους θυροειδικούς δείκτες κατά τη διάρκεια της θεραπείας διάρκειας 8 εβδομάδων με σημαντικό τρόπο (χρονικά αποτελέσματα: TSH [p < 0,001], T3 [p < 0,001] και T4 [p < 0,001]). Το 4% της ομάδας που έλαβε εκχύλισμα ashwagandha και το 12% της ομάδας που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο ανέφεραν λίγες ελαφρές και προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης.

Συμπέρασμα: Η θεραπεία με ashwagandha μπορεί να είναι ευεργετική για την ομαλοποίηση των δεικτών του θυρεοειδούς σε υποκλινικούς υποθυρεοειδικούς ασθενείς.

Το Stressveda της Flora

Στο Stressveda η Flora χρησιμοποιεί την πιο καλά μελετημένη μορφή ashwagandha στον κόσμο, το KSM-66® Ashwagandha. Είναι βιολογικής καλλιέργειας και συνδυάζεται με οργανικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, D, E και K για τη διαχείριση του στρες και την τόνωση της πνευματικής και της ψυχικής υγείας.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share