Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία του οργανισμού.

ύπνου υπνος και στρες κούραση
4 λεπτά

Πόσο επηρεάζει το στρες την ποιότητα του ύπνου μας;

Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ του άγχους και του κακού ύπνου, με το ένα να τροφοδοτείται από το άλλο. Πολλοί από μας, σε διάφορες περιόδους της ζωής μας, συμβαίνει να μένουμε συχνά ξύπνιοι τη νύχτα και να στριφογυρίζουμε χωρίς να μπορούμε να κοιμηθούμε. Έχουμε ένα εκατομμύριο σκέψεις που τρέχουν στο μυαλό μας, ώστε δυσκολευόμαστε να απενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας. Έτσι, αναπόφευκτα μένουμε ξύπνιοι, ανήσυχοι, εκνευρισμένοι και τελικά άυπνοι. Η αϋπνία χτυπά τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή, συχνά λόγω υπερβολικού στρες.

Ύπνος και υγεία

Ο ύπνος είναι αναβολικός. Αναπληρώνει τα αποθέματα ενέργειας μας, επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουραστεί, να ανακάμψει, να αναπληρώσει και να ξαναχτιστεί. Ο ύπνος καθαρίζει επίσης τον εγκέφαλό μας από επιβλαβή μόρια (όπως οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδούς) που σχετίζονται με τον νευροεκφυλισμό. Ο ύπνος καθαρίζει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό μας. Ένα υδραυλικό σύστημα που ονομάζεται γλυμφατικό σύστημα λειτουργεί περισσότερο ενώ κοιμόμαστε (περίπου 60% περισσότερο από ό,τι τη μέρα), αφήνοντας το υγρό να ρέει γρήγορα μέσω του εγκεφάλου. Τη νύχτα, η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο αυξάνεται δραματικά.(1) Μελέτες υποδεικνύουν ότι τοξικά μόρια που εμπλέκονται σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές συσσωρεύονται στον χώρο μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθαρίζονται τη νύχτα κατά τον ύπνο.

Ο κακός ύπνος βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνει τις φλεγμονές, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τις ορμόνες του στρες και την αρτηριακή πίεση. Σχεδόν κάθε μέτρο καλής υγείας και σωματικής και πνευματικής απόδοσης επηρεάζεται αρνητικά όταν κοιμόμαστε κακά ή λίγο. Η αύξηση βάρους, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται όλα με την έλλειψη ύπνου.(2)  Ο ύπνος βοηθά επίσης τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά, ώστε να μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε άλλες βασικές λειτουργίες σε καθημερινή βάση.

Το στρες

Μια οξεία απόκριση του οργανισμού μας στο στρες αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό και υπερφορτίζει τους μύες μας με γλυκόζη ως καύσιμο, προκειμένου να σώσει πιθανώς τη ζωή μας. Αλλά όταν το άγχος γίνεται μια επίμονη, παρατεταμένη, χρόνια, χαμηλής ποιότητας απάντηση στην καθημερινότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Αυτό το είδος άγχους μακροπρόθεσμα συνδέεται με τα πάντα, από κόπωση έως χρόνιους πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην όρεξη, δυσπεψία, δερματικά προβλήματα, αλλεργίες, απώλεια μνήμης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απόσυρση, τρίξιμο δοντιών, υψηλή αρτηριακή πίεση, κοντή αναπνοή, νευρικές συσπάσεις, αϋπνία, επιτάχυνση της εξάντλησης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, απώλεια μαλλιών, μειωμένη σεξουαλική ορμή και καταστολή του ανοσοποιητικού. Δεν είναι καλό. Μπορεί να γίνει ένα είδος αυτοδιαιωνιζόμενου, «στρεσαρίσματος από στρες», φαύλου κύκλου.

Προσαρμογόνα στη διάσωση με το Stressveda™

Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία βοτάνων που έχουν γίνει γνωστά ως προσαρμογόνα για την ικανότητά τους να μας βοηθούν να προσαρμοζόμαστε καλύτερα και να αντιμετωπίζουμε μια αυξημένη, ή χρόνια απόκριση σε στρεσογόνους παράγοντες. Ένα πραγματικό προσαρμογόνο πρέπει να αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες, να έχει ομαλοποιητική επίδραση στην απόκριση στο στρες και να είναι ασφαλές και χωρίς παρενέργειες σε κανονικές δόσεις.

Το Ashwagandha (Ασβαγκάντα) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα βότανα στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Το Ashwagandha εμπίπτει στην κατηγορία των προσαρμογόνων βοτάνων, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μακροπρόθεσμα για να ενισχύσει και να υποστηρίξει το σώμα και το μυαλό να ανταποκρίνονται σε όλους τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής (που φαίνονται άφθονοι στην εποχή μας!). Θα δυσκολευόμασταν να σκεφτούμε κάποιον που δεν θα επωφεληθεί από τη χρήση του ashwagandha κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ωστόσο, δεν είναι ίδια όλα τα εκχυλίσματα από ρίζα ashwagandha. Στη Flora, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το KSM-66 Ashwagandha® στη νέα μας φόρμουλα Stressveda™. Το KSM-66 παρασκευάζεται στο Ρατζαστάν της Ινδίας, από μια εταιρεία και έχει 14+ χρόνια έρευνας και ανάπτυξης (R&D) πίσω του. Είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία, που σημαίνει ότι επιβλέπεται η δημιουργία του εκχυλίσματος από το αγρόκτημα μέχρι το τελικό προϊόν. Το KSM-66 παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μόνο ρίζες Α’ ποιότητας και εκχυλίζεται χρησιμοποιώντας «πράσινη χημεία» χωρίς τη χρήση αλκοόλης ή χημικών διαλυτών.

Ανθρώπινες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές έχουν βρει σημαντικά οφέλη για το KSM-66 Ashwagandha® σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με το άγχος και τον ύπνο:
  • Στρες και άγχος: 27,9% μείωση της κορτιζόλης, 71,6-77% μείωση στις βαθμολογίες των τεστ στρες και άγχους (3)
  • Διαχείριση άγχους και βάρους: μείωση 22% στα επίπεδα κορτιζόλης, μείωση 3% στο σωματικό βάρος και σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις από το εικονικό φάρμακο στις βαθμολογίες PSS (κλίμακα αντιληπτού στρες) και FCQ (επιθυμία για φαγητό) (4)
  • Ποιότητα ύπνου: σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, τη διάρκεια του ύπνου και τη μείωση της νευρικότητας (5)

Ισορροπία και τόνωση με το Flor Essence

Για όσους νιώθουν την ανάγκη να διώξουν τις επιβαρύνσεις που έχουν συσσωρευθεί στον οργανισμό τους, λόγω τρόπου  ζωής, κακής διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής κ.ά., υπάρχει το Flor Essence. To Flor Essence είναι ένα μίγμα από 8 «πικρά» οργανικά βότανα που καθαρίζουν το σώμα από τοξίνες, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξείδωση, δίνουν ενέργεια, τονώνουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και βοηθούν το σώμα να ισορροπήσει.

Η φυτική σοφία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνει η Flora και ελπίζουμε ότι οι φόρμουλές μας μπορούν να χαλαρώσουν, να εμπλουτίσουν και να επαναφορτίσουν τη ζωτικότητά σας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τη ζωή στο έπακρο.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29996134/
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190227173111.htm
  3. Chandrasekhar, K., et al. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255, 2012.
  4. Choudhary, D., et al.Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(1), 96-106, 2017.
  5. Langade, D., et al.Efficacy and Safety of Ashwagandha ( Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double – blind, Randomized, Placebo-controlled study. (2019). Cureus, 11(9), e5797, 2019.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share