Η κριτική σκέψη στην επιλογή των συμπληρωμάτων

Η κριτική σκέψη στην επιλογή των συμπληρωμάτων
10 λεπτά

Η επιλογή ενός συμπληρώματος που γίνεται βασισμένη σε κριτική σκέψη, και όχι παρορμητικά εμπεριέχει τη λογική, αλλά έχει περιπλοκότητα. Η επιλογή υγιεινών τροφίμων και συμπληρωμάτων μπορεί να μας προκαλέσει σύγχυση και η λογική που ακολουθούμε μπορεί συχνά να είναι αντιφατική, καθώς δρούμε ταυτόχρονα με σκέψη και συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσπάσουμε την προσοχή μας από την πειστική συσκευασία και να αξιολογήσουμε τις αναγραφόμενες αξιώσεις που αναγράφονται στο προϊόν.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να καταλήξουμε σε απόλυτες αλήθειες, αλλά να διευκρινίσουμε τη διαδικασία της σκέψης που ακολουθούμε. Θα παρουσιάσουμε επίσης πώς η Flora προσπαθεί να διευκολύνει την ασφαλή και ενημερωμένη επιλογή ενός διατροφικού συμπληρώματος.

Τι είναι η κριτική σκέψη

Η κριτική σκέψη είναι μια μέθοδος αμφισβήτησης κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών, μέχρι να καταλήξουμε σε ένα έγκυρο συμπέρασμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε απλά τα συμπεράσματα εκείνων που πιστεύουμε ότι είναι πιο έξυπνοι από εμάς, μόνο και μόνο επειδή φαίνονται βέβαιοι. Πρέπει να γνωρίζουμε τις πηγές μας και να αποφασίζουμε αν μπορούμε να τις εμπιστευτούμε.

Η βαθύτερη διερεύνηση οποιασδήποτε ιδέας πριν την αποδεχτούμε, μας επιτρέπει να εμπιστευτούμε καλύτερα τις γνώσεις μας. Ο Σωκράτης πίστευε ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από τις απόψεις των άλλων, αφού οι άνθρωποι που αποτελούν τις “αρχές” μπορεί να είναι σε σύγχυση ή να έχουν παράλογες απόψεις. Επίσης, οι “ειδικοί” που μεταφέρουν την πληροφορία μπορεί να είναι προκατειλημμένοι ή να παρέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα συμπεράσματα, αλλά και την αιτιολόγησή τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσα λέμε στον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι συχνά κάνουμε λάθος για τα δικά μας συμπεράσματα. Πχ. το να αισθάνεστε άρρωστοι μετά από ένα τεράστιο παγωτό ή μιλκσέικ μπορεί να οφείλεται στη λακτόζη, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική ζάχαρη και λίπος.

Το γεγονός ότι ένας τρόπος σκέψης είναι ενστικτωδώς αποδεκτός δεν σημαίνει ότι είναι σωστός. Επίσης, είναι αλήθεια ότι ακόμα και αν δύο πράγματα συμβαίνουν συχνά μαζί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβαίνουν πάντα μαζί.

Διαβάζοντας με κριτική σκέψη

Μια ανάρτηση σε μια ιστοσελίδα δεν είναι αρκετή για να είναι πειστική. Πρέπει να παρέχει πληροφορίες και στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν την προϋπόθεση που θα οδηγήσει και θα νομιμοποιήσει το συμπέρασμα. Η εγκυρότητα ενός συμπεράσματος πρέπει να βασίζεται στην απόδειξή του ή στις προϋποθέσεις που το υποστηρίζουν. Μια ψευδής ή άκυρη παραδοχή δεν υποστηρίζει ένα συμπέρασμα.

Λογικά ελαττώματα ή πλάνες

Όταν διαβάζουμε κριτικά, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε να ακολουθήσουμε μια λανθασμένη λογική. Η αναγνώριση της λανθασμένης λογικής σε επιχειρήματα εξαρτάται από την αξιολόγηση της εγκυρότητας των παραδοχών/δηλώσεων.

Οι δηλώσεις με λογικά ελαττώματα ονομάζονται λογικές πλάνες. Περιλαμβάνουν βιαστικές γενικεύσεις ή μεμονωμένα παραδείγματα που δεν αποτελούν αξιόπιστες πληροφορίες. Μάθετε να τις εντοπίζετε εύκολα ή δυσκολότερα.

Μερικά κοινά παραδείγματα που αφορούν στη διατροφή αναφέρονται παρακάτω:

1.Η λογική πλάνη που χρησιμοποιεί ο Αχυράνθρωπος

Πρόκειται για μια σκόπιμη παραποίηση των γεγονότων, με στόχο τη δημιουργία ενός συμπεράσματος που είναι εύκολο να αντικρουστεί και το λάθος να αποδοθεί στον αντίπαλο. Π.χ. Είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η κετογονική διατροφή είναι ανθυγιεινή αν υπονοηθεί ότι αποτελείται κυρίως από τυρί κρέμα ή ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι ανθυγιεινή «επειδή οι άνθρωποι δεν τρώνε τίποτα παρά μόνο δημητριακά».

2. Ad hominem

Ο λατινικός αυτός όρος σημαίνει “κατά του ανθρώπου“. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό να απορρίπτουμε μια συνήθεια απλά επειδή ανήκει σε κάποιον με κακό χαρακτήρα. Ο Hitler ήταν κακός και έγινε χορτοφάγος, αλλά αυτό δεν καθιστά τη χορτοφαγία κακή.

3.Post hoc ergo propter hoc

Αυτός ο όρος είναι επίσης λατινικός και σημαίνει “μετά από αυτό, επομένως λόγω αυτού”. Η παραδοχή ότι εάν κάτι συμβαίνει μετά από κάτι άλλο, τότε αυτό το άλλο προκαλεί το πρώτο είναι εσφαλμένη. Για παράδειγμα, να συμπεράνουμε ότι το παιδί μας αρρώστησε επειδή πήρε βιταμίνη, αγνοώντας πιθανές αιτίες όπως ιογενείς ή τροφιμογενείς ασθένειες, αλλεργίες κλπ.

4.Χωρίς απόδειξη της επίδρασης

Αυτό δεν είναι μια τυπική πλάνη, αλλά εμφανίζεται συχνά σε θέματα διατροφής. Πολλοί συγχέουν την έλλειψη μελετών για ένα θρεπτικό συστατικό με το ότι αυτό το συστατικό δεν έχει καμία ωφέλεια. Μην θεωρείτε ότι η έλλειψη απόδειξης για μια επίδραση σημαίνει ότι δεν υπάρχει επίδραση.

5.Συλλογή κερασιών

Η συλλογή κερασιών είναι η πλάνη που επιτυγχάνεται μέσω της επιλεκτικής επιλογής αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ένα επιχείρημα ενώ αγνοούνται στοιχεία που το αντικρούουν.

Το να παραμένουμε σε μία θέση, αγνοώντας οποιαδήποτε αντίθετα στοιχεία, δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα. Να αγνοούμε εκατοντάδες επιστήμονες που υποστηρίζουν την ασφάλεια και τα οφέλη της καραγενάνης, εμπιστευόμενοι μόνο έναν που υποστηρίζει το αντίθετο, δεν είναι σωστό.

6.Προσφυγή στην αρχή

Εάν ισχυριζόμαστε ότι κάτι είναι αλήθεια επειδή ένα άτομο με μια συγκεκριμένη ιδιότητα το πιστεύει, αγνοούμε το γεγονός ότι ακόμη και οι αρχές μπορούν να κάνουν λάθος. Η χορτοφαγία δεν είναι αυτόματα η καλύτερη δίαιτα για εσάς απλά επειδή την υποστήριξε ο Einstein.

7.Οι πηγές της γνώσης

Όταν αναφερόμαστε στην προσφυγή στην αρχή, πολλοί αναφέρουν τις πληροφορίες διατροφής από επαγγελματίες της υγείας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να μην έχουν εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή και τα βότανα. Οι γνώσεις τους μπορεί να περιορίζονται στην επιστήμη που καλύπτει μόνο το επαγγελματικό τους πεδίο. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εκπαίδευση και τις πηγές της γνώσης που διαθέτει ένας επαγγελματίας πριν εμπιστευτούμε τις συμβουλές του.

Τα βασικά προγράμματα στον τομέα της υγείας καλύπτουν τη βασική επιστήμη, αλλά ακόμη και τα αξιόλογα προγράμματα διατροφής και διαιτολογίας δεν καλύπτουν την παραδοσιακή γνώση των βοτάνων. Ένας εγγεγραμμένος Ολιστικός Διατροφολόγος από το CSNN, για παράδειγμα μελετά 1400 ώρες για διατροφή, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τίποτα για βοτανικά φάρμακα. Ένας Master Herbalist πιστοποιημένος από το Dominion Herbal College, ωστόσο, λαμβάνει 1200 ώρες διδασκαλίας με επίκεντρο τη Βοτανική Ιατρική.

Οι επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις μέσω ανεξάρτητης έρευνας, αλλά οι γνώσεις τους μπορεί να προέρχονται επίσης από εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται από εταιρείες με εμπορικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι αληθείς και βασισμένες στην επιστήμη, αλλά είναι πιθανό να αποτελούν μια μερική ή μονόπλευρη γνώση.

Όταν μας προτείνουν ένα τεστ DNA, αναφέρουν ότι η γονιδιακή μας έκφραση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή ότι η επιστήμη του DNA αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και τα σχετικά με την καταγωγή αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ των εταιρειών και να αλλάξουν λίγους μήνες αργότερα; Είναι σημαντικό να είμαστε κριτικοί και να εξετάζουμε διάφορες πηγές για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα θέμα διατροφής.

8.Περιπλοκότητα

Ένας παρακινητικός παράγοντας για μια ελλιπή δήλωση μπορεί να είναι η επιθυμία να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη με μια απλή και σίγουρη δήλωση. Ωστόσο, όταν ακολουθούμε την επιστημονική διαδικασία, ακόμη και οι ποιοτικές πληροφορίες δεν οδηγούν πάντα σε μια ξεκάθαρη απάντηση. Πρέπει να σκιαγραφήσουμε αν το συμπέρασμα είναι ισχυρό ή αδύναμο και γιατί, αναγνωρίζοντας ποια είναι τα όρια ή οι επιφυλάξεις για κάθε συμπέρασμα.

Αντί να ψάχνουμε για ένα διακριτό αληθινό ή ψεύτικο, μπορεί να είναι πιο λογικό να ρωτήσουμε “σε ποιες συνθήκες ισχύει αυτό και πόσο;” ή “είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότερες αποχρώσεις στο θέμα;”. Όταν κάτι είναι αληθινό, το αντίθετο μπορεί να μην είναι ψευδές. Είναι στην πραγματικότητα πιθανό να βρεθούν μελέτες που υποστηρίζουν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών και μελέτες που υποστηρίζουν μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά. Και τα δύο μπορεί να είναι υγιεινά με τον δικό τους τρόπο, όταν γίνονται σωστά.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος και το επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων του, πόσο μάλλον να μεταδώσουμε αυτές τις πληροφορίες σε άλλους. Έχοντας μια επιστημονική βάση βοηθά αφενός, μια επικοινωνιακή βάση αφετέρου, και λίγοι άνθρωποι διαθέτουν τον συνδυασμό και των δύο. Μπορούμε να επικρίνουμε τους συγγραφείς των τίτλων των ειδήσεων, ωστόσο, ακόμη και οι επιστήμονες των ερευνητικών εργαστηρίων των πανεπιστημίων είναι γνωστό ότι υπερβάλλουν στις επιστημονικές αναφορές που σχετίζονται με την υγεία, με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή στα δελτία τύπου.

Η διατροφή είναι εξαιρετικά περίπλοκη για να απλοποιηθεί, πόσο μάλλον αν αυτός που κάνει τη απλοποίηση έχει μια ανεπαρκή κατανόηση του θέματος. Η παρουσίαση αληθινών αλλά μερικών πληροφοριών είναι ένα κοινό ζήτημα. Συνήθως, δεν γίνεται κακόβουλα και μερικές φορές πραγματικά προορίζεται για να βοηθήσει. Δυστυχώς, η απλοποίηση υπονομεύει τη διατροφική επιστήμη. Η πολύ μικρή πολυπλοκότητα, όπως και η υπερβολική, μπορεί να δυσκολέψει τις καλές επιλογές. Συχνά δεν υπάρχει μια μοναδική απάντηση που να ισχύει για όλους. Οι ανθρώπινες ανάγκες και αντιδράσεις στη διατροφή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα γενετικά, περιβαλλοντικά και ατομικά χαρακτηριστικά.

9.Αξιολόγηση Μελέτης

Εάν μια μελέτη χρησιμοποιείται ως απόδειξη, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την ποιότητά της. Πρέπει να εξετάσουμε τον τύπο της μελέτης, τη δοσολογία, το εύρος και τη συνολική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Η σωστή αξιολόγηση των μελετών μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μελετών. (Μάθετε εδώ περισσότερα σχετικά με τις επιστημονικές μελέτες!) Κοιτάξτε για να δείτε αν η μελέτη είναι πειραματική. Τυχαιοποιείται, είναι τυφλή; Έχετε μια μελέτη βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία, όπως μια συστηματική ανασκόπηση ή μετα-ανάλυση; Κάθε ένα από τα παραπάνω προσδίδει διαφορετική αξιοπιστία.

10. Η απόδειξη δεν είναι το άπαν και το παν όλων

Η έρευνα στον τομέα της διατροφής δεν χρηματοδοτείται επαρκώς και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι δαπανηρές. Επομένως, είναι πιθανό να μην βρούμε την απόδειξη που επιθυμούμε. Σπάνια υπάρχει κίνητρο κέρδους για τη μελέτη τροφίμων. Η επιστήμη των τροφίμων μπορεί να χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, γι’ αυτό ακολουθήστε τα χρήματα πίσω από τις μελέτες. Πολλές δοκιμές έχουν ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Οι μετα-αναλύσεις που αξιολογούν μικρές μελέτες μαζί είναι ένας τρόπος βελτίωσης της βεβαιότητας, αλλά εξετάζετε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές και ελέγχετε για προκατάληψη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Αν έχετε εφαρμόσει την κριτική σας σκέψη ενώ ακούτε μια εκπομπή, έχετε ζυγίσει τα επιστημονικά στοιχεία, δεν εντοπίσατε λογικά σφάλματα, αναζητήσατε το υπόλοιπο της ιστορίας γύρω από ένα συμπλήρωμα και είστε ενήμεροι για οποιαδήποτε προκατάληψη και μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων, αυτό σημαίνει ότι είστε απαλλαγμένοι από αμφιβολία; Όχι απαραίτητα. Η επιστήμη που βασίζεται στην απόδειξη δεν είναι απαραβίαστη.

Η καθολικότητα είναι κάτι που ελπίζουμε να δούμε στις μελέτες, που σημαίνει ότι ισχύουν για πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα. Υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών σε θέματα υγείας, έλλειψη συμμετοχής παιδιών και έλλειψη ποικιλομορφίας ως προς την εθνοτική και φυλετική καταγωγή τόσο στις κλινικές δοκιμές όσο και στους ηγέτες.

Είναι σημαντικό η μελέτη να είναι πρόσφατη, επειδή η επιστήμη συχνά ανανεώνει αυτό που γίνεται αποδεκτό ως αληθές. Είναι επίσης σημαντικό να θέτετε τις σωστές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αξίζει να αναζητήσετε βιολογικά τρόφιμα; Οι μετα-αναλύσεις καλής ποιότητας δείχνουν ασυνεπείς διατροφικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και μη οργανικών προϊόντων. Ωστόσο, μια μελέτη σε σχεδόν 70.000 άτομα έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση βιολογικών τροφίμων σχετίζεται αντίστροφα με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου. Θα το απορρίψετε ως μια προοπτική μελέτη ή μόνο ως μια συσχέτιση; Εδώ, όπως και σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να κάνετε μια ανάλυση κόστους-οφέλους.

Ακόμα κι αν έχουμε μια ισχυρή κατανόηση της επιστήμης σε λεπτομέρεια, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τα πράγματα. Φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται με επιτυχία παραδοσιακά κι έχουν αποδείξει τη δυναμική τους για χιλιάδες χρόνια, ενώ η επιστήμη μπορεί να μην κατανοεί τη δύναμη των φυτικών φαρμάκων ή των βιταμινών. Συχνά, ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν ως απομονωμένα στοιχεία θα παρουσιάσουν διαφορετικές ιδιότητες όταν καταναλώνονται μέσω των τροφίμων.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ένα συμπλήρωμα περιέχει αυτά που ισχυρίζεται ότι περιέχει;

Πριν αποφασίσουμε να επιλέξουμε κάτι, πρέπει να έχουμε γνώση των συστατικών που περιέχει. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο εργαστηριακό έλεγχο από τρίτους. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να επαληθεύουν την ακρίβεια των ισχυρισμών που γίνονται για το προϊόν. Για παράδειγμα, τα τεστ ICP (επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα) μπορούν να ανιχνεύσουν το προφίλ των μεταλλικών στοιχείων, ενώ για τα έγχρωμα συστατικά όπως είναι τα φλαβονοειδή, θα απαιτηθεί φασματοφωτομετρία. Το GC (χρωματογραφία αερίου) χρησιμοποιείται καλύτερα για τα λιποδιαλυτά και πτητικά συστατικά, ενώ το τεστ AA (Ατομική Απορρόφηση) χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υπολειμμάτων.

Η βιολογική πιστοποίηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ελέγξουμε την ποιότητα ενός προϊόντος, αλλά ισχύει μόνο για τα συστατικά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Σε περιπτώσεις συστατικών που έχουν τροποποιηθεί γενετικά, όπως το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, η κατάσταση μη ΓΤΟ είναι σημαντική. Για αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τεστ του DNA μέσω γραμμωτού κώδικα για την ανίχνευση ολόκληρου του φυτού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για τη δοκιμή συμπληρωμάτων βοτανικών εκχυλισμάτων. Για την ταυτοπόιηση των βοτάνων, χρησιμοποιείται η τεχνική της λεπτής στρώσης χρωματογραφίας (TLC), ενώ η υψηλής απόδοσης υγρή χρωματογραφία (HPLC) χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των απομονωμένων φυτοχημικών σε τυποποιημένα εκχυλίσματα.

Πώς εγγυάται η Flora την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των συμπληρωμάτων που παράγει;

Η προέλευση και η αδειοδότηση ενός προϊόντος είναι σημαντικές παράμετροι. Τα προϊόντα της Flora διαθέτουν νόμιμη άδεια πώλησης ως Φυσικά Προϊόντα Υγείας στον Καναδά. Πριν ένα συμπλήρωμα διατροφής λάβει στον Καναδά τον αριθμό NPN (Αριθμός Προϊόντος Φυσικών Προϊόντων) και καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της Health Canada, λαμβάνοντας έτσι την άδεια κυκλοφορίας ως φυσικό προϊόν υγείας, η Flora πρέπει να παράσχει αξιόπιστα, υψηλής ποιότητας επιστημονικά ή/και παραδοσιακά δεδομένα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του προϊόντος και να αποδείξει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του.

Τα συμπληρώματα διατροφής της Flora συμμορφώνονται πλήρως με τον Αμερικανικό FFDCA (Federal Food, Drug and Cosmetic Act) και την νομοθεσία του FDA (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για την υγεία και την εκπαίδευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής (DSHEA). Όλοι οι ισχυρισμοί της Flora υπόκεινται σε έλεγχο, ενώ οι εγκαταστάσεις της πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις για τις Καλές Πρακτικές Παρασκευής (GMP) και χρησιμοποιούν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα τεστ. Η Flora καλεί τον (NPA) και πολλούς άλλους ανεξάρτητους οργανισμούς για τακτικούς ελέγχους.

Ορισμένες από αυτές τις πιστοποιήσεις, όπως οι Καλές Πρακτικές Παρασκευής (GMP), σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από πιθανές μολύνσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι βλέπουμε ένα σύμβολο πιστοποίησης σε μια φιάλη δεν αποτελεί πάντα εγγύηση. Πράγματι, ο Γενικός Φορέας Ελέγχου του Καναδά (Health Canada) έχει διαπιστώσει ότι πολλές εγκαταστάσεις που ακολουθούν τις πρακτικές GMP δεν τηρούν σωστά τα πρωτόκολλα.

Εάν έχετε κάποια σοβαρή αλλεργία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εμπιστεύεστε την πηγή των προϊόντων σας. Η Flora, για παράδειγμα, δίνει προτεραιότητα στην τήρηση των πρωτοκόλλων του GMP. Η Flora διεξάγει συνεχή αυτοαξιολόγηση και βελτίωση. Διαθέτει ένα Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας με μέλη που διασφαλίζουν ότι η Flora τηρεί τις υποσχέσεις της. Τα μέλη του Συμβουλίου πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις του προσωπικού και συχνές συναντήσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών, των διαδικασιών παραγωγής και της κατάρτισης.

Προσωπική βιοχημική ατομικότητα

Το να γνωρίζετε τι είναι σωστό για εσάς είναι προσωπικό θέμα. Τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι δύο άτομα με τα ίδια γονίδια μπορεί να έχουν διαφορετική γονιδιακή έκφραση βάσει των παραγόντων του τρόπου ζωής τους. Έχει αποδειχθεί ότι η αποδεκτή γλυκαιμική επίδραση μιας τροφής είναι η μέση τιμή για έναν πληθυσμό, αλλά η αντίδραση ενός ατόμου δεν μπορεί να προβλεφθεί – μπορεί να είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Τα υγιή επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να είναι λειτουργικά χαμηλά για το άτομο “Α” και λειτουργικά υψηλά για το άτομο “Β”.

Όταν κάνετε επιλογές, μόνο εσείς γνωρίζετε πότε έχετε αρκετές πληροφορίες. Για να διευκολύνετε την απόκτηση των πληροφοριών που χρειάζεστε για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, η Flora παρέχει τόσο έναν Master Herbalist, όσο και έναν εγκεκριμένο Ολιστικό Διατροφολόγο (RHN), ο οποίος είναι διαθέσιμος πέντε ημέρες την εβδομάδα για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το προϊόν σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου και άλλων μέσων επικοινωνίας.

Dana Remedios -συνεργάτης της Flora (F.M.D.)

Σχετικά Νέα

Share