Τροφές για γερό έντερο, ανοσοποιητικό και αδυνάτισμα

Τροφές για γερό έντερο, ανοσοποιητικό και αδυνάτισμα
9 λεπτά

Τι σημαίνει για εσάς να νιώθετε καλά; Ένα γερό ανοσοποιητικό ή ένα υγιές και ρυθμισμένο έντερο; Ίσως το να βάλετε ή να χάσετε κιλά; Σε ότι και αν στοχεύετε, η διατροφή σας σίγουρα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Στο παρακάτω άρθρο θα ανακαλύψουμε:

  • γιατί το πώς και το τι τρώμε αλλάζει τα μικρόβια του εντέρου και την υγεία μας
  • τις τροφές και τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας

Φανταστείτε τρεις φίλους με τρεις διαφορετικούς στόχους. Θέλουν ισχυρό ανοσοποιητικό, υγιές έντερο και κανονικό βάρος, αντίστοιχα. Πρέπει να τρώνε διαφορετικά τρόφιμα για κάθε στόχο; Αν λάβουμε υπόψη τον ρόλο του μικροβιώματος, μάλλον όχι.

Πίνακας Περιεχομένων

Τα μικρόβια του εντέρου είναι εγγενή στον άνθρωπο αλλά μπορούν να αλλάξουν με τη διατροφή μας

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόφιμα που επηρεάζουν θετικά την υγεία μας, πχ. το σαμπούκο ενισχύει το ανοσοποιητικό, οι φυτικές ίνες βοηθούν την εντερική υγεία και τα μη αμυλούχα λαχανικά στην απώλεια βάρους. Καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση της τροφής μας με τα βακτήρια του εντέρου μας, μάλλον θα πρέπει να θέσουμε την υγεία του εντέρου ως προτεραιότητά μας! Είναι σημαντική τόσο για την υγεία του ανοσοποιητικού όσο και για τη σύνθεση του σώματός μας.

Ο καθένας μας έχει τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, δερματικά κύτταρα και περίπου 200 άλλα είδη ανθρώπινων κυττάρων. Έχουμε και άλλα μικροπράγματα μέσα μας, που δεν έχουν ανθρώπινο DNA. Πρόκειται για μικρόβια με τα οποία έχουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλήρως ανθρώπινα, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πλήρεις άνθρωποι χωρίς αυτά. Αυτά που προσδίδουν οφέλη για την υγεία μας, μπορούμε να τα ονομάσουμε προβιοτικά.

Τα προβιοτικά κάνουν δουλειές που μας βοηθούν να επιβιώσουμε και να ανθίσουμε. Από τη δημιουργία βιταμινών ή ανοσολογικών ενώσεων μέχρι τη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερόλης, έχουμε συνηθίσει στη βοήθεια που μας παρέχουν τα βακτήρια μας. Και πάει ακόμα βαθύτερα! Τα μιτοχόνδρια τα οποία παράγουν ενέργεια μέσα στα μυϊκά κύτταρα, προέρχονται από εξειδικευμένα βακτήρια που έχουν ενσωματωθεί στο πλάσμα των ανθρώπινων κυττάρων εδώ και πολύ καιρό.

Τα βακτήρια επηρεάζουν την υγεία μας και εμείς επηρεάζουμε τους μικροοργανισμούς που ζουν μέσα μας. Ένα υγιές ανθρώπινο έντερο μπορεί να φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια από χιλιάδες είδη. Το pH, η θερμοκρασία και οι μεταβολίτες που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο τα βοηθούν να ευδοκιμήσουν. Το ίδιο συμβαίνει με την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας από πολύχρωμες ολικές τροφές. Παρέχοντας πολλούς διαφορετικούς μεταβολίτες που τους αρέσουν, τροφοδοτούμε τα ωφέλιμα προβιοτικά είδη.

Το πώς και το τι τρώμε αλλάζει τα μικρόβια του εντέρου και την υγεία μας

Η τροφή αλλάζει όχι μόνο τις άμεσες εισροές που λαμβάνει το σώμα, όπως περισσότερα ή λιγότερα σάκχαρα ή βιταμίνες, αλλά αλλάζει και το μικροβίωμά μας και όλα όσα αυτό συνοδεύει. Η κατανάλωση πρόχειρων επεξεργασμένων τροφών, η αυξημένη ζάχαρη  και η αύξηση των χημικών ουσιών που παράγονται όταν υπάρχει στρες στο αίμα μας μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ζυμομυκήτων ή μολυσματικών βακτηρίων, επηρεάζοντας αρνητικά τη σύνθεση της μικροχλωρίδας μας. Απεναντίας, οι φυσικές ολικές τροφές τροφοδοτούν τα χρήσιμα βακτήρια και αλλάζουν τη μικροχλωρίδα μας προς το καλύτερο.

Οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σε διαφορετικά κλίματα παγκοσμίως και ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι τύποι μικροβίων ποικίλλουν μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι το kimchi μπορεί να ωφελήσει τη χλωρίδα του εντέρου και ότι οι αγκινάρες και τα φιστίκια αυξάνουν τα Bifidobacteria στους ανθρώπους.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής ή η διαφορετική διατροφή θα μας δώσει διαφορετικά βακτήρια. Όταν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το φαγητό, σε λιγότερο από μία ημέρα! Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος ή περισσότερο για να αλλάξει σε βάθος η βακτηριακή σύνθεση του εντέρου μας. Εάν έχετε κουραστεί από μειωμένη ζωτικότητα ή αυξημένο βάρος, συνεχίστε με αυτό. Η καλή διατροφή για τουλάχιστον ένα χρόνο θα βοηθήσει στη διατήρηση τυχόν αλλαγών.

 

Καταναλώνουμε πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Γενιές ανθρώπων έλκονται από τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες είναι ήπιες αλλά ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις. Οι πολυφαινόλες δίνουν χρώμα σε φυτικές τροφές όπως τα μούρα, τα φρούτα και τα βότανα, και πολλές από αυτές μπορούν να επηρεάσουν τόσο το μικροβίωμά μας όσο και τη μεθυλίωση του DNA μας. Οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι άφθονες στα φυτά, ανήκουν σε πολλές υποκατηγορίες, όπως τα φλαβονοειδή ή τα φαινολικά.

Οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των υποτύπων τους όπως τα φλαβονοειδή και οι ενώσεις που εξισορροπούν τη μεθυλίωση του DNA, βρίσκονται σε δημοφιλή τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και σε μια σειρά από κουζίνες. Η συμπερίληψή τους είναι εύκολη αν τρώμε ποικίλες και πολύχρωμες φυτικές τροφές.

 

Πολυφαινολικοί πρωταγωνιστές: Φλαβονοειδή και προσαρμογόνα μεθυλίωσης γνωστά ως “Απαραίτητα για τη μακροζωία”

Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμά μας με τους τρεις φίλους και τους στόχους υγείας, και οι τρεις θα πρέπει να καταναλώνουν ειδικά φλαβονοειδή, για να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια με τρόπους που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον μεταβολισμό τους. Δεδομένου ότι τα βακτήρια ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις συντονίζοντας τη δραστηριότητα των ανθρώπινων δενδριτικών κυττάρων – των υποδοχέων που μοιάζουν με διόδια-, των μακροφάγων και των λεμφοκυττάρων, οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες.

Το τσάι, τα φρούτα (ιδιαίτερα τα μούρα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα κεράσια), τα φυλλώδη λαχανικά και τα κρεμμύδια, η σόγια και άλλα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και το κρασί είναι εξαιρετικές πηγές φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή σε τρόφιμα όπως τα μούρα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να αναστείλουν την αύξηση των παθογόνων στελεχών βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι δεν μειώνουν τα καλά βακτήρια. Τουναντίον μπορούν να αυξήσουν τα φιλικά βακτήρια Bifidobacteria και Lactobacillus, τα οποία παρέχουν οφέλη για την υγεία.

Αυτό που τρώμε επηρεάζει επίσης τη μεθυλίωση, μια σταθερή και θεμελιώδη διαδικασία σε κάθε ένα από τα κύτταρά μας, μέσω της οποίας παράγουμε ή καταργούμε βιολογικά ενεργές πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων DNA και των νευροδιαβιβαστών, είναι σημαντικές για την υγεία μας και η υπερβολική ή ανεπαρκής μεθυλίωση σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας, αυτισμό, κατάθλιψη, νόσο του θυρεοειδούς και πρόωρη γήρανση. Τα μούρα πχ. εξισορροπούν τη δραστηριότητα μεθυλίωσης του DNA, επομένως τα ονομάζουμε προσαρμογόνα μεθυλίωσης.

Η σουλφοραφάνη σε σταυρανθή λαχανικά (ρόκα, σπαράγγια, μποκ τσόι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, κατσαρό λάχανο, κουλουράκι, ραπανάκι, μαρούλι, ρουτάμπαγκα και νεροκάρδαμο), οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ (χλωριογενές και βερνικοτίνη, στο Grape Seed), η naringenin στα πορτοκάλια, το betanin στα παντζάρια, η κουρκουμίνη, το λυκοπένιο στις ντομάτες και τις ενώσεις στο πράσινο τσάι, τα μανιτάρια shiitake, τη σόγια, τον καφέ και το δεντρολίβανο όλα βοηθούν τα κύτταρα μας να μεθυλιωθούν ακριβώς στη σωστή ποσότητα.

Τα Φλαβονοειδή που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου χειρίζονται τις θερμίδες

Έγινε κατανοητό πώς τα φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα κύτταρα και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας, ώστε οι δύο πρώτοι φίλοι από τους τρεις να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα μενού τους. Η ερώτηση είναι αν υπάρχουν όμως συγκεκριμένες τροφές για τον τρίτο φίλο, που συνεισφέρουν σε απώλεια βάρους ή είναι η ποσότητα φαγητού ο μόνος παράγοντας;

Δεν πρόκειται φυσικά να προσεγγίσουμε το αδύνατο σώμα ως κριτήριο εμφάνισης. Το να παραμένει κάποιος αδύνατος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής συμβάλλει στην μακροζωία. Παράλληλα το να διατηρεί κάποιος ένα χαμηλό βάρος και παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνδέεται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μπορείτε να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή, αναπτύσσοντας ένα μικροβίωμα που σας επιτρέπει να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά αλλά όχι τόσες θερμίδες.

Τα άτομα που το μικροβίωμά τους περιλαμβάνει περισσότερα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να τρώνε περισσότερο φαγητό χωρίς να παίρνουν βάρος, καθώς λαμβάνουν επαρκή μικροθρεπτικά συστατικά αλλά παραμένουν αδύνατα, σε αντίθεση με τα άτομα που παίρνουν βάρος χωρίς να τρέφονται υπερβολικά. Τα συγκεκριμένα βακτήρια προέρχονται από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που θεωρούνται «υγιεινά». Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το χαμηλό βάρος και η υγεία συναντώνται συχνά μαζί στους ανθρώπους.

Μερικά βακτήρια εξάγουν περισσότερες θερμίδες, ενώ άλλα αντλούν λιγότερες θερμίδες από το ίδιο φαγητό. Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων; Φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και της κατανάλωσης ορισμένων ειδικών πολυφαινολών που ονομάζονται ναρινγενίνη και απιγενίνη. Οι τροφές πλούσιες σε ναρινγενίνη και απιγενίνη είναι απαραίτητες για όσους θέλουν να χτίσουν ένα αδύνατο σώμα.

Οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει σε έναν κύκλο «γιο-γιο» επαναπρόσληψης  βάρους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τροφές για να επαναφέρουν το έντερό τους. Η πρόσληψη αυτών των ενώσεων σχετίζεται θετικά με την υγεία του παχέος εντέρου και σχετίζεται αρνητικά με την ανάκτηση βάρους. Ευτυχώς, βρίσκονται σε νόστιμα και αρωματικά τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και τα βότανα.

Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν και τα δύο αυτά μοναδικά φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια και το κόκκινο κρασί. Τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής όπως ο μαϊντανός, η ντομάτα, το σέλινο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και πολλά φρούτα, περιέχουν το ένα ή το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με βότανα όπως η αλογοουρά (το εκουιζέτο), το yarrow, το χαμομήλι, το βάλσαμο λεμονιού κ.ά., που μπορείτε να βρείτε στο Florasil και το Flor∙Essence.

Οι ολικές τροφές που καταναλώνονται στην εποχή τους είναι απαραίτητες

Το να τρώμε εποχιακές τροφές είναι ένα άλλο «πρέπει». Συστήνεται να αλλάζουμε τα φαγητά που μαγειρεύουμε σε κάθε εποχή. Στην Αγιουρβέδα, το εποχιακό φαγητό είναι αρκετά σημαντικό ώστε η ιδέα να έχει τη δική της λέξη: Ritucharya. Το τι είναι εποχιακό διαφέρει ανάλογα με το κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε και περιλαμβάνει προϊόντα που είναι διαθέσιμα χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων χημικών ουσιών ωρίμανσης και συντηρητικών. Επιλέξτε φρέσκα είδη που ακολουθούν τους φυσικούς ρυθμούς καλλιέργειας, ωρίμανσης και συγκομιδής.

Οι άνθρωποι που τρώνε πραγματικά τοπικά και εποχιακά, όπως οι Hadza στην Τανζανία, έχουν εντελώς διαφορετικές βακτηριακές συνθέσεις σε διαφορετικές εποχές, και αυτό φαίνεται να είναι ευεργετικό. Οι σύγχρονοι Βορειοαμερικανοί τρώνε εκτός περιοχής και εκτός εποχής, και αυτό δεν λειτουργεί καλά για αυτούς. Έχουν περισσότερα προβλήματα βάρους από τους Hadza, οι οποίοι παραμένουν αδύνατοι, μυώδεις και υγιείς για πολύ περισσότερα χρόνια.

Το άμυλο που περιέχουν οι χειμωνιάτικες ρίζες τροφοδοτεί τα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Η κατανάλωση καλοκαιρινών φαγητών όλο το χρόνο μπορεί να λιμοκτονήσει αυτά τα ευεργετικά βακτήρια! Όπως κάνουν η ναρινγενίνη και η απιγενίνη, έτσι και τα λαχανικά που προέρχονται από ρίζες αλλάζουν το έντερο και τον μεταβολισμό μας. Η κατανάλωση πλούσιων σε άμυλο λαχανικών είναι κατάλληλη για την εποχή του χειμώνα και μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια που διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της φλεγμονής το χειμώνα και χαμηλό το σωματικό λίπος όταν μπαίνει η άνοιξη.

Παραδόξως, έχουμε ενδείξεις ότι οι υδατάνθρακες του χειμώνα μπορεί να προάγουν τις τάσεις αδυνατίσματος. Επειδή οι φυτικές ενώσεις επηρεάζουν τη θερμιδική απόδοση των βακτηρίων, οι κόνδυλοι και τα αμυλούχα ριζικά λαχανικά φυτεύουν τους μεταφορικούς σπόρους τους για τα “αδυνατιστικά” βακτήρια της άνοιξης. Διαισθητικά, το γνωρίζουμε ότι οι χειμερινές επιλογές υδατανθράκων πρέπει να είναι πιο πυκνές χρονικά από τις καλοκαιρινές. Ας σταματήσουμε την τρέλα και ας φάμε ό,τι μεγαλώνει στην κάθε εποχή.

Τρώτε περισσότερους πλούσιους, αμυλούχους, ψημένους και μαγειρεμένους υδατάνθρακες με ίνες τους κρύους μήνες του χειμώνα. Προτιμήστε πολλά ριζώδη λαχανικά και κόνδυλους, όπως πατάτες και καρότα, και τρώτε φασόλια, κολοκύθα και ανθεκτικά σταυρανθή. Οι σαλάτες, τα γλυκά φρούτα και τα μαρούλια είναι ωραία το καλοκαίρι, αλλά όχι αν υπάρχει παγετός έξω.

 

Μια ποικιλόμορφη διατροφή είναι ένα ακόμα απαραίτητο στοιχείο για το ανοσοποιητικό και τη γενική υγεία

Η εταιρεία Flora λατρεύει τη φυτική διατροφή και για λόγους – όπως είναι η βιωσιμότητα- που υπερβαίνουν τα οφέλη της για την ατομική υγεία. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αποφεύγουν ορισμένες φυτικές τροφές. Εάν έχετε πρόβλημα με την πέψη κάποιων φυτικών τροφών ή ουσιών, όπως τις λεκτίνες στα όσπρια ή τα οξαλικά στο σέσκουλο, είναι εντάξει να περιορίσετε αυτές τις τροφές. Απλώς να θυμάστε ότι με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου θα σας επιτραπεί να διασπάτε αυτά τα τρόφιμα και να τα απολαύσετε μια μέρα.

Οι ίνες όπως και μια κατηγορία αμύλων που ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα, θεωρούνται μη εύπεπτα από τον άνθρωπο, όμως αυτοί οι αποκλειστικά φυτικής προέλευσης υδατάνθρακες τροφοδοτούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Οι γαλακτοβάκιλλοι και τα Bifidobacteria μπορούν να τα ζυμώσουν σε μεταβολίτες όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό. Έχετε τεράστια θετικά αποτελέσματα στην υγεία από αυτούς τους μεταβολίτες, που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Τα SCFA συνδέονται με βελτιωμένη ενέργεια, ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, καλή εγκεφαλική λειτουργία και ρύθμιση των λειτουργιών του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζεται να είστε επαρκώς υγιείς για να ωφεληθείτε. Εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, το άμυλο μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Για όσους πάσχουν από χρόνιες ή αυτοάνοσες ασθένειες, είναι πρωτίστως σημαντικό να τρέφονται με εύπεπτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, γεμάτα όχι μόνο με φυτοθρεπτικά συστατικά, αλλά και με μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Οι φυτικές ίνες είναι χορταστικές χωρίς να παρέχουν θρεπτικά συστατικά και είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, επομένως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να περιορίσουν τις φυτικές ίνες στην αρχή. Λόγω των θαυμάτων που επιτελούν οι φυτικές ίνες ωστόσο, προτείνω να χρησιμοποιείτε πεπτικά βοηθήματα και να προσθέτετε περισσότερα ινώδη λαχανικά καθώς θεραπεύετε το έντερό σας.

Οι ίνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων γαλακτικού οξέος, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του γένους Ruminococcus, E. rectale και στελεχών του γένους Roseburia που δεν είναι διαθέσιμα ως συμπληρώματα. Όσο για τα δημητριακά ως πηγή φυτικών ινών, καταναλώστε τα αν σας ταιριάζουν. Τα βιολογικά δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη χρήσιμων Bifidobacteria, Lactobacilli και Bacteroidetes, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σίτος, κριθάρι, σίκαλη κ.λπ.) μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα του εντέρου και τη φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους.

Αφού λάβετε υπόψη τις προσωπικές σας ανάγκες, υποστηρίξτε την ανάπτυξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος με όσα περισσότερα είδη τροφών μπορείτε να συμπεριλάβετε. Μην ανησυχείτε για την τελειότητα. 12 φυτικές πηγές και 5 ζωικές αποτελούν το 75% της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων, οπότε η προσπάθεια να φάτε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και να συμπεριλάβετε νέες τροφές θα σας κάνει καλύτερους από τους περισσότερους! Είτε τρώτε τα πάντα είτε ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή άλλη διατροφή, το κύριο σημείο εδώ είναι η συμπερίληψη πολλών τροφών και η διαφορετικότητα.

Περίληψη

Πού καταλήγουμε: Όποια διατροφή κι αν ακολουθείτε, απαραίτητες είναι οι πλούσιες σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή τροφές. Ειδικά φλαβονοειδή όπως η απιγενίνη και η ναρινγενίνη μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός αδύνατου σώματος, ενώ άλλα φλαβονοειδή που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση της μεθυλίωσης είναι σημαντικά για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και νέοι. Ωστόσο, καλό είναι να αλλάζετε τις επιλογές σας από καιρό σε καιρό, για να εξασφαλίσετε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φυτικών τροφών που περιέχουν ίνες και άμυλο, που είναι εποχιακά και ταιριαστά στην προσωπική σας ζωή.

Θυμηθείτε, δεν κάνετε μόνο εσείς μια αλλαγή, αλλά και το μικροβίωμά σας! Τα καλά νέα είναι ότι το να επιλέγουμε τροφές που δεν μας κάνουν καλό… δεν μας βλάπτει πολύ αν δεν το κάνουμε σταθερά και για μεγάλη διάρκεια. Επειδή η διαφοροποίηση των βακτηρίων στο έντερό μας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, απαιτούνται μακροπρόθεσμες σταδιακές αλλαγές.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε πρέπει να περιλαμβάνουν φυτά που περιέχουν:

-Φλαβονοειδή

Όλες οι φυτικές τροφές έχουν πολυφαινόλες, αλλά το τσάι, τα φρούτα (ειδικά τα μούρα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα κεράσια), τα φυλλώδη λαχανικά και τα κρεμμύδια, η σόγια και άλλα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και το κρασί είναι εξαιρετικές πηγές ειδικών πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή.

-Προσαρμογόνα μεθυλίωσης

Σουλφοραφάνη από σταυρανθή λαχανικά (ρόκα, σπαράγγια, μποκ τσόι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, κατσαρό λάχανο, κουλουράκι, ραπανάκι, μαρούλι, ρουτάμπαγκα και νεροκάρδαμο), ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ (χλωριογενές και βερνικοτίνη από το Grape Seed), naringenin στα πορτοκάλια, betanin στα παντζάρια, κουρκουμίνη από τον κουρκουμά, λυκοπένιο στις ντομάτες και ενώσεις στο πράσινο τσάι, μανιτάρια shiitake, σόγια, καφέ και το δεντρολίβανο όλα βοηθούν τα κύτταρα μας να μεθυλιωθούν σωστά.

-Naringenin και Apigenin

Τα δύο αυτά μοναδικά φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια και το κόκκινο κρασί. Τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής όπως ο μαϊντανός, η ντομάτα, το σέλινο, το αμύγδαλο, το φιστίκι και πολλά φρούτα, περιέχουν το ένα ή το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με βότανα όπως: εκουιζέτο, yarrow, χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού κ.ά., που μπορείτε να βρείτε στο Florasil και στο Flor·Essence.

-Αμυλούχες εποχιακές τροφές 

Τρώτε περισσότερους πλούσιους, αμυλούχους, ψημένους και μαγειρεμένους ολικούς υδατάνθρακες με ίνες τους κρύους μήνες του χειμώνα. Προτιμήστε τα ριζώδη λαχανικά και τους κόνδυλους όπως οι πατάτες και τα καρότα και τρώτε φασόλια, κολοκύθα και ανθεκτικά σταυρανθή. Οι σαλάτες, τα γλυκά φρούτα και τα μαρούλια είναι ωραία το καλοκαίρι, αλλά όχι αν υπάρχει παγετός έξω.

-Ίνες

Τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli μπορούν να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας από φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα SCFA καταναλώνουν συνήθως μεγάλες ποσότητες οσπρίων και μη επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών.

 

DANA REMEDIOS

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share