Οι ολικές τροφές που καταναλώνονται στην εποχή τους είναι απαραίτητες
Το να τρώμε εποχιακές τροφές είναι ένα άλλο «πρέπει». Συστήνεται να αλλάζουμε τα φαγητά που μαγειρεύουμε σε κάθε εποχή. Στην Αγιουρβέδα, το εποχιακό φαγητό είναι αρκετά σημαντικό ώστε η ιδέα να έχει τη δική της λέξη: Ritucharya. Το τι είναι εποχιακό διαφέρει ανάλογα με το κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε και περιλαμβάνει προϊόντα που είναι διαθέσιμα χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων χημικών ουσιών ωρίμανσης και συντηρητικών. Επιλέξτε φρέσκα είδη που ακολουθούν τους φυσικούς ρυθμούς καλλιέργειας, ωρίμανσης και συγκομιδής.
Οι άνθρωποι που τρώνε πραγματικά τοπικά και εποχιακά, όπως οι Hadza στην Τανζανία, έχουν εντελώς διαφορετικές βακτηριακές συνθέσεις σε διαφορετικές εποχές, και αυτό φαίνεται να είναι ευεργετικό. Οι σύγχρονοι Βορειοαμερικανοί τρώνε εκτός περιοχής και εκτός εποχής, και αυτό δεν λειτουργεί καλά για αυτούς. Έχουν περισσότερα προβλήματα βάρους από τους Hadza, οι οποίοι παραμένουν αδύνατοι, μυώδεις και υγιείς για πολύ περισσότερα χρόνια.
Το άμυλο που περιέχουν οι χειμωνιάτικες ρίζες τροφοδοτεί τα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Η κατανάλωση καλοκαιρινών φαγητών όλο το χρόνο μπορεί να λιμοκτονήσει αυτά τα ευεργετικά βακτήρια! Όπως κάνουν η ναρινγενίνη και η απιγενίνη, έτσι και τα λαχανικά που προέρχονται από ρίζες αλλάζουν το έντερο και τον μεταβολισμό μας. Η κατανάλωση πλούσιων σε άμυλο λαχανικών είναι κατάλληλη για την εποχή του χειμώνα και μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια που διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της φλεγμονής το χειμώνα και χαμηλό το σωματικό λίπος όταν μπαίνει η άνοιξη.
Παραδόξως, έχουμε ενδείξεις ότι οι υδατάνθρακες του χειμώνα μπορεί να προάγουν τις τάσεις αδυνατίσματος. Επειδή οι φυτικές ενώσεις επηρεάζουν τη θερμιδική απόδοση των βακτηρίων, οι κόνδυλοι και τα αμυλούχα ριζικά λαχανικά φυτεύουν τους μεταφορικούς σπόρους τους για τα “αδυνατιστικά” βακτήρια της άνοιξης. Διαισθητικά, το γνωρίζουμε ότι οι χειμερινές επιλογές υδατανθράκων πρέπει να είναι πιο πυκνές χρονικά από τις καλοκαιρινές. Ας σταματήσουμε την τρέλα και ας φάμε ό,τι μεγαλώνει στην κάθε εποχή.
Τρώτε περισσότερους πλούσιους, αμυλούχους, ψημένους και μαγειρεμένους υδατάνθρακες με ίνες τους κρύους μήνες του χειμώνα. Προτιμήστε πολλά ριζώδη λαχανικά και κόνδυλους, όπως πατάτες και καρότα, και τρώτε φασόλια, κολοκύθα και ανθεκτικά σταυρανθή. Οι σαλάτες, τα γλυκά φρούτα και τα μαρούλια είναι ωραία το καλοκαίρι, αλλά όχι αν υπάρχει παγετός έξω.
Μια ποικιλόμορφη διατροφή είναι ένα ακόμα απαραίτητο στοιχείο για το ανοσοποιητικό και τη γενική υγεία
Η εταιρεία Flora λατρεύει τη φυτική διατροφή και για λόγους – όπως είναι η βιωσιμότητα- που υπερβαίνουν τα οφέλη της για την ατομική υγεία. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αποφεύγουν ορισμένες φυτικές τροφές. Εάν έχετε πρόβλημα με την πέψη κάποιων φυτικών τροφών ή ουσιών, όπως τις λεκτίνες στα όσπρια ή τα οξαλικά στο σέσκουλο, είναι εντάξει να περιορίσετε αυτές τις τροφές. Απλώς να θυμάστε ότι με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου θα σας επιτραπεί να διασπάτε αυτά τα τρόφιμα και να τα απολαύσετε μια μέρα.
Οι ίνες όπως και μια κατηγορία αμύλων που ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα, θεωρούνται μη εύπεπτα από τον άνθρωπο, όμως αυτοί οι αποκλειστικά φυτικής προέλευσης υδατάνθρακες τροφοδοτούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Οι γαλακτοβάκιλλοι και τα Bifidobacteria μπορούν να τα ζυμώσουν σε μεταβολίτες όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό. Έχετε τεράστια θετικά αποτελέσματα στην υγεία από αυτούς τους μεταβολίτες, που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Τα SCFA συνδέονται με βελτιωμένη ενέργεια, ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, καλή εγκεφαλική λειτουργία και ρύθμιση των λειτουργιών του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, χρειάζεται να είστε επαρκώς υγιείς για να ωφεληθείτε. Εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, το άμυλο μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Για όσους πάσχουν από χρόνιες ή αυτοάνοσες ασθένειες, είναι πρωτίστως σημαντικό να τρέφονται με εύπεπτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, γεμάτα όχι μόνο με φυτοθρεπτικά συστατικά, αλλά και με μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Οι φυτικές ίνες είναι χορταστικές χωρίς να παρέχουν θρεπτικά συστατικά και είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, επομένως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να περιορίσουν τις φυτικές ίνες στην αρχή. Λόγω των θαυμάτων που επιτελούν οι φυτικές ίνες ωστόσο, προτείνω να χρησιμοποιείτε πεπτικά βοηθήματα και να προσθέτετε περισσότερα ινώδη λαχανικά καθώς θεραπεύετε το έντερό σας.
Οι ίνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων γαλακτικού οξέος, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του γένους Ruminococcus, E. rectale και στελεχών του γένους Roseburia που δεν είναι διαθέσιμα ως συμπληρώματα. Όσο για τα δημητριακά ως πηγή φυτικών ινών, καταναλώστε τα αν σας ταιριάζουν. Τα βιολογικά δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη χρήσιμων Bifidobacteria, Lactobacilli και Bacteroidetes, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σίτος, κριθάρι, σίκαλη κ.λπ.) μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα του εντέρου και τη φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους.
Αφού λάβετε υπόψη τις προσωπικές σας ανάγκες, υποστηρίξτε την ανάπτυξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος με όσα περισσότερα είδη τροφών μπορείτε να συμπεριλάβετε. Μην ανησυχείτε για την τελειότητα. 12 φυτικές πηγές και 5 ζωικές αποτελούν το 75% της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων, οπότε η προσπάθεια να φάτε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και να συμπεριλάβετε νέες τροφές θα σας κάνει καλύτερους από τους περισσότερους! Είτε τρώτε τα πάντα είτε ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή άλλη διατροφή, το κύριο σημείο εδώ είναι η συμπερίληψη πολλών τροφών και η διαφορετικότητα.