Αναποτελεσματικές δίαιτες αδυνατίσματος;

δίαιτες αδυνατίσματος
3 λεπτά

Γιατί μόνο το Μέτρημα Θερμίδων δεν αρκεί για Απώλεια Βάρους

Ο υπολογισμός θερμίδων ως τρόπος μείωσης βάρους δεν έχει αποτέλεσμα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που τροποποιούν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες, ώστε απλά μια ρύθμιση του αριθμού θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα από τις διάφορες δίαιτες αδυνατίσματος είναι αναποτελεσματική στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Καύση θερμίδων

Οι θερμιδικές αξίες των τροφών αναφέρονται με την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα που τις περιέχουν καίγονται ή οξειδώνονται πλήρως. Στην πράξη, το σώμα μας καίει μερικές τροφές καλύτερα από άλλες ενώ υπάρχουν ατομικές διαφορές στην ικανότητα καύσης. Η θερμιδική αξία των λιπών είναι υπερτιμημένη,  διότι τα λίπη, κυρίως όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή, μπορεί να μη μεταβολιστούν πλήρως σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αντίθετα, οξειδώνονται εν μέρει και παράγουν κετόνες οι οποίες καταστέλλουν την όρεξη μέχρις ότου οι νεφροί μας απαλλαγούν από αυτές.

Τα EFAs (Απαραίτητα Ω-λιπαρά Οξέα)

… και άλλα πολυακόρεστα λιπαρά περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά το σώμα μας τα χρησιμοποιεί για δομικές, ορμονικές και ηλεκτρικές λειτουργίες μάλλον παρά για ενέργεια. Σε υψηλά επίπεδα πρόσληψης, τα Ω-λιπαρά επιταχύνουν το μεταβολικό ρυθμό και αυξάνουν την καύση των λιπών, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Αυτά είναι «λίπη» που μπορεί να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε.

Ο μεταβολικός ρυθμός

… διαφέρει ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και την ηλικία του και ποικίλει ανάλογα με τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα γονίδια, οι ορμόνες, η διατροφή, η άσκηση και η κατάσταση υγείας επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό. Μερικοί γεννιούνται με υψηλό μεταβολικό ρυθμό και δε κερδίζουν βάρος όσο κι αν τρώνε. Η δραστηριότητα του θυρεοειδούς επηρεάζει το μεταβολικό ρυθμό σε ευρύ φάσμα: από τον πολύ αυξημένο μεταβολικό ρυθμό μέχρι τον πολύ μειωμένο. Τα EFAs, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο και μαγγάνιο και η καρνιτίνη συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Κατάσταση υγείας

Η κατάσταση της υγείας αλλάζει το μεταβολικό μας ρυθμό. Στη διάρκεια πυρετών και λοιμώξεων, καίγεται πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι όταν κάποιος είναι υγιής.

Ανάπτυξη και ανάρρωση

Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, πρωτεΐνες και μόρια λίπους ενσωματώνονται στη δομική ανάπτυξη του σώματος. Μετά από τραυματισμούς, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται για την αναδημιουργία κυτταρικών δομών και νέων ιστών, αντί να χρησιμοποιούνται για ενέργεια, και ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται. Οι τροφές με θερμίδες δεν είναι χρήσιμες μόνο για παραγωγή ενέργειας.

Το άγχος

… αυξάνει τον ρυθμό καύσης λίπους του σώματος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν 5 κιλά σε ελάχιστες μόλις ημέρες λόγω σοβαρής ανησυχίας.

Η άσκηση

… καίει περισσότερες θερμίδες από ό,τι η καθιστική ζωή. Μια ώρα άσκησης κρατά το μεταβολικό μας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα για 12 έως 16 ώρες.

Ο βαθμός πνευματικής δραστηριότητας

… επηρεάζει τη χρήση θερμίδων. Ο εγκέφαλός μας, αν και αποτελεί μόνο το 2% του σωματικού βάρους, χρησιμοποιεί το 20% ή περισσότερο του συνόλου των θερμίδων που καίμε.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες

… επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι θερμίδες. Το σώμα μας αντιδρά στις μεταβολές της θερμοκρασίας, την εποχή και το κλίμα, αυξάνοντας ή μειώνοντας το μεταβολικό ρυθμό για σταθερή θερμοκρασία του σώματος.  Ακόμα και τα ρούχα ανάλογα με το ύφασμα, το πάχος τους και την επιφάνεια που καλύπτουν επηρεάζουν το μεταβολισμό. Το σώμα μας χάνει περισσότερη θερμότητα με κολύμπι σε κρύο νερό απ’ ό,τι όταν περιβάλλεται από αέρα ίδιας θερμοκρασίας, επειδή ο αέρας απομακρύνει τη θερμότητα του σώματος πιο αργά. Τα ρίγη επίσης αυξάνουν την καύση λίπους.

Διαφορετικές τιμές κορεσμού της πείνας

… δίνει η κάθε τροφή επειδή αφομοιώνεται, απορροφάται και χρησιμοποιείται με διαφορετικούς ρυθμούς. Τα λίπη χρειάζονται 5-8 ώρες για να αφομοιωθούν, οι πρωτεΐνες 3-5 ώρες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες περίπου 2-3 ώρες. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα χρειάζονται μόνο 30 λεπτά. Αν και τα λίπη περιέχουν 2/πλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες, ικανοποιούν την πείνα 3 φορές περισσότερο.

Λιμοκτονία

Ο περιορισμός θερμίδων με εξαντλητικές δίαιτες είναι αυτοκαταστροφικός γιατί, όταν λιμοκτονούμε, ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται. Στη συνέχεια, χρειαζόμαστε ακόμη λιγότερη τροφή για να πάρουμε λίπος απ’ ό,τι πριν.

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα

… και τα σάκχαρα από μέλι, σιρόπια και γλυκά φρούτα απορροφώνται γρήγορα, κατακλύζουν το αίμα μας και, για να προλάβει τοξικές αντιδράσεις,  το σώμα μας τα μετατρέπει γρήγορα σε λίπος. Τότε πεινάμε πάλι, τρώμε πολύ, βάζουμε περισσότερο λίπος και πεινάμε ξανά. Η πείνα συνήθως κερδίζει κατά κράτος την ισχυρότερη μας βούληση για περιορισμό πρόσληψης θερμίδων. Είναι μια έμφυτη βασική παρόρμηση που απαιτεί να τρώμε μέχρι να έχουμε ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για τις λειτουργίες του. Εάν αυτή η παρόρμηση ήταν αδύναμη, θα είχαμε το νου μας σε άλλα πράγματα, θα ξεχνούσαμε να φάμε και θα πεθαίναμε από πείνα.

Υποσιτισμός από υπερκατανάλωση επεξεργασμένης τροφής

Οι επεξεργασμένες τροφές με ανεπάρκεια  απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών μπορούν να μας οδηγήσουν σε υπερφαγία. Επίσης, οι επεξεργασμένες τροφές χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να χωνευτούν σε σχέση με τις πλήρεις τροφές, αφήνοντας έτσι περισσότερες θερμίδες διαθέσιμες για την παραγωγή σωματικού λίπους.

Εθισμός στη γεύση

Λίγοι από εμάς έχουμε την υπομονή να ζυγίζουμε συστηματικά τις μερίδες φαγητού. Τρώμε για απόλαυση: πολύ περισσότερο με τα μάτια και τον ουρανίσκο μας παρά με το ορθολογικό μυαλό μας. Τρώμε επίσης για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πείνα, την υγεία ή την επιβίωση.  Προτιμούμε την ευχαρίστηση του φαγητού από τον πόνο του περιορισμού.

Συνήθεια

Πάνω από όλα, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε από συνήθεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, πριν πραγματικά νιώσουν πείνα. Οι αδύνατοι άνθρωποι τρώνε μόνο όταν πεινάνε, τρώνε ό,τι τους αρέσει και σταματούν όταν η πείνα υποχωρεί. Οι υπέρβαροι σκέφτονται συνεχώς το φαγητό, τρώνε όποτε δουν φαγητό και σταματούν μόνον όταν όλο το φαγητό έχει τελειώσει.

* Από το best seller βιβλίο “Fats that heal, Fats that kill” (Λίπη που θεραπεύουν, Λίπη που σκοτώνουν) του Udo Erasmus, παγκόσμια αυθεντία στα EFA’s -Απαραίτητα Ω-λιπαρά οξέα- και δημιουργού της σειράς προϊόντων Udo’s Choice που περιλαμβάνει: οργανικά Ω-λιπαρά, προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα, κ.ά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share