Προκαλούν τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα φλεγμονές;

Ωμέγα 6 φλεγμονές

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις ωφέλειες των Ω3 και Ω6-λιπαρών οξέων. Η αλήθεια είναι πως ο οργανισμός χρειάζεται να λαμβάνει ίσες ποσότητες από Ω3 και Ω6 λιπαρά μέσω της διατροφής του. Όμως όσον αφορά στα συμπληρώματα, φαίνεται να υπερτερούν ποσοτικά αυτά που περιέχουν μόνο Ω3 κι επικρατεί η άποψη ότι τα Ω6 είναι πιθανόν υπεύθυνα για τη δημιουργία φλεγμονών. Τι πραγματικά ισχύει; Προκαλούν τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα φλεγμονές;

Σύντομη απάντηση: Όχι

Όχι με τον απλοϊκό τρόπο που μπορείτε να πληροφορηθείτε ή να διαβάσετε online. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία. Έχουμε όμως την τάση να παίρνουμε  πολλά κατεστραμμένα ω-6 λιπαρά οξέα από τη διατροφή μας και λιγότερα μη κατεστραμμένα ω-3 λιπαρά οξέα.

Μεγαλύτερη απάντηση: Είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό, τι ένα ξερό ναι ή όχι.

Ας εξετάσουμε το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Το αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) είναι ένα λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας, που προέρχεται από τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ή αλλιώς λινελαϊκό οξύ (LA). Το AA έχει διπλό ρόλο:  είναι χρήσιμο στη δημιουργία φλεγμονωδών ενώσεων (όπως προσταγλανδίνη Ε2, θρομβοξάνη Α2) και ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία αντιφλεγμονωδών  μορίων (όπως προστακυκλίνη, λιποξίνη).

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας που ανήκουν  στην οικογένεια των Ωμέγα-6 και προέρχονται από το λινελαϊκό οξύ LA και αυτά είναι το Γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA) και το διομο-γ-λινολενικό οξύ (DGLA). Αυτά χρησιμοποιούνται για να κάνουν μόρια με αντιφλεγμονώδη δράση ενώ το DGLA παράλληλα αναστέλλει τη δράση του ΑΑ για τη δημιουργία φλεγμονωδών μορίων. Επιπλέον, η παραγωγή του ΑΑ από το LA έχει όριο και αυτό σημαίνει ότι αυξάνοντας το LA μέσω της διατροφής, αυτό δεν θα οδηγήσει και σε αύξηση της ΑΑ. Η μετατροπή είναι μόνο γύρω στο 0.2% .

Και τέλος, το σώμα χρησιμοποιεί το ίδιο ένζυμο (δέλτα-5 δεσατουράση) για να μεταβολιστεί τόσο το Ωμέγα-3 εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) όσο και το Ωμέγα-6 αραχιδονικό οξύ (ΑΑ). Εάν δεν υπάρχουν αρκετά Ωμέγα-3 στη διατροφή ή / και ορισμένα προβλήματα υγείας, θα παράγεται περισσότερο ΑΑ από όσο ΕΡΑ’s. Με αρκετά Ωμέγα-3 στη δίαιτα, τα παραγόμενα ΕΡΑ’s τείνουν να διατηρούν πλεονάζουσα την παραγωγή τους σε σχέση με το ΑΑ και την περίσσεια φλεγμονή υπό έλεγχο.

Το ΑΑ είναι ένα δομικά σημαντικό λιπαρό οξύ στον εγκέφαλο-εξίσου σημαντικό με το  δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) της οικογένειας των ωμέγα-3. Και τα δύο είναι βασικά συστατικά στο μητρικό γάλα για το λόγο ότι οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι τα χρειάζονται. Το AA έχει βρεθεί επίσης σε μελέτες, ότι συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης, ενισχύει την αναερόβια ικανότητα και μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση. Τέλος, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση AA συμβάλλει σε αυξημένη σωματική δύναμη, την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος, και την επίτευξη της μέγιστης ισχύος κατά τη διάρκεια ασκήσεων με βάση τη δύναμη και την αντοχή.

Πότε θα οδηγήσει σε φλεγμονή; Κατ’ αρχάς, αν συμβαίνει υπεροξείδωση των λιπιδίων (λίπη στο σώμα που έχουν υποστεί βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες). Δεύτερον, αν οι άνθρωποι που υποφέρουν ήδη από πόνους στις αρθρώσεις, από φλεγμονώδεις καταστάσεις και είναι ήδη πιο επιρρεπής μεταβολικά στην παραγωγή φλεγμονωδών ενώσεων, δε λαμβάνουν αρκετά Ωμέγα-3 λιπαρά από τη διατροφή τους.

Είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της οξείας και της χρόνιας φλεγμονής:

-η οξεία φλεγμονή, μια αντίδραση που αποτελεί μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στην οποία τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά αναγκαία, γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο ως υπόστρωμα για την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων

– η χρόνια φλεγμονή η οποία θέτει τον οργανισμό σε χρόνιες νοσηρές καταστάσεις δεν είναι η κανονική, ευεργετική ή βραχυπρόθεσμη φλεγμονή.

Robert Dadd

Product Information Manager at Flora

Πηγές:

http://circ.ahajournals.org/content/119/6/902.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18045476 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27182886

Το Udo’s Oil 3.6.9 είναι ένα πολυβραβευμένο, πιστοποιημένο βιολογικό μείγμα ελαίων από λιναρόσπορο, νυχτολούλουδο, σουσάμι, ηλίανθο κ.ά. που αποδίδει Ω3/Ω6 λιπαρά οξέα στην ιδανική ισορροπία 2/1. Είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση και για χρήση από παιδιά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

Share