Η υπερβολή της απόλυτης υγιεινής

υγιεινή
3 λεπτά

Είσαι στην εξοχή και συναντάς μια μουριά με λαχταριστά μούρα ή σε ένα κήπο και βλέπεις μια ώριμη λαχταριστή ντομάτα. Τα κόβεις και τα τρως άπλυτα! Αντιτίθεται αυτό στους κανόνες υγιεινής;

Τελικά, πόσο μας επηρεάζει η λίγη βρωμιά;

Αρκετά, προφανώς. Η θεωρεία υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που εξελίχτηκαν μαζί μας είναι οι «παλιοί φίλοι» μας, οι οποίοι μας προστατεύουν από ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά από αυτά είναι παρόντα στο χώμα και μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας όταν διαβιούμε  στη φύση.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η διαβίωση κατά την παιδική ηλικία σε ένα αγρόκτημα είναι καλή για τη δια βίου υγεία. Το να γλείφεται ένα παιδί από το οικογενειακό σκυλί, το να έχει αδέλφια και να τρώει ωμά λαχανικά από το κτήμα είναι επίσης προστατευτικό για την υγεία. Εάν τα λαχανικά είναι οργανικά, εμπλουτισμένα με κοπριά και φυσικό λίπασμα αντί για νιτρική αμμωνία, είναι ακόμα καλύτερα.

Γιατί; Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες συμβάλλει στη μικροβιακή ποικιλομορφία μας.

Η έκθεση σε ζώα, το έδαφος και τα περιβαλλοντικά μικρόβια επηρεάζουν σαφώς το μικροβίωμα του εντέρου: εάν το εξωτερικό περιβάλλον έχει πλούσια βιοποικιλότητα, το εσωτερικό περιβάλλον θα αντικατοπτρίζει πιθανότατα και μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί που αρχικά είχαν μυηθεί στην «θεωρεία της απόλυτης υγιεινής» για δεκαετίες, τώρα έχουν μεταστρέψει άποψη και αντιλαμβάνονται ότι η έκθεση σε μερικά μικρόβια είναι υγιής. Αποδεικνύεται συνεχώς ότι η έκθεση σε ακόμα περισσότερα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα – με άλλα λόγια, ο συνδυασμός όλων των βακτηρίων, των αρχαίων (αρχαιοβακτήρια), των ιών, των μυκήτων και των σκουληκιών και άλλων ευκαρυωτικών που κατοικούν στο σώμα – είναι προσαρμοστικά και δρουν πιο προστατευτικά και όταν είναι διαφορετικά.

Η ποικιλομορφία και η ισορροπία στο μικροβίωμά μας είναι ευκολότερο να επιτευχθούν όταν η διατροφή μας και το οικοσύστημα που ζούμε είναι ισορροπημένα και ποικιλόμορφα.

Εκτός από τις «σύγχρονες» επεξεργασμένες διατροφές οι οποίες παίζουν ρόλο στην μείωση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος μας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η κυριολεκτική απομάκρυνση από το φυσικό μας περιβάλλον μας επηρεάζει με καταστρεπτικά.

Ο παιδο – γαστρεντερολόγος Δρ. Eric Benchimol δηλώνει ότι τα παιδιά που ζουν σε αγροτικά νοικοκυριά έχουν υψηλή προστασία ενάντια στην IBD (ασθένειες ευερέθιστου εντέρου όπως Crohn και κολίτιδα). Το αποτέλεσμα είναι εμφανές αν ζήσουν εκεί από την ηλικία των 10 ετών, αλλά ακόμα ισχυρότερο εάν περάσουν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους εκεί. Αντίστροφα, η διαβίωση σε αεροστεγή, χωρίς μικρόβια περιβάλλοντα και συνθήκες απόλυτης υγιεινής αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών.

Γνωρίζουμε τώρα ότι η αστικοποιημένη διαβίωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση σε περιπτώσεις αλλεργιών, καθώς και IBD και αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ασθένειες αυτές είναι συχνότερες στις ιδιαίτερα αστικές και βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η σύγχρονη διατροφή επίσης είναι πολύ φτωχή σε φρέσκα φυτικά τρόφιμα και πολύ πλούσια σε γαλακτωματοποιητές. Ως αποτέλεσμα, κυριαρχούν ορισμένα βακτηριακά είδη. Το έντερό μας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό όσων ζουν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ήμασταν καλύτερα παλιά, πχ. χωρίς κεντρική αποχέτευση. Αλλά τα άκρα σε οτιδήποτε, ακόμα και την υγιεινή, χαλούν την ισορροπία.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που καταστρέφουν το μικροβίωμά μας είναι:

-η χρήση αντιβιοτικών, η κατάποση ή η έκθεση σε αυτά

-τα τρόφιμα που δεν έχουν φυτικές ίνες ή περιέχουν συνθετικούς γαλακτωματοποιητές

-το άγχος, τα τεχνητά φώτα και ο τρόπος ζωής που διαταράσσουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς

-η ρύπανση, τα φάρμακα και τα τοξικά

-η έλλειψη έκθεσης στο πράσινο, στα ζώα και στο έδαφος

Ωστόσο, οι αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο συρρικνώνονται, καθώς οι αστικές περιοχές και οι “γκρίζοι χώροι” μεγαλώνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν λίγο χρόνο σε υπαίθρια περιβάλλοντα. Δεδομένης της σχέσης μεταξύ οικολογικής βιοποικιλότητας, διατροφικής ποικιλομορφίας και ποικιλομορφίας μικροβίων, τι μπορούμε να κάνουμε; Η αγροτική διαβίωση ή ακόμα και η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να μην αποτελούν επιλογές στο άμεσο μέλλον μας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

-Αγοράστε από αγρότες και παραγωγούς τα τρόφιμά σας

Η ποικιλομορφία βελτιώνεται με μια διατροφή πλούσια σε βιολογικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα. Βάλτε στόχο για 30+ ποικιλίες φυτών ανά εβδομάδα.

-Ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με το παράθυρο ανοιχτό και περπατήστε έξω καθημερινά

Όταν ανοίγουμε τα παράθυρα, βγαίνουμε έξω, σε κήπο ή σε πάρκα και κάνουμε σπορ μπορούμε να αυξήσουμε την ποικιλομορφία των μικροβίων μας. Ενισχύοντας το μικροβίωμά μας μπορούμε να προστατευτούμε από το άσθμα και τους ιούς του αναπνευστικού.

-Να είστε προσεκτικοί με τη φαρμακευτική αγωγή και να αποφεύγετε τις αντιβακτηριακές οδοντόκρεμες, τα απορρυπαντικά, τα σαπούνια και τα σπρέι

Τα αντιβακτηριακά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, γι ‘αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε όταν μπορείτε.

-Τρώτε υγιεινά

Αποφύγετε τα «σκουπίδια». Συγκεκριμένα, αποφύγετε τα αντιβιοτικά, το polysorbate-80 και την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (συνθετικά γαλακτωματοποιητικά) στο φαγητό σας.

-Πάρτε συμπληρώματα προβιοτικών

Τα προβιοτικά της Flora προσφέρουν εξειδικευμένα προβιοτικά μίγματα ειδικά για βρέφη, παιδιά, ενήλικες μέχρι 54 ετών και ενήλικες άνω των 55 ετών, που αντανακλούν σε μια υγιή εντερική χλωρίδα αντίστοιχα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα στελέχη των φιλικών βακτηρίων που περιέχουν είναι συμβιωτικά, αποικιστικά στις ανθρώπινες βλεννογόνους και εγγυημένα ζωντανά.

Dana Green Remedios, RHN, RNCP

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share