Το μικροβίωμα ρυθμίζει τη νεότητα και τη γήρανση! 

μικροβίωμα νεότητα
1.5 λεπτό

Ξέρουμε ότι η σύνθεση στο μικροβίωμά μας αλλάζει με την ηλικία. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Quadram και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Νόργουιτς της Αγγλίας μετά από έρευνα σε ποντίκια, έδειξαν πως μεταμοσχεύοντας τη μικροχλωρίδα των κοπράνων (το μικροβίωμα) από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια μπορεί να αντιστραφεί η διαδικασία γήρανσης σε διάφορους τομείς και να επανέλθει η νεότητα. Σε αντίστροφο πείραμα, μικρόβια από ηλικιωμένα ποντίκια προκάλεσαν φλεγμονή στον εγκέφαλο νεαρών ληπτών και εξάντλησαν μια βασική πρωτεΐνη που χρειάζεται για την όραση. 

Η αντικατάσταση των μικροβίων του εντέρου (μικροβίωμα) ως μέσο για να επανέλθει η νεότητα 

Ο καθηγητής Simon Carding, επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος στο Quadram, δήλωσε: «Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη παρέχει δελεαστικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή των μικροβίων του εντέρου στη γήρανση, τη λειτουργική έκπτωση του εγκεφάλου και της όρασης και προσφέρει μια πιθανή μορφή θεραπείας μέσω της υποκατάστασης των μικροβίων του εντέρου». 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome, διαπίστωσε ότι η μικροχλωρίδα των ηλικιωμένων δοτών προκάλεσε βλάβες στο επιθήλιο του εντέρου των νεαρών ληπτών, επιτρέποντας στα βακτηριακά προϊόντα να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση φλεγμονής σε εγκέφαλο και μάτια. 

Αντίστοιχα σε ηλικιωμένα ποντίκια, αυτές οι επιζήμιες αλλαγές στο έντερο, τα μάτια και τον εγκέφαλο θα μπορούσαν να αντιστραφούν με τη μεταφορά κοπράνων νεαρών και με καλή υγεία ποντικιών ή με εμπλουτισμό της μικροχλωρίδας τους με ωφέλιμα βακτήρια. 

Οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με αλλαγές στους τύπους και τη συμπεριφορά των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και άλλων μικροβίων στο έντερο ενός ατόμου. Μερικές από αυτές τις αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας συμβαίνουν καθώς γερνάμε, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό και την ανοσία. Αυτό έχει ως επακόλουθο φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, καρδιαγγειακές, αυτοάνοσες, μεταβολικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aimee Parker του Quadram δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε ότι αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου των ηλικιωμένων ατόμων, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκφυλιστικές καταστάσεις σε μάτια και εγκέφαλο.  

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλουν τελικά στην κατανόηση του πώς μπορούμε να χειριστούμε τη διατροφή μας και τα βακτήρια του εντέρου μας για να μεγιστοποιήσουμε την καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή μας». 

 

Τα προβιοτικά της Flora μας συμπληρώνουν με ωφέλιμα βακτήρια 

Τα προβιοτικά της Flora είναι σχεδιασμένα ειδικά για κάθε ηλικία με επιστημονικά μελετημένες φόρμουλες ανθεκτικών στελεχών με μεγάλη αποικιστική ικανότητα. Αποτελούν έναν αξιόπιστο τρόπο εμπλουτισμού του μικροβιώματος μας με επιλεγμένα ωφέλιμα βακτήρια που προσαρμόζονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εγκαθίστανται και εκεί αποδεδειγμένα ασκούν τις σημαντικές πολλαπλές λειτουργίες τους. 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share