Ο συσχετισμός μεταξύ των αυτοάνοσων με των τροφικών αλλεργιών

αυτοάνοσες παθήσεις
2,5 λεπτά

Οι αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να είναι γενετικής προέλευσης, μπορεί να ξεκινούν από ιούς ή ακόμα και από τροφικές αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας: από την προγεννητική ηλικία έως την ενηλικίωση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο νεανικός διαβήτης που μπορεί να ξεκινήσει ως αλλεργία στη πρωτεΐνη ορού του αγελαδινού γάλακτος. Όταν η άπεπτη πρωτεΐνη ορού περάσει στην κυκλοφορία του παιδιού, το ανοσοποιητικό του σύστημα παράγει αντισώματα εναντίον αυτής της ξένης πρωτεΐνης. Αυτά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη κάθε φορά που εισέρχεται στο σώμα του παιδιού άπεπτη. Αλλά τα ίδια ακριβώς αντισώματα επιτίθενται επίσης στις πρωτεΐνες του σώματος, στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, επειδή τα κύτταρα των νησιδίων περιέχουν πρωτεΐνες που μοιάζουν με τις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος.

Όπως με το νεανικό διαβήτη, τα αντισώματα που δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό κατά των άπεπτων πρωτεϊνών που μπαίνουν στο σύστημά μας και αναγνωρίζονται ως ξένες, μπορούν να επιτεθούν στις πρωτεΐνες του σώματος με παρόμοιες δομές στο θυρεοειδή αδένα (ασθένεια του Hashimoto), στα νευρικά έλυτρα (σκλήρυνση κατά πλάκας), στα νεφρικά σωληνάρια (σπειραματική νεφρίτιδα), και σε άλλα κύτταρα, ιστούς και όργανα, προκαλώντας άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Μόλις ένα σύνολο από κύτταρα με συγκεκριμένες λειτουργίες έχει καταστραφεί ολοσχερώς, δε μπορεί να επισκευαστεί, και για να συνεχιστεί η λειτουργία του, πρέπει να λαμβάνει εφεξής εξωτερική βοήθεια με τη μορφή φαρμάκων.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι αυτοάνοσες επιθέσεις να προληφθούν εντελώς, ή να ανιχνεύονται και να σταματούν προτού ένα σύνολο κυττάρων καταστραφεί εντελώς.

Ο ρόλος των Λιπών και τα Ω-Λιπαρά Οξέα

Τα λίπη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου, βελτιώνοντας την πέψη, και αφήνοντας λιγότερη αχώνευτη πρωτεΐνη κατά της οποίας μπορεί να δημιουργηθούν αντισώματα.

Τα Ω-λιπαρά οξέα βοηθούν στην κατασκευή ισχυρών κυτταρικών μεμβρανών και συνακόλουθα δρουν προληπτικά στην εισχώρηση άπεπτων πρωτεϊνών στο σώμα μας. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν ορισμένες πρωτεΐνες από αυτό-επίθεση μέσω του φυσικού βιοχημικού συνδυασμού με αυτές τις πρωτεΐνες.

Η πρόληψη της τροφικής αλλεργίας

Το κλειδί είναι η εξάλειψη των τροφίμων που είναι «ασύμβατα» με το πεπτικό μας, δηλαδή τρόφιμα κατά τα οποία το σώμα μας παράγει αντισώματα, επειδή δε μπορεί να τα αφομοιώσει σωστά.

Είναι σοφό να ξεκινήσουμε νωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα επιλογής/απόρριψης συγκεκριμένων τροφών στη ζωή μας, για να αποτρέψουμε το πρόβλημα από την αρχή, αν μια ύστερη αλλαγή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό. Όσο το σώμα μας συνεχίζει να «βάλλεται» από τα αντιγόνα των τροφίμων, διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε κόκκινο συναγερμό.

Αυτοάνοση Αντιστροφή;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα θεωρούνται μη αναστρέψιμα. Μόλις ένα όργανο, τύπος ιστού ή κυττάρων έχει καταστραφεί ολοσχερώς από αυτοάνοσα φιλικά πυρά, δε μπορεί φυσικά να επισκευαστεί. Παρ’ όλα αυτά,  υπάρχει ελπίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή ενός αυτοάνοσου νοσήματος, καθώς η διαδικασία της αυτό-ανοσοκαταστροφής χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Εάν η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από τροφικές αλλεργίες, και αφαιρέσουμε τα προβληματικά τρόφιμα από τη διατροφή του ατόμου, τελικά ο εγκατεστημένος στρατός των αντισωμάτων μπορεί να νικηθεί. Εργοστάσια αντισωμάτων (πύραυλοι) και ανοσοποιητικά κύτταρα (στρατός) θα μπορούσαν να νικηθούν όταν απλά δε χρειάζονται. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί χρόνο και επιμονή ώστε να είναι επιτυχής, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις αυτοάνοσων διαταραχών.

Βασικοί παράγοντες ζωτικής σημασίας για κάθε πιθανή ανάκαμψη περιλαμβάνουν τη διατροφική βελτίωση, τον εμπλουτισμό των θρεπτικών συστατικών, τη συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα, τη μείωση του άγχους, την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων, την αποτοξίνωση, και τις αλλαγές στη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής.

Η Flora παρασκευάζει και διαθέτει:

– τα υψηλής ποιότητας βιολογικά Ω-λιπαρά Udo’s Choice 3.6.9 Blend ασφαλή για κατανάλωση από 6 μηνών και άνω και για μακροχρόνια λήψη.

– το Flor Essence ένα αποτελεσματικό αλλά ήπιο αποτοξινωτικό μίγμα 8 βιολογικών βοτάνων, που απελευθερώνει τον οργανισμό από επιβαρυντικές ουσίες, οι οποίες μπλοκάρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share