Συμβουλές για ένα υγιές συκώτι!

υγιές συκώτι
2,5 λεπτά

Όταν αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για ένα υγιές συκώτι, σκεφτόμαστε κατευθείαν την αποτοξίνωσή του. Το γεγονός είναι ότι βασική λειτουργία του ήπατος είναι η αποτοξίνωση! Ως κέντρο αποτοξίνωσης του οργανισμού, είναι το κέντρο ελέγχου όλων των διαδικασιών αποτοξίνωσης που πραγματοποιεί το σώμα μας. Εάν δεν εκπληρώνει επιτυχώς αυτήν την εργασία για κάποιο χρονικό διάστημα, τα ηπατικά κύτταρα καταστρέφονται και πεθαίνουν. Αυτό γίνεται μετρήσιμο  στις εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις των δεικτών της ηπατικής λειτουργίας.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε το ήπαρ μας στη λειτουργία αποτοξίνωσης και σε πολλά άλλα καθήκοντά του, ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που το προστατεύει και διατηρεί τη φυσιολογική του λειτουργία. Ασφαλώς ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή ηπατικών νόσων είναι η πρόληψη και η τήρηση του μέτρου σε ότι τρώμε και πίνουμε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΑΣ

Διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Εάν είμαστε παχύσαρκοι ή ακόμα και κάπως υπέρβαροι, κινδυνεύουμε να έχουμε λιπώδες ήπαρ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) ή απλά στεάτωση, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές ηπατικής νόσου. Η απώλεια βάρους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του λίπους του ήπατος.

Ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγουμε γεύματα με πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, εξευγενισμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και κανονικά ζυμαρικά) και σάκχαρα. Τρώμε φυτικές ίνες από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμιά ολικής αλέσεως, ρύζι και δημητριακά. Επίσης, τρώμε λίγο κόκκινο κρέας, περισσότερο λευκό κρέας και ψάρια,  γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και «καλά» λίπη (από π.χ. φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια). Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, οπότε πίνουμε πολύ νερό.

Τακτική άσκηση. Όταν ασκούμαστε με συνέπεια, προωθούμε την καύση των τριγλυκεριδίων ως καύσιμο και επίσης μειώνεται το λίπος του ήπατος.

Αποφεύγουμε τις τοξίνες. Οι τοξίνες βλάπτουν τα ηπατικά κύτταρα. Περιορίζουμε την άμεση επαφή με τοξίνες από προϊόντα καθαρισμού και αερολύματος, εντομοκτόνα, χημικά και πρόσθετα. Όταν χρησιμοποιείτε αερολύματα, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται και φοράτε μάσκα. Μην καπνίζετε.

Αλκοόλ με υπευθυνότητα. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα ηπατικά κύτταρα και να τραυματίσουν το συκώτι. Πρέπει να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο ή να σταματήσουμε εντελώς.

Όχι στη χρήση ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά περιλαμβάνουν μαριχουάνα / χασίς, κοκαΐνη, crack, ηρωίνη, παραισθησιογόνα, συνταγογραφούμενα ψυχοθεραπευτικά (ανακούφιση πόνου, ηρεμιστικά, διεγερτικά) που χρησιμοποιούνται μη ιατρικά.

Προσοχή στις μολυσμένες βελόνες. Κακώς πιστεύουμε ότι οι «βρώμικες» βελόνες  σχετίζονται μόνο με ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Οι μη ασφαλείς πρακτικές ένεσης, αν και σπάνιες,  μπορεί να μας βλάψουν π.χ. όταν κάνουμε τατουάζ ή άλλα τρυπήματα στο σώμα μας κ.ά. και πιθανά θα χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση.

Δεν μοιραζόμαστε είδη προσωπικής υγιεινής. Για παράδειγμα, ξυράφια, οδοντόβουρτσες, κουρευτικές μηχανές, νυχοκόπτες κ.ά. μπορούν να φέρουν μικροσκοπικά ίχνη αίματος ή άλλα σωματικά υγρά που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Ασφαλές σεξ. Η έλλειψη προστασίας ή το σεξ με πολλαπλούς συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C.

Πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Χρησιμοποιούμε σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Οπωσδήποτε πλύσιμο αμέσως μετά τη χρήση της τουαλέτας, όταν έχουμε αλλάξει πάνα και πριν προετοιμάσουμε ή φάμε φαγητό.

Ακολουθούμε τις οδηγίες για όλα τα φάρμακα. Όταν λάβουμε φάρμακα λανθασμένα ή  υπερβολικά ή αναμειγνύοντας φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουμε ηπατικές βλάβες. Ποτέ δεν αναμιγνύουμε αλκοόλ με φάρμακα. Ενημερώνουμε το γιατρό μας για οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς συνταγή, συμπληρώματα  ή φυτικές θεραπείες που χρησιμοποιούμε.

Εμβολιαζόμαστε. Υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας C.

Βοήθεια μέσω της συλιμαρίνης. Τέλος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχει η δραστική ουσία συλιμαρίνη του γαϊδουράγκαθου στην προώθηση της ηπατικής υγείας. Η συλιμαρίνη διαθέτει πολλές κλινικές μελέτες για τις ηπατοπροστατευτικές της ιδιότητες. Βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική αποτοξινωτική υποστήριξη στο ήπαρ. Επιπρόσθετα, αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τους πονοκέφαλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Η σιλυμαρίνη στο MilkThistle Plus

Το Milk Thistle Plus της Flora είναι ένα τιτλοδοτημένο βοτανικό εκχύλισμα από σπόρους γαϊδουράγκαθου με μεγάλη περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας συλιμαρίνης και αναλογία σε φλαβονολίνια, ισοδύναμη με αυτές των κλινικών δοκιμών, εμπλουτισμένο με εκχυλίσματα ρίζας πικραλίδας και φύλλων αγκινάρας.

Η Πικραλίδα είναι θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα, χολοδιεγερτική, διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό.

Η Αγκινάρα αυξάνει την παραγωγή της χολής και τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζει το ήπαρ από συσσωρεμένο λίπος. Επιπλέον η αγκινάρα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share