Αλκοόλ και ηπατική υγεία

αλκοόλ ηπατική υγεία συκώτι γαϊδουράγκαθο
2,5 λεπτά

Σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για αρκετά χρόνια μπορεί να αναπτυχθεί μια ασθένεια που επηρεάζει την ηπατική υγεία και ονομάζεται αλκοολική ηπατίτιδα. Η καλύτερη θεραπεία είναι τα άτομα αυτά να σταματήσουν να πίνουν αλκοόλ εντελώς.

Όπως όλες οι τροφές, έτσι και το αλκοόλ περνά μέσα από το συκώτι. Το αλκοόλ δεν περιέχει κανένα θρεπτικό στοιχείο και στο ήπαρ μετατρέπεται σε τοξική ουσία, η οποία αποβάλλεται όσο το ήπαρ είναι υγιές. Από τη στιγμή που ο οργανισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτή την τοξική ουσία, αρχίζει να βλάπτεται το ήπαρ. Έτσι η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ένα φλεγμονώδες, πρησμένο και ουλώδες ήπαρ. Τα υγιή κύτταρα του ήπατος καταστρέφονται από την κατάχρηση αλκοόλ και υποβαθμίζεται η ηπατική υγεία. Το συκώτι δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα να πλήττεται η συνολική υγεία του ατόμου.

Εάν συνεχιστεί η κατανάλωση αλκοόλ, η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να συνεχίσει να βλάπτει το συκώτι και να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, στην οποία ο ουλώδης ιστός αντικαθιστά τον φυσιολογικό ιστό. Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Ο ρόλος του γαϊδουράγκαθου στην ηπατική υγεία

Το γαϊδουράγκαθο περιέχει τη δραστική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία φαίνεται να προστατεύει το συκώτι από ξενοβιοτικό τραυματισμό και αλλοίωση του εξωτερικού στρώματος των κυτταρικών μεμβρανών που εμποδίζουν τη διείσδυση των τοξινών. Ενισχύει επίσης τη σύνθεση του RNA και των πρωτεϊνών στα ηπατικά κύτταρα που οδηγούν σε κυτταρική αναγέννηση.

Ερευνητικά δεδομένα:

-Το γαϊδουράγκαθο μέσω της συλιμαρίνης έχει δείξει ότι μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος σε ασθενείς με αλκοολική ηπατική νόσο. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες της συλιμαρίνης. (1)

– Το γαϊδουράγκαθο έχει αντιινωτική δράση και μειώνει τον ουλώδη ιστό του ήπατος που εμφανίζεται με την κίρρωση. Είναι ικανό να προστατεύσει το ήπαρ από βλάβες που προκαλούν φάρμακα, χημικές ουσίες και τοξίνες και επιταχύνει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων.(2)

-Έρευνα χρησιμοποίησε σιλυμαρίνη από γαϊδουράγκαθο (200 mg τρεις φορές την ημέρα) αποτελεσματικά και μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με συνυπάρχοντα διαβήτη και αλκοολική κίρρωση. Αυτή η δοκιμή ήταν ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, με συμμετοχή 60 ατόμων και διάρκεια 12 μήνες.(3)

-Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας, διατηρώντας αλλά και αυξάνοντας την αποτοξινωτική ικανότητα του ήπατος, μειώνοντας τα αυξημένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, τη ναυτία και τον κνησμό που σχετίζονται με τον ίκτερο. (4,5)

-Μια διπλή τυφλή έρευνα σε 410 ασθενείς με ποικιλία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας, της χρόνιας ηπατίτιδας και της ηπατικής κίρρωσης, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, έδειξε ευνοϊκά αποτελέσματα σε εργαστηριακές εξετάσεις (μειωμένα ηπατικά ένζυμα, μειωμένα επίπεδα χολερυθρίνης ορού, μειωμένη φλεγμονή της πύλης) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και χωρίς παρενέργειες. (6)

 

Το MilkThistle Plus της  Flora

Το MilkThistle Plus  της  Flora συνδυάζει τις αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αναπλαστικές ιδιότητες της συλιμαρίνης από εκχύλισμα σπόρων γαϊδουράγκαθου, με εκχυλίσματα ρίζας πικραλίδας και φύλλων αγκινάρας που ενισχύουν περαιτέρω και υποστηρίζουν αυτές τις επιδράσεις του γαϊδουράγκαθου.

Οι ουσίες αυτών των τριών εκχυλισμάτων ενισχύουν και προστατεύουν το ήπαρ, βοηθούν την πέψη και την έκκριση χολής, μειώνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας, συνεισφέρουν στη μείωση της χοληστερόλης και παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση κυρίως σε ασθενείς µε διαβήτη Β, καθιστώντας έτσι το MilkThistle Plus  το ιδανικό συμπλήρωμα για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος και του πεπτικού συστήματος..

Περιέχει 60 κάψουλες που περιέχουν 200mg συλιμαρίνης και η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 κάψουλες την ημέρα.

Δείτε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το ήπαρ σας σε άριστη κατάσταση.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Saller R, Brignoli R, Melzer J, Meier R. An updated systematic review with meta-analysis for the clinical evidence of silymarin. Forsch Komplementmed. 2008 Feb;15(1):9-20. Review.
  1. Tamayo, C. and Diamond, S. Review of Clinical Trials Evaluating Safety and Efficacy of Milk Thistle (Silybum marianum [L.] Gaertn.) Integr Cancer Ther 2007; 6; 146.
  1. Velussi M, Cernigoi AM, De Monte A, et al. ”Long-term (12 months) treatment with an anti-oxidant drug (silymarin) is effective on hyperinsulinemia, exogenous insulin need and malondialdehyde levels in cirrhotic diabetic patients.” J Hepatol 1997;26:871-9.
  1. K. Bone and S. Mills, Principles and Practice of Phytotherapy, (Edinburgh: Churchill Livingstone), 2000, at pp. 553-561.
  1. Rambaldi A, Jacobs B, Iaquinto G, Gluud C. “Milk thistle for alcoholic and/or hepatitis B or C virus liver diseases.” Cochrane Database Syst Rev 2005;2:CD003620.
  1. Mayer KE, Myers RP, Lee SS.Silymarin treatment of viral

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share