Κι όμως! Είμαστε βακτήρια!

είμαστε βακτήρια, ανθρώπινο μικροβίωμα
1.5 λεπτό

Εάν έρχονταν εξωγήινοι από το διάστημα και προσπαθούσαν – ανοίγοντας ένα ανθρώπινο σώμα- να δουν από τι είμαστε φτιαγμένοι, θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι σε κυτταρικό επίπεδο είμαστε φτιαγμένοι κυρίως από βακτήρια. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Στην πραγματικότητα, οι μονοκύτταροι οργανισμοί -κυρίως βακτήρια-υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπινων κυττάρων, σε αναλογία 10 προς 1 και τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερο. Έρευνες για το πώς τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και αποτελούν το μικροβίωμα, μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο το έντερο, αλλά και το μυαλό, ολοένα και πληθαίνουν, όπως αναφέρει ο νευροανοσολόγος John Bienenstock, MD, του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον. Το έντερο, έχει εξελίξει ένα εντυπωσιακά περίπλοκο νευρωνικό δίκτυο που ενορχηστρώνει τη λειτουργία αυτού του βακτηριακού οικοσυστήματος για χάρη τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής μας ευεξίας. Το έντερο λειτουργεί έτσι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος, ο οποίος ασκεί μία ισχυρή επίδραση σε εκείνον που βρίσκεται στο κεφάλι μας μέσω ενός εξελιγμένου νευρικού δικτύου που μεταδίδει μηνύματα από τρισεκατομμύρια βακτήρια.

Πρόσφατες μελέτες

Τα τελευταία χρόνια, έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από μελέτες σε τρωκτικά για το πως τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη χημεία του εγκεφάλου κι ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής συμπεριφοράς, της αντίληψης του πόνου και της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες.

Η έρευνα έδειξε, για παράδειγμα, ότι μικρές αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ ευεργετικών βακτηρίων και παθογόνων βακτηρίων μπορεί να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου τους και να τα οδηγήσουν να γίνουν είτε πιο τολμηρά ή πιο ανήσυχα. Ο εγκέφαλος μπορεί αντίστροφα να ασκήσει ισχυρή επιρροή σε βακτήρια του εντέρου. Όπως πολλές μελέτες έχουν δείξει, ακόμη και το ήπιο στρες μπορεί να ανατρέψει την μικροβιακή ισορροπία στο έντερο, καθιστώντας τον ξενιστή πιο ευάλωτο σε μολυσματική ασθένεια και προκαλώντας έναν καταρράκτη μοριακών αντιδράσεων που στέλνουν πληροφορίες πίσω στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τέτοια ευρήματα φέρνουν στο προσκήνιο τη δελεαστική δυνατότητα χρησιμοποίησης ευεργετικών, ή προβιοτικών βακτηρίων για την αντιμετώπιση διαταραχών που έχουν σχέση με τη διάθεση, το άγχος και τις χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές που συχνά συνοδεύονται από κατάθλιψη.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας

Τα προβιοτικά της Flora αποτελούν την απόλυτη ποιοτική πρόταση  συμπλήρωσης του οργανισμού με φιλικά βακτήρια, γιατί εγγυώνται ότι ο ζωντανός πληθυσμός των φιλικών βακτηρίων που περιέχει θα εισέλθει και θα αποικίσει τις ανθρώπινες βλεννογόνους σε διάρκεια.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share