Πεπτικό Σύστημα και Πέψη

Πεπτικό Σύστημα και Πέψη
2,5 λεπτά

Το πεπτικό σύστημα μετατρέπει τις τροφές που τρώμε σε πηγή καυσίμου του οργανισμού. Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών παρέχουν στα κύτταρα του σώματος την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. 

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από:

–  τον πεπτικό σωλήνα που περιλαμβάνει τα παρακάτω όργανα με τη σειρά που αναγράφονται: το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτό

–  άλλα όργανα που βοηθούν στην πέψη – ήπαρ, χοληδόχος κύστη και  πάγκρεας. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων λειτουργιών, το ήπαρ παράγει τη χολή, η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και απεκκρίνεται στο λεπτό έντερο, ενώ το πάγκρεας παράγει ένζυμα που απελευθερώνονται στο δωδεκαδάκτυλο και διασπούν πρωτεΐνες και λίπη.

Η πέψη γίνεται με 2 τρόπους:

–  Μηχανικά, όπου τα μεγαλύτερα κομμάτια τροφής χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια στο στόμα με τη μάσηση και κατόπιν πηγαίνουν στο στομάχι.

–  Χημικά, μέσω των διαφορετικών ενζύμων που διασπούν τις τροφές σε μικρότερα μόρια για να μπορούν να απορροφηθούν σε όλη τη διαδρομή του πεπτικού από το στόμα (με τα ένζυμα του σάλιου) μέχρι και το έντερο.

Τα ένζυμα είναι απαραίτητα καθώς διασπούν τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα, τα άμυλα σε σάκχαρα και τα λίπη σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. 

Απορρόφηση στο λεπτό έντερο

Η απορρόφηση γίνεται στο λεπτό έντερο, όπου τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορούν σε όλο τον οργανισμό.

Αποβολή από το παχύ έντερο

Στο παχύ έντερο σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία είναι τα απόβλητα μέρη της τροφής και αποβάλλονται μέσω του πρωκτού.

Πότε χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων;

Εάν το σώμα δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα, είναι πιθανόν να μη μπορεί να αφομοιώσει σωστά τις τροφές. Έτσι, μπορεί να υπάρξουν κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:

•             Φούσκωμα

•             Πόνος στην κοιλιά ή δυσφορία

•             Διάρροια

•             Δυσκοιλιότητα

•             Άπεπτη τροφή στα κόπρανα

•             Αίσθημα «χορτάτου» ακόμα και μετά από λίγη τροφή

•             Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες (δυσανεξία στη λακτόζη)

•             Συμπτώματα όμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου

•             Προβλήματα στην εντερική μικροχλωρίδα

Η πέψη σε αριθμούς

10 μέτρα (ή 30 πόδια) έχει μήκος ο πεπτικός σωλήνας

3 λίτρα σάλιο την ημέρα παράγουν περίπου οι σιελογόνοι αδένες

11,4 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό (ή 162 Psi) είναι η πίεση που ασκείται κατά μέσο όρο όταν δαγκώνουμε την τροφή μας

25 μύες συνεργάζονται ταυτόχρονα για την κατάποση

13 εκατοστά έχει μήκος περίπου ο φάρυγγας, που είναι ταυτόχρονα η δίοδος για την τροφή που καταπίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε

–  250 τ.μ.  έχει η επιφάνεια του εντέρου εξαιτίας των πολλών αναδιπλώσεων ενώ στους παχύσαρκους αυτό μπορεί να 3πλασιαστεί

72 ώρες είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να χωνέψουμε ένα πλούσιο γεύμα με επιδόρπιο, συνοδεία αλκοόλ

1 ώρα παραμένουν οι τροφές  στο ανώτερο τμήμα του στομάχου περίπου πριν αρχίσουν τη δράση τους οι γαστρικές εκκρίσεις

30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής, τα ένζυμα του σάλιου συνεχίζουν την πεπτική δραστηριότητα στο άνω μέρος του στομάχου και μπορούν να αφομοιώσουν έως και:

i) το 30% της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης

ii) το 60% του προσλαμβανόμενου αμύλου

iii) το 10% του προσλαμβανόμενου λίπους

12-47 ώρες μπορεί να παραμείνει η τροφή στο παχύ έντερο

το 5-15% των θερμίδων που καταναλώνουμε χρειάζεται για την πέψη των αντίστοιχων τροφών και μάλιστα, είναι τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των θερμίδων, όσο περισσότερες πρωτεΐνες και αλκοόλ περιλαμβάνει το γεύμα μας

Πώς βοηθούν τα συμπληρώματα φυτικών πεπτικών ενζύμων

Τα συμπληρώματα ενζύμων μικροβιακής και φυτικής προέλευσης, όπως το Ultimate Digestive Enzyme, αρχίζουν να λειτουργούν στο στόμα, αλλά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους στο ph του ανώτερου τμήματος του στομάχου.

Αν και τα ένζυμα του σάλιου επιτυγχάνουν σημαντικό τμήμα της πέψης, η δραστηριότητά τους περιορίζεται σε επίπεδο ph πάνω από 5,0. Το Ultimate Digestive Enzyme είναι ενεργό στην περιοχή ph 3,0 – 9,0 και μπορεί να διευκολύνει την υδρόλυση μιας πολύ μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών πριν το υδροχλωρικό οξύ εκκριθεί σε επαρκείς ποσότητες για να εξουδετερώσει τη δραστηριότητά τους.

Προφανώς, τα ένζυμα του Ultimate Digestive Enzyme μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της αξιοποίησης των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, παράλληλα με την καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Σε περίπτωση κακής πέψης, εξετάστε το ενδεχόμενο της λήψης ενός αποτελεσματικού συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων όπως το Ultimate Digestive Enzyme της Flora με 100% φυτικά πεπτικά ένζυμα.

Δείτε 13 τομείς υγείας που βελτιώνουν τα πεπτικά ένζυμα.

Για μια ολοκληρωμένη λύση όταν υπάρχουν προβλήματα που αφορούν σε κακή πέψη και κακή εντερική λειτουργία, δείτε τα 7 εξειδικευμένα προβιοτικά προϊόντα της Flora για κάθε ηλικία και διαφορετική κατάσταση υγείας. Επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, υποστηρίζουν την υγιή πεπτική διαδικασία και τη συνολική υγεία.

Σχετικά Νέα

Share