Πώς θα βελτιώσουμε την καρδιακή υγεία

Πώς θα βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς
4 λεπτά

Για να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την καρδιακή μας υγεία, ας εμβαθύνουμε στον περίπλοκο κόσμο του καρδιαγγειακού συστήματος και ας δούμε μερικές συμβουλές για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά.

Το καρδιαγγειακό σύστημα έχει να κάνει με την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Η καρδιά είναι ο μυς που τροφοδοτεί το σύστημα, αλλά είναι πολύ περισσότερο από μια απλή αντλία. Είναι ένα αυτό-οργανωμένο νευρικό σύστημα με τους δικούς της νευρώνες, ορμόνες και νευροδιαβιβαστές με αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ αυτής, του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος για τη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Η υγεία των αγγείων σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή υγεία

Τα αιμοφόρα αγγεία του καρδιαγγειακού συστήματος αποτελούνται από συνδετικό ιστό, μυϊκές και ελαστικές ίνες. Τα αιμοφόρα αγγεία και η καρδιά έχουν μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται ενδοθήλιο, η οποία ρυθμίζει την πήξη του αίματος, την ανοσολογική απόκριση, τον όγκο υγρών και τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων.

Η υγιής αρτηριακή πίεση διατηρεί την καρδιακή υγεία

Όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση, ένα υγιές εύρος είναι μικρότερο από 120/80 της συστολικής/διαστολικής αντίστοιχα πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και των αιμοφόρων αγγείων με την πάροδο του χρόνου.
Διάφοροι παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, η ηλικία, η παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορούν να προκαλέσουν πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή υπέρταση.
Η δευτερογενής υπέρταση μπορεί να οφείλεται σε νεφρική νόσο, καρδιακά ελαττώματα, προβλήματα θυρεοειδούς, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, καρκίνο, υπνική άπνοια και εγκυμοσύνη.

Η παθολογία της καρδιάς

Η παθολογία ή οι διαταραχές που μπορεί να προκύψουν στο καρδιαγγειακό σύστημα συνήθως οφείλονται σε επιβραδύνσεις ή αποφρακτικά φαινόμενα. Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, γνωστή και ως στεφανιαία νόσος, αναφέρεται στην συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν, μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η καλή υγεία της καρδιάς εξαρτάται από πολλές υγιεινές συνήθειες. Η έρευνα δείχνει ότι η τήρηση τεσσάρων απλών συμπεριφορών μπορεί να αποτρέψει το 80% των καρδιακών παθήσεων:

  1. Μη καπνίζοντας
  2. Με άσκηση 3,5 ωρών την εβδομάδα
  3. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή
  4. Με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας εστιάζοντας στα εξής:

-Τι και πώς αναπνέουμε

-Να παραμένουμε δραστήριοι και κινητικοί χρησιμοποιώντας την καρδιά και τους μύες μας

-Να λαμβάνουμε τα σωστά λίπη και σάκχαρα

-Με καλή διαχείριση του άγχους και έχοντας ψυχική ευεξία

Φυτικές ουσίες που συμβάλουν σημαντικά στην καρδιακή υγεία

Τα φλαβονοειδή

Μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική καρδιαγγειακή ευεξία. Ειδικότερα τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα κουκούτσια των σταφυλιών και τα κόκκινα φρούτα έχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν εστιάσει στη δράση τους.

Η δράση τους είναι πολλαπλή: αντιπηκτική, αντιφλεγμονώδης, αντιαθηρωματική, αντιισχαιμική, αντιοξειδωτική και αντιυπερτασιακή. Συντηρούν την υγεία της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων και διατηρούν την ελαστικότητα των αγγείων. Είναι πολύ χρήσιμα στις παρακάτω καταστάσεις υγείας:

– αδύναμα αιμοφόρα αγγεία

– διαταραχές της κυκλοφορίας

– οίδημα (κατακράτηση νερού)

– φλεγμονώδεις νόσους

– φλεβίτιδα και άλλες διαταραχές των φλεβών και των αρτηριών

Η υποστήριξη της υγιούς ροής του αίματος έχει οφέλη για τη συνολική ευεξία, παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά σε ιστούς και όργανα και συμβάλλοντας σε βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας. Η ενσωμάτωση συμπληρωμάτων όπως το Beyond Grape Seed που περιέχει φλαβονοειδή από κουκούτσια σταφυλιών, μύρτιλα και κράνμπερις, μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των αγγείων, των φλεβών και των αρτηριών, να αποτρέψει τη συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας, να μην επιτρέψει την οξείδωση της χοληστερόλης και να τονώσει το μυοκάρδιο.

Το Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που παράγει ο οργανισμός και συμβάλλει στη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια για όλα τα κύτταρα. Τα κύτταρα του καρδιακού μυ διαθέτουν μεγάλες ποσότητες Q10, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους αναγκών. Η ποσότητα του Q10 μειώνεται με την ηλικία, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, μειώνεται σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Διάφορες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης συμπληρώματος Q10 σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα. Αυτά περιλαμβάνουν βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, αντιμετώπιση των αρρυθμιών, μεγαλύτερη επιβίωση ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια και βελτίωση της μετεγχειρητικής πορείας ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο αγγειοπλαστικής.

-Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή τους έλαβαν συμπλήρωμα συνενζύμου Q10, είχαν μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Η μελέτη είχε διάρκεια δύο ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 420 ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι από αυτούς έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα συνένζυμου Q10, στο τέλος της μελέτης παρουσίαζαν πολύ καλύτερη εικόνα της καρδιακής τους υγείας και νοσηλεύθηκαν πολύ λιγότερες φορές σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Mortensen τονίζει ότι η χορήγηση Q10 μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρδιακό επεισόδιο και η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά τη δράση του και τα οφέλη που έχει στην καρδιά, ώστε να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

-Μία μετα- ανάλυση  έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρώματος  Q10 συνέβαλλε σημαντικά στην ανάρρωση ασθενών μετά από χειρουργεία στην καρδιά, ενώ άλλη έρευνα σε 276 άτομα έδειξε βελτίωση της επιβίωσης ηλικιωμένων ασθενών (μ.ο. 77 ετών) με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ενσωμάτωση συμπληρωμάτων όπως το Inno-Q-Nol, που περιέχει τη δραστική μορφή του συνενζύμου Q10, ubiquinol, μεταφέρει άμεσα στον οργανισμό το συνένζυμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας.

Τα κόκκινα παντζάρια και ο ρόλος του μονοξειδίου του αζώτου

Τα κόκκινα παντζάρια είναι πλούσια σε διατροφικά νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου από βακτήρια στο σάλιο και τα στομαχικά οξέα, μια διαδικασία που υποστηρίζεται από σίδηρο, βιταμίνη C και πολυφαινόλες όπως το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

Το μονοξείδιο του αζώτου προκαλεί αγγειοδιαστολή: τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, η αρτηριακή πίεση ομαλοποιείται και βελτιώνεται η μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι επίσης απαραίτητο για τη μιτοχονδριακή βιογένεση, βελτιώνοντας την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) ως απόκριση σε μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη.

Το μονοξείδιο του αζώτου διαρκεί στο σώμα μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Όταν ενεργοποιείται, μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, να αποθηκευτεί προσωρινά ή να μεταβληθεί σε απόβλητο προϊόν.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο χυμός των κόκκινων τεύτλων μέσω των νιτρικών αλάτων βελτιώνει την ανοχή στην άσκηση, την απόδοση των μυών και την οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπρόσθετα τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και συντελούν στην καρδιακή υγεία.

Φλαβονοειδή, Συνένζυμο Q10 και τροφές όπως ο χυμός κόκκινων τεύτλων μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων μας.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share