13 τομείς υγείας που βελτιώνουν τα πεπτικά ένζυμα

πεπτικά ένζυμα δυσπεψία ultimate digestive enzyme
7,5 λεπτά

Εάν δε νιώθετε ότι η πέψη σας είναι στα καλύτερά της, η λήψη ενός  συμπληρώματος με πεπτικά ένζυμα  πριν από κάθε γεύμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας όπως αέρια και φούσκωμα, ενώ σας βοηθά να απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

 

Τι σημαίνει υγιής πέψη;

Το να έχουμε πραγματικά υγιή πέψη δε σημαίνει απλώς να ολοκληρώνουμε ένα γεύμα χωρίς να νιώθουμε ότι το στομάχι μας καίγεται ή τριπλασιάστηκε. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που περιλαμβάνει μια υγιής πέψη από απλώς τη μηχανική κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Ξεκινώντας με τη μάσηση, η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα και στη συνέχεια εκτίθεται σε μια ποικιλία πεπτικών υγρών με διαφορετικές ιδιότητες που τη διασπούν σε μικρότερα μόρια. Κάθε ένα από τα πεπτικά μας όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου και του εντέρου μας, έχει τη δική του ειδική λειτουργία. Αλλά μόνο όταν η τροφή μας διασπάται σωστά με τη βοήθεια πεπτικών ενζύμων, το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει πραγματικά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται και χρειαζόμαστε για ενέργεια, ανάπτυξη και επισκευή των κυττάρων.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σώμα μπορεί να έχει έλλειψη σε πεπτικά ένζυμα, αυτή η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα.

Πώς λειτουργούν τα πεπτικά ένζυμα;

Τα ένζυμα είναι τύποι πρωτεϊνών που επιταχύνουν ή «καταλύουν» τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενζύμων στο σώμα, αλλά ιδιαίτερα τα πεπτικά ένζυμα λειτουργούν για να διασπάσουν τα μεγάλα μόρια τροφής σε μικρότερα μόρια με τη βοήθεια μορίων νερού. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται υδρόλυση.

Όπως «εφαρμόζουν» η κλειδαριά με το κλειδί της, έτσι και το τρισδιάστατο σχήμα κάθε ενζύμου ταιριάζει μόνο με τα συγκεκριμένα τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί για να διασπούν. Ορισμένα διασπούν ειδικά τις πρωτεΐνες ενώ άλλα διασπούν τα λίπη ή τους υδατάνθρακες. Τα ένζυμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και μόλις ολοκληρώσουν μια αντίδραση, προχωρούν στο επόμενο μόριο, κάνοντας αυτό ξανά και ξανά. Και επειδή είναι τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, το σώμα μας είναι σε θέση να αφομοιώνει την τροφή μας για να πάρει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Τα πεπτικά ένζυμα παράγονται κυρίως από το στομάχι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο, αλλά και οι σιελογόνοι αδένες μας παράγουν επίσης ένζυμα.

Μερικά από τα κύρια πεπτικά ένζυμα στο σώμα περιλαμβάνουν:

Σακχαράση – Αυτό το ένζυμο υπάρχει στο λεπτό έντερο και διασπά τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η σακχαρόζη, γνωστή ως «επιτραπέζια ζάχαρη» είναι μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται σε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.

Αμυλάση – Απελευθερώνεται από τους σιελογόνους αδένες και το πάγκρεας και διασπά το άμυλο.

Λιπάση– Παράγεται από το πάγκρεας, το στόμα και το στομάχι και βοηθά στη διάσπαση των λιπών.

Πρωτεάση – Οι πρωτεάσες διασπούν τις πρωτεΐνες σε πεπτίδια και στη συνέχεια σε αμινοξέα. Η πεψίνη που παράγεται από το στομάχι είναι ένας τύπος πρωτεάσης, ενώ η θρυψίνη και η χυμοθρυψίνη παράγονται από το πάγκρεας.

Άλφα-γαλακτοσιδάση – Αυτό το ένζυμο δρα για την πέψη των πολύπλοκων σακχάρων όπως αυτά που βρίσκονται στα φασόλια και στα σταυρανθή λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

Λακτάση – Αυτό το ένζυμο απαιτείται για να βοηθήσει να αφομοιώσουμε τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα που ονομάζεται λακτόζη.

Υπάρχουν και άλλα πεπτικά ένζυμα που δεν παράγονται από το σώμα μας, αλλά βρίσκονται φυσικά σε ωμές και ζυμωμένες τροφές φυτικής προέλευσης:

Κυτταρίνη– Αυτό το ένζυμο βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυτά και λαχανικά και είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της κυτταρίνης (τη φυτική ίνα που συνθέτει τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών) σε βήτα-γλυκόζη – μια σημαντική μορφή ενέργειας στο σώμα.

Βρομελίνη – Βρίσκεται στον ανανά και βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Παπαΐνη – Βρίσκεται στην παπάγια που αφομοιώνει τις πρωτεΐνες.

Πώς μπορεί να ωφεληθούμε από τη λήψη πεπτικών ενζύμων;

Ένα απολύτως υγιές άτομο θα παράγει τη σωστή ποσότητα πεπτικών ενζύμων που χρειάζεται το σώμα του. Αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ανεπάρκεια. Εάν το σώμα μας δεν παράγει αρκετά ένζυμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, γαστρεντερικά προβλήματα και μια ποικιλία άλλων συμπτωμάτων, ακόμα κι αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου υποσιτισμού αφορά όχι στην έλλειψη τροφής αλλά την ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών, λόγω διατροφικών συνηθειών και ατελούς πέψης.

Τα πεπτικά ένζυμα σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να διασπάσει την τροφή, να αυξήσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να μειώσει συμπτώματα όπως αέρια ή φούσκωμα.

Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις που δείχνουν ότι το σώμα μας μπορεί να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα και μπορεί να επωφεληθεί από ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων:

1.Πεπτικά “προβλήματα”

Από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι τα πεπτικά μας ένζυμα μπορεί να είναι ανεπαρκή περιγράφονται με τα παρακάτω πεπτικά προβλήματα:

Αέρια

Φούσκωμα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Κράμπες

Ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου

Άπεπτη τροφή στα κόπρανα σας

Η αίσθηση ότι το φαγητό μένει στο στομάχι μας ή ότι νιώθουμε γεμάτοι μετά από λίγες μόνο μπουκιές φαγητού.

Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα βοηθά κι επιταχύνει την ομαλή πέψη, αποφεύγοντας τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από μια ατελή πέψη.

2.Κακή διατροφή

Το τι τρώμε έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πώς λειτουργεί το σώμα μας. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι μια κακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ποσότητα των πεπτικών ενζύμων που απελευθερώνονται όταν τρώμε. Η κατανάλωση χαμηλών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών και μεγάλων ποσοτήτων μαγειρεμένων επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή φλεγμονωδών τροφών όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, το καλαμπόκι, η σόγια, ακόμη και ο καφές και το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο εάν τα πεπτικά μας ένζυμα είναι αρκετά.

Στις περιόδους που κάνουμε κακή διατροφή η αναπλήρωση των ενζύμων γίνεται πιο ενδεδειγμένη.

3.Νιώθουμε κόπωση όλη την ώρα ακόμα κι αν τρώμε υγιεινά

Μπορεί να τρώμε όλα τα λαχανικά και τις σαλάτες του κόσμου, αλλά αν τα πεπτικά μας ένζυμα είναι ανεπαρκή, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκλειδώσουμε τον θησαυρό των θρεπτικών συστατικών που είναι κλειδωμένα μέσα. Που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν πρόκειται να είναι σε θέση να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και κόπωση και μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα. Γι’ αυτό το λόγο η συμπλήρωση των πεπτικών ενζύμων ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό.

4.Χρόνιο στρες

Το άγχος είναι μια υποκείμενη αιτία πολλών συμπτωμάτων και τελικά ασθενειών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα. Όταν είμαστε αγχωμένοι είναι σύνηθες να εμφανίζουμε συμπτώματα καούρας και διάρροιας και το σώμα μας να μη μπορεί να απελευθερώσει αρκετά πεπτικά ένζυμα. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα μπορεί να βοηθήσει να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να βοηθηθεί το σώμα μας να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις του στρες εξαρχής.

5.Ηλικία άνω των 45 ετών

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη γήρανση. Αλλά μέχρι να φτάσουμε γύρω στα 45, η παραγωγή ενζύμων μας αρχίζει να μειώνεται. Τότε είναι που μπορούμε να αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα στην πέψη ορισμένων τροφών. Η λήψη ενός συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να διασπάσει τις τροφές που κάποτε μπορούσε.

6.Δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος

Εάν τρώμε σωστά και ασκούμαστε και η ζυγαριά δεν κινείται, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε χαμηλή περιεκτικότητα σε πεπτικά ένζυμα. Η κακή πέψη μπορεί να εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα και τις τοξίνες, προκαλώντας υπερβολική αποθήκευση νερού και λίπους.

7.Συχνές αρρώστιες ή προβλήματα με μύκητες (Candida)

Έχουμε ήδη μάθει ότι η δουλειά των πεπτικών ενζύμων είναι να διασπούν την τροφή σε μικρότερα μόρια, ώστε το σώμα να μπορεί να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Βοηθούν επίσης στη διάσπαση ορισμένων ακατέργαστων φυτικών ινών που τρώμε. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην τροφοδοσία και την προώθηση της ανάπτυξης των καλών βακτηρίων στο έντερό μας μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης. Εξαιρετικά σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας και την υγεία της εντερικής βλεννογόνου, αυτά τα καλά βακτήρια βοηθούν στην απομάκρυνση των μυκήτων και άλλων κακών μικροβίων από το να κυριαρχήσουν. Με το 70-80% της ανοσίας μας να βρίσκεται στο έντερο, μια υγιής βλεννογόνος του εντέρου είναι η πρώτη μας γραμμή άμυνας.

8.Εγκυμοσύνη

Ακόμα στις υγιείς γυναίκες, η εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη διατροφική και ενεργειακή απαίτηση στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα πεπτικά ένζυμα μπορεί να μην είναι στα καλύτερά τους. Είναι σύνηθες οι έγκυες γυναίκες να παρουσιάζουν πεπτικές διαταραχές, αλλά ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων για ορισμένες.

9.Πρόβλημα στην πέψη ορισμένων τροφών όπως το γάλα

Εάν έχουμε πρόβλημα με την πέψη των τροφών με βάση το γάλα, μπορεί να έχουμε χαμηλή περιεκτικότητα στο ένζυμο λακτάση, το οποίο αφομοιώνει τη λακτόζη, τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, τα τυριά και το παγωτό. Η έλλειψη αυτού του ενζύμου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είμαστε υγιείς, καθώς η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι κοινή σε πολλές οικογένειες και είναι διαδεδομένη σε μεγάλο πληθυσμό. [1] Προκαλώντας φούσκωμα, ναυτία και μερικές φορές κράμπες, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί μερικές φορές να ανακουφιστεί με τη λήψη ενός συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων.

10.Χρόνιες ασθένειες

Μια ποικιλία ασθενειών μπορεί να προκαλέσει άμεσα ανεπάρκεια στα πεπτικά ένζυμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Ασθένειες του λεπτού εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη

-Παθήσεις του παγκρέατος συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας παγκρεατίτιδας και του καρκίνου

-Διαβήτης

-Κυστική ίνωση

-SIBO (Υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου)

-Νόσος της χοληδόχου κύστης

11.Δερματικά προβλήματα

Για πολύ καιρό οι γιατροί και οι ερευνητές πίστευαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του δέρματός μας και της υγείας του εντέρου μας. Αν και οι μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της πεπτικής υγείας και του δέρματός είναι περιορισμένες, πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι οι δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση είναι εξωτερικά συμπτώματα ενός υποκείμενου εσωτερικού προβλήματος.

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διασπάσει και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, C και E για να βοηθήσουν το δέρμα να είναι υγιές. [2]

12.Διαρρέον έντερο

Το διαρρέον έντερο είναι μια κατάσταση όπου τα κενά στην βλεννογόνο του εντέρου, που προκαλούνται από φλεγμονή, επιτρέπουν σε μεγάλα άπεπτα σωματίδια τροφής να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε αυτά τα σωματίδια σαν να είναι ξένοι εισβολείς. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε κόπωση, τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, καθώς και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και το μαγνήσιο. Στη συνέχεια, μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. [3]

Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν το σώμα να διασπάσει τα τρόφιμα σε μια ασφαλή και εύκολα απορροφήσιμη μορφή, ενώ μειώνουν την ικανότητα των μερικώς αφομοιωμένων σωματιδίων τροφής να προκαλούν βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου και να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

13.Χρήση αλκοόλ και ορισμένων ναρκωτικών

Εάν πίνουμε αλκοόλ τακτικά και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα, ίσως είναι καλύτερο να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ενώ σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να πίνουν επειδή «τους βοηθά να χαλαρώσουν», χαλαρώνουν κι άλλες διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης πεπτικών ενζύμων. [4]

Οι αναστολείς οξέος μπορούν επίσης να εμποδίσουν το σώμα να απελευθερώσει ορισμένα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα (πεψίνη). [5] Το κάπνισμα είναι επίσης απαγορευτικό εάν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι διαθέτουμε υγιείς συγκεντρώσεις πεπτικών ενζύμων στο σώμα. [6]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα πεπτικά ένζυμα;

Η επιλογή ορισμένων ολικών τροφών είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων και να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο. Οι κύριες πηγές ενζύμων είναι τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, τα μούρα, οι φυτρωμένοι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Ο ανανάς, το μάνγκο, το τζίντζερ, η παπάγια, το αβοκάντο, οι μπανάνες και το ακτινίδιο είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πεπτικών ενζύμων. Οι τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi, το κεφίρ και το ξινολάχανο, βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου μας να ευδοκιμήσουν και είναι επίσης σημαντικές πηγές ενζύμων.

Αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε όλα τα πεπτικά μας ένζυμα μόνο από το φαγητό. Που σημαίνει ότι η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και μερικές φορές απαραίτητος τρόπος για να κάνουμε το πεπτικό μας σύστημα ξανά χαρούμενο.

Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να μειώσουμε ή ακόμα και για κάποιους να εξαλείψουμε τα δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια, ενώ μας βοηθούν να απορροφήσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να αναζητάμε σε μια καλή  φόρμουλα πεπτικών ενζύμων;

Όταν ψάχνετε για μια ποιοτική φόρμουλα πεπτικών ενζύμων, τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

1.Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ενζύμων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση μιας ποικιλίας διαφορετικών τροφίμων αφού κάθε ένζυμο έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία.

2.Τα ένζυμα στην ετικέτα πρέπει να μετρούνται σε συγκεκριμένες μονάδες δραστικότητας που δείχνουν την ισχύ ενός ενζύμου. Το βάρος μόνο σε mg δεν το δείχνει αυτό.

3.Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, αλλεργιογόνα ή άλλα επιβλαβή συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Θέλετε να επαναφέρετε την πέψη σας σε καλό δρόμο;

Γνωρίστε το Ultimate Digestive Enzyme- Εξειδικευμένη φόρμουλα 7 ενεργών ένζυμων που βοηθούν την ορθή πέψη:

-Το Ultimate Digestive Enzyme είναι ένα ισχυρό πλήρες φάσμα 7 ενεργών ενζύμων από 100% φυτικές πηγές που συμπληρώνουν τα φυσικά ένζυμα που χάνονται κατά το μαγείρεμα

-Περιλαμβάνει ένζυμα που διασπούν αποτελεσματικά πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ίνες, άμυλο, λακτόζη και σύνθετα σάκχαρα

-Βοηθά στη μείωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που συνδέονται με ατελή πέψη (αέρια, φουσκώματα, όξινες αναγωγές, ρεψίματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια)

-Βοηθά στη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή μας, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας

-Έχει εγγυημένη δραστικότητα που εκφράζεται με μονάδες FCC

-Χωρίς γλουτένη – Κατάλληλο για χορτοφάγους – Μη γενετικά τροποποιημένο

 

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για λήψη πεπτικών ενζύμων;

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα πεπτικά σας ένζυμα λίγο πριν το φαγητό. Για ένα βαρύ γεύμα, πάρτε μια επιπλέον κάψουλα στη μέση του γεύματος. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε την κάψουλα και να πασπαλίσετε το περιεχόμενο πάνω στο φαγητό σας. Μόλις πάρετε μια κάψουλα με πεπτικά ένζυμα, αυτά θα αρχίσουν να δρουν αμέσως.

Πηγή: onbetterliving.com

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share