Γιορτές χωρίς πεπτική δυσφορία! 

Γιορτές χωρίς πεπτική δυσφορία!
1.5 λεπτό

Πλησιάζουν οι γιορτές -μια ευκαιρία να συγκεντρωθούμε με αγαπημένα πρόσωπα, να σκεφτούμε τι μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες και να αφήσουμε τον εαυτό μας να φάει με… λαιμαργία τα γιορτινά φαγητά. Αν το παρακάνουμε με τα φαγητά όμως, ίσως αντιμετωπίσουμε αρκετά πεπτικά προβλήματα, δηλαδή φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και τεράστια επιθυμία για ύπνο. Αν όμως η πεπτική δυσφορία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, δεν είναι το πρόβλημα ότι απλώς τρώμε μεγαλύτερες μερίδες. Μπορεί να μας λείπουν ορισμένα πεπτικά ένζυμα. 

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα; 

Μπορεί να θυμάστε ότι τα ένζυμα είναι καταλύτες. Βοηθούν κι επιταχύνουν διάφορες λειτουργίες να συμβαίνουν στο σώμα. Τα πεπτικά ένζυμα καταλύουν τη διάσπαση της τροφής. 

Μερικά βασικά πεπτικά ένζυμα περιλαμβάνουν: 

Αμυλάση: διασπά τους υδατάνθρακες, (όπως τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα) και τα μελομακάρονα 

Πρωτεάση: διασπά την πρωτεΐνη, όπως η ίδια η γαλοπούλα και το γουρουνόπουλο  

Κυτταρίνη: διασπά την κυτταρίνη που περιέχουν οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά  

Λιπάση: αφομοιώνει τα λίπη, όπως το βούτυρο, ή τις σάλτσες 

Λακτάση: διασπά τα σάκχαρα του γάλακτος, που υπάρχει στη σαντιγί, στη μπεσαμέλ 

Άλφα-γαλακτοσιδάση: επεξεργάζεται τα σάκχαρα στα όσπρια και στα χόρτα που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα 

Από πού προμηθευόμαστε τα πεπτικά ένζυμα; 

Υπάρχουν δύο είδη πεπτικών ενζύμων: τα ενδογενή (που σημαίνει ότι τα παράγει το σώμα μας) και τα εξωγενή (που σημαίνει ότι τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής). 

Το στόμα, το λεπτό έντερο και το πάγκρεας παράγουν πεπτικά ένζυμα. Το στόμα παράγει αμυλάση, ενώ το λεπτό έντερο εκλύει τη λακτάση και τη σακχαράση. Ωστόσο, το πάγκρεας είναι το πραγματικό άλογο κούρσας στην παραγωγή ενζύμων, που παράγει αμυλάση, λιπάση και πρωτεάση. 

Τα πεπτικά ένζυμα υπάρχουν επίσης φυσικά σε φυτικές τροφές. Ένα παράδειγμα είναι η βρομελίνη, που βρίσκεται στον ανανά, η οποία βοηθά στη διάσπαση της πρωτεΐνης. Θα βρείτε επίσης αμυλάση, πρωτεάση, κυτταράση, λιπάση και άλφα-γαλακτοσιδάση σε φυτικές τροφές. 

Διαθέτετε αρκετά πεπτικά ένζυμα; 

Δυστυχώς, δεν παράγει ο κάθε οργανισμός αρκετά ένζυμα για να αφομοιώσει σωστά την τροφή του. Μερικοί δεν παράγουν καθόλου συγκεκριμένα ένζυμα. Πάρτε για παράδειγμα τη λακτάση. Μετά τη βρεφική ηλικία, πολλοί άνθρωποι δεν την παράγουν, ειδικά οι έγχρωμοι. Αυτό ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη και σημαίνει ότι δε μπορείτε να αφομοιώσετε άνετα το γάλα, το τυρί ή την κρέμα. 

Εάν το σώμα μας δεν παράγει ένα ή περισσότερα από τα ένζυμα που αναφέρονται παραπάνω (σημείωση: ΚΑΝΕΝΑΣ δεν παράγει άλφα-γαλακτοσιδάση), ή εάν καταστρέφουμε τα ένζυμα των τροφών μας μέσω του μαγειρέματος, η πέψη μας μπορεί να υποφέρει και συχνά να νιώθουμε πεπτική δυσφορία. Η Flora έχει τη λύση για να καλύψει τις ελλείψεις αυτές. 

Πεπτικά ένζυμα από φυτά και καλλιέργειες μυκήτων 

Το Ultimate Digestive Enzyme παρέχει ένα μείγμα από 7 φυτικά πεπτικά ένζυμα, όπως λακτάση, βρωμελίνη, αμυλάση, πρωτεάση, κυτταρινάση, λιπάση και άλφα-γαλακτοσιδάση. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν να αφομοιώσουμε με άνεση μια ποικιλία τροφών και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά τους. Χωρίς φουσκώματα, αέρια, καούρες και μεταγευματική κόπωση. Είναι μια καλή επιλογή για την πλήρη υποστήριξη του πεπτικού συστήματος. 

Καλές γιορτές από όλη την οικογένεια της Flora! Aπολαύστε την πίτα, τη σαντιγί και όλα τα καλούδια των εορτών χωρίς πεπτικές ενοχλήσεις! 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share