Θεραπεία με βότανα: Συνέργεια σε δράση

Θεραπεία με βότανα: Συνέργεια σε δράση
6 λεπτά

Η συνέργεια μεταξύ των φυτικών ενώσεων είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη θεραπεία με βότανα και μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότερες λύσεις για διάφορα προβλήματα υγείας. Οι μελέτες και οι επιστημονικές ανακαλύψεις ανοίγουν νέους ορίζοντες στον χώρο της βοτανοθεραπείας, καθιστώντας την μια αναπτυσσόμενη επιστήμη, ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα.

Η Flora περιβάλλεται από αγνή φύση

Η κουλτούρα της Flora ενσωματώνει την Καναδική κουλτούρα, μιας συμβιωτικής σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που είναι τόσο πλούσιο, πολύπλευρο και αντιπροσωπευτικό της Καναδικής γης.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Flora, που παράγει βοτανικές φόρμουλες και συμπληρώματα διατροφής, βρίσκονται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, σε απόσταση αναπνοής από το πάρκο Fraser River Foreshore, ένα μεγάλο πάρκο που εκτείνεται ανατολικά-δυτικά κατά μήκος του ποταμού Fraser. Το πάρκο φιλοξενεί αετούς, ερωδιούς και πληθώρα άλλων ειδών πουλιών, κογιότ, κάστορες, σκίουρους, ακόμη και φώκιες στον ποταμό. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τόπος που βρίθει βοτάνων την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπως: το  πανταχού παρόν πεντάνευρο (Plantago lanceolata), πικραλίδα (Taraxacum officinale), βατόμουρα (Rubus fruticosus), κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pretense), Ginkgo biloba, τριανταφυλλιές (Rosa canina), αλογοουρά ή εκουιζέτο (Equisetum arvense), skunk (Symplocarpus foetidus) και St. John’s Wort (Hypericum perforatum).

 Ένα κομμάτι των γνώσεων ενός βοτανολόγου αφορά στην αναγνώριση των βοτάνων της περιοχής του, που ενισχύει ταυτόχρονα τη σύνδεσή του με τον τόπο του. Είναι προφανές ότι η ομάδα των βοτανολόγων που εργάζονται για τη Flora, διαθέτει βαθιά γνώση κι εμπειρία για τα βότανα και τις δράσεις τους.

Οι πολλαπλές διαφορετικές δράσεις των βοτάνων

Μια από τις πιο εκπληκτικές πτυχές των φαρμακευτικών βοτάνων είναι ότι το καθένα από αυτά συνήθως έχει πολλαπλές διαφορετικές δράσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα ίδια τα βότανα περιέχουν ποικιλία διαφορετικών φυτικών ενώσεων με θεραπευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η κολλιτσίδα (Arctium lappa), ένα από τα κύρια συστατικά του βοτανικού εκχυλίσματος Flor·Essence®, μπορεί να θεωρηθεί διουρητική, εφιδρωτική, χολαγωγή, αντιοξειδωτική και βελτιωτική σε βαθμό που είναι ικανή να διορθώσει τις μη υγιείς λειτουργίες που γίνονται στον οργανισμό μας.

Στη βοτανοθεραπεία, ένα διουρητικό διεγείρει την παραγωγή ούρων για την έκπλυση του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, ένα εφιδρωτικό έχει θερμαντική επίδραση στην κυκλοφορία, διεγείροντας την ήπια εφίδρωση. Αυτό είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα χολαγωγό έχει πικρές ιδιότητες που διεγείρουν το συκώτι να απελευθερώνει χολή, βοηθώντας την πέψη και την υγεία του ήπατος. Τα βελτιωτικά βότανα αποκαθιστούν σταδιακά τη σωστή λειτουργία του σώματος και αυξάνουν την υγεία και τη ζωτικότητα. Αυτά τα βότανα “αλλάζουν” τις διαδικασίες μεταβολισμού του οργανισμού, ενισχύουν την απορρόφηση των τροφών και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Πολλά βότανα με αυτή τη δράση βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τα απόβλητα μέσω των νεφρών, του ήπατος, των πνευμόνων ή του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά στα βότανα αποτελούν συχνά διαφορετικά είδη πολυφαινολών που αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, προλαμβάνοντας την οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα και ιστούς. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα μεταξύ πολλών βοτάνων!

Τα φυτά αποτελούν αξιοθαύμαστα χημικά εργοστάσια. Για παράδειγμα, ένα μόνο φυτό, όπως η αχίλλεια (Achillea millefolium), περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ενώσεις. Χρησιμοποιώντας νερό, CO2 και φως, παράγουν ζάχαρη και οξυγόνο. Επίσης, απορροφούν στοιχεία από το έδαφος και δημιουργούν μια εκτενή γκάμα μεταβολιτών. Πέραν των πρωτεϊνών, λιπών, άμυλου κ.ά., παράγουν δευτερογενείς μεταβολίτες, οι οποίοι συχνά συνδέονται με θεραπευτικά αποτελέσματα. Αυτοί περιλαμβάνουν αλκαλοειδή, πολυφαινόλες και τερπένια.

Η συνέργεια μεταξύ όλων των συστατικών ενός βοτάνου

Καθώς κάθε βότανο περιέχει πληθώρα διαφορετικών ενώσεων, δημιουργείται η δυνατότητα συνέργειας μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και ανάμεσα σε διάφορα βότανα μέσα σε μια φόρμουλα. Η συνέργεια στη βοτανοθεραπεία διαφέρει από την υπόθεση ότι μόνο ένα ή δύο ενεργά συστατικά των βοτάνων είναι απαραίτητα και τα υπόλοιπα είναι άχρηστα. Μέσω της συνέργειας ενός ευρέος φάσματος συστατικών, ακόμη και αυτά που θεωρούνται “άχρηστα” μπορούν να αποκτήσουν αξία. Ίσως αποδειχθεί ότι κάποια από αυτά συμβάλλουν στην απορρόφηση των δραστικών συστατικών, αποτρέπουν παρενέργειες ή επεκτείνουν τα αποτελέσματα των κυρίων συστατικών.

Ήδη υπάρχουν πολλά δημοφιλή φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα τυποποιημένα συστατικά λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς τους. Το υπέρικο (Hypericum perforatum), το Rhodiola rosea και το Panax ginseng είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Η ανακάλυψη της πραγματικής συνέργειας ανάμεσα στις φυτικές ενώσεις απαιτεί αφοσίωση και εκτεταμένες επιστημονικές δοκιμές και παρατηρήσεις σε μεγάλη χρονική περίοδο. Η επιστήμη συνεχίζει να εξελίσσεται, και η αναζήτηση των δραστικών συστατικών και της βέλτιστης συνδυαστικής δράσης τους αποτελεί συνεχή πρόκληση. Πολλά χρήματα και προσπάθεια διατίθενται για να ανακαλυφθεί η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των φυτικών ενώσεων. Κατανοούμε ότι η πορεία αυτή είναι μακρά και απαιτητική, όμως οι επιτυχίες μας μέχρι σήμερα είναι εκπληκτικές.

Τι έχει ανακαλύψει η επιστήμη για τη συνέργεια μεταξύ των φυτικών ενώσεων και τη φυτοθεραπεία

– Ξεκινώντας με τα βακτήρια, αναλύουμε το πρόβλημα της αντίστασης των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά, ένα πρόβλημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα εδώ και πολλά χρόνια. Παραδείγματος χάρη, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Heliobacter pylori), ένα βακτήριο εμπλεκόμενο στην ανάπτυξη ελκών, αποκτά αντίσταση απέναντι στο αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη μετά από μόλις 10 εκθέσεις. Ενώ, όταν εκτίθεται 10 φορές σε αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου (Cymbopogon citratus), το οποίο περιέχει τουλάχιστον 23 διαφορετικές αντιμικροβιακές ενώσεις — 16 από τις οποίες έχουν γνωστή αντιμικροβιακή δράση —, το H. pylori δεν καταφέρνει να αναπτύξει αντοχή. 1 Σε αυτή την περίπτωση, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των ενώσεων στο αιθέριο έλαιο αποτελούν πλεονέκτημα έναντι της μοναδικής, τυποποιημένης ένωσης. Τα ίδια τα φυτά έχουν γενικά εξελιχθεί με μια μεγάλη ποικιλία φυτοχημικών ως απόκριση σε διάφορους μικροοργανισμούς ή ότι άλλο τα επιτίθενται.

– Η αντοχή στα φάρμακα κατά της ελονοσίας ήταν επίσης ένα πρόβλημα για αρκετό καιρό και το 2015, μια ομάδα επιστημόνων βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής για την ανακάλυψη της αρτεμισινίνης από το Sweet Wormwood (Artemisia annua). Η αρτεμισινίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα κατά της ελονοσίας βοήθησε να ξεπεραστεί η αντοχή στα φάρμακα και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Επιπλέον, έρευνες στο Sweet Wormwood ανέδειξαν και άλλα συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση της αρτεμισινίνης και λειτουργούν ως αναστολείς της αντοχής των παρασίτων σε πολλά φάρμακα. 2 Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό καθώς ήδη σε μερικές περιπτώσεις έχει ανιχνευθεί αντίσταση στην καθαρή αρτεμισίνη.

– Η ρίζα Goldenseal (Hydrastis canadensis) χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Τρία φλαβονοειδή που δεν έχουν αντιμικροβιακή δράση βρέθηκαν να ενισχύουν τα αποτελέσματα της βερβερίνης, του κυρίου δραστικού συστατικού. Τα φλαβονοειδή αυτά περιέχονται στα φύλλα, ενώ η βερβερίνη βρίσκεται κυρίως στις ρίζες. 3

– Στην περίπτωση του Ginkgo biloba, οι γκινγκολίδες Α και Β αποδείχθηκε ότι έχουν συνεργικές, προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Επιπλέον, άλλες γκινγκολίδες και η βιλοβαλίδη βρέθηκαν να συμβάλλουν σε ένα πιο αποτελεσματικό νευροπροστατευτικό εκχύλισμα από ό,τι μόνο οι γκινγκολίδες Α και Β. 4,5

– Το υπέρικο (Hypericum perforatum) αποτελεί δημοφιλές φυτικό φάρμακο για τη γνωστική υγεία και τη διάθεση. Παρότι αρχικά θεωρούνταν ότι η υπερικίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό ως αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία της υπερφορίνης. Η υπερφορίνη είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό που εμποδίζει τη συναπτική επαναπρόσληψη διαφόρων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ταυτόχρονα και άλλα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί να συμβάλλουν επίσης στη συνολική θετική επίδραση. 6

– Σχετικά με το Rhodiola rosea, αυτό το προσαρμογόνο βότανο χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του άγχους και της γνωστικής υγείας. Πολλά ενεργά συστατικά έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όπως η σαλιδροσίδη, οι ροζαβίνες, η τριανδρίνη και η τυροσόλη. Τα συστατικά αυτά, συνδυαζόμενα, ενισχύουν τις πολλαπλές επιδράσεις της Rhodiola σε διάφορους τομείς της υγείας: στη ρύθμιση της ψυχολογικής, νευρολογικής, καρδιαγγειακής, μεταβολικής, ενδοκρινικής και γαστρεντερικής υγείας. 7,8 Αρχικά, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για τη σαλιδροσίδη απλώς τυποποιήθηκαν, ενώ στη συνέχεια προέκυψε ότι η προσθήκη ροζαβινών είχε καλύτερα αποτελέσματα.

– Η Glycyrrhiza glabra, γνωστή και ως γλυκόριζα, έχει μακρά ιστορία χρήσης στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Συχνά, συμπεριλαμβάνεται σε φόρμουλες για τη συνεργιστική της δράση, υποβοηθώντας την απορρόφηση άλλων συστατικών ή επιτυγχάνοντας εναρμόνιση με τα αποτελέσματά τους. Ένα παράδειγμα είναι η ρίζα της γλυκόριζας και το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum), τα οποία προστατεύουν και υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος. 9

– Επίσης, η πιπερίνη, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού, προστίθεται περιστασιακά σε φυτικά σκευάσματα για να βοηθήσει την απορρόφηση, ειδικά σε συνδυασμό με τον κουρκουμά, όπου έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση κατά 20 φορές. 10

Οι μελέτες συνεχίζονται

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στο πεδίο της βοτανολογίας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο πεδίο της in vitro/κυτταρικής μελέτης και τη μελέτη σε ζώα. Σε αυτό το στάδιο, ανακαλύπτονται πιθανές συνέργειες και νέα ενεργά συστατικά. Με τον χρόνο, θα φανεί κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις θα μεταφραστούν σε νέα, ευρύτερα τυποποιημένα εκχυλίσματα που θα εφαρμοστούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών υπάρχουν ήδη, όπως στην περίπτωση του St. John’s Wort και της Rhodiola.

Η συνέργεια στην πράξη στο Flor·Essence®

Η δράση του Flor·Essence® είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες και βασίζεται στη δύναμη των βοτάνων του. Την επόμενη φορά που θα απολαμβάνετε το εκχύλισμα βοτάνων Flor·Essence®, που περιέχει την προαναφερόμενη κολλιτσίδα, μπορείτε να σκεφτείτε το γεγονός ότι καταναλώνετε 8 διαφορετικά βότανα με μακρά παράδοση στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Κάθε ένα από αυτά περιέχει πολυάριθμες ενώσεις που συνεργούν, προσφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα για τη συνολική υγεία και τη ζωτικότητά σας.

References

  1. Ohno T, Kita M, Yamaoka Y, Imamura S, Yamamoto T, Mitsufuji S, Kodama T, Kashima K, Imanishi J. Antimicrobial activity of essential oils against Helicobacter pylori. Helicobacter. 2003 Jun;8(3):207-15. PubMed PMID: 12752733.
  2. Rasoanaivo P, Wright CW, Willcox ML, Gilbert B. Whole plant extracts versus single compounds for the treatment of malaria: synergy and positive interactions. Malar J. 2011 Mar 15;10 Suppl 1:S4. doi: 10.1186/1475-2875-10-S1-S4. Review. PubMed PMID: 21411015
  3. Junio HA, Sy-Cordero AA, Ettefagh KA, Burns JT, Micko KT, Graf TN, Richter SJ, Cannon RE, Oberlies NH, Cech NB. Synergy-directed fractionation of botanical medicines: a case study with goldenseal (Hydrastis canadensis). J Nat Prod. 2011 Jul 22;74(7):1621-9. doi: 10.1021/np200336g. Epub 2011 Jun 10. PubMed PMID:21661731.
  4. Curtis-Prior P, Vere D, Fray P. Therapeutic value of Ginkgo biloba in reducing symptoms of decline in mental function. J Pharm Pharmacol. 1999 May;51(5):535-41. Erratum in: J Pharm Pharmacol 1999 Dec;51(12):following 1466. PubMed PMID: 10411212.
  5. E. M. Williamson. Synergy and other interactions in phytomedicines. Phytomedicine.2001. Vol. 8(5), pp. 401–409.
  6. Oliveira AI, Pinho C, Sarmento B, Dias ACP. Neuroprotective Activity ofHypericum perforatumand Its Major Components. Frontiers in Plant Science. 2016;7:1004. doi:10.3389/fpls.2016.01004.
  7. Panossian A, Hamm R, Wikman G, Efferth T. Mechanism of action of Rhodiola, salidroside, tyrosol and triandrin in isolated neuroglial cells: an interactive pathway analysis of the downstream effects using RNA microarray data. Phytomedicine. 2014 Sep 25;21(11):1325-48.
  8. Panossian A, Wikman G, Sarris J. Rosenroot (Rhodiola rosea): traditional use, chemical composition, pharmacology and clinical efficacy. Phytomedicine. 2010 Jun;17(7):481-93. doi: 10.1016/j.phymed.2010.02.002. Epub 2010 Apr 7. Review. PubMed PMID: 20378318.
  9. Rasool M, et al. Hepatoprotective Effects of Silybum marianum (Silymarin) and Glycyrrhiza glabra (Glycyrrhizin) in Combination: A Possible Synergy. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:641597.
  10. Patil VM, Das S, Balasubramanian K. Quantum Chemical and Docking Insights into Bioavailability Enhancement of Curcumin by Piperine in Pepper. J Phys Chem A. 2016 May 26;120(20):3643-53.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share