Ναι στα βότανα αλλά με προσοχή και γνώση.

βότανα
1,5 λεπτό

Οι θεραπευτικές ιδιότητες πολλών φυτών είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ σήμερα η φυτοθεραπευτική είναι μια ολοένα αναπτυσσόμενη επιστήμη η οποία ερευνά τη φαρμακολογική δράση των δραστικών ουσιών τους.

Οι δραστικές ουσίες στα βότανα

Με τον όρο «δραστικές» εννοούμε κάποιες ουσίες που παράγονται από τα φυτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την πρόληψη είτε για τη θεραπεία ασθενειών, λόγω της δυνατότητάς τους να επιδρούν στο μεταβολισμό του οργανισμού ή τους παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια, με θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι δραστικές ουσίες στα φυτά είναι συνδεμένες με άλλα μόρια και σχηματίζουν φυτικά σύμπλοκα, τα οποία δρουν συνεργικά, γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε το φυτό σαν μια ενιαία θεραπευτική μονάδα.  Όταν προσπαθούμε να απομονώσουμε τις δραστικές ουσίες από το φυτό, τα υπόλοιπα μόρια αποβάλλονται με αποτέλεσμα δυστυχώς οι φυσικές δραστικές ουσίες να παρουσιάζουν φαρμακολογική δράση κατώτερη από εκείνη που έχει το φυτό στο σύνολό του.

Αυτό μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα σε σχέση με τους τρόπους χρήσης και διαχείρισής τους:

-Η εξαγωγή των δραστικών ουσιών πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να παραμένει άθικτο το φυτικό σύμπλοκο.

-Οι δραστικές ουσίες σε ένα φυτό μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του φυτού, όπως τα φύλλα, τα άνθη, το μίσχο, τη ρίζα, τους σπόρους, τους καρπούς και το φλοιό.

-Οι δραστικές ουσίες δε βρίσκονται στα ίδια επίπεδα στο φυτό όλες τις εποχές του χρόνου, οπότε υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην περιεκτικότητά τους ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής τους.

– Το ίδιο φυτό ανάλογα με τον τόπο και το κλίμα που ευδοκιμεί, έχει υποείδη στα οποία υπάρχει μεγάλη έως απόλυτη διαφοροποίηση των δραστικών ουσιών. Διαφορές υπάρχουν και στα ίδια κλίματα και τις ίδιες περιοχές ανάλογα με το υπέδαφος, αν είναι σε ανήλιο μέρος ή όχι, η υγρασία κλπ.

– Ο τρόπος της διατήρησής τους και της αποξήρανσης επηρεάζει καταλυτικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διατηρούνται στο φυτό, μέχρι την εξαγωγή της δραστικής ουσίας.

-Οι παραγόμενες με χημική σύνθεση (συνθετικές) ουσίες που μιμούνται τις φυσικές  και χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την παραγωγή διαφόρων θεραπευτικών σκευασμάτων μπορεί να υπολείπονται σε δραστικότητα.

Η Flora είναι πρωτοπόρος στα συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης

Η Flora εδρεύει στον Καναδά, παρασκευάζει φυτικά συμπληρώματα από βότανα από το 1965, έχει ιδιόκτητα αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ προμηθεύεται πρώτες ύλες από οργανικές επιλεγμένες καλλιέργειες από όλο τον κόσμο. Με εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία από το σπόρο στο μπουκάλι εγγυάται τη μέγιστη απόδοση των φυτικών σκευασμάτων της.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

Share