Αγαπημένες Τροφές Μακροζωίας

beyond greens τροφές μακροζωίας
7 λεπτά

Θέλετε να αισθάνεστε νεότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Το να δίνουμε προσοχή στο τι τρώμε και να συμπεριλαμβάνουμε συγκεκριμένες τροφές μακροζωίας στην καθημερινή μας διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνουμε υγιείς και ζωντανοί για περισσότερα χρόνια! Αν θέλουμε λοιπόν να νιώθουμε νεότεροι και να ζήσουμε περισσότερο, χρειάζεται να φροντίζουμε τα μέρη εκείνα των χρωμοσωμάτων και των κυττάρων μας που ρυθμίζουν το DNA και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την υγεία, τις ασθένειες και τη μακροζωία. Και υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να το κάνουμε αυτό.

Η διατροφή που χαρίζει μακροζωία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι και νόστιμη! Μπορείτε να βρείτε λίστες με συγκεκριμένα τρόφιμα παρακάτω. Αλλά πρώτα ας δούμε τις ομάδες των τροφίμων και τις ωφέλειές τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ;

Με βάση την πιο πρόσφατη επιστήμη για τη μακροζωία, αυτές είναι τροφές που έχει αποδειχθεί ότι πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

-Τροφές που επηρεάζουν την έκφραση των πρωτεϊνών sirtuin για να υποστηρίξουν την υγεία και την ανοσία των κυττάρων

-Τροφές που βοηθούν το DNA στα κύτταρά μας να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται κατάλληλα μέσω της μεθυλίωσης

-Νευροπροστατευτικές τροφές που προστατεύουν και υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και τη γνωστική υγεία

-Τροφές που προστατεύουν τα τελομερή για τη μείωση των επιπτώσεων και των κινδύνων της γήρανσης

ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (CV)

Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει πολλές μερίδες με σταυρανθή λαχανικά κάθε μέρα. Τα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν στην οικογένεια Brassica και σε αυτήν ανήκουν όσα λαχανικά σχετίζονται με το λάχανο. Συνεισφέρουν ωφέλειες σε όλες τις κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της έκφρασης των πρωτεϊνών sirtuin και της προστασίας του εγκεφάλου και των τελομερών μας. Οι Sirtuins είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που ρυθμίζουν την υγεία των κυττάρων, την επιδιόρθωση του DNA, την αντίσταση στο στρες των κυττάρων, την αποτοξίνωση, τον ενεργειακό μεταβολισμό και την έκφραση γονιδίων.

Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ και βοηθούν στη μεθυλίωση του DNA, καθώς και καροτίνες, βιταμίνες B6, C και K1, ενώ διαθέτουν νιτρικά άλατα και μοναδικές ενώσεις όπως γλυκοσινολικές και σουλφοραφάνη.

Εξαιτίας αυτής της μοναδικής χημείας, απελευθερώνουν αέρια υδρόθειου. Ειδικά όταν βράζονται ή μαγειρεύονται πολύ στον ατμό, μπορεί να μυρίζουν, αλλά είναι αυτές οι ίδιες ενώσεις που προάγουν την υγεία. Δοκιμάστε τα ψητά. Ο συνδυασμός λαχανικών Brassica σε πιάτα με υγιεινά λιπαρά είναι μια υγιεινή συνήθεια απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους, όπως η καροτίνη και η βιταμίνη Κ. Γι’ αυτό, κατά προτίμηση τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά και μετά τα περιχύνετε με ωμό έλαιο πριν τα σερβίρετε. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε την προετοιμασία και να χρησιμοποιήσετε το Beyond Greens της Flora ως εξαιρετική πηγή σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο και το λάχανο, μαζί με πολλές άλλες τροφές μακροζωίας!

ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΣΙΡΤΟΥΙΝΗ (SIRTUIN) (SA)

Η έμφαση εδώ δίνεται σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με κυριαρχία των τροφών, πλούσιων σε ωμέγα-3. Ο στόχος είναι να καταναλωθούν άφθονες ποσότητες φυτικών ενώσεων που προκαλούν ή ενεργοποιούν την έκφραση της sirtuin. Αυτά περιλαμβάνουν «βιοδραστικές ουσίες» όπως πολυφαινόλες, γλυκοσινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται συχνά «τροφές SIRT» επειδή ενεργοποιούν τις πρωτεΐνες Sirt1. Μερικές φορές αναφέρονται ως μέρος της (πλούσιας σε πολυφαινόλες)  «μεσοασιατικής» δίαιτας.

Οι ασιατικές και μεσογειακές δίαιτες εμφανίζονται διαφορετικές καθώς τείνουν να περιέχουν διαφορετικά βιοενεργά φυτά. Αυτά που κυριαρχούν σε κάθε κουζίνα περιλαμβάνουν τις ισοφλαβόνες σόγιας και την επιγαλλοκατεχίνη από το πράσινο τσάι στην Ασία και τη ρεσβερατρόλη από το κόκκινο κρασί και την υδροξυτυροσόλη και την ελευρωπαΐνη από το ελαιόλαδο στη Μεσόγειο. Κάτω από την επιφάνεια, ο μοριακός στόχος και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, καθώς αυτές οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν το Sirt1, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της υγιούς γήρανσης.

ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΔΟΤΕΣ ΜΕΘΥΛΙΟΥ (MD) ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΑ ΜΕΘΥΛΙΩΣΗΣ DNA (ΜΑ)

Ένας από τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων το άγχος μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας, είναι η απογύμνωση των ομάδων μεθυλίου. Μια υγιεινή διατροφή που παρέχει τρόφιμα με φυλλικό οξύ, πολυαμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μεθυλίωση μπορεί να διορθώσει την απώλεια μεθυλομάδας και να συμβάλει στη βέλτιστη έκφραση των γονιδίων και τη συνολική υγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα τρόφιμα, μπαχαρικά και βότανα είναι δότες μεθυλίου – δωρίζουν ομάδες μεθυλίου. Άλλα τρόφιμα, μπαχαρικά και βότανα ρυθμίζουν τον ρυθμό μεθυλίωσης, για να εξασφαλίσουν ότι δεν είναι ούτε πολύ γρήγορη ή υπερδραστήρια, ούτε πολύ αργή και υποδραστική. Αυτή η δεύτερη κατηγορία τροφίμων μπορεί να αναφέρεται ως προσαρμογόνα μεθυλίωσης. Και οι δύο κατηγορίες είναι σημαντικές ομάδες τροφίμων που πρέπει να επικεντρωθείτε στην καθημερινή κατανάλωση.

Η υποστήριξη της ισορροπημένης μεθυλίωσης είναι το κλειδί για την υποστήριξη της λειτουργίας των κυττάρων μας. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται οι λειτουργίες του DNA. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που γερνάμε και τον τρόπο που λειτουργούν τα κύτταρα μας, καθιστώντας τα προσαρμογόνα μεθυλίωσης ένα έξυπνο στοίχημα για την πρόληψη του καρκίνου και παρόμοιων «δυσλειτουργιών».

ΝΕΥΡΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ (NP)

Τα υγιή, μη μολυσμένα και άθικτα λιπαρά οξέα είναι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε EPA και DHA για υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Το EPA μπορεί να υποστηρίξει τη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση, ενώ το DHA υποστηρίζει τη νευροπλαστικότητα και προστατεύει από την απώλεια νευρώνων. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας, αποφεύγοντας τον υδράργυρο, το πλαστικό και άλλους ρύπους των ωκεανών που δεν χρειάζεται ο εγκέφαλός σας. Μια πιθανή vegan πηγή ωμέγα 3 είναι το λινέλαιο και τα φύκια.

Τα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά από βότανα και μπαχαρικά και το ωμέγα 3 ALA από φυτά είναι νευροπροστατευτικά και σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου! Αποτρέπουν την οξείδωση του DHA και του EPA και υποστηρίζουν τον υγιή μεταβολισμό. Το καρνοσικό οξύ, που βρίσκεται στο δεντρολίβανο, μπορεί να εξουδετερώσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να αποτρέψουν τον νευροεκφυλισμό.

ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΟΜΕΡΗ (TL)

Τα τελομερή είναι σαν καπάκια στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας. Ακριβώς όπως τα κορδόνια των παπουτσιών μας έχουν καπάκια για να μην ξεφτίσουν, τα τελομερή προστατεύουν την ακεραιότητα του γονιδιωματικού μας DNA και το εμποδίζουν να χαθεί. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα μακριά τελομερή κάνουν καλύτερη δουλειά στο να μας προστατεύουν, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το μήκος τους ως σημείο αναφοράς για τη γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τελομερή μπορούν να διαβρωθούν γρήγορα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Το μήκος των τελομερών μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Μπορούμε να τα προστατέψουμε ζώντας με τρόπο που μειώνει την οξείδωση και τη φλεγμονή. Μερικά από αυτά που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν είναι:

-η πλούσια πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων και φασολιών

– η υψηλή πρόσληψη ελαιόλαδου αλλά η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων

– μια μέτρια υψηλή πρόσληψη ψαριών

– η χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και πουλερικών

– μια τακτική αλλά μέτρια πρόσληψη κρασιού με τα γεύματα

Κατηγορίες που χωρίζονται οι τροφές μακροζωίας

CV = Σταυρανθές λαχανικό

SA = Ενεργοποίηση Sirtuin

MD = Δότης μεθυλίου

ΜΑ = Προσαρμογόνο μεθυλίωσης

NP = Νευροπροστατευτικό

TL = Επιμήκυνση τελομερών

Τροφές μακροζωίας

ΤΡΟΦΕΣ  CV MA MD NP SA TL
Μακροζωίας Σταυρανθές λαχανικό Προσαρμογόνο 

μεθυλίωσης

Δότης μεθυλίου Νευροπροστατευτικό Ενεργοποίηση Sirtuin Επιμήκυνση τελομερών
Αγγούρι      
Αυγό        
Bok Choy/pak choi/κινέζικο λάχανο/choy sum        
Γαλακτοκομικά προϊόντα          
Γογγύλι        
Γουλί        
Δεντρολίβανο          
Δίαιτα χαμηλά επεξεργασμένων υδατανθράκων          
DHA Ω-λιπαρά          
Ελιές, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο    
EPA Ω-λιπαρά          
Ζωμός κοτόπουλου        
Κακάο        
Κανέλα          
Κάπαρη        
Καρότο        
Καρύδα        
Καρύδια      
Καφές        
Κινόα        
Κολοκύθα Κόκκινη      
Κουρκουμάς    
Κόκκινη πιπεριά          
Κόκκινο κρασί, Ξύδι από κόκκινο κρασί        
Κουκουνάρι        
Κουλούμπρα          
Κουνουπίδι (λευκό/μωβ/πράσινο)    
Κρεμμύδι σάλοτ        
Κρεμμύδι        
Κύμινο      
Kale (σγουρά/τοσκάνης/lacinato/baby kales κ.λπ.)      
Λαχανάκια Βρυξελλών        
Λαχανίδα        
Λάχανο (πράσινο/κόκκινο/μωβ/Ταϊβαν/Νάπα/σαβοΐα κ.λπ.)    
Λεμόνι      
Λινέλαιο, Σπόροι λιναριού        
Μαύρη σοκολάτα          
Μαϊντανός      
Μέντα      
Μούρα, φραγκοστάφυλα, κεράσια        
Μπρόκολο/μπρόκολο ράπι/ραπέ/ραπίνι        
Νεροκάρδαμο        
Ντομάτα        
Ξηροί καρποί          
Όσπρια          
Παντζάρια        
Παπαρουνόσπορος        
Πέκαν καρύδια        
Πιπέρι καγιέν          
Πράσινο τσάι          
Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης          
Ραπανάκια (κόκκινα, λευκά, καρπούζι, daikon κ.λπ.)          
Ρόδι        
Ρόκα/baby ρόκα       
Σαρδέλες          
Σκόρδο        
Σόγια, σούπα Miso, τόφου, τρόφιμα σόγιας      
Σολομός      
Σουσαμιού σπόροι        
Σχοινόπρασο      
Τζίντζερ      
Φαγόπυρο        
Φακές        
Φασκόμηλο          
Φύκια          
Χουρμάδες          
Χρένο          
Χυμός από Φρούτα και λαχανικά          
Wasabi          

Στη λίστα θα βρείτε μερικές τροφές μακροζωίας με υπερσυνδέσεις που οδηγούν σε προϊόντα της Flora. Το εικονιζόμενο προϊόν Beyond Greens είναι ένα κοκτέιλ υπερτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση για μεγαλύτερη απορρόφηση και μέγιστη ωφέλεια. Περιέχει σημαντικές ομάδες βιολογικών τροφών για μακροζωία με πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η λίστα με τις τροφές μακροζωίας θα σας εμπνεύσει να αναζητήσετε και να προσθέσετε μερικά νέα τρόφιμα και γεύσεις στη διατροφή σας, γνωρίζοντας τώρα ποια είναι ιδιαίτερα καλά στο να επιβραδύνουν το βιολογικό ρολόι και να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που διατηρούν το νεανικό σφρίγος στα κύτταρα σας.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share