7 σημάδια κακής πέψης

7 σημάδια κακής πέψης
9 λεπτά

Υγιής πέψη δε σημαίνει ότι βάζουμε φαγητό στο στομάχι μας και ικανοποιούμε απλά την πείνα μας. Φυσικά, το να τρώμε νόστιμα πράγματα αποτελεί μέρος της διασκέδασης. Αλλά το να έχουμε μια πραγματικά υγιή πέψη σημαίνει ότι διασπάμε τέλεια τις τροφές σε μορφή που μπορεί εύκολα να απορροφήσει το σώμα μας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια, δημιουργία κυττάρων και επισκευή ιστών, ώστε να παραμένουμε υγιείς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε – εάν υπάρχουν – κάποια σημάδια κακής πέψης, ώστε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την πέψη μας.

Το σώμα μας χωνεύει την τροφή με τρεις τρόπους:

1. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΨΗ

Είναι η φυσική πολτοποίηση, άλεση και αναδόμηση της τροφής που βοηθά στην αύξηση της επιφάνειάς της προετοιμάζοντάς την για απορρόφηση (1).

Αυτή η δράση ξεκινά από το στόμα μας με τη μάσηση και συνεχίζει στο στομάχι όπου προετοιμάζεται για την είσοδό της στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά.

2. ΧΗΜΙΚΗ ΠΕΨΗ

Είναι η διάσπαση της τροφής με τη βοήθεια πεπτικών υγρών όπως το οξύ του στομάχου (σημαντικό για τη διάσπαση της πρωτεΐνης και της βιταμίνης Β12 και την απορρόφηση μετάλλων) και η χολή (για την πέψη των λιπών) που παράγεται από το συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη (2).

Το σώμα λαμβάνει επίσης βοήθεια από πεπτικά ένζυμα. Τα ένζυμα είναι καταλύτες – τύποι πρωτεϊνών που αυξάνουν τον ρυθμό των βιοχημικών αντιδράσεων.

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες τύποι ενζύμων στο σώμα, τα πεπτικά ένζυμα λειτουργούν για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη από τα μακροθρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ενώσεις -έτσι ώστε το σώμα μας να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Κάθε τύπος πεπτικού ενζύμου διασπά έναν μόνο τύπο θρεπτικών συστατικών. Ένα ένζυμο που αφομοιώνει τις πρωτεΐνες, για παράδειγμα, θα διασπάσει μόνο αυτό το ψητό κοτόπουλο που είχαμε για μεσημεριανό γεύμα και ποτέ το λίπος από το αβοκάντο ή τις τηγανιτές πατάτες. Υπάρχει ένα άλλο ένζυμο για αυτό!

Παράγουμε πεπτικά ένζυμα στο πάγκρεας, το στομάχι, το λεπτό έντερο, καθώς και τους σιελογόνους αδένες μας. Μερικά απελευθερώνονται με την πρώτη μυρωδιά, με τη θέαση, ακόμα και με τη σκέψη του φαγητού!

3. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΠΕΨΗ

Το έντερό μας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται μικροβίωμα. Αυτά τα φιλικά βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση των ινών που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και τις μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) που παρέχουν μια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα (όπως αυτά του παχέος εντέρου) (3).

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το υγιές μικροβίωμα του εντέρου μας, ενώ παρέχει στο σώμα μας ενέργεια, μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσίας, της ορμονικής ισορροπίας και της διάθεσης (45).

Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια κακής πέψης και διάφορα πεπτικά προβλήματα;

Αν και το πεπτικό σύστημα μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, μπορεί εύκολα να ξεφύγει από την ισορροπία του.

Πράγματα που μπορεί να επηρεάζουν την πέψη μας περιλαμβάνουν:

  • Τρώμε πάρα πολλά λιπαρά, ζαχαρούχα κι επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Δεν τρώμε αρκετά φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Έλλειψη προβιοτικών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση
  • Πάρα πολλές ή πολύ λίγες φυτικές ίνες
  • Στρες και άγχος
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών
  • Αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά
  • Χαμηλή ανοσία
  • Τροφικές αλλεργίες
  • Πεπτικές παθήσεις

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά πεπτικές ενοχλήσεις μετά το φαγητό, το σώμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα να διασπάσει τα τρόφιμα που τρώτε.

Ακολουθούν μερικά σημάδια κακής πέψης, που φανερώνουν ότι η πέψη ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

1. Αισθανόμαστε φουσκωμένοι

Ένα από τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν πεπτικά προβλήματα είναι εάν αντιμετωπίζουμε συνεχώς υπερβολικό φούσκωμα, ρέψιμο ή αέρια μετά το φαγητό. Αυτή η αίσθηση «γεμάτοι με περίσσεια αέρα» μπορεί να κυμαίνεται από την ελαφρώς άβολη έως την έντονα επώδυνη κατάσταση.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ανθρακούχα ποτά, οι φακές, τα κρεμμύδια, τα μπιζέλια, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι τρόφιμα με φυσικά αέρια. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η πολύ γρήγορη και με αέρα κατάποση και η ομιλία ενώ τρώμε είναι επίσης φυσιολογικές αιτίες αερίων.

Αλλά το συνεχές φούσκωμα και το ρέψιμο μετά το φαγητό μπορεί επίσης να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μια κατάσταση που προκαλεί το οξύ του στομάχου να ανεβαίνει στον οισοφάγο. Αέρια στο έντερο μπορεί επίσης να σχηματιστούν όταν το μικροβίωμα μας είναι εκτός ισορροπίας και μη υγιές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διάσπαση ορισμένων τροφών.

Μια άλλη αιτία για αέρια: έχουμε χαμηλή διαθεσιμότητα σε ορισμένα πεπτικά ένζυμα. Αυτό μπορεί να κάνει το σώμα μας να δυσκολεύεται να διασπάσει ορισμένες τροφές, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις και προβλήματα δυσαπορρόφησης στην πορεία.

2. Αντιδράμε σε κάποιες τροφές

Εάν διαπιστώσουμε ότι ορισμένες τροφές μας προκαλούν άβολα πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, ναυτία, διάρροια μπορεί τα αίτια να είναι τυχόν τροφικές δυσανεξίες (ευαισθησίες) ή αλλεργίες.

Τα συμπτώματα και για τα δύο μπορεί να επικαλύπτονται.

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσολογική απάντηση στο φαγητό. Μόλις το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανιχνεύσει αυτό που τρώει ως εχθρικό τρόφιμο (ακόμη και σε μικρές ποσότητες), συνεχίζει την άμυνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως φαγούρα στο στόμα, κνίδωση, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή, κράμπες, ναυτία, έμετο και διάρροια. Στην πιο σοβαρή τους περίπτωση, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες και να προκαλέσουν αναφυλαξία.

Οι κοινές αλλεργίες περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, αυγά, γάλα, οστρακοειδή, σόγια και σιτάρι. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες. Πρέπει απλώς να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Οι τροφικές δυσανεξίες δείχνουν ότι το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει ορισμένες τροφές. Συμπτώματα όπως αέρια, διάρροια και κράμπες είναι κοινά λίγες ώρες μετά το φαγητό. Σε αντίθεση με τις αλλεργίες, οι τροφικές δυσανεξίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή και μερικές φορές μπορούμε να καταναλώσουμε μια μικρή ποσότητα τροφής στην οποία είμαστε ευαίσθητοι χωρίς να εμφανίσουμε συμπτώματα.

Οι ελλείψεις ενζύμων και η ευαισθησία στα πρόσθετα τροφίμων μπορεί συχνά να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι κοινή. Είναι η αδυναμία πέψης των πρωτεϊνών του γάλακτος λόγω ανεπάρκειας του ενζύμου λακτάσης. Άλλες κοινές δυσανεξίες περιλαμβάνουν την πρωτεΐνη του σιταριού που ονομάζεται γλουτένη και τις ισταμίνες, οι οποίες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρασί, το αβοκάντο, το τυρί, ο ανανάς, οι μπανάνες και η σοκολάτα.

Εάν δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε ορισμένα τρόφιμα και δε διαθέτουμε ισορροπημένο μικροβίωμα, κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε τροφική δυσανεξία (6).

3. Έχουμε καούρα (παλινδρόμηση οξέος)

Η καούρα είναι μια δυσάρεστη αίσθηση καψίματος που συνήθως αισθανόμαστε ακριβώς πίσω από το στέρνο, που προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο. Συχνά εμφανίζεται αμέσως μετά το φαγητό. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί το βράδυ όταν είμαστε ξαπλωμένοι ή αφού είχαμε ένα γεύμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Η καούρα είναι συχνή σε υπέρβαρους, έγκυες, όταν υπάρχει ορμονική ανισορροπία ή καθεστώς στρες. Λιπαρά, πικάντικα ή όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες ή ο καφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρα, όπως και ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (ΜΣΑΦ). Η καούρα που εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ) περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση ότι κάτι είναι στο λαιμό μας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πονόλαιμος ή βραχνάδα
  • Βήχας
  • Πόνος στο στήθος
  • Εμετός

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ΓΟΠΝ μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ουλές στον οισοφάγο και να ερεθίσει τη βλεννογόνο του λαιμού, τους αεραγωγούς, ακόμη και τους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Αν και οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως τη σύνδεση, περίπου το 75% των ατόμων με άσθμα έχουν επίσης ΓΟΠΝ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακροχρόνια ΓΟΠΝ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου (7).

Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να δείτε ποια μπορεί να είναι η αιτία της καούρας σας.

4. Έχουμε συμπτώματα χαμηλού οξέος στο στομάχι (υποχλωρυδρία)

Μπορεί να ακούγεται ως αντίθεση, αλλά συμπτώματα όπως η καούρα μπορεί να προκύψουν από το στομάχι αν παράγει πολύ λίγο οξύ αντί για πολύ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες φυσαλίδες όξινου αερίου που μπορεί να ανέβουν από το στομάχι στον οισοφάγο και το λαιμό.

Φυσικά, το σώμα μας μπορεί να παράγει μικρότερες ποσότητες γαστρικού οξέος καθώς γερνάμε ή είμαστε υπό στρες. Οι ανεπάρκειες ψευδαργύρου ή βιταμίνης Β μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλό οξύ στο στομάχι, το ίδιο και τα αντιόξινα φάρμακα, ή μια βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (που μπορεί να είναι μια κοινή αιτία γαστρίτιδας και έλκους στομάχου) (8).

Τα συμπτώματα χαμηλού οξέος στο στομάχι περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα, ρέψιμο, αέρια
  • Καούρα
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Διάρροια
  • Άπεπτη τροφή στα κόπρανα
  • Τριχόπτωση και αδύναμα, εύθραυστα νύχια
  • Κόπωση
  • Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Η κακή πέψη από πολύ λίγο οξύ στομάχου μπορεί να προκαλέσει παρόμοια πεπτικά συμπτώματα όπως και από το πάρα πολύ. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, καθώς χρειαζόμαστε το οξύ του στομάχου για τη διάσπαση της πρωτεΐνης και την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης C, του σιδήρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου (9).

5. Έχουμε τακτικά μη κανονικές εντερικές κενώσεις

Εάν έχουμε συνεχώς διάρροια ή δυσκοιλιότητα (περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα), είναι σημάδι ότι η πέψη μας έχει διαταραχθεί.

Τρόφιμα που είναι λιπαρά ή πικάντικα μπορούν εύκολα να προκαλέσουν διάρροια, αλλά η συχνή ή χρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση, υπερανάπτυξη μυκήτων στο έντερο, ελλείψεις ενζύμων και τροφικές δυσανεξίες, τροφικές αλλεργίες ή ακόμα και πεπτικές ασθένειες όπως το IBS ή Νόσος του Crohn (10).

Εάν υπάρχει χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα όπως το IBS. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (11).

Τόσο η διάρροια όσο και η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ένα φτωχό μικροβίωμα, το οποίο είναι κοινό μετά τη χρήση αντιβιοτικών (12).

6. Έχουμε άπεπτες τροφές στα κόπρανα

Κανονικά, χρειάζονται περίπου 24 έως 72 ώρες για να περάσει η τροφή από το πεπτικό σύστημα. Αν το μεσημεριανό γεύμα που φάγαμε χθες φαίνεται σχεδόν άθικτο στην έξοδό του, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το σώμα μας δυσκολεύεται να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα.

Ορισμένα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ο αρακάς, τα καρότα και το καλαμπόκι, περιέχουν μια δύσπεπτη ίνα που ονομάζεται κυτταρίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να διασπάσει.

Η άπεπτη τροφή μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν μασάμε σωστά ή ότι τρώμε πολύ γρήγορα. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μαζί με διάρροια ή απώλεια βάρους, μπορεί να μην απορροφάμε σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή προβλήματα με το πάγκρεας.

Όλες οι ασθένειες που προκαλούν δυσαπορρόφηση μπορούν να είναι αιτίες για  άπεπτα σωματίδια τροφής στα κόπρανα, επομένως είναι καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τη βασική αιτία.

7. Έχουμε συχνά αναστατωμένο στομάχι

Όλοι έχουμε πόνους στην κοιλιά περιστασιακά. Αλλά αν έχουμε συχνά ναυτία, η πέψη μας μπορεί να χρειάζεται κάποια υποστήριξη.

Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ναυτία, όπως και η έλλειψη πεπτικών ενζύμων, οι τροφικές δυσανεξίες και η ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία (13).

Εδώ είναι κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε μια καλύτερη πέψη

Για οποιονδήποτε σοβαρό πόνο ή συμπτώματα που δε φαίνεται να βελτιώνονται, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τη βασική αιτία των πεπτικών σας προβλημάτων.

Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ολόκληρα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται θρεπτικών συστατικών και μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή να τα επιδεινώσουν. Οι τροφές με φυτικές ίνες και οι άπαχες πρωτεΐνες θρέφουν το σώμα μας και υποστηρίζουν την υγιή πέψη.

Τρώτε αργά: Αφιερώστε χρόνο για να τρώτε πιο αργά και μασήστε καλά την τροφή σας για να βοηθήσετε το σώμα σας να διασπάσει ευκολότερα την τροφή και να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πίνετε πολύ νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για ένα υγιές σώμα και διατηρεί την πέψη σας σε κίνηση. Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη διάσπαση της τροφής.

Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο θρέφει τα όργανα και τα διατηρεί υγιή αλλά υποστηρίζει επίσης έναν υγιή μεταβολισμό.

Κοιμηθείτε: Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει ορμόνες όπως η μελατονίνη και η προλακτίνη, οι οποίες υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα και καλή πέψη.

Μειώστε το άγχος σας: Το άγχος είναι μια κοινή αιτία πεπτικών διαταραχών. Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους με τακτική άσκηση, περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, κάνοντας διαλογισμό και αφιερώνοντας χρόνο σε διασκεδαστικά πράγματα.

Ανακαλύψτε τις τροφικές σας δυσανεξίες: Εάν ορισμένες τροφές προκαλούν πάντα ενόχληση, δοκιμάστε μια δίαιτα εξάλειψης για να προσδιορίσετε τις τροφές που σας προκαλούν. Ζητήστε αμέσως τη βοήθεια ενός γιατρού εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τροφικές αλλεργίες.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά: Τροφές όπως το λάχανο τουρσί, το γιαούρτι, το κεφίρ, το miso, το kombucha και το kimchi περιέχουν φυσικά φιλικά βακτήρια που υποστηρίζουν την καλή υγεία του εντέρου και την υγιή πέψη. Για πιο εντατική υποστήριξη, προσθέστε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Δοκιμάστε να παίρνετε πεπτικά ένζυμα πριν φάτε: Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα μπορεί συχνά να μειώσει τα άβολα πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια ενώ σας βοηθά να απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την τροφή σας.

Τα πεπτικά ένζυμα στο σώμα μας περιλαμβάνουν:

Αμυλάση: Απελευθερώνεται από τους σιελογόνους αδένες και το πάγκρεας. Η αμυλάση διασπά τα άμυλα.

Λιπάση: Παράγεται από το πάγκρεας, το στόμα και το στομάχι, αυτό το ένζυμο διασπά τα λίπη.

Πρωτεάση: Οι πρωτεάσες διασπούν τις πρωτεΐνες σε πεπτίδια και στη συνέχεια σε αμινοξέα.

Άλφα-γαλακτοσιδάση: Αυτό το ένζυμο δρα στην πέψη σύνθετων σακχάρων όπως αυτά που βρίσκονται στα φασόλια και τα σταυρανθή λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

Λακτάση: Αυτό το ένζυμο απαιτείται για την πέψη της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και ονομάζεται λακτόζη.

Τα αξιόλογα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων πρέπει:

-Να συμπεριλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία ενζύμων που θα βοηθήσουν στη διάσπαση μιας ποικιλίας διαφορετικών τροφίμων

-Θα πρέπει να δηλώνουν την ισχύ ενός ενζύμου σε μονάδες όπως HUT (για πρωτεάση), ALU (για λακτάση), DU (για αμυλάση), FIP (για λιπάση) κ.λπ.

-Να είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα συστατικά όπως συντηρητικά και αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά συμπτώματα.

Δοκιμάστε τη φόρμουλα των πεπτικών ενζύμων Ultimate Digestive Enzyme της Flora

Αυτό το μείγμα φυτικών ενζύμων πλήρους φάσματος Ultimate Digestive Enzyme περιλαμβάνει μια ποικιλία ενζύμων όπως βρομελίνη, πρωτεάση 4.5, αμυλάση, λακτάση, λιπάση, σελουλάση και άλφα γαλακτοσιδάση για την υποστήριξη της βέλτιστης πέψης πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, γαλακτοκομικών, κυτταρίνης και σύνθετων σακχάρων

  • Μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με δυσανεξία στη λακτόζη
  • Υποστηρίζει τη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Μια φόρμουλα χωρίς αλλεργιογόνα που είναι Χωρίς γλουτένη + Μη ΓΤΟ + Χορτοφαγική

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα πεπτικά σας ένζυμα λίγο πριν φάτε. Μπορείτε επίσης να τα πασπαλίσετε πάνω από το φαγητό σας πριν φάτε.

Δείτε στο άρθρο μας τους 13 τομείς υγείας που βελτιώνουν τα πεπτικά ένζυμα.

Σχετικά Νέα

Share