Μαραθώνιος, Εντερική υγεία και Προβιοτικά

Μαραθώνιος προβιοτικά
2 λεπτά

Υπερ-μαραθωνοδρόμοι, μαραθωνοδρόμοι και δρομείς μεγάλης αντοχής. Όταν ένας μαραθώνιος δεν είναι αρκετός, γιατί να μην τρέχει κανείς περισσότερο και συχνότερα; Ημέρα και νύχτα, πάνω στα βουνά, στις ερημιές. Οι δρομείς αυτοί αντιμετωπίζουν μία μοναδική πρόκληση και ανταμείβονται με μια μοναδική ικανοποίηση. Δοκιμάζουν πραγματικά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, για να συνεχίσουν να τρέχουν πολύ πέρα ​​από αυτό που θα επιλέξει οποιοδήποτε φαινομενικά λογικό άτομο. Αν έχετε διαβάσει τυχόν συνεντεύξεις με δρομείς υπερ-μαραθωνίου, έχουν μοναδικές ιστορίες πίσω από το πάθος τους για το άθλημα.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από δρόμους αντοχής

Όπως είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, το τρέξιμο αυτού του είδους  έχει τα μειονεκτήματά του. Οι δρομείς πληρώνουν το τίμημα με διάφορα συμπτώματα που νιώθουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής και της περιόδου αποκατάστασης που ακολουθεί και συχνά εμπλέκουν πολλή δυσφορία στο γαστρεντερικό όπως ναυτία, κράμπες, διάρροια, γαστρικό πόνο και βλάβη στον εντερικό φραγμό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων διαδρομών, εμφανίζεται υποδιέγερση του πεπτικού συστήματος. Η ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα μειώνεται δραματικά, σε συνδυασμό με την έντονη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας σε φλεγμονή του εντέρου και αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επίσης μειώνεται τις ημέρες που έπονται μετά το τρέξιμο.

Η μελέτη σε δρομείς μαραθωνίου και μεγάλης αντοχής

Σε μια μελέτη σε 272 δρομείς που πραγματοποίησαν μια πορεία αντοχής μήκους 161 χιλιομέτρων, το 96% εμφάνισε συμπτώματα στο γαστρεντερολογικό κατά τη διάρκεια του συμβάντος και το 35% όσων δεν τερμάτισαν τον αγώνα, σταμάτησε λόγω γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων, όπως ναυτία. Μια άλλη μελέτη σε υπερ-μαραθωνοδρόμους έδειξε ότι το 93% είχε γαστρεντερολογικά συμπτώματα με το 45% αυτών να είναι σοβαρά. Η ενδοτοξαιμία και οι αυξημένοι δείκτες για φλεγμονή βρέθηκαν στο 68% των αθλητών μετά τον αγώνα. Η ενδοτοξαιμία είναι όταν οι τοξίνες και τα σωματίδια των τροφών από το έντερο εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της αυξημένης διαπερατότητας του φραγμού του εντέρου, γνωστού και ως “διαρροή του εντέρου”. Συγκεκριμένα, η διαρροή λιποπολυσακχαριτών (LPS) – μιας ενδοτοξίνης-, στην κυκλοφορία του αίματος, ταυτόχρονα με την ζημιά που γίνεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, οδηγούν σε φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση.

Η λύση: τα καλά βακτήρια

Τα προβιοτικά είναι τα ευεργετικά, τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται σε αφθονία στο έντερό μας και από εκεί ασκούν μια ευρεία, συστημική επίδραση στην πεπτική και ανοσολογική μας υγεία. Επικοινωνούν με τη δική τους χημική γλώσσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθούν στη διατήρηση και την επιδιόρθωση της εντερικής βλεννογόνου και μετατρέπουν τις διατροφικές ίνες σε ουσίες όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται συστηματικά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και την παραγωγή ενέργειας. Πραγματικά καταπληκτικό για κάτι τόσο μικροσκοπικό!

Τα προβιοτικά της Flora

Τα προβιοτικά στελέχη που περιέχουν τα 7 προβιοτικά προϊόντα της Flora μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας και την αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου, για κάθε ηλικία και διαφορετική κατάσταση υγείας. Ιδιαίτερα το Super 8 Microbiota είναι ειδικά σχεδιασμένο με εξειδικευμένες καλλιέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών στην εντερική βλεννογόνο για την πρόληψη της διαρροής του εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά σε ευρύ φάσμα λειτουργιών

Διάφορες μελέτες για τα προβιοτικά έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν επίσης να υποστηρίξουν και να αναστρέψουν τις ανεπάρκειες της ανοσολογικής υγείας σε κουρασμένους αθλητές, αποκαθιστώντας τα επίπεδα ιντερφερόνης και μειώνοντας τη διάρκεια των κρυολογημάτων / λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές των προβιοτικών είναι πώς μπορούν να επηρεάσουν περιοχές του οργανισμού απομακρυσμένες  από το έντερο. Αναφέρει ένας ερευνητής: “Η εντερική μικροβιακή ισορροπία είναι ικανή να μεταβάλλει την ομοιόσταση σε απομακρυσμένες από το έντερο βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συστήματος, μέσω του κοινού ανοσοποιητικού”.

Οι πρεσβευτές της Flora

Πολλοί από τους πρεσβευτές αθλητές της Flora είναι δρομείς μαραθωνίου και υπερ-μαραθωνίων και χρησιμοποιούν ήδη προβιοτικά ως μέρος της θεραπείας τους για την υγεία και την αποκατάσταση. Τα προβιοτικά τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες έως μήνες – στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που οδηγεί σε αγώνες και για την περίοδο της αποκατάστασης μετά.

Robert Dadd 

Βιβλιογραφία

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share