Η μακρά Covid συσχετίζεται με μη υγιές μικροβίωμα.

long covid μακρά μικροβίωμα προβιοτικά
2,5 λεπτά

Έρευνα που έγινε πρόσφατα σε ανθρώπους που νόσησαν με Covid έδειξε άμεση συσχέτιση μεταξύ του μη υγιούς μικροβιώματος με νόηση από μακρά Covid.

Η καθηγήτρια Amitava Banerjee, Καθηγήτρια Κλινικής Επιστήμης Δεδομένων, του University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η κατανομή και ο τύπος των μικροβίων στο σώμα (το λεγόμενο «μικρόβιωμα»), ιδιαίτερα στο έντερο, έχει επικαλεστεί ως πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων ασθενειών από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις έως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του long Covid. Σε αυτή τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, συμμετείχαν 106 ατόμα με long Covid, εκ των οποίων το 76% είχε επίμονα συμπτώματα για 6 μήνες. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέονταν σαφώς με το long Covid.

Ο Δρ David Strain, Πρόεδρος του BMA Board of Science and Clinical, ανώτερος λέκτορας και επίτιμος σύμβουλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε: «Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με αρκετές υπάρχουσες υποθέσεις ότι το long Covid μπορεί να σχετίζεται με μια μικρή ποσότητα υπολειπόμενου ιού στον ανοσοπρονομιούχο ιστό (δηλαδή στις περιοχές του σώματος όπως το έντερο).

Η έρευνα

Ιστορικό: Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μετά την λοίμωξη από COVID-19 είναι συχνές, αλλά η πιθανή αιτία των επίμονων συμπτωμάτων μετά το πέρας της λοίμωξης παραμένει ασαφής.

Στόχος: Να διερευνηθεί εάν η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου συνδέεται με το μετα-οξύ σύνδρομο COVID-19 (PACS), που ορίζεται ως η ύπαρξη τουλάχιστον ενός επίμονου συμπτώματος 4 εβδομάδες μετά την κάθαρση του ιού SARS-CoV-2.

Μέθοδοι: Πραγματοποιήσαμε μια μελέτη σε 106 ασθενείς που νόσησαν με διαφορετική βαρύτητα από τη λοίμωξη COVID-19 οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από την αρχή των συμπτωμάτων έως 6 μήνες μετά και 68 μάρτυρες χωρίς COVID-19. Αναλύσαμε το σειριακό μικροβίωμα των κοπράνων 258 δειγμάτων χρησιμοποιώντας μεταγονιδιωματική αλληλουχία τυχαίων κλώνων DNA και αναλύσαμε τα αποτελέσματα σε σχέση με την ύπαρξη επίμονων συμπτωμάτων μετά από 6 μήνες.

Αποτελέσματα: Στους 6 μήνες, το 76% των ασθενών είχαν μακρά COVID και τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν κόπωση, κακή μνήμη και απώλεια μαλλιών. Η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου κατά την έναρξη συσχετίστηκε με την εμφάνιση μακράς COVID. Οι ασθενείς χωρίς μακρά Covid εμφάνισαν ανάκτηση του μικροβιώματος του εντέρου σε 6 μήνες, το οποίο ήταν παρόμοιο με αυτό των μαρτύρων χωρίς COVID-19. Το εντερικό μικροβίωμα ασθενών με μακρά Covid χαρακτηρίστηκε από υψηλότερα επίπεδα παθογόνων βακτηρίων και χαμηλότερα επίπεδα φιλικών βακτηρίων. Τα επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα συσχετίστηκαν με την ύπαρξη περισσότερων περιστασιακών παθογόνων και τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα και η κόπωση συσχετίστηκαν με την ύπαρξη νοσοκομειακών παθογόνων στο έντερο. Αντίθετα, «φιλικά» βακτήρια που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ανοσία όπως τα  μπιφιδοβακτήρια, απουσίαζαν σχεδόν εντελώς από εκείνους που είχαν συμπτώματα ακόμη και μετά από έξι μήνες.

Συμπέρασμα: Αυτά τα ευρήματα παρείχαν αποδείξεις παρατήρησης αλλαγών στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σε ασθενείς με μακροχρόνιες επιπλοκές του COVID-19. Προτείνεται η διερεύνηση για το αν η τροποποίηση της μικροχλωρίδας με προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη ανάρρωση και τη μείωση της μακράς Covid (μετα-οξύ σύνδρομο COVID-19).

«Η δυναμική της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε μια σειρά ασθενών με μετα-οξύ σύνδρομο COVID-19» από τους Qin Liu et al. δημοσιεύτηκε στο Gut στις 25 Ιανουαρίου.

DOI: 10.1136/gutjnl-2021-325989

Πηγή: https://gut.bmj.com/content/early/2022/01/05/gutjnl-2021-325989

Η τροποποίηση του μικροβιώματος του εντέρου είναι εφικτή με τη διατροφική τροποποίηση και με συμπληρώματα.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share