Ουμπικινόνη και Ουμπικινόλη: oι 2 μορφές του Συνενζύμου CoQ10. Ποια είναι η ιδανική για την υγεία της καρδιάς;

Ουμπικινόνη και Ουμπικινόλη: oι 2 μορφές του Συνενζύμου CoQ10. Ποια είναι η ιδανική για την υγεία της καρδιάς;
4 λεπτά

Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα Συνενζύμου Q10 για να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Πολλοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι το Συνένζυμο Q10 υπάρχει σε δύο κύριες μορφές, με σημαντικές όμως διαφορές μεταξύ τους.

Το συμβατικό CoQ10, τεχνικά γνωστό ως Ubiquinone, είναι η οξειδωμένη μορφή αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο λαμβάνουμε σε μικρό ποσοστό μέσω της διατροφής μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του να παράγεται φυσικά μέσα στο σώμα μας.

Για να μπορέσει να δράσει το Συνένζυμο, η συμβατική μορφή του CoQ10 (Ουμπικινόνη), πρέπει να μετατραπεί από το σώμα μας σε μια πιο προηγμένη μορφή, που ονομάζεται Ubiquinol (Ουμπικινόλη).²  Αυτή η μετατροπή σε Ubiquinol γίνεται πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί όσο μεγαλώνουμε ή όταν έχουμε κάποιες συνθήκες υγείας.3,4

Περισσότερο από το 90% του συνολικού CoQ10 (Ουμπικινόνη) στο αίμα ενός υγιούς νεαρού ενήλικα βρίσκεται στη μορφή Ubiquinol. (Ουμπικινόλη)1

Μετατρέποντας το συμβατικό CoQ10 σε Ubiquinol

Το Ubiquinol CoQ10 έχει δύο ειδικά χαρακτηριστικά που λείπουν από τον λιγότερο ανεπτυγμένο «ξάδερφό» του: μόρια υδρογόνου και επιπλέον ηλεκτρόνια5,  τα οποία κάνουν μεγάλη διαφορά στην ικανότητα του συστατικού να μετακινείται μέσω του αίματος και να απορροφάται από τα κύτταρα.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά επηρεάζουν επίσης την αντιοξειδωτική του δράση και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.6  Δυστυχώς, η μετατροπή του συμβατικού CoQ10 σε Ubiquinol δεν είναι εύκολη για πολλούς από εμάς όσο μεγαλώνουμε.

Ο οργανισμός μας πρέπει να μετατρέψει το συμβατικό CoQ10 σε Ubiquinol έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κυτταρικής ενέργειας.

Η μετατροπή σε Ubiquinol είναι αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας

Τα πιο σημαντικά όργανα και μυς – όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά – απαιτούν τεράστιες ποσότητες κυτταρικής ενέργειας για να λειτουργήσουν σε βέλτιστα επίπεδα. Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια, χρειαζόμαστε το CoQ10 στη μορφή Ubiquinol.

Μέσα στα μικροσκοπικά κυτταρικά συστατικά τα  μιτοχόνδρια, το Ubiquinol CoQ10 χρησιμοποιεί τα δύο ηλεκτρόνια του με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να βοηθήσει τη μετατροπή της τροφής σε ένα είδος καυσίμου (που ονομάζεται ATP) το οποίο χρειάζεται το σώμα μας.

Αρχίζοντας από την ηλικία των 30 ετών και ειδικά μετά τα , η ικανότητά μας να μετατρέψουμε το συμβατικό CoQ10 στην πιο προηγμένη κι επιθυμητή μορφή Ubiquinol, γίνεται πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ποσότητα κυτταρικής ενέργειας που είναι διαθέσιμη για τα όργανά μας για χρήση.

 Το Ubiquinol CoQ10 υπερέχει στην αντιοξειδωτική προστασία

Σε αντίθεση με το συμβατικό CoQ10, το Ubiquinol είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό χάρη στα δύο επιπλέον ηλεκτρόνια του. Αυτά τα ηλεκτρόνια είναι σημαντικά επειδή κρατούν το κλειδί για την εξουδετέρωση των  ελευθέρων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς επειδή προσπαθούν συνεχώς να κλέβουν ηλεκτρόνια οπουδήποτε μπορούν να βρεθούν, συμπεριλαμβανομένου του DNA, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Η αφαίρεση ενός ηλεκτρονίου οξειδώνει το μόριο (οξειδωτικό στρες) και μπορεί να προκαλέσει βλάβες που επηρεάζουν την υγεία μας.

Επιπλέον, το Ubiquinol CoQ10 είναι ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά που λειτουργούν όχι μόνο στα λιπαρά μέρη του σώματός μας (όπως κυτταρικές μεμβράνες και χοληστερόλη LDL), αλλά και στα μιτοχόνδρια όπου παράγεται ενέργεια.7  Όπως οι μηχανές αυτοκινήτων παράγουν καυσαέρια, τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους μορφή «εξάτμισης» γεμάτη με ελεύθερες ρίζες.

Η Ουμπικινόλη είναι η μόνη μορφή του CoQ10 ικανή να προστατεύει τα μιτοχόνδρια και τις λιπιδικές μεμβράνες από επιθέσεις ελεύθερων ριζών.

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει συμβατικό CoQ10 αντί Ubiquinol;

Πολλοί από τους ανθρώπους που λαμβάνουν συμπλήρωμα CoQ10 το παίρνουν στη συμβατική του μορφή. Το συμβατικό CoQ10 (Ουμπικινόνη) είναι αρκετό αν είστε ένας υγιής άνθρωπος 20 ετών και κάτι, επειδή το σώμα σας μπορεί εύκολα να το μετατρέψει σε Ubiquinol (Ουμπικινόλη).

Όσοι όμως είναι άνω των 30 ετών και εν αγνοία τους καταναλώνουν το CoQ10 στη συμβατική του μορφή, λαμβάνουν περιορισμένη ωφέλεια επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να μετατρέψουν μεγάλο μέρος του συμβατικού CoQ10 (Ουμπικινόνη) σε Ubiquinol (Ουμπικινόλη).

Δυστυχώς, μόνο μέρος από το συμβατικό CoQ10 μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματός τους και ακόμη λιγότερο μετατρέπεται στην επιθυμητή μορφή Ubiquinol του CoQ10.

Εάν είστε 30 ετών (ή περισσότερο) και παίρνετε το CoQ10 για να υποστηρίξετε την υγεία σας, φροντίστε να το πάρετε στην προηγμένη μορφή Ubiquinol, ώστε το σώμα σας να απολαμβάνει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της ανθρώπινης καρδιάς είναι από τις υψηλότερες στο σώμα. Αυτός ο σημαντικός μυς χρειάζεται Ubiquinol CoQ10 για να λειτουργήσει άριστα.

Βρείτε το Ubiquinol CoQ10 στο Inno-Q-nol της Innovite, παρασκευασμένο με τη μοναδική πατέντα Q-nol που παρέχει 3 επίπεδα προστασίας για σταθερή ισχύ από την παραγωγή μέχρι την απορρόφησή του.

Δείτε 5 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το Συνένζυμο Q10.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Tang PH, Miles MV, DeGrauw A, Hershey A, Pesce A. HPLC analysis of reduced and oxidized coenzyme Q(10) in human plasma. Clin Chem. 2001 Feb;47(2):256-65.
  2. Tomasetti, M, Alleva R, Borghi B, Collins AR. In vivo supplementation with coenzyme Q10 enhances the recovery of human lymphocytes from oxidative DNA damage. FASEB J. 2001 Jun;15(8):1425-7.
  3. Wada H, Goto H, Hagiwara S, Yamamoto Y. Redox status of coenzyme Q10 is associated with chronological age. J Am Geriatr Soc. 2007 Jul;55(7):1141-2.
  4. Niklowitz P, Onur S, Fischer A, Laudes M, Palussen M, Menke T, Döring F.  Coenzyme Q10 serum concentration and redox status in European adults: influence of age, sex, and lipoprotein concentration.  J Clin Biochem Nutr.  2016 Jan.  Online publication.
  5. Frei B, Kim MC, Ames BN. Ubiquinol-10 is an effective lipid-soluble antioxidant at physiological concentrations. Proc Natl Acad Sci U S A. 1990 Jun;87(12):4879-83.
  6. Beamer WM and Deamer DW. Energy from Chemical Bonds: The aerobic mode. In: The World of the Cell, 2nd Ed., The Benjamin Cummings Publishing Company, Inc, Redwood City , CA., pps. 275-313.
  7. Forsmark-Andrée P, Lee CP, Dallner G, Ernster L. Lipid peroxidation and changes in the ubiquinone content and the respiratory chain enzymes of submitochondrial particles. Free Radic Biol Med. 1997;22(3):391-400. 
  8. Wada H, Goto H, Hagiwara S, Yamamoto Y. Redox status of coenzyme Q10 is associated with chronological age. J Am Geriatr Soc. 2007 Jul;55(7):1141-2.
  9. Niklowitz P, Onur S, Fischer A, Laudes M, Palussen M, Menke T, Döring F.  Coenzyme Q10 serum concentration and redox status in European adults: influence of age, sex, and lipoprotein concentration.  J Clin Biochem Nutr.  2016 Jan.  Online publication.
  10. Miles MV, Horn P, Milesc L, Tanga P, Steele P, DeGrauwa T. Bioequivalence of coenzyme Q10 from over-the-counter supplements. Nutr Res.  2002:22(8):919-929.
  11. Evans M, Baisley J, Barss S, Guthrie N.  A randomized, double-blind trial on the bioavailability of two CoQ10 formulations. Journal of Functional Foods. 2009. 1: 65-73.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share