Πώς τα φάρμακα για τη Χοληστερόλη (Στατίνες) βλάπτουν σοβαρά τα επίπεδα του Συνενζύμου Q10.

Στατίνες Συνένζυμο Q10
3 λεπτά

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που συνθέτει ο οργανισμός μας και τη χρησιμοποιεί για να εκτελεστούν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως: η δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που απαιτείται για την καλή υγεία παράγεται από το ήπαρ, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τη διατροφή. Άρα, είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή. Όμως, η πλεονάζουσα χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί από εμάς, μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλάζοντας τη διατροφή και την άσκησή τους, αλλά εκατομμύρια άλλοι χρειάζονται ενισχυμένη βοήθεια, αυτή των φαρμάκων, όπως είναι οι στατίνες που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του Συνενζύμου Q10.

Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη

Αρκετά συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της υψηλής LDL χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων των συμπλοκοποιητών χολικού οξέος, της νιασίνης και πιο πρόσφατα μιας κατηγορίας ενέσιμων φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς PCSK9. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη παίρνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη συνολικά γνωστά ως στατίνες. Μπορεί να τα γνωρίζετε με εμπορικές επωνυμίες όπως Lipitor, Crestor, Zocor κλπ. Οι στατίνες είναι δημοφιλείς εν μέρει επειδή είναι σχετικά φθηνές και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του τύπου της  χοληστερόλης που οι γιατροί θεωρούν κακή για την υγεία της καρδιάς.

Στατίνες: Ένα Σημαντικό Μειονέκτημα Διατροφής

Οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη αναστέλλουν την παραγωγή του Συνενζύμου Q10 (CoQ10) του οργανισμού. Αυτό οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα της δραστικής μορφής του Συνενζύμου δηλαδή της Ουμπικινόλης (Ubiquinol) στο αίμα. Δυστυχώς, αυτό που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν είναι ότι οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη αναστέλλουν επίσης και την παραγωγή του Συνενζύμου Q10 (CoQ10) στον οργανισμό, ειδικά όταν καταναλώνουν υψηλή δόση ή παίρνουν το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο Ubiquinol  CoQ10 στο αίμα. Ακόμη και μικρές μειώσεις στο Ubiquinol  CoQ10 μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και  προκαλούνται διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους που παίρνουν στατίνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μειωμένα επίπεδα του Συνενζύμου Q10 (Ubiquinol  CoQ10) συνδέεται άμεσα με κόπωση και μυϊκές κράμπες.

Το «Παράδοξο» των Στατινών

Είναι γνωστό ότι το Ubiquinol  CoQ10 βοηθά συστηματικά και αποτελεσματικά στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, στην οποία οξειδωμένη χοληστερόλη αποδίδεται ουσιαστικά η βλαπτική δράση της χοληστερόλης. Αλλά σε άτομα με μειωμένα επίπεδα Ubiquinol  CoQ10 λόγω της χρήσης στατινών, η LDL χοληστερόλη είναι σαφέστατα πιο επιρρεπής σε οξείδωση και, όπως ήδη αναφέρθηκε, η οξειδωμένη χοληστερόλη είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα. Το προφανές αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ λαμβάνουμε στατίνες για να προστατευθούμε από τη χοληστερόλη και να αποφύγουμε αγγειακές παθήσεις, ακριβώς λόγω των στατινών μπορεί να τις προκαλούμε ή και να τις επιδεινώνουμε! 

Πώς οι Στατίνες μειώνουν τα επίπεδα του Συνενζύμο Q10 (Ubiquinol CoQ10);

Βεβαίως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας εάν σας συνταγογραφήσει στατίνες που μειώνουν τη χοληστερίνη. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως αυτό το φάρμακο το τόσο αποτελεσματικό για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί επίσης να μας κάνει να έχουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά τόσο σημαντικά όσο το CoQ10. Κι αυτό γιατί τα σώματά μας συνθέτουν τη χοληστερόλη με τον ίδιο τρόπο που συνθέτουν το CoQ10. Το απολύτως απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς Ubiquinol  CoQ10 στην πραγματικότητα μεταφέρεται από τη χοληστερόλη στο αίμα! Στην παρακάτω απλουστευμένη εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι μια ένωση που ονομάζεται ακετοακετυλο-CoA μετατρέπεται σε οργανική ένωση που ονομάζεται mevalonate με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται αναγωγάση HMG-CoA. Από εκεί, το mevalonate μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνθέσει είτε χοληστερόλη είτε CoQ10.

Οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στην αναστολή της δράσης της αναγωγάσης HMG-CoA, η οποία μειώνει την ποσότητα του mevalonate που είναι αναγκαίο για να συντεθεί η χοληστερόλη – πολύ σημαντική για τη θεραπεία σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης. Δυστυχώς όμως, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερο mevalonate διαθέσιμο ώστε ο οργανισμός να συνθέσει Ubiquinol  CoQ10.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι λαμβάνουν Στατίνες;

Ευτυχώς είναι αρκετά απλό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της «εξάντλησης» του CoQ10 που προκαλείται από τις στατίνες. Επειδή το CoQ10 είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί μόνο μέσω της διατροφής μας, η πιο συνετή επιλογή είναι η λήψη ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής που περιέχει το θρεπτικό συστατικό. Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε βιταμίνη ή συμπλήρωμα.

Οπωσδήποτε πρέπει να επιλέξετε σοφά τη μορφή του CoQ10 που είναι κατάλληλη για εσάς: Το συμβατικό CoQ10 είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους νέους επειδή το σώμα τους μπορεί να το μετατρέψει αποτελεσματικά σε Ubiquinol. Αυτή η μετατροπή καθίσταται προοδευτικά πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική με την ηλικία μας, καθιστώντας το Ubiquinol  CoQ10 καλύτερη επιλογή για άτομα άνω των 30 ετών και ειδικά άνω των 40 ετών.

Το Ubiquinol  CoQ10 είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που όχι μόνο εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αλλά φαίνεται να έχει τη σπάνια ικανότητα να «αναγεννά» άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε.

Βρείτε το Ubiquinol CoQ10 στο Inno-Q-nol της Innovite, παρασκευασμένο με την Ουμπικινόλη της Kaneka και την πατενταρισμένη διαδικασία Q-nol με τριπλή προστασία της Ουμπικινόλης.

 

References

  1. Passi S, Stancato A, Aleo E, Dmitrieva A, Littarru GP. Statins lower plasma and lymphocyte ubiquinol/ubiquinone without affecting other antioxidants and PUFA. Biofactors. 2003;18(1-4):113-24.
  2. De Pinieux G, Chariot P, Ammi-Said M et al., Lipid-lowering drugs and mitochondrial functions: effects of HMG-CoA reductase inhibitors on serum ubiquinone and blood lactate/pyruvate ratio. Br. J. Clin. Pharmacol. 1996;42(3):333–337.
  3. Mortensen SA, Leth A, Agner E, Rohde M. Dose-related decrease of serum coenzyme Q10 during treatment with HMG-CoA reductase inhibitors. Mol Aspects Med Suppl 1997;18: S137–144.
  4. Watts GF, Castellucci C, Rice-Evans C et al., Plasma coenzyme Q (ubiquinone) concentrations in patients treated with simvastatin. J. Clin Pathol. 1993;46(11):1055–1057.

Written by Andrew Shea • Reviewed by Risa Schulman, PhD

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share