Οι βλαστοί των δημητριακών είναι τα νεαρά πράσινα φυτά που φυτρώνουν από τους σπόρους και κατόπιν ωριμάζουν κι εξελίσσονται στους κόκκους των δημητριακών. Οι βλαστοί αυτοί ανήκουν στα «λειτουργικά τρόφιμα» και κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα ως δυνητικό διατροφικό προϊόν με οφέλη για την υγεία. Ως λειτουργικό τρόφιμο ορίζεται κάθε τρόφιμο, που επιπρόσθετα της θρεπτικής του αξίας, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, τη σωματική απόδοση και την ψυχική κατάσταση του ατόμου.
Οι βλαστοί των δημητριακών δεν περιέχουν γλουτένη
Οι βλαστοί των δημητριακών είναι ολικές, πράσινες τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες, προβιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες βιοδραστικές ουσίες. Περιλαμβάνονται στην κατηγορία των πράσινων τροφίμων που θεωρούνται ως σούπερ φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών από άτομα με επίγνωση της υγιεινής διατροφής. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τους καθιστά διαθέσιμους και σε όσους λόγω δυσανεξίας στερούνται τα δημητριακά.
Οι βλαστοί έχουν το ίδιο διατροφικό προφίλ με το ώριμο φυτό, αλλά υπερέχουν σε ευεργετικές ουσίες
Όπως ανακοίνωσε η Δρ. Emily Ho, καθηγήτρια διατροφολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, «οι βλαστοί έχουν το ίδιο διατροφικό προφίλ με το μεταγενέστερο φυτό, διαθέτουν ωστόσο περισσότερες ευεργετικές ενώσεις για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ενώ τα ώριμα φυτά περιέχουν άλατα που αποτρέπουν την απορρόφηση των μετάλλων από τον οργανισμό μας, καθώς αυτός δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ένζυμα, οι βλαστοί απελευθερώνουν και αυτά τα ένζυμα. Μεταξύ άλλων, οι φύτρες μέσω των ενζύμων που περιέχουν συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών και την απορρόφηση αμύλου, που ενισχύει την υγεία του εντέρου και αποτρέπει τα εντερικά αέρια.»
Το φαρμακολογικό δυναμικό των βλαστών των δημητριακών τα καθιστά φαρμακευτικά φυτά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών
Τα παρακάτω ανακοινώθηκαν από τις Reena & Ritika B Yadav από το Department of Food Technology, Maharshi Dayanand University, στο The Pharma Innovation Journal 2019; 8(3): 270-272.
Πιστεύεται ότι το φαρμακολογικό δυναμικό των βλαστών των δημητριακών οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους στα πολλά θρεπτικά συστατικά και την παρουσία βιοδραστικών ενώσεων, γεγονός που τα καθιστά φαρμακευτικά φυτά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.
Οι φύτρες των δημητριακών στη μορφή του χυμού ή της σκόνης είναι η πλουσιότερη πηγή χλωροφύλλης, ενεργών ενζύμων, βιταμίνης A, B, C, E, K, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου, θείου και αμινοξέων.
Συστήνονται για κατανάλωση στον γενικό πληθυσμό για καλή υγεία καθώς και για την ενίσχυση του οργανισμού σε παθήσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι αγγειακές παθήσεις.
Αναλυτικά η θεραπευτική αξία των βλαστών των δημητριακών:
□ Προάγουν τον ύπνο, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν το ήπαρ και βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία. Έχουν πολλές επιδράσεις στην υγεία, όπως υπολιπιδαιμικές, υπογλυκαιμικές, προληπτικές της δυσκοιλιότητας, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές.
□ Ιδιαίτερα οι βιταμίνες των βλαστών κριθαριού συνεισφέρουν με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες, μειώνουν την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
□ Βοηθούν στην καταστολή μιας σειράς διαταραχών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των κυκλοφορικών διαταραχών και της αναιμίας.
□ Αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μέσω των συνδυαστικών επιδράσεων των αντιοξειδωτικών, των φυτοχημικών, των φλαβονοειδών και της χλωροφύλλης (Kubatka et al., 2016).
□ Είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών, με πιο σημαντικό την Ο-γλυκοζυλισοβιτεξίνη, το υπεροξείδιο δισμουτάση (SOD), την καταλάση (CAT) και τα καροτενοειδή.
□ Η τακτική κατανάλωσή τους αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα, μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει πέψη και εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα.
□ Περιέχουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, (συμπεριλαμβανομένων και των 8 βασικών αμινοξέων που πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας), πρωτεϊνών, ενζύμων, χλωροφύλλης και φυτοχημικών. Είναι πλούσια σε γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), φλαβονοειδή, τρυπτοφάνη, χλωροφύλλη, βιταμίνη (Β1, C και Ε), διαιτητικές ίνες, πολυσακχαρίτες και πολυφαινόλη.
Οφέλη από τους βλαστούς των δημητριακών
• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Προστασία του οργανισμού από καρκίνο.
• Αποτελεσματικά στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.
• Βοηθούν στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης.
• Μειώνουν τον κίνδυνο υπερβολικής οξύτητας στο σώμα.
• Βοηθούν στην ενδυνάμωση και αποτοξίνωση του ήπατος.
• Βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV.
Το μειονέκτημα που έχουν οι ωμοί βλαστοί είναι ότι αποτελούν ευνοϊκό έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων
Οι ωμοί βλαστοί μεγαλώνουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον που αποτελεί ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E.coli. Γι’ αυτό, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οποιοσδήποτε έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ήταν καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών ή ακόμη και ελαφρώς μαγειρεμένων βλαστών. Το μαγείρεμα των βλαστών εξοντώνει τα επιβλαβή βακτήρια, ωστόσο η θερμότητα καταστρέφει ένα μέρος από τα πρόσθετα θρεπτικά τους οφέλη.
Το Beyond Greens της Flora περιέχει ζυμωμένους με προβιοτικά βλαστούς δημητριακών και άλλες πράσινες υπερτροφές
Το Beyond Greens της Flora περιέχει νεαρούς βλαστούς δημητριακών ζυμωμένους με προβιοτικές καλλιέργειες Γαλακτοβάκιλλου Plantarum και Σακχαρομύκητα boulardii για ευκολότερη πέψη και μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και πολλές ακόμα οργανικές πράσινες τροφές.
Συγκεκριμένα είναι ένα φυτικό μείγμα οργανικής καλλιέργειας με βλαστούς δημητριακών (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι, αλφάλφα, σίκαλη), απολιπωμένο λιναρόσπορο, μπρόκολο, τζίντζερ, χλορέλα, dulse, γλυκόριζα, σπιρουλίνα, kale, απολιπωμένο ηλιόσπορο και σουσάμι. Όλα τα συστατικά είναι ανεπεξέργαστα και οργανικά.
Κάθε μερίδα σκόνης Beyond Greens ισοδυναμεί με 2 μερίδες λαχανικών. Είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματωθούν τα πράσινα σε οποιαδήποτε δίαιτα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε χυμούς, γιαούρτι, σαλάτες, σμούθις κ.α. Αντικαθιστά ένα γεύμα με μόνο 21 θερμίδες.
•Αυξάνει την ενεργητικότητα και καταπολεμά την κόπωση
•Ενισχύει την άμυνα και την ανοσία του οργανισμού
•Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου , της χοληστερίνης, του μεταβολισμού, των εντερικών κενώσεων
•Παρέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες
•Αλκαλοποιεί το pH του αίματος
•Καθαρίζει το πεπτικό και ομαλοποιεί τη λειτουργία του
•Επιβραδύνει τη διαδικασία της φυσικής γήρανσης
•Μη ΓΤΟ (non-GMO) + Βιολογικό + Χωρίς Σόγια + Χορτοφαγικό
References
1. Chen GT, Zhao LY, Qi GH. Effect of barley green on nutritional physiological functions of growing rats. Sci. and Tech. of Food Ind. 2012; 33(3):361-368.
2. Das A, Raychaudhuri U, Chakrborty R. Effect of wheatgrass for enhancing the nutritional, textural, total antioxidant and sensory characteristics of ‘Idli’-An Indian steam rice cake. Journal of Food Technology. 2013; 11(3):63-74.
3. Ivana P, Ehrenbergerova J, Gabrovaska D, Havlova P, Winterova R. Evaluation of barley grass as a potential source of some nutritional substances. Czech J Food Sci. 2007; 25:65-72.
4. Kubatka P, Kello M, Kajo K. Young barley indicates antitumour effects in experimental breast cancer in vivo and in vitro. Nutrition and Cancer. 2016; 68(4):611-621.
5. Lahouar L, El-Bok S, Achour L. Therapeutic potential of young green barley leaves in prevention and treatment of chronic disease: an overview, The American J of Chinese Medicine. 2015; 43:1311-1329.
6. Rahman R, Hiregoudar S, Veeranagouda M, Ramchandra CT, Nidoni U, Roopa RS, Kowalski R, Ganjyal G. Effects of wheat grass powder incorporarion on physicochemical properties of Muffins. International Journal of Food Properties. 2015; 18:785-795.
7. Zeng Yawen, Xiaoying PU, Jiazhen Yang. Preventive and Therapeutic role of functional ingredients of barley grass for chronic diseases in human beings. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 15.