Προϊόντα, Συστατικά

Lactobacillus acidophilus: Αντιβιοτικά ή πρόληψη με προβιοτικά; #1

Οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια είναι οι κύριες προβιοτικές ομάδες που απαντώνται στο ανώτερο και κατώτερο τμήμα των εντέρων. Διατηρούν την υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας παράγοντας οργανικές ενώσεις που αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν την αναπαραγωγή πολλών παθογόνων βακτηρίων. Επίσης παράγουν υποκατάστατα που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και καταπολεμούν ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

Ο Lactobacillus acidophilus ανήκει στο βακτηριακό γένος των γαλακτοβάκιλλων και βρίσκεται σε μεγάλους πληθυσμούς στο στόμα, το έντερο και τον κόλπο. Περιλαμβάνει μια ποικιλία από gram+ βακτήρια (με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες) που ανήκουν στο γένος acidophilus και αναπτύσσονται σε χαμηλό ph και θερμοκρασία 37ο C.

Λόγω της ποικιλομορφίας των διάφορων στελεχών του, ο Lactobacillus acidophilus έχει ευεργετικές ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων όπως: αποκατάσταση μετά από αντιβιώσεις, μείωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιμετώπιση μυκητιάσεων στο ουρογεννητικό, καταπολέμηση του E. Coli, Candida albicans κ.ά, μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών κ.ά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες:

Στελέχη του L. acidophilus μπορούν να επιβιώσουν στον πεπτικό σωλήνα και να μένουν σταθερά στη χολή, το χαμηλό pH και τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι είναι ικανά να προσκολλώνται στα επιθηλιακά κύτταρα και τις ανθρώπινες βλεννογόνους.

Ένα μίγμα από διάφορες προβιοτικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του L. acidophilus, μειώνει την παιδική διάρροια.

Καθημερινή συμπλήρωση με L. acidophilus δείχνει ότι βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης, εξαιρετικά σημαντική δράση ιδίως όταν υπάρχει δυσανεξία.

Έρευνα στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα έδειξε ότι η συμπλήρωση με L. acidophilus στην τροφή βοοειδών οδήγησε σε μείωση κατά 61% του Escherichia Coli. Επίσης, παρουσιάστηκε συστηματική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Όταν γίνεται χρήση αντιβιοτικών για την εξάλειψη παθογόνων, δυστυχώς εξαλείφονται ταυτόχρονα και τα φιλικά βακτήρια, συμεριλαμβανομένου φυσικά και του L. acidophilus. Με τη λήψη εξειδικευμένων διατροφικών συμπληρωμάτων L. acidophilus, ειδικά μετά από αντιβιώσεις, έχει αναφερθεί καλύτερη πέψη, χάρη στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Κάποια στελέχη του L. acidophilus παράγουν bacteriocin CH5, η οποία είναι αντιβακτηριακή και εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων όπως Salmonella typhimurium και Campylobacter jejuni. Επίσης, δείχνει ότι βελτιώνει την εντερική λειτουργία και έχει προστατευτική δράση στη διάρροια των ταξιδιωτών.

Εξαιτίας της σχέσης του με τον λεμφοειδή ιστό του εντέρου (GALT), ο L. acidophilus έχει συνδεθεί με θετική δράση στο ανοσοποιητικό όπως αύξηση της κυτοκίνης, φαγοκυτταρική δραστηριότητα, παραγωγή αντισωμάτων, καθώς και φαγοκύτωση της Salmonella. Επίσης, σε άτομα που προσλαμβάνουν L. acidophilus παρατηρείται αντιφλεγμονώδης δράση και μείωση συμπτωμάτων πυρετού, βήχα και καταρροής.

Επιπρόσθετα, δείχνει ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος και έχει θετική επίδραση στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Βελτίωση του μεταβολισμού και των επιπέδων των λιπιδίων έχουν επίσης συνδεθεί με τη λήψη L. acidophilus.

Ο L. acidophilus παράγει βιταμίνη Κ και λακτάση. Κάποια στελέχη του παράγουν bacteriocins όπως acidolin, acidophilin και lactocidin.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition έδειξε ότι ο L. acidophilus μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 6–10%, μέσω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του Helicobacter pylori, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία έλκους.

Σε εργαστηριακά πειράματα, o Lactobacillus acidophilus φάνηκε να μειώνει την ικανότητα των Candida albicans να προσφύονται στα κολπικά επιθηλιακά κύτταρα.

Παράγει γαλακτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων καλλιεργειών όπως Salmonella, Shigella, S.Faecalis και E.Coli και δρα αποτρεπτικά στις μυκητιάσεις του ουροποιητικού συστήματος, κυρίως στις γυναίκες.

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών (άσθµα, διατροφική αλλεργία σε γαλακτοκομικά, δερµατικές αντιδράσεις κ.ά.)

H σειρά Προβιοτικών Udo’s Choice της Flora χρησιμοποιεί συγκεκριμένα στελέχη L. acidophilus μετά από αυστηρή επιλογή που αποδεδειγμένα αποικίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ανθεκτικά κατά τη διέλευση τους στο πεπτικό και τεκμηριωμένα έχουν ερευνηθεί ότι ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mai στο info@medmelon.gr

Πηγές:
www.udoerasmus.com
Mayo Clinic, Natural Standard® Patient Monograph, 2015
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus

Σχετικά Νέα