Το Ω-6 λινολεϊκό οξύ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ω-6 λινολεϊκό οξύ
2 λεπτά

Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο Ω6 λιπαρό οξύ, που υπάρχει σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν το 5% των θερμίδων που καταναλώνουν από πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, με πηγές  λινολεϊκού οξέος μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου κατά 9% και τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 13%.

Αυτό έδειξε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών κοόρτης, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Harvard School of Public Health στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συνοψίσουν τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης λινολεϊκού οξέος και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε γενικά υγιείς ανθρώπους. Εντόπισαν 13 δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες κοόρτης, που συνολικά συμπεριλήφθηκαν 310.602 άτομα, εκ των οποίων οι 12.479 εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και οι 5.882 κατέληξαν από στεφανιαία νόσο.

Όσο περισσότερο Ω-6 λινολεϊκό οξύ, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφική πρόσληψη Ω-6 λινολεϊκού οξέος σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με τρόπο δόσης -απόκρισης- που σημαίνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη λινολεϊκού οξέος είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Συγκρίνοντας το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης, το διατροφικό Ω-6 λινολεϊκό οξύ συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο συμβάντων από στεφανιαία νόσο και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτων από στεφανιαία νόσο. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από κοινούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο όπως το κάπνισμα και άλλοι διατροφικοί παράγοντες, πχ. η κατανάλωση φυτικών ινών.

Η αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με ω-6 λιπαρά ωφελεί την καρδιά

«Υπήρξε μεγάλη σύγχυση και εντυπωσιακοί τίτλοι σχετικά με τον ρόλο των διαφορετικών τύπων λιπαρών στη στεφανιαία νόσο» δήλωσε ο Frank Hu, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη. Και η περιεκτική μας μετα-ανάλυση παρέχει σαφή στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη από την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών ως αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών.»

Στην πράξη, οι συγγραφείς -με επικεφαλής τον συγγραφέα της μελέτης τη Maryam Farvid- λένε πως αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την αντικατάσταση του βουτύρου και του λίπους από το κόκκινο κρέας με ξηρούς καρπούς και υγιώς παρασκευασμένα έλαια από φυτικούς σπόρους. Αν και δεν εξετάζονται σε αυτή την ανάλυση, τα τρανς λιπαρά, που προκύπτουν όταν τα φυτικά έλαια υφίστανται επεξεργασία όπως η μερική υδρογόνωση, θα πρέπει να αποφεύγονται, προσθέτουν.

Η σημασία της μη επεξεργασίας των φυτικών ελαίων για τα ωμέγα που περιέχουν

Τα φυτικά έλαια -ιδίως τα εμπορικά σπορέλαια- υφίστανται επεξεργασίες που τα καταστρέφουν και όταν τα καταναλώνουμε με τη σειρά τους αυτά καταστρέφουν και την υγεία μας.

Τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια αντί να μας παρέχουν τα υγιή τους οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υγιή ωμέγα λιπαρά, μας επιβαρύνουν με οξειδωμένα ωμέγα λιπαρά που μας προκαλούν φλεγμονές.

Το Udo’s Oil 3.6.9 είναι ένα μίγμα από έλαια οργανικών σπόρων λιναριού, ηλίανθου, νυχτολούλουδου, καρύδας και άλλα πλούσια σε ανεπεξέργαστα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά. Παρασκευάζονται σε κενό οξυγόνου, φωτός και σε ψυχόμενο περιβάλλον με μηδενική οξείδωση και τάγγιση. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να λαμβάνετε καθημερινά τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά που χρειάζεστε στην ιδανική αναλογία 2:1.

Διατίθεται σε κάψουλες και σε υγρό λάδι για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες σμούθις κλπ.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share