Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε συμπληρώματα για το συκώτι.

συκώτι γαϊδουράγκαθο ήπαρ
2,5 λεπτά

Το συκώτι (ήπαρ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Εκτός από την αποθήκευση και την απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα, ενεργεί ως φυσικό φίλτρο συλλαμβάνοντας τους «παρείσακτους» στο αίμα, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα από το σύστημά μας.

Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι αυτό το όργανο για την υγεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα που εστιάζουν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Ο συνηθέστερος ισχυρισμός είναι ότι μπορούν να φέρουν το ήπαρ σας σε άριστη  κατάσταση – και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα γενικά.

Πόσο αποτελεσματικά όμως είναι τα συμπληρώματα για το ήπαρ; Και το όργανο που αποτοξινώνει το σώμα χρειάζεται πραγματικά τη δική του αποτοξίνωση;

Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί που «αντέχουν» στις έρευνες αφορούν σε μελέτες που έχουν βρει οφέλη από συγκεκριμένα συστατικά – όπως γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα και  αγκινάρα – κυρίως σε άτομα με υπάρχουσα ηπατική νόσο. Επίσης, αυτά τα συστατικά σε συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος σε υγιείς ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης καθημερινότητας που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, ενυδάτωση και φυσική δραστηριότητα.

Πώς λειτουργεί το ήπαρ

Ζυγίζοντας περίπου 3 κιλά, το συκώτι έχει πολλές σημαντικές εργασίες – περίπου 500 – και κυριολεκτικά επεξεργάζεται όλα όσα τρώμε και πίνουμε. Αφού το στομάχι και το έντερο ολοκληρώσουν την πέψη της τροφής, οι ουσίες ταξιδεύουν μέσα από το αίμα στο ήπαρ για φιλτράρισμα. Εκεί, το συκώτι διασπά το λίπος για να απελευθερώσει ενέργεια. Επίσης, παράγει μια κιτρινοπράσινη ουσία που ονομάζεται χολή, η οποία βοηθά στη διάσπαση και την απορρόφηση του λίπους.

Το ήπαρ συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό του σακχάρου λαμβάνοντας γλυκόζη από το αίμα και αποθηκεύοντας το με τη μορφή γλυκογόνου. Κάθε φορά που το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μειώνεται, το ήπαρ απελευθερώνει γλυκογόνο για να διατηρεί σταθερό το επίπεδο.

Όταν το αλκοόλ, τα φάρμακα και άλλες τοξίνες φτάνουν στο συκώτι, αυτό τα αφαιρεί από το αίμα μας και στη συνέχεια, είτε καθαρίζει αυτές τις ουσίες είτε τις αποβάλλει στα ούρα ή τα κόπρανα.

Πώς να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το ήπαρ σας σε άριστη κατάσταση:

1.Περιορίστε το λίπος στη διατροφή σας. Μια διατροφή βαριά με τηγανητά τρόφιμα, γλυκά και γρήγορο φαγητό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου. Η «καθαρή» διατροφή θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα ένα πιο υγιές ήπαρ.

2.Μείνετε μακριά από τις τοξίνες. Οι χημικές ουσίες σε εντομοκτόνα, προϊόντα καθαρισμού και αερολύματα βλάπτουν το ήπαρ γιατί, άπαξ και εισέλθουν στον οργανισμό, αυτό πρέπει να τα επεξεργαστεί. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα, βεβαιωθείτε ότι ο  χώρος είναι πολύ καλά αεριζόμενος. Και ασφαλώς το κάπνισμα επιβαρύνει και το ήπαρ.

3.Να είστε προσεκτικοί όταν πίνετε αλκοόλ συστηματικά. Μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών αλλοιώνουν τα ηπατικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο.

4.Αποφύγετε τις ναρκωτικές ουσίες. Κάθε «φάρμακο» που μπαίνει στο σώμα πρέπει να μεταβολιστεί και συνακόλουθα να αποβληθεί από το συκώτι. Η χρόνια χρήση ναρκωτικών όπως είναι η ηρωίνη, τα στεροειδή και οι εισπνεόμενες ουσίες μπορεί να βλάψει μόνιμα αυτό το όργανο.

5.Μην ανακατεύετε αλκοόλ με φάρμακα. Η χρήση αυτών των δύο ουσιών μαζί μπορεί να προκαλέσει σύνθετη βλάβη στο ήπαρ. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο με συνταγή και αποφύγετε το αλκοόλ εάν η ετικέτα λέει ότι ο συνδυασμός δεν είναι ασφαλής.

6.Γνωρίστε το Milk Thistle Plus της Flora. Είναι μια φόρμουλα τριών βοτάνων- γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα και ταραξάκο (πικραλίδα) – που προστατεύουν, καθαρίζουν και ενισχύουν το ήπαρ, ενώ υποστηρίζουν την αναπαραγωγή νέων υγιών ηπατικών κυττάρων.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share