Τι είναι τα επεξεργασμένα – εξευγενισμένα έλαια;

τα επεξεργασμένα εξευγενισμένα έλαια
4 λεπτά

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον Udo Erasmus διατροφολόγο και συγγραφέα του bestseller βιβλίου ”Fats that Heal Fats that Kill”. 

Εκτός από τα παρθένα έλαια, τα περισσότερα έλαια από σόγια, καλαμπόκι, κράμβη, ελαιοκράμβη (και η γενετικά τροποποιημένη εκδοχή της canola), ηλίανθο και φοίνικα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση στην ακατέργαστη μορφή τους και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αναλώσιμα αγαθά έως ότου εξευγενιστούν. Γι’ αυτό τα ονομάζουμε επεξεργασμένα – εξευγενισμένα έλαια.(1)

Μόλις αυτά τα έλαια εξαχθούν μηχανικά και χημικά από την πηγή τους, οι κατασκευαστές πρέπει να επεξεργαστούν περαιτέρω το έλαιο για να αφαιρέσουν τις ακαθαρσίες και να δημιουργήσουν άοσμα, άγευστα έλαια που είναι σταθερά στο ράφι. Τα έλαια που υποβάλλονται σε αυτή την επεξεργασία ονομάζονται έλαια RBD (Refined, Bleached, Deodorized): εξευγενισμένα, λευκασμένα, αποσμημένα.

Τα στάδια της παρασκευής των εμπορικών ελαίων

Η φάση διύλισης είναι το πρώτο βήμα. Η θερμότητα ή ο ατμός χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του λαδιού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να δημιουργηθεί ένα λάδι που είναι συνεπές στη γεύση, το χρώμα και τη σταθερότητα. Αυτό το βήμα εξουδετερώνει τα λιπαρά οξέα, αφαιρεί τα φωσφολιπίδια και φιλτράρει το λάδι. Σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται η αποκόλληση.

Ακολουθεί η διαδικασία λεύκανσης που αφαιρεί τα συστατικά του λαδιού που επιταχύνουν τον ρυθμό οξείδωσής του. Το στάδιο της λεύκανσης απαιτεί γη διατόμων ή φυσική λευκαντική άργιλο και ελαχιστοποιεί χρωστικές ουσίες όπως καροτίνες, χλωροφύλλες και βαρέα μέταλλα.

Το τρίτο βήμα ονομάζεται απόσμηση, μια διαδικασία απόσταξης σε κενό, υψηλή θερμοκρασία με χρήση ατμού. Ο ατμός εξατμίζει και αφαιρεί ανεπιθύμητα συστατικά από το λάδι, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, λιπαρών οξέων, θραυσμάτων πρωτεΐνης και μερικές φορές βαρέων μετάλλων.

Εκτός από αυτά τα τρία βήματα, υπάρχει ένα τέταρτο προαιρετικό βήμα που χρησιμοποιείται συχνά που ονομάζεται χειμερισμός (Winterization). Αυτό δημιουργεί λάδια RBDW που έχουν ψυχθεί για να φιλτράρουν τα κεριά (απλά λιπίδια), παράγοντας ένα εντελώς διαυγές λάδι, χωρίς υπολείμματα. Τα λάδια RBDW χρησιμοποιούνται συνήθως σε εμπορικές σάλτσες για σαλάτες.

Είναι τα επεξεργασμένα έλαια RBD κακά για την υγεία;

Με μια λέξη, ναι.

Η διαδικασία RBD δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε λάδια “ζόμπι“, απαλλαγμένα από πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα οφέλη για την υγεία για να πουλήσει άγευστα, άοσμα λάδια για σταθερότητα, ελκυστικότητα, ευκολία και κερδοφορία. Τα θεωρούμε ως το «ψωμί θαύμα» των ελαίων.

Τα πιο προβληματικά έλαια για τους παρασκευαστές είναι αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα (κυρίως ωμέγα 6) λιπαρά όπως το καλαμπόκι, η σόγια, ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη και η κράμβη. Αυτά τα έλαια έχουν υψηλότερο ρυθμό οξείδωσης σε σύγκριση με τα μονοακόρεστα ή τα κορεσμένα λίπη. Εξαιτίας αυτού, υπόκεινται στην πιο επεξεργαστική «κατάχρηση» για σταθεροποίηση.

Η έκθεση αυτών των ελαίων στις υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία RBD υποβαθμίζει γρήγορα τα ωμέγα 6 και, ακόμη περισσότερο, τα ωμέγα 3. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες παράγουν επίσης επιβλαβείς ενώσεις όπως προοξειδωτικά ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA), trans-λιπαρά οξέα (ή trans λιπαρά), ελεύθερες ρίζες και εστέρες όπως 3-μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλη (3-MCPDE) και γλυκιδύλιο (GE).(1,2)

Επιπλέον, η επεξεργασία RBD αφαιρεί από αυτά τα έλαια πολλά από τα φυσικά υγιεινά συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, φωσφολιπιδίων, τοκοφερόλων, διγλυκεριδίων, φυτοστερόλων, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών.(1).

Η χρήση αυτών των κοινών ελαίων RBD για το μαγείρεμα, τα παρασκευασμένα τρόφιμα και ορισμένα ποτά είναι επίσης η αιτία της ανθυγιεινής ισορροπίας ωμέγα 6 προς ωμέγα 3. Λαμβάνουμε πάρα πολλά κατεστραμμένα ωμέγα 6 και όχι αρκετά άθικτα ωμέγα 3.

Πώς να τρώτε πιο υγιεινά ωμέγα

Το να πάρετε σωστά τα ωμέγα σας είναι μια διαδικασία δύο βημάτων. Ακολουθώντας αυτά τα δύο βήματα παρακάτω θα διορθωθούν τα περισσότερα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μη λήψη των καλών λιπαρών που χρειαζόμαστε.

ΒΗΜΑ 1: Εξαλείψτε (ή μειώστε πολύ) τα κακά επεξεργασμένα έλαια από τη διατροφή σας.

Πολλοί ανυποψίαστοι καταναλωτές πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινές επιλογές τρώγοντας σαλάτες χρησιμοποιώντας αυτά τα φυτικά έλαια και εμπορικές σάλτσες με έλαια RBD. Είναι κατανοητό, αλλά μην ξεγελιέστε. Χρειαζόμαστε ωμέγα λιπαρά για την υγεία μας, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος για να τα πάρουμε.

Στην πραγματικότητα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα έλαια RBD και RBDW κρύβονται σε έναν εκπληκτικό αριθμό καθημερινών προϊόντων τροφίμων και ποτών, όπως πατατάκια, κράκερ, μπισκότα, σνακς, φόρμουλες για μωρά και άλλα. Είναι ένας ακόμα καλός λόγος για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να τρώτε περισσότερα βιολογικά ολόκληρα τρόφιμα .

Αλλά το χειρότερο είναι τα φυτικά μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα των τροφίμων. Είτε τηγανίζετε στο σπίτι είτε τρώτε έξω σε ένα εστιατόριο, αυτά τα μαγειρικά λάδια RBD είναι τα τηγανέλαια επιλογής, κυρίως λόγω της οικονομικής τους τιμής και της διαθεσιμότητάς τους. Η έκθεση αυτών των ελαίων στις υψηλές θερμοκρασίες κατά το τηγάνισμα για άλλη μια φορά, μετά από όλη τη ζημιά που έχουν υποστεί κατά την επεξεργασία τους, απλώς αποτελειώνει την καταστροφή των λιπαρών οξέων!

ΒΗΜΑ 2: Καταναλώστε περισσότερα φρέσκα, άθικτα ωμέγα, με έμφαση σε περισσότερα ωμέγα 3.

Τρώτε περισσότερες ολικές τροφές που περιέχουν ωμέγα 3 και ωμέγα 6 ή καταναλώνετε ένα προσεκτικά παρασκευασμένο λάδι, όπως το Udo’s Oil Blend, όπου τα οφέλη για την υγεία των ωμέγα που χρειάζεστε έχουν διατηρηθεί στην έκθλιψη, τη συσκευασία και την αποθήκευση των ελαίων και έχει ληφθεί υπόψη η σημασία της αναλογίας ω3 προς ω6 (να είναι μεγαλύτερη σε ω3 σε σχέση με τα ω6).

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους σημαντικούς ρόλους που παίζουν τα ωμέγα λιπαρά στην υγεία και να μάθετε περισσότερα για το 100% φυτικής προέλευσης, πιστοποιημένο βιολογικό μείγμα Udo’s Oil 3·6·9; Έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για εσάς εδώ.

REFERENCES:

1.Said Gharby. Refining Vegetable Oils: Chemical and Physical Refining. ScientificWorldJournal . 022 Jan 11;2022:662701. DOI:10.1155/2022/6627013.U.S.

2.Food and Drug Administration. 3-Monochloropropane-1,2-diol (MCPD) Esters and Glycidyl Esters. Retrieved June 24, 2022 from the FDA web site. Site:  https://www.fda.gov/food/chemical-contaminants-food/3-monochloropropane-12-diol-mcpd-esters-and-glycidyl-esters

Πηγή: https://www.udoschoice.com

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share