Μύρτιλα για την προστασία της καρδιάς

μύρτιλα και καρδιά, καρδιοπροστατευτικό, προστασία καρδιάς
1,5 λεπτό

Μύρτιλα και καρδιά

Το Μύρτιλο (Bilberry /Vaccinium myrtillus L.) είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία φλαβονοειδών,  πολυφαινολικών ενώσεων που δίνουν στο μύρτιλο το μπλε/ μαύρο χρώμα του και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα βασικά βιοδραστικά είναι υπεύθυνα για τα πολλά οφέλη υγείας των μύρτιλλων και άλλων μούρων. Αν και το μύρτιλο είναι πιο γνωστό για τη βελτίωση της όρασης, τη μείωση της αγγειακής διαπερατότητας και της ευθραυστότητας των τριχοειδών αγγείων, έχει αναφερθεί ότι: μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιλιπιδαιμική δράση και προάγει την αντιοξειδωτική άμυνα και τη μείωση του οξειδωτικού στρες. Επομένως, το μύρτιλο έχει δυνητική αξία στη θεραπεία ή πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με φλεγμονή, δυσλιπιδαιμία, υπεργλυκαιμία ή αυξημένο οξειδωτικό στρες, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, άνοια και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το μύρτιλο έχει αντιμικροβιακή δράση¹.

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22593936/

 

Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των μύρτιλων, των μούρων και των σπόρων σταφυλιού

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να συμβάλει και η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας. Η αθηροσκλήρωση, ο κύριος υποκείμενος παράγοντας για καρδιαγγειακά επεισόδια, είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σχετίζεται με οξειδωτικές διεργασίες και βλάβη στο αγγειακό ενδοθήλιο. Επομένως, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις των ανθοκυανινών έχουν σχέση με τις πιθανές καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις του μύρτιλου και άλλων μούρων. Η αντιυπερτασική, η υπογλυκαιμική και η αντιλιπιδαιμική δράση τους είναι επίσης καρδιοπροστατευτική.

Μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο έρευνα έδειξε μειωμένη συγκέντρωση φλεγμονωδών βιοδεικτών στο πλάσμα 31 ατόμων, που έλαβαν χυμό μύρτιλου για 4 εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στα επίπεδα πλάσματος υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός ευαίσθητου βιοδείκτη υποκλινικής φλεγμονής και προγνωστικού παράγοντα, και της προφλεγμονώδους κυτοκίνης- ιντερλευκίνη 6 (IL-6).  Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 35 άτομα που λάμβαναν 100 g φρέσκων μύρτιλων και μείγμα από διάφορα άλλα μούρα/ημέρα, η αιμοπεταλιακή λειτουργία, η αρτηριακή πίεση και η HDL – χοληστερόλη βελτιώθηκαν. Σε μια μελέτη σε 23 υγιείς εθελοντές που έλαβαν ένα μείγμα σπόρων σταφυλιών, φλοιού πεύκου, μύρτιλλων και κόκκινου κρασιού για 4 εβδομάδες έδειξε μείωση της οξείας βλάβης στην ενδοθηλιακή λειτουργία που προκαλείται από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Σε μια άλλη μελέτη, μικτές ανθοκυανίνες από μύρτιλο και φραγκοστάφυλο δόθηκαν ως εκχύλισμα (320 mg / ημέρα) για 12 εβδομάδες σε 60 μεσήλικες με δυσλιπιδαιμία. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην LDL-χοληστερόλη (μέση μείωση περίπου 14%) και HDL-χοληστερόλη (μέση αύξηση περίπου 14%).

Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση και την υγεία των αγγείων, έχει αναφερθεί ότι οι ανθοκυανίνες των μούρων αναστέλλουν τη συστολή των λείων μυών και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Αυτές είναι πιθανώς οι αντιθρομβωτικές και αντιυπερτασικές δράσεις που έχουν καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Πιθανές αντιυπερτασικές δράσεις του μύρτιλου προτείνονται επίσης από το εύρημα της αναστολής της δραστηριότητας του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) σε κύτταρα in vitro 6.

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_sec5

Beyond Grape Seed : μια βόμβα ανθοκυανιδών

Το Beyond Grape Seed της Flora είναι μια φόρμουλα από τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού (OPC’s), μύρτιλων και κράνμπερις.

To πλήρες φάσμα των φλαβονοειδών του, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, υποστηρίζει την υγεία των αγγείων, της όρασης, του ουρογεννητικού, προφυλάσσει το DNA από φθορές και δρα αντιγηραντικά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share