Στρες και διατροφή

στρες διατροφή
1.5 λεπτό

Όταν είμαστε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι συνήθως καταφεύγουμε στα γλυκά, τα έτοιμα σνακς, τον καφέ ή το αλκοόλ. Ας δούμε τα ναι και τα όχι στη διατροφή μας για να αποφύγουμε το στρες.

Τα don’t- τι πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας σε περιόδους στρες

Φυσικά υπάρχει η εξήγηση για κάθε ένα από τα παραπάνω. Το αλκοόλ μας χαλαρώνει και βοηθά στον ύπνο, ο καφές μας προσφέρει διαύγεια, ενώ τα σνακς και τα γλυκά ικανοποιούν (ανταμείβουν) τον εγκέφαλό μας και τον τροφοδοτούν με ενέργεια.

Αυτές οι δράσεις τους όμως έχουν τον χαρακτήρα της προσωρινότητας, ενώ σε δεύτερη φάση αυτοτροφοδοτούν το άγχος μας, καθώς: το αλκοόλ ενώ στην αρχή καταστέλλει το νευρικό σύστημα μετά το διεγείρει, η συνεχής κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί συνεχή διέγερση, ενώ η ζάχαρη ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, τα οποία απότομα ξαναπέφτουν, με αποτέλεσμα να επέρχεται η κόπωση και να δημιουργείται νέα επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης σε έναν φαύλο κύκλο.

Τα do – Τι πρέπει να καταναλώνουμε σε περιόδους στρες

Ω-3 λιπαρά οξέα: βελτιώνουν όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες όπως διάθεση, συμπεριφορά, πνευματική υγεία και κοινωνικότητα. Είναι αναγκαία για την παραγωγή σεροτονίνης και τη λειτουργία των αδένων που παράγουν ορμόνες, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση τους προστατεύει την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες. Επιπλέον έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν εναντίον των ελευθέρων ριζών που παράγονται από το στρες. Υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, τον λιναρόσπορο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, τα krills (μικρές γαρίδες της Ανταρκτικής) και σε μερικά φύκια (άλγη).

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: δρουν υποστηρικτικά σε όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και την αντίσταση στο στρες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β: άπαχο κρέας και πουλερικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τρυπτοφάνη: είναι ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης-της ορμόνης της χαράς- και υπάρχει στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και στο ποπ κορν.

Μαγνήσιο: βοηθά στην καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος και υπάρχει στις μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

Προβιοτικά: βρίσκονται στο έντερο και αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο με πολλές χημικές ουσίες μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης στο έντερο και αναγνωρίζονται ως δεύτερος εγκέφαλος. Μειώνουν τις λιγούρες για γλυκά και ζάχαρη.

Stressveda: Εδώ έρχεται η βοήθεια από ένα φυτικό οργανικό συμπλήρωμα που περιέχει το βότανο Ashwagandha και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το Ashwagandha είναι ένα προσαμοργόνο βότανο που εμποδίζει την υπεραντίδραση του οργανισμού όταν είναι σε κατάσταση στρες κι ελέγχει τη λειτουργία των αδένων, μειώνοντας την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share