Σε έναν κόσμο για δεξιόχειρες…

Σ’ έναν κόσμο που όλα “πηγαίνουν δεξιά”, οι αριστερόχειρες ζούνε αντίθετα. Οι αριστερόχειρες είναι περίπου το 13% του ανδρικού πληθυσμού και το 10,7% του γυναικείου, ποσοστά που είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από φυλή.

Όπως είναι γνωστό ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, ορίζοντας δύο τύπους ανθρώπων: τους «δεξιόχειρες» (στους οποίους επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου) κα τους «αριστερόχειρες» (στους οποίους το πάνω χέρι έχει το δεξί ημισφαίριο).
Αν δούμε το θέμα από ιατρική άποψη, μια ανάλογη «μάχη» διεξάγεται και κατά την κυοφορία ενός εμβρύου, καθώς οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του εμβρύου που κρίνεται αν το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Η στιγμή εντοπίζεται στη διάρκεια του τέταρτου μήνα της κύησης, οπότε κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο του εμβρύου και το δεξί ημισφαίριο κυριαρχεί. Αν συμβεί αυτό, το νεογέννητο θα είναι αριστερόχειρας.
Σε ένα «ενδιάμεσο ενδεχόμενο», υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να ανασταλεί οπότε το παιδί που θα γεννηθεί έχει διπλές ικανότητες: λειτουργεί εξίσου καλά με το δεξί και το αριστερό μέρος του σώματός του (είναι αριστερό-δεξιόχειρας θα λέγαμε!)
Άλλη μια στατιστική έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται συχνότερα από μητέρες άνω των 30 ετών και επιπλέον γεννιούνται συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο!
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων.
Το σημαντικότερο μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν η προκατάληψη. Η ασφυκτική πίεση στην οποία υποβάλλονταν οι αριστερόχειρες ώστε να μάθουν να γράφουν με το «καλό το χέρι». Πίεση που σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, συχνά δημιουργούσε από μαθητικές δυσκολίες μέχρι τραύλισμα, δυσλεξία και ψυχολογικά προβλήματα.
Το γεγονός βέβαια της προκατάληψης, δεν τους εμποδίζει να αποτελούν τα πιο δημιουργικά μέλη κάθε κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, επιστήμονες αλλά και στρατιωτικούς κάθε εποχής ήταν αριστερόχειρες. Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» – και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν – είναι αριστερόχειρες.
Το μυστικό της επιβίωσης διά μέσου των αιώνων είναι ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι μαχητές από τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Οι ικανότητες των αριστερόχειρων αρχίζουν να αναδύονται από την αφάνεια και αυτό αλλάζει τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη, η οποία διατηρεί για μεγάλες περιόδους αναλλοίωτες τις εντυπώσεις της.
Ακόμα και στις ικανότητες που θεωρούνται «παραφυσικές» οι αριστερόχειρες έχουν τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Alexander Lee που ερεύνησε τα στατιστικά δεδομένα, ελάχιστοι δεξιόχειρες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα άτομα που έχουν διάφορα χαρίσματα όπως τηλεπάθεια, όραση διαμέσου της ύλης (αλλιώς «όραση X-ray»), κ.λπ.
Στην ανθρώπινη ιστορία, οι δεξιόχειρες μειονεκτούν όταν αντιμετωπίζουν τους αριστερόχειρες, αφού είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν αντιπάλους με τις ίδιες συνήθειες και τεχνικές. Και, όσο περίεργο και αν φαίνεται, οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο ευάλωτοι σε μια σειρά νοσημάτων όπως αρθριτικά και προβλήματα στα δάχτυλα.
Παρόλο που η αριστεροχειρία έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ελάττωμα, ο κόσμος συνεχίζει να είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εξυπηρετεί κυρίως την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή τους δεξιόχειρες. Αυτό ισχύει για πάρα πολλά αντικείμενα γύρω μας, από τα απλά (ψαλίδια-μαχαίρια) ως τα τεχνολογικά εξελιγμένα (δημόσια καρτοτηλέφωνα). Αυτός είναι και ο λόγος που οι αριστερόχειρες συχνά θεωρούνται αδέξιοι.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι αριστερόχειρες πρέπει πάντα να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για δεξιόχειρες! Όπως και να έχει το ζήτημα, φαίνεται πως η λίστα με τους δημιουργικούς αριστερόχειρες που επέδρασαν καταλυτικά στον ανθρώπινο πολιτισμό είναι μακρά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Αριστοτέλη, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Μικελάντζελο, τον Πάμπλο Πικάσο, τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ναπολέοντα, τον Ραμσή ΙΙ, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Ισαάκ Νιούτον, τον Μαχάτμα Γκάντι.

Σχετικά Νέα

Share