Πόσο σημαντική είναι η μάσηση στην καλή πέψη;

Πόσο σημαντική είναι η μάσηση στην καλή πέψη;
2 λεπτά

«Καλύτερα να μασάς» λένε πλέον επισήμως και οι ειδικοί! Κι όταν λένε καλύτερα, εννοούν περισσότερες φορές. Γιατί όμως η μάσηση έχει τόσο μεγάλη σημασία στην πέψη του οργανισμού;

Τι είναι πέψη;

Η πέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία η τροφή διασπάται στις βασικές θρεπτικές δομικές της μονάδες, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό για τις πολλαπλές λειτουργικές του ανάγκες. Σε ιδανικές συνθήκες, η πέψη υποστηρίζεται από ένα συνδυασμό πεπτικών και τροφικών ένζυμων.
Η πέψη ξεκινά από το στόμα με τα ένζυμα του σάλιου και συνεχίζεται στο στομάχι με την παρουσία του υδροχλωρικού οξέος και των ενζύμων που περιέχουν οι ίδιες οι τροφές μας, όπου διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια. Η τροφή φεύγει από το στομάχι και κινείται προς το λεπτό έντερο, όπου υπάρχει ένα αλκαλικό περιβάλλον πλούσιο σε ένζυμα που έχει εκκρίνει το πάγκρεας. Η πέψη συνεχίζεται μέχρις ότου όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι έτοιμα για απορρόφηση από την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς συμβάλλει η καλή μάσηση και τα ένζυμα του σάλιου στην πέψη;

Τα σιαλικά ένζυμα ξεκινούν τη διάσπαση του άμυλου και των σακχάρων από τη στοματική κοιλότητα. Η μάσηση πρέπει να διαρκεί αρκετή ώρα, έτσι ώστε τα ένζυμα του σάλιου να προλαβαίνουν να δράσουν πριν η τροφή μετακινηθεί προς το στομάχι. Οι ωμές τροφές πρέπει να μασιούνται καλά, καθώς περιέχουν  κυτταρίνη, η οποία είναι αρκετά σκληρή και δε διασπάται εύκολα, λόγω του ότι το πάγκρεας δεν εκκρίνει cellulase (σελουλάση), το ένζυμο που διασπά την κυτταρίνη. Οι στερεές τροφές πρέπει να μασιούνται μέχρι να αποκτήσουν ρευστή μορφή- τουλάχιστον 30-50 μασήματα ανά μπουκιά. Ακόμα και οι υγρές τροφές πρέπει να μένουν λίγο στο στόμα για να προλαβαίνουν τα ένζυμα του σάλιου να διασπούν το άμυλο και τα σάκχαρα.

Τα σιαλικά ένζυμα συνεχίζουν την πεπτική τους δραστηριότητα στο στομάχι και μπορούν να αφομοιώσουν έως και το 60% του απορροφούμενου αμύλου, το 30% της απορροφούμενης πρωτεΐνης και το 10% των απορροφούμενων λιπών ήδη κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 έως 60 λεπτών μετά την κατάποση της τροφής μας.

Βοηθάμε την πεπτική διαδικασία

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς δε μασάμε επαρκώς τις τροφές, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε την πέψη από το ξεκίνημά της, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ευνόητο ότι οφείλουμε να τρώμε αργά, να μασάμε καλά την τροφή μας και να επιλέγουμε να συνοδεύουμε κάθε γεύμα με αρκετές ωμές τροφές που συμβάλλουν στην πέψη, μέσω των ίδιων των φυσικών ενζύμων τους. Αν και τα σιαλικά ένζυμα επιταχύνουν σημαντικά την πέψη, η δραστικότητα τους περιορίζεται σε επίπεδα pH άνω του 5. Η συμπλήρωση με φυτικά ένζυμα, όπως είναι το Ultimate Digestive Enzyme της Flora, που είναι ενεργά στην περιοχή pH από 3 έως 9, μπορεί να διευκολύνει τη διάσπαση μιας πολύ μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών πριν το υδροχλωρικό οξύ εκκριθεί σε επαρκείς ποσότητες ώστε να εξουδετερώσει τη δραστηριότητά των σιαλικών ενζύμων. Τα φυτικά ένζυμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών και τη συνολική υγεία. Επίσης, μπορούν να ανακουφίσουν από δυσάρεστα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως είναι οι καούρες τα φουσκώματα, οι ερυγές (ρεψίματα) κ.ά..

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share