Πόση κούραση αντέχει το σώμα σας;

ύπνου υπνος και στρες κούραση
2 λεπτά

Το να αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί μόνο μέχρι να βρείτε τις απαραίτητες δύο ή τρεις ώρες για να ξεκουραστείτε. Η επαναλαμβανόμενη κούραση μπορεί συχνά να είναι ”προειδοποίηση” που σας στέλνει το σώμα σας.

Η κούραση δεν πρέπει να συγχέεται με την ασθένεια που ονομάζεται ”χρόνιο σύνδρομο κόπωσης” και που μπορεί να ανιχνευτεί από τους διαρκείς πονοκεφάλους, πόνους των άκρων και των κλειδώσεων και αδυναμία συγκέντρωσης.
Ο λόγος γίνεται για την παλιά, γνωστή απλή ”κούραση”. Αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα και μάλιστα σοβαρά.
Σε τι οφείλεται όμως η κούραση;

Έλλειψη ύπνου

Ο λίγος ύπνος μπορεί να οφείλεται είτε στην έλλειψη ωρών, είτε στην κλινική περίπτωση της αϋπνίας. Η πρώτη περίπτωση δεν είναι αποδεκτή ως ”δικαιολογία”. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το σώμα χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Αν κοιμάστε λιγότερες από 8 ώρες εξασφαλίστε οπωσδήποτε χρόνο για να κοιμηθείτε. Μπορεί να φαίνεται ”χάσιμο χρόνου”, αλλά το σώμα σας θα σας το ανταποδώσει με πιο φρέσκο μυαλό, καλύτερες αντοχές και βέβαια βελτιωμένη εμφάνιση.
Από την άλλη, η αϋπνία (που δεν είναι μόνο η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς αλλά και η δυσκολία να μείνει κοιμισμένος) επιβάλει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Μήπως λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή; Μήπως πίνετε πολλούς καφέδες μετά το μεσημέρι ή σας λείπουν βασικές βιταμίνες;
Μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα εξαντληθείτε (ίσως με γρήγορο περπάτημα ή γυμναστική). Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Ίσως σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αλλά μπορεί να σας ”ξυπνήσει” αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.

Κακή διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες A, C, D, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες και αν δεν έχει αρκετούς το ποσό της ενέργειάς του πέφτει και το αποτέλεσμα είναι η κούραση. Εξάλλου είτε προέρχεται από κακή διατροφή είτε από άλλους παράγοντες, το υπερβολικό βάρος αποτελεί από μόνο του παράγοντα κούρασης. Την λύση την ξέρετε…
Στην ενότητα αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το νερό. Το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα (μην νομίζετε ότι είναι πολλά: συνυπολογίσετε και τους χυμούς, τους καφέδες και ό,τι άλλο υγρό, θα δείτε πως περίπου τόσο καταναλώνετε). Ο αφυδατωμένος οργανισμός είναι ένας οργανισμός χωρίς ενέργεια.

Καφές

Αποφύγετε να πίνετε καφέ μετά τις 3 το μεσημέρι, αλλά και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Αν νιώθετε ότι έχετε ανάγκη τόνωσης, προτιμήστε ”ενεργειακά ροφήματα”.

Άγχος και ανησυχία

Το άγχος μπορεί να κρατά πολλούς ξύπνιους. Ξέρουμε ότι είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις: Διώξτε τις έννοιες. Ίσως η παλιά συμβουλή για ένα ποτήρι γάλα να βοηθήσει.

Έλλειψη άσκησης

Μια καλή άσκηση το απόγευμα και ένα ζεστό μπάνιο στη συνέχεια μπορεί να βοηθήσει σε έναν καλό ύπνο. Μην το παρακάνετε ωστόσο, ένας καλός περίπατος είναι πιθανότατα αρκετός.

Απραξία

Ναι! Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η βαρεμάρα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Αν και εδώ μπαίνουμε στα ”χωράφια” της ψυχολογίας, το να μην έχει κάποιος κάτι να κάνει είναι συχνά αίτιο κατάθλιψης που σχετίζεται με την αϋπνία.
Ζ.Χ.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share