Πως συμβάλλει το Προβιοτικό LRC ™ στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D σχετίζεται με ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα
2,5 λεπτά

Γνωρίζατε πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων) παγκοσμίως; Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την αντοχή των οστών μας, καθώς η κύρια λειτουργία αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης είναι η ενίσχυση της απορρόφησης του κυκλοφορούντος ασβεστίου του αίματος από τα οστά. Το ασβέστιο είναι βασική θρεπτική ουσία για το σώμα, τα οστά και τα δόντια μας. Σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οστά γίνονται εύθραυστα και είναι επιρρεπή σε ραχίτιδα (σε παιδιά), και οστεομαλακία / οστεοπόρωση (σε ενήλικες). Η έλλειψη της βιταμίνης D υπονομεύει επίσης και το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό και το ενδοκρινικό σύστημα (μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2).

Εκτός από το να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής και την έκθεση μας στο ηλιακό φως, η λήψη του το Cholviva ® που περιέχει το μοναδικό προβιοτικό L. reuteri NCIMB 30242 αποδεικνύεται αποτελεσματική στην ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα.

Αυτό επιτυγχάνεται με 4 τρόπους:

  1. Το L. reuteri NCIMB 30242 αυξάνει την 7-DHC

Η 7-DHC είναι μια στερόλη που υπάρχει στην επιδερμίδα μας και αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης D. Το LRC ™ την αυξάνει με 2 τρόπους: είτε απευθείας, είτε ως απόκριση στο  ένζυμο BSH, το οποίο ενεργοποιείται από το LRC ™. [1]

  1. Οι γαλακτοβάκιλλοι μειώνουν το pH του εντέρου

Η βιταμίνη D απαιτεί ένα όξινο μέσο για να απορροφηθεί. Το οξύ των γαλακτοβάκιλλων, στους οποίους ανήκει το LRC ™ , μειώνει το pH του εντέρου, γεγονός που ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης D που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. [1]

  1. Το L. reuteri NCIMB 30242 ενισχύει την έκφραση του υποδοχέα της βιταμίνης D

Έχει αναγνωριστεί ο ρόλος του L. reuteri NCIMB 30242 στην αύξηση της έκφρασης και της δραστικότητας του υποδοχέα της βιταμίνης D (VDR). Ο VDR διευκολύνει το σώμα να ανταποκριθεί κατάλληλα στη βιταμίνη D, αυξάνοντας την πρόσληψή της από τα εντερικά κύτταρα. [1] Ο VDR είναι επίσης κρίσιμος για τη διατήρηση της ισορροπίας στο έντερο, αποτρέποντας τα κακά βακτήρια, εμποδίζοντας τη φλεγμονή και διατηρώντας την ακεραιότητα της εντερικής βλεννογόνου. [2] Ένας δυσλειτουργικός υποδοχέας VDR και συνεπώς χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει εντερική βλάβη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

  1. Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D σχετίζεται με ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα

Η ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη βιταμίνης D, όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερες μελέτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εισαγωγή προβιοτικού, κυρίως του L. reuteri NCIMB 30242, αποκαθιστά την ισορροπία του εντέρου και αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D. [3] Σύμφωνα με μια καναδική μελέτη που έγινε  το 2013, η προβιοτική συμπλήρωση με L. reuteri NCIMB 30242 σε διάστημα 9 εβδομάδων αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της κυκλοφορούσας βιταμίνης D κατά 25%. [1].

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ότι προβιοτικό που λαμβάνεται από το στόμα, αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

  1. Jones ML, Martoni CJ, Prakash S. Oral supplementation with probiotic L. reuteri NCIMB 30242 increases mean circulating 25-hydroxyvitamin D: a post hoc analysis of a randomized controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(7):2944-51. doi: 10.1210/jc.2012-4262.
  2. Kong J, Zhang Z, Musch MW et al. Novel role of the vitamin D receptor in maintaining the integrity of the intestinal mucosal barrier. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2008;294(1):G208-16.
  3. Mai V, McCrary QM, Sinha R, Glei M. Associations between dietary habits and body mass index with gut microbiota composition and fecal water genotoxicity: an observational study in African American and Caucasian American volunteers. Nutr J. 2009;8:49. doi: 10.1186/1475-2891-8-49.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609838

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

Share