Ο ρόλος του ήπατος στην αποτοξίνωση

ο ρόλος του ήπατος αποτοξίνωση
2 λεπτά

Δεν είναι τυχαίο ότι η ρίζα της αγγλικής λέξης liver που σημαίνει «ήπαρ» προέρχεται από τη λέξη live που σημαίνει «ζω» καθώς το έργο που επιτελεί το ήπαρ στον οργανισμό μας είναι ζωτικής σημασίας. Στο ήπαρ, οι τοξίνες μετατρέπονται χημικά σε μια τέτοια μορφή, ώστε να μπορούν να απορριφθούν. Αυτό σημαίνει πως το ήπαρ λειτουργεί ως σωματοφύλακας του οργανισμού μας, εντοπίζοντας τους «κακούς» και αφοπλίζοντάς τους. Αυτή η διαδικασία, είναι η γνωστή σε όλους μας αποτοξίνωση και συμβαίνει μόνο στο συκώτι. Επομένως, ο ρόλος του ήπατος στην αποτοξίνωση είναι σημαντικότατος.

Η αποτοξίνωση έχει δύο φάσεις. Και οι δύο εξαρτώνται από θρεπτικά συστατικά:

Η φάση Ι, η οξείδωση, χρησιμοποιεί πάνω από 100 ειδικά ένζυμα.

Σε αυτή τη φάση οι τοξίνες μετατρέπονται είτε σε υδατοδιαλυτά μόρια που μπορούν να αποβληθούν είτε σε δραστικές χημικές ουσίες που μετακινούνται στη φάση ΙΙ. Οι τοξίνες περιλαμβάνουν ουσίες όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα κακά λίπη, τα φάρμακα που περιέχουν σουλφοναμίδια, οι αναθυμιάσεις από χημικά όπως χρώματα και εξατμίσεις, τα παλιά κύτταρα του αίματος και οι ορμόνες. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ένζυμο που αλλάζει την κάθε συγκεκριμένη τοξίνη. Το ήπαρ χρειάζεται λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι οι βιταμίνες Α, D και Ε για να δημιουργήσει αυτά τα ένζυμα. Χρειάζεται επίσης αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσει τις εξαιρετικά τοξικές ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την αποσυναρμολόγηση των τοξινών.

Η φάση ΙΙ, η σύζευξη, βοηθά τις τοξίνες να γίνουν παρελθόν!

Στη φάση της σύζευξης μετατρέπονται οι αποσυναρμολογημένες τοξίνες σε λιγότερο επιβλαβείς. Αυτές οι νέες υδατοδιαλυτές τοξίνες απεκκρίνονται μέσω έξι σημαντικών οδών, συμπεριλαμβανομένων των ούρων και της χολής. Κάθε οδός απομακρύνει συγκεκριμένες τοξίνες χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Το θείο (το οποίο μπορείτε να πάρετε από μπρόκολο ή σκόρδο) και τα αμινοξέα (όπως η ταυρίνη και η κυστεΐνη που βρίσκονται σε αυγά και οστρακοειδή) ενεργοποιούν πολλές από αυτές τις οδούς.

Εκτός από την αποτοξίνωση δύο φάσεων, μια άλλη δραστηριότητα του ήπατος είναι η παραγωγή χολής.

Η χολή λειτουργεί σα σαπούνι για να διαλύσει τα λίπη που τρώμε. Παίρνει μέσα από τα έντερα τα λίπη, τα βαρέα μέταλλα, τα κακά βακτήρια και πολλές λιποδιαλυτές χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες και τα φυτοφάρμακα, που διαφορετικά μπορεί να παραμείνουν και να προκαλέσουν προβλήματα. Η κατανάλωση πικρών γεύσεων βοηθά το σώμα να φτιάξει φρέσκια χολή, υποστηρίζοντας τον καθαρισμό. Εάν το έντερο έχει ομαλή κινητικότητα, η φορτωμένη με τοξίνες χολή δεσμεύεται στο έντερο από τις ίνες και αποβάλλεται από το σώμα.

Σαφώς, το συκώτι σας είναι πολύ σημαντικό

 Υπάρχουν τρόποι να διευκολύνετε τη δουλειά του. Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η λήψη του βοτανικού μίγματος Flor-Essence, το οποίο υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης σε πολλά επίπεδα. Ένα άλλο η λήψη του Milk Thistle Plus το οποίο είναι μια συνεργική φόρμουλα με γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα και αγκινάρα που υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος.

Συμβουλές διατροφής

Συμπεριλάβετε μπρόκολο και θρεπτικά τρόφιμα με επαρκείς ίνες για τη βέλτιστη υγεία του οργανισμού σας. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να συμπεριλάβετε αρκετές λιποδιαλυτές βιταμίνες ή ίνες στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη λύση των συμπληρωμάτων. Τέλος, η ρόκα και οι αγκινάρες είναι εξαιρετικές πηγές «πικρών» γεύσεων.

Dana Remedios
Holistic Nutritionist Dana Green Remedios, RHN, RNCP has a passion for helping others break through their blocks to greater health, wealth, and happiness, working with transformational mind-body tools.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share