Οι ισταμίνες και η διαχείρισή τους

ισταμίνες
4 λεπτά

Επιδεινώθηκαν οι αλλεργίες σας; Φταίει η αλλαγή του κλίματος! Αντιμετωπίστε τις με προβιοτικά κι επιλέξτε το κατάλληλο για σας.

Τι είναι οι ισταμίνες;

Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες τις οποίες χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να απομακρύνει ή να αφαιρέσει ουσίες που μπορεί να μας ενοχλήσουν όταν εισέρχονται στον οργανισμό. Μια από αυτές τις ουσίες πχ. μπορεί να είναι η γύρη και η διαδρομή που αυτή ακολουθεί είναι το αναπνευστικό σύστημα.

Από πού προέρχονται οι ισταμίνες;

Οι ισταμίνες παράγονται από τον οργανισμό. Μπορούν επίσης να παραχθούν από βακτήρια. Τα βακτήρια που παράγουν ισταμίνη είτε βρίσκονται στο σώμα μας ή σε κάποια τρόφιμα, όπως τα ζυμωμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παράξουμε ισταμίνες άμεσα ή έμμεσα ή να τις πάρουμε από τρόφιμα ή προβιοτικά συμπληρώματα.

Τι μπορεί να προκαλέσει έκκριση ισταμίνης;

Εάν έχετε εποχικές αλλεργίες, οι ένοχοι μπορεί να είναι: τα δέντρα, τα χόρτα ή η γύρη ζιζανίων. Τα πλούσια σε ισταμίνη τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο έντερο με διάφορα συμπτώματα, όπως οι κοιλιακές κράμπες. Ορισμένα τρόφιμα θεωρούνται απελευθερωτές ισταμίνης, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργούν στα μαστοκύτταρα, προκαλώντας την απελευθέρωση της αποθηκευμένης ισταμίνης με τον ίδιο τρόπο που κάνει κι μια αλλεργιογόνος ουσία.

Η απόκριση ισταμίνης σε μια αλλεργιογόνο ουσία όπως η γύρη

Η γύρη μπορεί να προκαλέσει μια χημική αντίδραση που σηματοδοτεί τα μαστοκύτταρα να απελευθερώνουν αποθηκευμένη ισταμίνη. Η ισταμίνη μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να καθαρίσει τη γύρη από τις ρινικές διόδους, το λαιμό και άλλες περιοχές που εισβάλλει.

Πώς λειτουργούν οι ισταμίνες;

Ορισμένες μέθοδοι απομάκρυνσης που χρησιμοποιεί το σώμα είναι κάπως δυσάρεστες. Τα μάτια μπορεί να ξεπλυθούν από ένα κύμα δακρύων, η μύτη να καθαρίζεται με φτέρνισμα ή “τρέξιμο”. Οι πνεύμονες μπορεί να έχουν σπασμούς και βήχα. Τα μάγουλα ή η επιδερμίδα ενδέχεται να φαγουρίσουν για να σας κάνουν να τα τρίψετε και να καθαρίσετε τον ένοχο (για παράδειγμα τη γύρη).

Γιατί η γύρη ενεργοποιεί πλέον τις ισταμίνες;

Με δύο λέξεις: από την αλλαγή του κλίματος. Η ετήσια καλλιεργητική περίοδος στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό έχει αυξηθεί κατά 40 + ημέρες από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η εποχή της γύρης είναι μεγαλύτερη, η γύρη βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και καθώς το CO2 ανεβαίνει, το νέκταρ στα φυτά δημιουργεί περισσότερη γύρη. Όσο βορειότερα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή. Στο Fairbanks της Αλάσκας, η γύρη αυξάνεται κατά περισσότερο από 12% κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα είναι πανταχού παρόν

Ακόμη και στην περίοδο που τα επίπεδα της γύρης είναι χαμηλά το Νοέμβριο ή τον Ιανουάριο, οι άνθρωποι αντιδρούν στα υγιεινά, πλούσια σε ισταμίνη τρόφιμα και στα τρόφιμα που απελευθερώνουν ισταμίνη. Φαινομενικά μη σχετιζόμενες αντιδράσεις, από ημικρανίες και καρδιακές αρρυθμίες έως έκζεμα, μπορούν όλα να προκύψουν από την ισταμίνη. Μεγάλες ποσότητες ισταμίνης μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσουν ναυτία ή έμετο.

Οι αποκρίσεις ισταμίνης σε σχέση με την τροφή συμβαίνουν όλο το χρόνο

Νιώθετε άσχημα μετά από τη βρώση μελιτζάνας, σπανακιού, ομελέτας, κρασιού ή σοκολάτας; Κατηγορήστε την ισταμίνη. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο, η σάλτσα σόγιας και το κεφίρ έχουν ισταμίνη. Τα τρόφιμα ωρίμανσης όπως το σιτεμένο κρέας, το τυρί ή τα μαζέματα των φαγητών αναπτύσσουν ισταμίνες. Έχετε φαγούρα μετά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή φράουλας; Είναι απελευθερωτές ισταμίνης.

Γιατί τα βακτήρια έχουν σημασία;

Όπως αναφέρθηκε πιο πριν, η ισταμίνη μπορεί να δημιουργηθεί από βακτήρια. Ορισμένα βακτήρια είναι παραγωγοί ισταμίνης, όπως εκείνα που εμπλέκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, προϊόντα ψαριών ή τυριά ωρίμανσης. Αυτά τα βακτήρια χρησιμοποιούν ένα ένζυμο για να μετατρέψουν την αμίνη 1-ιστιδίνη σε ισταμίνη. Άλλα βακτήρια είναι ουδέτερα και κάποια αποδομούν την ισταμίνη.

Φτωχή εντερική χλωρίδα και αλλεργική αντίδραση φαίνεται να σχετίζονται

Γενικά, όσοι κατοικούν σε αστικές περιοχές είναι πιο ευάλωτοι σε αλλεργίες. Μπορεί να έχουν έλλειψη σε βακτήρια που αποδομούν ισταμίνη. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν περισσότερες αλλεργίες κατά μέσο όρο.

Γιατί πολλά άτομα στο περιβάλλον μας επηρεάζονται περισσότερο

Ζούμε σε πόλεις περισσότερο από ποτέ. Οι αστικές συνθήκες συσχετίζονται με μικρότερη ποικιλία σε φιλικά βακτήρια εντέρου μέσα μας και με περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό περιλαμβάνει ερεθιστικά όπως σκόνη και μούχλα σε κλειστούς χώρους, καθώς και το νέκταρ που «αυξάνεται και παράγει πολύ περισσότερη γύρη» σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής ισταμίνης και τα βακτήρια του εντέρου

Η υγιής, ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου μπορεί φυσικά να παράγει λιγότερη ισταμίνη. Πολλά προβληματικά βακτηρίδια όπως το E. coli και η Klebsiella είναι γνωστοί παραγωγοί ισταμίνης. Φαίνονται να πυροδοτούνται σε αυτήν την παραγωγή όταν ταυτόχρονα υπάρχουν αμίνες (όπως η ισταμίνη) στα τρόφιμα. Μειώνοντας τις τροφές υψηλής ισταμίνης και μειώνοντας τα κακά βακτήρια στο έντερο ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει μεγάλη βελτίωση.

Διαχείριση των ισταμινών με προβιοτικά

Αναφέρθηκε παραπάνω ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να μειώσουν και να αποδομίσουν την ισταμίνη. Αυτά είναι ορισμένα μπιφιδοβατήρια, αλλά φυσικά χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο στέλεχος ώστε να γίνουν ειδικές συστάσεις γι’ αυτό. Τα προβιοτικά της Flora μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου σας και τη συνολική του υγεία.

Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία σας ή την κατάσταση της υγείας σας ανάμεσα σε 8 διαφορετικά μείγματα ζωντανών προβιοτικών ειδικά επιλεγμένων ώστε να αποικίζουν μακροχρόνια το έντερο και να παρέχουν τα οφέλη τους.

Dana Green Remedios

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share