Οι δραστικές ουσίες των βοτάνων και πότε μας είναι χρήσιμες

δραστικές ουσίες βοτάνων
2 λεπτά

Η σύνθεση/περιεκτικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής συχνά περιλαμβάνει και βότανα στα συστατικά του. Το σημαντικό στοιχείο όμως δεν είναι η απλή αναφορά των βοτάνων, αλλά η αναφορά της δραστικής ουσίας κάθε εμπεριεχομένου βοτάνου, καθώς και η ακριβής ποσότητα αυτής. Αυτά πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε στην ετικέτα του προϊόντος. Κι αυτό επειδή οι ισχυρισμοί υγείας που επικαλείται το κάθε προϊόν αφορά στη φαρμακολογική δράση της δραστικής ουσίας του κάθε βοτάνου για τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και την προτεινόμενη δοσολογία για τις δραστικές ουσίες στις οδηγίες χρήσης.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του κάθε βοτάνου διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, όταν έχουμε να κάνουμε με βότανα που είναι σε μορφή τιτλοδοτημένων (τυποποιημένων) εκχυλισμάτων σε συμπληρώματα διατροφής, όπως συμβαίνει στα προϊόντα της FMD (Flora). Τιτλοδοτημένο εκχύλισμα σημαίνει σταθερή ποσότητα της δραστικής ουσίας ή των δραστικών ουσιών των περιεχόμενων βοτάνων που έχουν τις ευεργετικές ιδιότητες. Πχ. όταν φτιάξουμε ένα αφέψημα από σπόρους γαϊδουράγκαθου, μπορεί να λάβουμε λίγη μέχρι και μηδενική ποσότητα από τη δραστική ουσία του (σιλυμαρίνη). Όταν πάρετε μια κάψουλα τιτλοδοτημένου εκχυλίσματος Milkthistle Plus θα λάβετε εγγυημένη σταθερή ποσότητα 200mg σιλυμαρίνης.

Δοσολογία

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι οι δραστικές ουσίες πάντα αβλαβείς: πολλές φορές αν κάτι αποτελέσει φάρμακο ή δηλητήριο εξαρτάται μόνο από τη δόση, δηλαδή την ποσότητα που εισάγεται στον οργανισμό. Τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να μελετώνται και να αναλύονται για να καθορίζεται η φαρμακολογική τους δράση και ο βαθμός τοξικότητας.

Ας αναφέρουμε τις πιο γνωστές ομάδες δραστικών ουσιών των βοτάνων

(που αναφέρονται και στην εγκυκλοπαίδεια βοτάνων της Flora) :

Αιθέρια έλαια: Είναι πτητικές οργανικές ουσίες που εξάγονται από αρωματικά φαρμακευτικά φυτά μέσω της απόσταξης ή της εκχύλισης και έχουν διεγερτικές, αντισηπτικές, αντιπαρασιτικές, καθαρτικές και άλλες ιδιότητες.

Αλκαλοειδή: Είναι διάφορες ομάδες ουσιών με κοινά χαρακτηριστικά την παρουσία τουλάχιστον ενός ατόμου αζώτου στο μόριό τους, τη φυτική προέλευση και την πρόκληση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στον οργανισμό. Η χρήση τους πρέπει να υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο, καθώς σε αυτές τις ουσίες ανήκουν ισχυρά δηλητήρια όπως η στρυχνίνη, το κώνειο, κ.ά…

Γλοιοί: Είναι πολυσακχαρίδια που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τις βλεννογόνους, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνειά τους.

Γλυκοσίδες: Είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτικών ενώσεων κι αποτελούνται από ένα σακχαρικό και ένα μη σακχαρικό τμήμα. Έχουν μεγάλη φαρμακολογική δράση και πολλές ιδιότητες όπως αντισηπτικές, καθαρτικές, διεγερτικές, καρδιοτονωτικές αντιρρευματικές κ.λπ..

Πικρές: Είναι ενώσεις που έχουν χαρακτηριστική πικρή γεύση στην οποία οφείλονται οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Είναι ευρέως γνωστές για τις ωφέλειες που παρουσιάζουν στο πεπτικό σύστημα, επιπρόσθετα σε πολλά  ακόμα οφέλη.

Ρητίνες: Είναι το έκκριμα από κύτταρα μερικών φυτών- συνήθως των κωνοφόρων- και συνδέονται με αιθέρια έλαια, γι’ αυτό κι έχουν οσμή. Τις χρησιμοποιούμε κυρίως για εξωτερική χρήση.

Σαπωνίνες: Είναι οργανικές ουσίες φυτικής προέλευσης και γλυκοσιδικής φύσης. Όταν διαλυθούν σε νερό παράγουν αφρό. Είναι διουρητικές, καθαρκτικές, αποχρεμπτικές  και ενισχύουν την απορρόφηση άλλων δραστικών ουσιών.

Τανίνες: Είναι υδατοδιαλυτές ουσίες κι έχουν στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Άλλες δραστικές ουσίες είναι οι βιταμίνες, τα οργανικά οξέα, τα μεταλλικά άλατα και το κόμμι το οποίο είναι ένα μείγμα σύνθετων πολυσακχαριδίων.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share