Νέα σχολική χρονιά – νέες διατροφικές συνήθειες!

νέες διατροφικές συνήθειες back to school
2 λεπτά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή στιγμή, για να μπούμε σε μια διατροφική ρουτίνα αναβαθμισμένη σε σχέση με πέρσι, με νέες διατροφικές συνήθειες. Να επαναπροσδιορίσουμε το κάθε «λάθος» που μπορεί να κάνουμε στο σχολικό μενού των παιδιών μας και να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτό μπορούμε να το ακολουθήσουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας κι οποτεδήποτε, αλλά το φθινόπωρο ας ξεκινήσουμε ένα μοντέλο έξυπνων συνηθειών για τα παιδιά! Το τέχνασμα είναι να κάνουμε κάθε φορά μικροσκοπικές αλλαγές, σα βήματα μωρού.

Ας αντιμετωπίσουμε 3 προβλήματα που υπάρχουν στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών:

1) Συνήθειες στα σνακ. Για τους εφήβους τα σνακ περισσότερο από ποτέ είναι μια μεγάλη πηγή ζάχαρης και κακού λίπους.

2) Πάρα πολύ νάτριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών του δυτικού κόσμου παίρνει πάρα πολύ νάτριο, από το αλάτι που υπάρχει ιδίως στα «βολικά» τρόφιμα.

3) Πολύ λίγα: ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο, ίνες και λιπαρά (ειδικά ωμέγα-3).

Τα παιδιά ηλικίας 1-8 ετών υπολείπονται σε ασβέστιο και βιταμίνη D κι έχουν μειωμένη πρόσληψη Ωμέγα-3. Δεν καταναλώνουν αρκετό κάλιο και φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές τροφές. Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτό! Το 47% των πολύ μικρών παιδιών καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αλλά ανεπαρκή καλά λιπαρά!  Χρειάζονται καλύτερες συνήθειες στα σνακ, περισσότερα στοιχεία που χτίζουν τα οστά τους, περισσότερα λαχανικά και καλά λιπαρά.

Αυτά που τρώνε τα παιδιά είναι η επιλογή τους, αυτά που τους προσφέρουμε όμως είναι οι δικές μας!

3 ιδέες βελτίωσης της παιδικής διατροφής:

1) Ετοιμάστε εσείς υγιεινά σνακ. Τι πρέπει να κάνετε: Συνδυάστε έλαια πλούσια σε Ω-λιπαρά,  αλεσμένα όσπρια, βούτυρο από ξηρούς καρπούς ή παρασκευάστε αυτό το νόστιμο  χούμους σαν ντιπ και συνοδέψτε το με μπαστουνάκια από καρότα, πιπεριές, φύλλα λάχανο, αγγούρι, ή ό, τι έχετε στη διάθεσή σας. Επίσης φτιάξτε αυτές τις μπάρες που έχουν εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, και μπορούν τα παιδιά να τις πάρουν μαζί τους στο σχολείο.  Πώς / Γιατί: προσφέρετε τα σνακ σε καθορισμένες ώρες, και με καθορισμένο πρόγραμμα και τα διατηρείτε χορτάτα, χαρούμενα και με ενέργεια.

2) Βγάλτε από τη διατροφή τους τα προτηγανισμένα έτοιμα φαγητά όπως κοτομπουκιές, στικ ψαριών κλπ. Βάλτε στη διατροφή τους φρέσκα ψάρια, προτιμήστε τα μικρά ψάρια που τρώγονται μαζί με τα μαλακά κόκκαλά τους, κι έτσι προσθέτετε ουσιαστικά ασβέστιο, βιταμίνη D και ωμέγα-3, ενώ μειώνετε την ποσότητα υδραργύρου, νατρίου, ζάχαρης και κακών λιπών. Μικρή ανταλλαγή, τεράστια θρεπτική επίδραση!

3) Ετοιμάζετε σπιτικές σάλτσες. Κάνοντας τη δική σας σάλτσα μειώνετε το νάτριο, τη ζάχαρη και τα κακά λίπη. Πχ. Η συγκεκριμένη μαγιονέζα όπως και η πράσινη σάλτσα είναι ευπροσάρμοστες και προσθέτουν υπέροχη γεύση. Επιλέγοντας τέτοιες συνταγές αποφεύγετε τα κακά λιπαρά που έχουν οι έτοιμες σάλτσες και ταυτόχρονα εμπλουτίζετε τη διατροφή με τα πολύτιμα Ω- λιπαρά που περιέχονται στο Udo’s Oil.

Μην αγχώνεστε! Αν δεν είναι όλα τέλεια δεν πειράζει! Θα είναι όλα πιο εύκολα για εσάς, αν αρχίσετε τις αλλαγές από τα ψώνια σας. Φροντίστε να γεμίσετε το ψυγείο και την κουζίνα σας με χόρτα, βότανα, όσπρια, καρπούς, υγιή έλαια και λαχανικά φιλικά για το παιδί, ενώ αποφεύγετε να αγοράζετε οτιδήποτε ανθυγιεινό.

Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κι άλλες αλλαγές: λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση/οθόνη υπολογιστή, πιο πολλή ώρα έξω, έκθεση στον ήλιο για βιταμίνη D! Είναι ανώδυνη η βελτίωση της ζωής μας με μικρά βήματα τη φορά.

Dana Remedios

Holistic Nutritionist Dana Green Remedios, RHN, RNCP has a passion for helping others break through their blocks to greater health, wealth, and happiness, working with transformational mind-body tools.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share