Μύρτιλο: Η αντικαρκινική του δράση

μύρτιλο
2 λεπτά

Προστασία του DNA – Αντικαρκινική δράση

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μεταλλάξεις στα βασικά γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη. Η βλάβη στο DNA αυξάνει την πιθανότητα τέτοιων μεταλλάξεων. Η προκαλούμενη από οξείδωση βλάβη DNA και η  χρόνια φλεγμονή που αυξάνει το φορτίο των ελευθέρων ριζών (ROS) είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Οποιαδήποτε βιοδραστική τροφή ή συστατικό που προστατεύει το DNA από επιβλαβείς παράγοντες είναι ένας πιθανός παράγοντας πρόληψης του καρκίνου. Ενώ τα περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικεντρώνονται στην πιθανή αντικαρκινική δραστηριότητα των φρούτων/λαχανικών, λίγα επικεντρώνονται σε μεμονωμένους τύπους μούρων. Ωστόσο, τα μούρα έχουν αντικαρκινικό δυναμικό και υπάρχουν ορισμένα δεδομένα από πειραματικές μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει μόνο μύρτιλα και συνδυασμό τους με άλλα μούρα.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

In vitro μελέτες και ογκογονιδιακά μοντέλα ζώων έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μούρων έχουν προληπτική και κατασταλτική δράση κατά του καρκίνου μέσω των  αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Εμφανίζουν ακόμη αντιπολλαπλασιαστικά, αποπτωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Άλλοι μηχανισμοί γονοπροστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν την άμεση αλληλεπίδραση ανθοκυανινών με το DNA και την προστασία του από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από διάφορους παράγοντες (ακτινοβολία UV, υπεροξείδιο υδρογόνου, υδροϋπεροξείδιο τριβουτυλίου).

Το εκχύλισμα μύρτιλου έδειξε ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση από τα ξενοβιοτικά (πολύ σημαντική ιδιότητα για την πρόληψη του καρκίνου) και ανέστειλε την ανάπτυξη δύο κυτταρικών σειρών καρκίνου του μαστού.

Εμπορικό εκχύλισμα πλούσιο σε ανθοκυανίνη από μύρτιλο αποδείχθηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, χωρίς να επηρεάζει την ανάπτυξη φυσιολογικών κυττάρων του παχέος εντέρου, υποδηλώνοντας μια πιθανή ειδική δράση κατά των καρκινικών κυττάρων. Σε μελέτη σε αρουραίους, στους οποίους δόθηκε υψηλή δόση εκχυλίσματος μύρτιλου, μειώθηκε σημαντικά κατά 15-30% το γενετικό αδένωμα του παχέος εντέρου. Μεταξύ των εκχυλισμάτων από 10 διαφορετικά μούρα που δοκιμάστηκαν σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα το εκχύλισμα από μύρτιλο και ιδιαίτερα η δελφινιδίνη (η κύρια ανθοκυανίνη του μύρτιλου) αναφέρθηκαν ως πιο αποτελεσματικά 5.

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_sec5

Μύρτιλο – ο βασιλιάς των μούρων για καλή υγεία

Το Μύρτιλο (Bilberry /Vaccinium myrtillus L.) είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία φλαβονοειδών,  πολυφαινολικών ενώσεων που δίνουν στο μύρτιλο το μπλε/ μαύρο χρώμα του και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα βασικά βιοδραστικά είναι υπεύθυνα για τα πολλά οφέλη υγείας των μύρτιλλων και άλλων μούρων. Το μύρτιλο είναι πιο γνωστό για τη βελτίωση της όρασης και τη μείωση της αγγειακής διαπερατότητας και της ευθραυστότητας των τριχοειδών αγγείων

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22593936/

Beyond Grape Seed : μια βόμβα ανθοκυανιδών

Το Beyond Grape Seed της Flora είναι μια φόρμουλα από τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού (OPC’s), μύρτιλων και κράνμπερις.

To πλήρες φάσμα των φλαβονοειδών του, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, υποστηρίζει την υγεία των αγγείων, της όρασης, του ουρογεννητικού, προφυλάσσει το DNA από φθορές και δρα αντιγηραντικά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share