Κρεμμύδι και Σκόρδο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου!

Κρεμμύδι και Σκόρδο

Τα άτομα που νοστιμίζουν τα γεύματά τους με άφθονα κρεμμύδια και σκόρδο ίσως μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο με επικεφαλής την Δρ Καρλότα Γκαλεόνε ανέλυσε οκτώ έρευνες από την Ιταλία και την Ελβετία και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων καρκίνων, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του λάρυγγα.
Πιο αναλυτικά, σε κάθε μια εκ των προαναφερόμενων ερευνών οι υγιείς εθελοντές συγκρίνονταν με καρκινοπαθείς, αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.
Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Ιταλίδα ερευνήτρια παρατήρησε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών την ημέρα είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν, συγκριτικά με αυτούς που απέφευγαν σκόπιμα το εν λόγω λαχανικό. Ομοίως, οι λάτρεις του σκόρδου κινδύνευαν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με αυτούς που δεν περιλάμβαναν σκόρδο στα γεύματά τους.
Τα παραπάνω λαχανικά μείωναν επίσης και τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, των νεφρών και των ωοθηκών.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν το κρεμμύδι και τα σκόρδο έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί το συνολικό διατροφικό σχήμα που ακολουθούσαν τα άτομα των ερευνών να παρείχε προστασία έναντι του καρκίνου.
Πάντως από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η βιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν συνδυαστούν και με άλλα λαχανικά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα, ο συνδυασμός σκόρδου και ντομάτας έχει συνεργικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, No 1142- Nov 07

Σχετικά Νέα

Share