Κράνμπερις: γεμάτο οφέλη

Κράνμπερις Cranberry
3.50 λεπτά

Τα (Κράνμπερις) Cranberries, Vaccinium macrocarpon Ait. [Φαμ. Ericaceae], είναι πλούσια σε πολύχρωμα φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες και στις άχρωμες πρόδρομές τους ουσίες που ονομάζονται ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs). Οι ανθοκυανίνες και τα OPC είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου, αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης καλύτερα από τη βιταμίνη C, αποτρέπουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων καλύτερα από την ασπιρίνη και εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στις μεμβράνες του ουροποιητικού συστήματος. Τα cranberries περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται αρβουτίνη που βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων από  Candida, είναι αντιβιοτικό και διουρητικό. Περιέχουν επίσης τουλάχιστον τέσσερις αντιασθματικές ενώσεις.

1. Διαχείριση ουρολοιμώξεων

Τα κράνμπερις παίζουν εδώ και αιώνες ρόλο στις παραδοσιακές θεραπείες για τις ουρολοιμώξεις. Η πιο αξιοσημείωτη χρήση των cranberries είναι για την ικανότητά τους να αποτρέπουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το υψηλό επίπεδο των προανθοκυανιδινών στα κράνμπερι βοηθά στην πρόληψη της προσκόλλησης ορισμένων βακτηρίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal δείχνει ότι ο χυμός cranberry μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Η μελέτη έδειξε ότι χρειάστηκαν μόνο 50ml συμπυκνωμένου χυμού βακκίνιων για να επιτευχθεί η μείωση κατά 20% των ουρολοιμώξεων που παρατηρήθηκαν, αυτή η ποσότητα κρίθηκε καλά ανεκτή και θα μπορούσε να συνιστάται σε οποιονδήποτε πάσχει από ουρολοίμωξη.

Μια άλλη κλινική δοκιμή που εξέτασε ασθενείς με αναπηρία του νωτιαίου μυελού, έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικές για τη ζωή ουρολοιμώξεις, διαπίστωσε ότι ο χυμός cranberry μείωσε τον κίνδυνο αυτών των λοιμώξεων.

Μια παλαιότερη μελέτη που έγινε το 1966 χρησιμοποίησε 480ml χυμού cranberry την ημέρα για τρεις εβδομάδες και διαπίστωσε ότι το 73% των 60 ασθενών δεν είχαν άλλες λοιμώξεις.

Μια άλλη μελέτη που έγινε το 1991 χρησιμοποίησε μόλις 120-180ml χυμού με περιεκτικότητα 30% σε cranberry για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Πιο πρόσφατα χρησιμοποιηθήκαν σε μελέτες κάψουλες αντί για χυμό και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά καλύτερα. Σε μια μελέτη του 2014 με 516 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η λήψη μιας κάψουλας εκχυλίσματος κράνμπερις δύο φορές την ημέρα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Έτσι, σε μια μελέτη του 2015, διαπιστώθηκε ότι οι κάψουλες cranberry μπορούν να  επιτύχουν τη μείωση των ουρολοιμώξεων σε μεγάλο ποσοστό, ο χυμός κράνμπερις είναι απίθανο να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτείται υψηλή συγκέντρωση του εκχυλίσματος cranberry για την πρόληψη της βακτηριακής προσκόλλησης. Οι χυμοί κράνμπερι που διατίθενται στο εμπόριο δεν περιέχουν τόσο υψηλές ποσότητες.

2. Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι πολυφαινόλες των κράνμπερις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα κράνμπερις μπορεί βελτιώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα cranberry βοήθησαν στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τη βελτίωση των επιπέδων της “καλής” χοληστερόλης (HDL).

Μια άλλη μελέτη με 78 υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ροφήματος από κράνμπερις χωρίς ζάχαρη βελτίωσε τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή ενώ αύξησε τα επίπεδα της HDL.

3. Επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου

Μια ανασκόπηση του 2016 in vitro έδειξε ότι οι ενώσεις στα κράνμπερις περιλάμβαναν  αρκετές ευεργετικές επιδράσεις κατά των καρκινικών κυττάρων και κατά άλλων μηχανισμών που προάγουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, όπως:

-αυξημένο θάνατο καρκινικών κυττάρων

-επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων

-μείωση της φλεγμονής

4. Ενίσχυση της στοματικής υγείας

Τα κράνμπερις μπορούν επίσης να ωφελήσουν τη στοματική υγεία και την πρόληψη της ουλίτιδας, εμποδίζοντας τα βακτήρια να προσκολλώνται στην επιφάνεια των δοντιών.

Ενεργά συστατικά:

Τα κράνμπερις περιέχουν: Πολύχρωμα φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες και τις άχρωμες πρόδρομές τους ουσίες που ονομάζονται ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs). Περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται αρβουτίνη, άλλα φλαβονοειδή, τανίνες, φυτικά οξέα, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο και πηκτίνες. Τρία τριμερή προανθοκυανιδίνης που διαθέτουν διαφλαβανοειδείς δεσμούς «τύπου Α» με βάση την επικατεχίνη απομονώθηκαν από ώριμα κράνμπερις που εμπόδισαν την προσκόλληση των Escherichia coli με P-fimbriated από το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης απομονώθηκαν ασθενώς ενεργά διμερή και μονομερή επικατεχίνης. Η τιμή των θρεπτικών μονάδων ανά 100 γραμμάρια πολτοποιημένων cranberry:

Πρωτεΐνη 0,2 g, Ολικό λίπος 0,15g, Φυτικές ίνες, συνολική διαιτητική 1,0g, Τέφρα 0,1g, Μέταλλα: Ασβέστιο, 4mg, Σίδηρος, Fe 0,22 mg, Μαγνήσιο, 3 mg, Φώσφορος, 6 mg, Κάλιο, 26 mg, Νάτριο, 29 mg, Ψευδάργυρος, 0,05 mg, Χαλκός, 0,02 mg, Μαγγάνιο 0,060mg, Σελήνιο, 0,5 mcg.

Βιταμίνες: Βιταμίνη C, ολικό ασκορβικό οξύ 2,0 mg, Θειαμίνη 0,015 mg, Ριβοφλαβίνη 0,021 mg, Νιασίνη 0,1 mg, Βιταμίνη Β-6 0,014, Φολικό οξύ, DFE 1mcg, Βιταμίνη Α, 20 IU, Βιταμίνη Α, RE 2mcg, Βιταμίνη Ε (ΑΤΕ) 0,1 mg.

Επιστημονικές ονομασίες του Κράνμπερι (Βακκίνια): Vaccinium macrocarpon Αιτ. [Φαμ. Ericaceae]

Χρησιμοποιούμενοι Τύποι:

Χυμός κράνμπερι,  λυοφιλοποιημένη σκόνη κράνμπερι

Παραδοσιακή χρήση: 

– Για AIDS

– Αντιβακτηριδιακό

– Αντιφλεγμονώδες

– Αντιοξειδωτικό

– Για Βρογχικό Άσθμα

– Διουρητικό

– Για Πυρετός

– Για Λοίμωξη HIV

–Για Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος

– Για Αγγειακές Διαταραχές

– Για μυκητιακές μολύνσεις

Προτεινόμενη Δοσολογία:

Για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων: Η δόση του χυμού cranberry κυμαίνεται από 2 ουγγιές έως 16 ουγγιές, με βάση ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές (η χαμηλότερη δόση αντιστοιχεί σε καθαρό χυμό cranberry και η υψηλότερη δόση αντιστοιχεί σε κοκτέιλ cranberry που περιέχει 30% πραγματικό χυμό). Μπορούν να ληφθούν αντίστοιχα εκχυλίσματα κράνμπερι σε σκόνη. Για την ενίσχυση του αγγειακού συστήματος: Λαμβάνετε μεταξύ 250-1000 mg εκχυλίσματος cranberry τυποποιημένο να περιέχει 25% ανθοκυανίνες καθημερινά. Για την ανακούφιση των ερεθισμένων βλεννογόνων του στόματος και του λαιμού ή για τη θεραπεία του πυρετού: Εκτός εάν συνταγογραφείται διαφορετικά, 1-2 κουταλιές της σούπας φρούτο cranberry βράζονται σε νερό (περίπου 150 ml) για 10 λεπτά και περνούν από ένα σουρωτήρι τσαγιού όσο είναι ακόμα ζεστό. Ένα φλιτζάνι από το φρεσκοπαρασκευασμένο τσάι πίνεται κρύο πολλές φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, τοποθετήστε τα cranberries σε κρύο νερό για δύο ώρες, αφήνοντάς τα να φουσκώσουν και στη συνέχεια πάρτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από αυτά τα μούρα με λίγο υγρό για τον ίδιο σκοπό.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:  Καμιά γνωστή

Αντενδείξεις: Καμιά γνωστή

Παρενέργειες: Καμιά γνωστή

Το Beyond Grape Seed της Flora

Το Beyond Grape Seed της FMD είναι μια αντιοξειδωτική ολοκληρωμένη φόρμουλα που αποτελείται από 290mg cranberries, 10mg μύρτιλα και 50mg αυθεντικά Masquelier’s OPCs. Συνδυάζει φλαβονοειδή από 3 διαφορετικές φυτικές πηγές. Εκτός των υπόλοιπων ευεργετημάτων της φόρμουλας σε σχέση με την αντιγήρασνη και τη υγεία των αγγείων, η ποσότητα συμπυκνωμένων αποξηραμένων cranberries που περιλαμβάνει το Beyond Grape Seed δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για την εγκατάσταση και ανάπτυξη του E. Coli και διασφαλίζει έτσι την υγεία του ουροποιητικού.

Βιβλιογραφικές αναφορές: 

1.Duke, J. 1997: The Green Pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World’s Foremost Authority on Healing and Herbs. pp. 82; 99-100; 242; 560. Rodale Press.

2.Foo LY, Lu Y, Howell AB, Vorsa N. 2000. A-Type proanthocyanidin trimers from cranberry that inhibit adherence of uropathogenic P-fimbriated Escherichia coli. J Nat Prod. 2000 Sep; 63(9): 1225-8.

3.Henig YS, Leahy MM. 2000. Cranberry juice and urinary-tract health: science supports folklore. Nutrition. 2000 Jul-Aug;16(7-8):684-7. Review.

4.Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M, Pokka T, Koskela M, Uhari M. 2001. Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women. BMJ. 2001 Jun 30; 322(7302): 1571.

5.Reid G, Hsiehl J, Potter P, Mighton J, Lam D, Warren D, Stephenson J. 2001. Cranberry juice consumption may reduce biofilms on uroepithelial cells: pilot study in spinal cord injured patients. Spinal Cord. 2001 Jan; 39(1): 26-30.

6.https://www.medicalnewstoday.com

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share